Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nety,tak u nás je to naprosto stejné,jako bys psala o Vítkovi..A přiznávám,že jsem už nějaký čas z toho lehce nervozní.Stojí mě to u Vítka podstatně víc úsilí než u dcery a ta v roce a půl mluvila suverénně ve větách.Takže alespoň malou útěchou mi může být,že mnou to není (jako že něco zanedbávám
),ale to je mi houby platné,když nevydá slovo,že…
Dr.s tím zatím problém nemá,prý má spoustu dětí,které nemluví ve 3 letech
Ale mě to prostě zlobí
Takže také bých nějaký skvělý návod brala,čekat se mi moc nechce, zvlášť když jinak je chlapeček chytrý až moc,naopak mám obavu,že se chová a zabývá věcmi až příliš po vzoru dospělých ![]()
Holky nejste sami taky mě to zlobí, a prostě i přesto že mě mudra pořád uklidňuje že slyší tak že pohoda a že mám čekat jsem zvedla telefon a volala místní klinické logopedce…i ona mi ale řekla to samý…pokud slyší, nejlépe vyzkoušet tak že si zakryjete pusu rukou a pošlete dítko třeba do koupelny pro ručník, tak prostě čekat. Že prý teď kolem třetího roku je další taková vlna rozmluvení a pokud se tedy do tří let nerokecá máme přijít a začne se s tím něco dělat. Jinak mi ještě radila ať ho podporuju tím že všech no komentovat, každou činnost a všechno co vidíme. Dál taky říkat výrazná slova třeba balón tak že si dám balón vedle pusy a donutím mladýho aby se na mě díval když to slovo říkám. Ale nenutit do mluvení, prostě to dělat hrou.
Holky jak já vám rozumím, ale vážně to chce být trpělivý. Taky jsem myslela, že se nedočkám, všichni byli hrozně „chytrý“! ![]()
Pepíček byl ještě uličník v tom, že se třeba horko těžko jedno slovo naučil - třeba voda (při koupání), používal ho měsíc a pak to úplně vypustil? Jsem myslela, že mě z něj už klepne
Taková práce a on mlčel a mlčel… Ale jak říkám, teď v lednu to začalo a je to den ode dne lepší a jsou chvíle, kdy bych mu tu pusu nejradši zalepila (ač jsem si dřív říkala, že mě to po tom všem utrpení určo neomrzí) ![]()
Nety, koukám, že už tě holky uklidnily, a stejně se přidám - kolem 2. roku skoro nic, ve 2,5 to začalo neskutečnou rychlostí a teď ve 3 letech už i souvětí, složitá slova… a celý den se nezastaví. ![]()
Ahoj, tak náš kluk začal trochu více a srozumitelně mluvit až ve 2r10m, teď za dva měsíce už umí více než holčička, co začala mluvit v roce a půl (umí 8 barev, složitější slova, více písniček). MUDra mi řekla na tříleté prohlídce, že pokud nemluví (v rámci možností), tak mám počkat na pravidelnou docházku do školky, pak počkat 2-3 měsíce, a pak pokud nenastane zlepšení (prostě se tam bude muset domluvit sám), tak dojít pro doporučení k logopedovi. Ve dvou letech uměl asi 10 výrazů, co jsem jim rozuměla jen já a táta byl iííí
. Resut
Můj malinký je dvouletý a umí jen 10 slov, a to na něj mluvím od rána do večera. Podle dětské psycholožky má řeč zaostalou. Nejvíc se mu líbí slovo „NE“. Zato rozumí úplně všemu a přinese odnese, co mu řeknu. Není to perfektní,když batole dělá, co mu řeknete a moc nemluví ani neodmlouvá?
tak já můžu jen uklidnit,ale zárovň mě to trápí taky.....
mi taky nemluvíme ale vůbec nic…jen tata a dneska se podařilo říct na slepice ,,koko,, a jenom vykřikuje a nic,docela mě to fakt štvě
a uvítám tuto diskuzi a docela se těším až začně mluvit…
každej na nás zírá že nemluví,tak si pak říkám jestli je malej o.k.ale jinak taky všemu rozumí,pozná zvířata a vlasně všechno,je schopnej na celým parkovišti nají zrovna to naše auto… ![]()
Sam08 píše:
Můj malinký je dvouletý a umí jen 10 slov, a to na něj mluvím od rána do večera. Podle dětské psycholožky má řeč zaostalou. Nejvíc se mu líbí slovo „NE“. Zato rozumí úplně všemu a přinese odnese, co mu řeknu. Není to perfektní,když batole dělá, co mu řeknete a moc nemluví ani neodmlouvá?
Tak si matně vzpomínám, že jsem kdysi v souvislosti s dětským mluvením zaslechl výraz „spouštěcí podnět“. To znamená něco, kvůli čemu stojí dítku za to, aby začalo slovně komentovat okolní svět. Nevíte o tom někdo něco víc? Sice děti zatím nemám, ale tak by mě to samého zajímalo…
Prosím prosím o vyjádření.....
Juro, tak o tom jsem teda neslyšela, ale když se nad tím zamyslím, je to logické, třeba konkrétně můj syn, proč by mluvil, když mu stačí říct hýýý a já podle proneseného tónu a podle situace poznám co chce, pak vlastně mluvit nepotřebuje, a vystačí si s tím hýýý. Jenže přijde čas kdy mu to nebude stačit a bude se chtít vyjadřovat i o svých pocitech apod., na což hýýý nestačí a to bude asi právě ten spouštěcí podnět, jiné vysvětlení mě nenapadá.
nety úplně mi mluvíš z duše,taky nám stačí hyhy, áááááá.....prostě jednoduchý výkřiky,ale ten spouštěcí signál by mě taky zajímal… ![]()
Zdravím a přidávám se, ten spouštěcí podnět mě zaujal, není to něco jako v tom příběhu o Einsteinovi a horké polévce
(v tuhle hodinu už nemám sílu převyprávět, dávám sem proto odkaz, kde jsem to našla http://www.maminka.cz/…enko-rekni-r ) Prostě že musí nastat nějaký moment, ve kterým má najednou dítě potřebu něco říct
Slyšela jsem i názor, že dneska se maminky dětem věnujou mnohem víc a rozumějí jim i beze slov, takže děti tím pádem necítí nutnost komunikovat verbálně tak brzo ![]()
Tak náš malý bude to stejné, máme téměř rok a půl a řekne tak mama, mňam. Kamarádce taky ve dvou letech nemluvil, šla s tím k doktorce a ona říkala, že se rozmluví, ať je zatím ráda, že má ještě klid. Zanedlouho prý pusu nezavřel. Od kolegy v práci prý má mrňous takovou slovní zásobu, až doktorka koulela očima a to je o něco mladší, než náš. Každé dítě je jiné a ty, co začnou později, to brzo doženou. ![]()