Dvouletý syn nemluví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1133
6.3.10 18:16

Nety,tak u nás je to naprosto stejné,jako bys psala o Vítkovi..A přiznávám,že jsem už nějaký čas z toho lehce nervozní.Stojí mě to u Vítka podstatně víc úsilí než u dcery a ta v roce a půl mluvila suverénně ve větách.Takže alespoň malou útěchou mi může být,že mnou to není (jako že něco zanedbávám :lol: ),ale to je mi houby platné,když nevydá slovo,že… :lol: :lol: Dr.s tím zatím problém nemá,prý má spoustu dětí,které nemluví ve 3 letech :roll: Ale mě to prostě zlobí :-( Takže také bých nějaký skvělý návod brala,čekat se mi moc nechce, zvlášť když jinak je chlapeček chytrý až moc,naopak mám obavu,že se chová a zabývá věcmi až příliš po vzoru dospělých :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Romulda
6.3.10 18:43

Ahoj, taky to tak máme, přesně !!!! Tak čekám, kdy to zacne :-)

• Citovat
  • Upravit
12300
6.3.10 19:02

Holky nejste sami taky mě to zlobí, a prostě i přesto že mě mudra pořád uklidňuje že slyší tak že pohoda a že mám čekat jsem zvedla telefon a volala místní klinické logopedce…i ona mi ale řekla to samý…pokud slyší, nejlépe vyzkoušet tak že si zakryjete pusu rukou a pošlete dítko třeba do koupelny pro ručník, tak prostě čekat. Že prý teď kolem třetího roku je další taková vlna rozmluvení a pokud se tedy do tří let nerokecá máme přijít a začne se s tím něco dělat. Jinak mi ještě radila ať ho podporuju tím že všech no komentovat, každou činnost a všechno co vidíme. Dál taky říkat výrazná slova třeba balón tak že si dám balón vedle pusy a donutím mladýho aby se na mě díval když to slovo říkám. Ale nenutit do mluvení, prostě to dělat hrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karamelína
7.3.10 08:16

Holky jak já vám rozumím, ale vážně to chce být trpělivý. Taky jsem myslela, že se nedočkám, všichni byli hrozně „chytrý“! :roll:
Pepíček byl ještě uličník v tom, že se třeba horko těžko jedno slovo naučil - třeba voda (při koupání), používal ho měsíc a pak to úplně vypustil? Jsem myslela, že mě z něj už klepne :zed: Taková práce a on mlčel a mlčel… Ale jak říkám, teď v lednu to začalo a je to den ode dne lepší a jsou chvíle, kdy bych mu tu pusu nejradši zalepila (ač jsem si dřív říkala, že mě to po tom všem utrpení určo neomrzí) :-)

• Citovat
  • Upravit
11799
7.3.10 08:36

Nety, koukám, že už tě holky uklidnily, a stejně se přidám - kolem 2. roku skoro nic, ve 2,5 to začalo neskutečnou rychlostí a teď ve 3 letech už i souvětí, složitá slova… a celý den se nezastaví. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Resutz
7.3.10 09:37

Ahoj, tak náš kluk začal trochu více a srozumitelně mluvit až ve 2r10m, teď za dva měsíce už umí více než holčička, co začala mluvit v roce a půl (umí 8 barev, složitější slova, více písniček). MUDra mi řekla na tříleté prohlídce, že pokud nemluví (v rámci možností), tak mám počkat na pravidelnou docházku do školky, pak počkat 2-3 měsíce, a pak pokud nenastane zlepšení (prostě se tam bude muset domluvit sám), tak dojít pro doporučení k logopedovi. Ve dvou letech uměl asi 10 výrazů, co jsem jim rozuměla jen já a táta byl iííí :-). Resut

• Citovat
  • Upravit
Sam08
25.3.10 22:37

Batole nemluví

Můj malinký je dvouletý a umí jen 10 slov, a to na něj mluvím od rána do večera. Podle dětské psycholožky má řeč zaostalou. Nejvíc se mu líbí slovo „NE“. Zato rozumí úplně všemu a přinese odnese, co mu řeknu. Není to perfektní,když batole dělá, co mu řeknete a moc nemluví ani neodmlouvá?

• Citovat
  • Upravit
3963
26.3.10 13:07

tak já můžu jen uklidnit,ale zárovň mě to trápí taky..... :oops: mi taky nemluvíme ale vůbec nic…jen tata a dneska se podařilo říct na slepice ,,koko,, a jenom vykřikuje a nic,docela mě to fakt štvě :nevim: a uvítám tuto diskuzi a docela se těším až začně mluvit… :lol: každej na nás zírá že nemluví,tak si pak říkám jestli je malej o.k.ale jinak taky všemu rozumí,pozná zvířata a vlasně všechno,je schopnej na celým parkovišti nají zrovna to naše auto… 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4999
26.3.10 19:24
Sam08 píše:
Můj malinký je dvouletý a umí jen 10 slov, a to na něj mluvím od rána do večera. Podle dětské psycholožky má řeč zaostalou. Nejvíc se mu líbí slovo „NE“. Zato rozumí úplně všemu a přinese odnese, co mu řeknu. Není to perfektní,když batole dělá, co mu řeknete a moc nemluví ani neodmlouvá?
:lol: :lol: :lol:
Klorane, vím jak se cítíš, náš Honzík je hodně velkej na svůj věk, všichni mu tipujou ty tři roky a je jim divný že malej nemluví, no je mi docela trapně, když na písku stejně vysoký děti krásně povídaj a náš Honzík prdlačku…
No ale ono to přijde, jen už bych chtěla aby to bylo :oops:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.3.10 19:52

Tak si matně vzpomínám, že jsem kdysi v souvislosti s dětským mluvením zaslechl výraz „spouštěcí podnět“. To znamená něco, kvůli čemu stojí dítku za to, aby začalo slovně komentovat okolní svět. Nevíte o tom někdo něco víc? Sice děti zatím nemám, ale tak by mě to samého zajímalo…

Prosím prosím o vyjádření.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4999
26.3.10 20:02

Juro, tak o tom jsem teda neslyšela, ale když se nad tím zamyslím, je to logické, třeba konkrétně můj syn, proč by mluvil, když mu stačí říct hýýý a já podle proneseného tónu a podle situace poznám co chce, pak vlastně mluvit nepotřebuje, a vystačí si s tím hýýý. Jenže přijde čas kdy mu to nebude stačit a bude se chtít vyjadřovat i o svých pocitech apod., na což hýýý nestačí a to bude asi právě ten spouštěcí podnět, jiné vysvětlení mě nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3963
27.3.10 12:45

nety úplně mi mluvíš z duše,taky nám stačí hyhy, áááááá.....prostě jednoduchý výkřiky,ale ten spouštěcí signál by mě taky zajímal… :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
libuska31
30.3.10 23:45

Zdravím a přidávám se, ten spouštěcí podnět mě zaujal, není to něco jako v tom příběhu o Einsteinovi a horké polévce
(v tuhle hodinu už nemám sílu převyprávět, dávám sem proto odkaz, kde jsem to našla http://www.maminka.cz/…enko-rekni-r ) Prostě že musí nastat nějaký moment, ve kterým má najednou dítě potřebu něco říct :-D Slyšela jsem i názor, že dneska se maminky dětem věnujou mnohem víc a rozumějí jim i beze slov, takže děti tím pádem necítí nutnost komunikovat verbálně tak brzo 8-)

• Citovat
  • Upravit
4999
31.3.10 12:34

Libusko, díky, ten článek je moc hezkej :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4742
31.3.10 13:16

Tak náš malý bude to stejné, máme téměř rok a půl a řekne tak mama, mňam. Kamarádce taky ve dvou letech nemluvil, šla s tím k doktorce a ona říkala, že se rozmluví, ať je zatím ráda, že má ještě klid. Zanedlouho prý pusu nezavřel. Od kolegy v práci prý má mrňous takovou slovní zásobu, až doktorka koulela očima a to je o něco mladší, než náš. Každé dítě je jiné a ty, co začnou později, to brzo doženou. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí