Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kamcca přesně, kdyby z něj vypadlo aspoň to tata, baba, papa, to…tak jsem v klidu a jen čekám, kdy toho bude víc a ze zkušenosti vím, že ve školce se rozmluví určitě. Ale i bez těch slabik je to tak nějak…znepokojivé. ![]()
Ani ty zvuky zvířátek nejsou žádná hitparáda, navíc má tendence k tomu, že co už jednou říkal, tak po měsíci přestane.
@vulpes to je přesně u nás, vždy něco začal říkat a pak uplně přestal… po roce delal bez problému to haf, pak tak pul roku nic a teprve ted to začína znova, a pevně doufam, že už se to bude jen zlepšovat.
Na jednu stranu si říkám, že je škoda, že jsem ho neučila trochu znakovat, že bychom se aspoň líp domluvili (já vím, začít můžu kdykoli), na druhou stranu jsem ale i trochu ráda, protože teď bych si říkala - a všichni kolem mě taky - že nám nemluví právě kvůli tomu znakování a ještě bych si to vyčítala.
Mně by právě zajímala třeba i ta logopedie. Trošku věřím tomu, že má líný a nerozhýbaný ten jazyk, tak kdyby nám třeba poradila s tím…? U staršího jsme v 5 letech na logo taky začínali cviky na jazyk a velmi to na výslovnost pomohlo. Ale ten prcek moc nespolupracuje, tak by to chtělo i nějaké fígle na něj, jak ho hrou přimět k té spolupráci
@vulpes sorry, že jsem ti napsala. Chtela jsem povzbudit a uklidnit. Ale ba-ba, ta- ta a pa-pi-pi jsou taky jen slabiky… A ty mu vydržely cca do 2,5let. Rozmluvil se najednou z ničeho nic, stejně jak to píše @jesterka001 a dodnes s prominutím hubu nezavre ![]()
A podle mě jsou zase internetové univerzální rady, že dítě v x mesicich má říkat x slabik nebo x slov…
A náš kluk čtení a rikanky strašně nesnášel
, a doporucila nam to nase detska doktorka na 18m prohlídce, kde nic neřekl ![]()
A o tobě si teda rozhodne nemyslím, že bys mu necetla apod. Bohužel ale v okolí znám děti, které od malá sedí radši u telky, aby měli rodiče klid.
Pridam zkusenost se synem zijicim v cizine. Zacina se rozmlouvat ted ma 5 a je to hrube zanedbani detskeho Mudra i me, protoze jsem verila lekari- presne on ma cas, atd atd. Az jsem se vztekla a vydupala si ho na vysetreni EEG a prosli jsme i povinnym vysetrenim na Autismus. Autista neni, ale ma poruchu reci a koncentrace. Takze logopedie 4× tydne. Uprimne, kdybych se o to zajimala vic, mohl mit syn logopedicku zu ve 3 letech. Neurolog mi sam rekl, ze dite vyrustajici v jednorecne rodine(nas ma reci tri), by se melo dobre rozmluvit ve 2,5 letech. Takze tvuj syn ma jeste nejaky cas k dobru. Jinak pani z ranne pece mi doporucila znakovani, obrazky tzv. pyktogramy(vyjadruji cinnosti, jsou tam prima basnicky) - hodne vyuzivaji maminky nejen autistickych deti a jeste jedna vychytavka - pokud by se synek nerozmluvil do 3 let nasadit i dobry(podotykam dobry rybi tuk),u naseho jsem zaznamenala vyrazny pokrok.Ale to jsou spis rady do budoucna ![]()
Dcera taky poradne nemluvila do 2let. Rikala vzdy jen prvni dve tri pismena treba mo jako motyl a par dni pred 2.narozeninama rekla cepice a najednou se rozmluvila strasne rychle a mluvila lip nez stejne stary deti i r se naucila pred 3.rokem. Pises, ze nemas moc vrstevniku okolo. Setkava se syn s jinymi detmi? My byli v zahranici a to melo na malou vliv urcite, proto to dr neresili a davali ji cas…z celych slov rikala jen myslim mama, tata a jinak mrcela a ukazovala a tech 1.par pismenek no…
@Jírovka omlouvám se, já jen, že každý se hned zeptá, jestli s dítětem mluvíme a čteme…
![]()
Synovi se různé formy vyprávění líbí- čtení ne, to nevydrží a listuje mi v knížce, spíš povídání nad leporelem. Ale je pravda, na rozdíl od staršího, strašně nesnášel jakékoli říkanky s ukazováním (brambora a tak). Nejen, že to nechtěl dělat, ale ani se na to nechtěl dívat, zakazoval mi to ukazovat. Když jsme byli na nějakém dětském cvičení, kde to děti dělali, tak se na to odmítal i dívat a držel se mě jako klíště, jak kdyby mu někdo ubližoval. ![]()
No a dneska, najednou…tu se mnou dělal jakou dobu Kolo kolo mlýnský a pak jsme zkoušela tu Bramboru a on to ukazování po mě ÚPLNĚ CELÉ krásně opakoval. Takže nějaký drobný posun. (ale za hodinu tátovi už to pochopitelně ukázat nechtěl
)
@Paní Colombová starší zas takhle používal ze slov poslední slabiku. (takže hodně věcí bylo „ka“)
ale spolu s těmi základními slovíčky jako táta, babi, dudu, hají…mi to přišlo v pohodě a když nastoupil po druhém roce do školky, tak to vzrostlo exponenciálně během pár týdnů. Tohle opravdu znám, to je jiný případ.
S dětmi se určitě potká, ono to snad ani moc nejde se vyloženě nepotkávat, ale denně nikde nejsme. To, že píšu, že já nemám srovnání nemyslím, že se s dětmi v tomto věku nesetká, ale spíš to, že já nemám kamarádky s dětmi v tomto věku. Nemám potřebu si vykládat s cizími matkama o tom, co jejich děti dělají nebo ne, proto nemám tolik srovnání.
@svycarka to jsem zaregistrovala, že děti z výcejazyčných rodin mohou mít problémy se startem toho mluvení…
To znakování by nám asi pomohlo. Vidím, jak se on sám snaží občas na něco znaky vymyslet a používat a tak se domluvit.
@vulpes píše:
@Kamcca @jesterka001 díky…uf, vážně takhle „pozdě“…? To budou nervy![]()
Já jsem to „řešila“ nějak po tom roce, když jsem pořád čekala, že by měly přijít nějaké slabiky a ono nic, ani zvuky zvířátek…pak jsem se nějak uklidnila, že to prostě přijde…ale teď jak se blíží ten druhý rok, tak jsem z toho zase dost nesvá a pořád ho pozorujiKaždou chvíli mám sny, že začal nějak mluvit
Taky jsem z toho byla špatná, do té doby řekl jen tata a vrrr, nic jiného. A najednou se ráno vzbudil a řekl rovnou větu.
Mě rikala doktorka, ať jsem v klidu, že to budeme případně řešit před třetím rokem, než půjde do školky. Teď mu jsou tři a měsíc a pusu nezavře ani na chvilku ![]()
Příspěvek upraven 16.03.18 v 18:15
Může to být pouze opožděný vývoj řeči jako nakonec u nás, ale rozhodně bych se poradila s doktorkou a případně si nechala udělat standardní kolečko vyšetření - foniatie, psychologie, případně klinický logoped. Může to být i něco vážnějšího (tím nechci vůbec strašit). Důležíté je, zda dítě ukazuje (např. když jdete ven, tak zda ukazuje na různé věci kolem a zda s vámi udržuje oční kontakt např. při hře (čeká na vaši reakci). Mohlo by se jednat i o nějakou formu autismu či vývojovou dysfázii. Já se synem toto kolečko vyšetření podstoupila cca ve 2,5 letech.
@vulpes Dcera ve dvou letech umělá říct hop, kuk, pa, máma, haf, mňau. Ve 3lech asi 60slov, teď ve 3,5 mluví ve větách. Výslovnost sice není moc dobrá, ale slovní zásoba roste. Takže máte ještě čas, pokud je dítě v ostatních směrech stejně šikovné jako vrstevníci, dobře rozumí, tak není důvod k panice, jednou mluvit bude ![]()
@vulpes hele to je jako bys psala o našem klukovi
Chodila jsem s ním na cvičení, teda byli jsme tam 3× - vždy strašně řval a nechtěl dělat nic - a právě že při tom pouštěli rikanky a písničky
Potřetí jsem odcházela s pláčem i já ![]()
A ještě mi zakazoval zpívat si v autě u rádia ![]()
Tak trochu na odlehčení… a gratuluji k dnešnímu pokroku!!! Držím pěsti ![]()
@vulpes přesně jak říká @Stranger. A hlavní věc je porozumění - pokud nemluví vůbec, ale na požádání Ti něco, co běžně používáte, donese nebo odnese, ukáže na to, co po něm chceš, atd., tak se neznepokojuj, protože zdravé dítě, které rozumí, nemusí mluvit do 3,5 let vůbec (žádná slova, třeba jen žvatlání). Dítě, které má problém s porozuměním, by mělo ihned podstoupit všechna vyšetření - foniatrie, neurologie, psychologie a logopedie. A pokud Ti pediatr tvrdí, že má čas, tak mi věř, že je to již přežitý nesmysl. Spolupracuji s mnoha odborníky z výše uvedených oborů, protože syn je na hranici OVŘ a dysfázie a tak mi to bylo řečeno od všech. Také mi bylo pediatrem řečeno, že je kluk a má čas, no nakonec se přišlo na to, že i když je v klasickém vývoji nad úrovní svého věku a všechny kontroly dopadly dobře, s řečí je na tom velmi špatně a vyvíjí se to velmi pomalu - s takovými dětmi je nutno včas cvičit a nečekat do 3 let na logopeda, my cvičíme od jeho 19. měsíce. Vím, straším s tím v každé diskuzi nemluvících dětí, ale jen nechci, aby se zbytečně zanedbalo něco, co se dá cvičením vypilovat k dokonalosti mezi 1,5 rokem - 3 lety.
Znám mnoho takových maminek, jsem s nimi denně v kontaktu a co by daly za to, aby tehdy neposlechly pediatra a nečekaly.
@Bibiana88 děkuji za příspěvek. Můžu jenom pro mojí představu poprosit o nějaký příklad, co zvládl logoped dělat s takhle starým dítětem a jaké byly výsledky?