Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám taky, holku 2 roky, velmi podobná popisu zakladatelky. výchovné metody neřeším, používám to co zrovna zabere a snažím se přežít..A uklidňuju se tím, že než bude v pubertě budu vědět co s ní ![]()
Obnovuji diskuzi
Dnes jsem byla se synem na procházce, a když jsem mu nedovolila jít tam, kam chtěl on, praštil sebou o zem a chybělo málo a jeli jsme s rozbitou hlavou na pohotovost. Naštěstí má jen bouli a odrenou hlavu, ikdyž ti byla pecka jak blázen. Jak tomu předcházet? Děsí mě pomyšlení, že se to bude třeba opakovat ![]()
@pajule022 dneska jsem to tu řešila. Máme to běžně i 30× denně, že lehne a bouchne a taky se nešetří. Předcházet nevím. Jedině předvídat a zabránit a neustupovat.
Mám doma vzteklouna. Už si nevím rady. Teď na mě kouká, usmívá se a já bych ho láskou „umačkala“. Ale… když není po jeho, tak prostě mlátí, kope. Mlátí i staršího sourozence a ačkoliv to dělá už dlouho a snažím se, aby to nedělal, tak to prostě není lepší. Vzteká se, prohýbá. Každou chvíli řve a brečí, klepe se mu brada. Už si fakt nevím rady. Včera při jeho akci mě napadlo, jestli je to jen vztekání nebo se časem objeví příčina? Docela se toho bojím. Začínám z toho už být dost unavená. Buďto řve jeden nebo druhý nebo oba. Ještě před měsícem bych reagovala na vše s větším klidem. Co s tím? Starší už to okoukává taky a občas zkouší.
Je temperamentní a je ve věku, kdy je jeho mozek zaplavován všemi těmi hormony a neurotransmitery, které ve vyplavují při frustraci, podráždění, vzteku a podobně, ale jeho mozek na to není zvyklý, takže reaguje daleko prudčeji, než u dospělých, či starších dětí.
Dále pak nejspíše je po minimálně jednom z rodičů temperamentnější povahy a to je něco, co je vrozené a s čím je mu potřeba pomoci se naučit zacházet.
To co potřebujete vy je obrnit se trpělivostí a kdy on se chytne do nějaké emoce, tak zůstat klidná. Pokud vás vytočí, tak se to celé jen štengruje, než aby se to zklidnilo.
Potom je potřeba důkladně hlídat, aby nebyl přetažený, hladový a nevyspalý, protože to pochopitelně celé situaci zhoršuje.
Co je potřeba je vydržet, aby se nenaučil podobnými záchvaty si vymoci to, co zrovna chce. Protože běžně toto období za pár měsíců předje, ale jakmile se dítko naučí, že vztekáním a agresivitou dosáhne svého, tak se to pak velmi blbě odnaučuje. Teď už je na místě začít vychovávat, no. Už to není to sladké miminko, od teď už bude čím dál tím víc samostatnější a bude chtít zkoušet kde jsou hranice, co může a co nemůže. A přemýšlet o tom začne až po pubertě…
Mrkněte třeba sem https://www.nevychova.cz/…muzete-uzit/