Dvouletý syn nemluví

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
19015
2.8.19 13:02

@miella1 Ahoj, zkus si přečíst moje deníčky, třeba se v nich najdeš. Mám jednu „nemluvku“ doma, teď už 6 let a nastupuje do školy. Osobně jsem sama cítila, že je něco špatně a na okolí jsem nedala. Začala jsem vše řešit před třetím rokem, pak se ještě počkalo na nástup do školky zda se to nezlepší a pak už bylo jasno.

Kdykoliv napiš a zeptej se co a jak. Každé dítě to má jinak, každé potřebuje jiný přístup. U nás je to těžší dysfazie. Ale vlastně v globálu o nic nejde, neumírá se na to, dá se to vypracovat a tak to všichni bereme. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.8.19 13:02

Mě ve dvou letech nemluví holčička. Teda mluví… celej den si jede svoji svahilštinu, ale slov zvládá opravdu jen pár. Neurolog i dětská jsou s tím narosto v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
19015
2.8.19 13:03

@Janli To je rozdíl, jestli mluví ugrofinsky tak to nevadí ale mluví. Pak jsou tady nemluvky a to prostě nemluví vůbec. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
2.8.19 13:05

@Froseth Neudělala jste nic špatně, nemůžete za to. Je to hodně těžké pro všechny, znám to moc dobře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
2.8.19 13:07

Můj syn má přes tři roky a taky nemluví. Už je situace dost vyhrocená, protože jinak mu to dost pálí, rozumí všemu co mu řeknu. Jenže tím že nemluví, tak já nerozumím jemu. Prostě je to čím dál tím složitější. Ve dvou letech jsem přesně věděla co mi chce říct, i když nemluvil. Teď už mu dost často nerozumím. Myšlenkové pochody má prostě složitější. No a jak mu nikdo nerozumí, tak se šíleně vzteká a už to pomalu nedávám. Doktor to zatím nechce řešit, prý si kluci dávají na čas. Od září jde do školky a já se bojím že ho děti nebudou brát. Jediné co řekne je máma, táta (to už uměl v 1 roce), babi, tady, NE, není, tudy, papat a pak zvuky zvířat, dopravních prostředků a činností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
2.8.19 13:12

@pomme úplně jako u nás. Je to strašně frustrující pro všechny. On ale nemůže, prostě to nejde. U vás taky typuju opožděný vývoj řeči - dysfázii jako u nás. Nebojte, časem se to zlepší, otázka je kdy.

Postup bych Vám doporučila najít vhodné SPC a tam se nechat vyšetřit. Pokud to váš lékař odmítá.

A tady je naše cesta za mluvením:
https://www.emimino.cz/…-mami-12337/
https://www.emimino.cz/…rdura-12892/
https://www.emimino.cz/…hlasu-13236/
 https://www.emimino.cz/…lnach-13583/

letošní deníček je v běhu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.19 13:19

@Froseth nic jste neudelali spatne, kazde dite je jine a vyviji se jinou rychlosti, je mi jasny, he reakce okoli nikomu nepridaji, kdyz jsem byla mlada, byla jsem pitoma a taky jsem mela pocit, ze kdyz moje dcera dela vsechno brzo, je to moje zasluha a mamy pomalejsich deti se jim dost nevenuji. ale vyrostla jsem z toho, ted mam 3,5 vnoucka, ltery nemluvi vubec, byl extremne nedonoseny, ma vyvojovou dysfazii, delame s nim vsechno mozne i nemozne… ale v sirsi rodine je vic chlapecku, ktreri zacali mluvit az ve ctyrech nebo dokonce peti letech. tak doufame, ze jednou taky mluvit zacne.

• Citovat
  • Upravit
1142
2.8.19 13:31

@Luisiana jediné co mě uklidňuje je to, že prostě nepochybuju o jeho inteligenci. Vidím že mu to fakt pálí, jen vymáčknout se nemůže. Děkuju za tip, deníčky si ráda přečtu. Jinak se musím zastat našeho pediatra. On prostě mu prostě jen dává čas, kdyby se nic nedělo tak to na podzim začneme řešit. Jsme tak domluvení. On je taky syn dost tvrdohlavý a spolupráce s ním není lehká. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
2.8.19 13:37

@pomme a co se objednat na logopedii? my chodime od necelych dvou let, sice pokrok nic moc, ale aspon vime cim to je a nejak s tim pracujeme - kousatka, stimulace oblicejovych svalu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
2.8.19 13:38

@pomme Ta intuice v nás prostě je. Měla jsem to stejně. A jak píšeš, moje dcerka byla v té době taky dost inteligentntí (je teda pořád ale teď už to není tak výrazné). On totiž ten vývoj prostě akceleruje jinde. Nejde to vůbec do řečových center ale jinam a tak jsou ty děti chytré, zručné, hodně toho zvládají jinak ale řeč stagnuje. A proto se to jmenuje opožděný vývoj řeči. Ta řeč se proste dovyvýjí později. Ale chce to tomu pomoct.

Ovšem pediatr s ním není každý den a nevidí ten boj. Moje šestiletá dcera s dysfázií brečí ještě teď skoro každý den, protože se mi snaží něco říct a já jí občas prostě fakt nerozumím a nemůžu přijít na to co myslí :roll: :,( Je to těžké…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
2.8.19 13:40

@Luisiana Pořád mám prostě pocit, že by se toho dalo dělat víc, ale už mě nějak nenapadá co. Mrzí mě, když pak od nějakého chytráka slyším, že za to beztak můžeme my, že dnes se dětem nikdo nevěnuje a sedí jen u televize/tabletu…

Jinak je to chytrý a šikovný kluk, knížky zná nazpaměť, pozná všechny zvířátka, umí barvy, nedávno ho začaly zajímat písmenka. Rozumí všemu, pár slov používá, tak zůstávám zatím v klidu. Všem přeju, ať se děti brzo rozmluví :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
2.8.19 13:47

@Froseth Přesně o tom o čem píšeš je můj první deníček, „chytré“ rady, jak za to můžeme my, jak dětem nečteme a proto nemluví a podobné rady. On se člověk pak prostě obrní. To jsem ještě ale byla naivní, myslela jsem si že se to prvníma slůvkama prolomí. No bohužel se tak nestalo ale to vůbec nevadí, prostě v momentě kdy přijde smíření jde všechno samo.

Dneska v klidu rovnou řeknu, že dcera je dysfatik a má opožděný vývoj řeči a tečka. Kašlu na to co si lidi myslí.

Jinak se tomu dá hodně různě stimulovat ale prostě dokud to tomu dítěti v hlavě necvakne tak to prostě nepřijde. To že mu 100× denně budeme opakovat nějaké slova neznamená, že je bude říkat. Prostě to ze dne na den cvakne a skokově se to posune. Pak zase trénování a pak zase ze dne na den skok. Už jsem si zvykla i na tyhle skoky.

Ale to je náš případ, nemusí to být případ ostatních. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41039
2.8.19 13:49
@zudina píše:
Taky me to znervoznuje, ale jeste nepanikarim. Jinak se syn projevuje normalne a i se mi zda ze rozumi. Aspon ze rika papa a mama tata, muj syn ani to

syn se rozmluvil až okolo 2,5 a teď ve 3 frčí jak mašina. A to je oproti ostatním dost napřed. takže klid ;) má staršího sourozence?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41039
2.8.19 13:53
@Froseth píše:
@Luisiana Pořád mám prostě pocit, že by se toho dalo dělat víc, ale už mě nějak nenapadá co. Mrzí mě, když pak od nějakého chytráka slyším, že za to beztak můžeme my, že dnes se dětem nikdo nevěnuje a sedí jen u televize/tabletu…Jinak je to chytrý a šikovný kluk, knížky zná nazpaměť, pozná všechny zvířátka, umí barvy, nedávno ho začaly zajímat písmenka. Rozumí všemu, pár slov používá, tak zůstávám zatím v klidu. Všem přeju, ať se děti brzo rozmluví :)

Hlavně klid, bude to dobrý ;) já měla první dcerku nemluvku a v 6letech pusu nezavře. U 3leťáka jsem nyní za super čupr matku, kdy malý krásně mluví už půl roku. Nicméně to moje zásluha fakt není, malej jede podle větší sestry, logo chtěl trénovat sní atd., kdyby neměl starší ségru, jde mu to taky pomaleji. Z lidé si hlavně nic nedělej ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
2.8.19 13:55
@Keyllah píše:
syn se rozmluvil až okolo 2,5 a teď ve 3 frčí jak mašina. A to je oproti ostatním dost napřed. takže klid ;) má staršího sourozence?

Nema je jedinacek. Snad opravdu brzo zacne neco rikat, kamaradka ma stejne starou dceru a ta uz mluvi ve vetach 8o jinak diky za uklidneni :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí