Dýško na svatbě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Dahlia0409 píše: No právě, pak nechápu, proč si to zaslouží servírka, ale prodavačka třeba ne. V čem je rozdíl, když tě obě obsluhují, usmívají se na tebe a tak?
Já ti to vysvětlím. V gastru pořád byla a bude přítomná hotovost a tím tedy možnosti to „tak nějak“ udělat. Z toho se vyvinulo: já ti dám minimálku a ty díky tomu budeš málo danit a tak. Zbytek ti dám do ruky. Dýška bych do toho úplně netahal, nebo ne jako zbytek toho „doplacení“ na normální plat.
Aktuálně je asi jedno, že někdo z personálu uvítá, že má ofiko nízký plat, ale těch třeba 40+ si vydělá. A že je spousta lidí, kteří to nechtějí, ale co s tím…
Tím nenaznačuju, že každá hospoda jede levou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hospodki píše: Více
Ano, jasně, taky chápu vetsi šumu, že je s tím větší práce, ale to by mělo být zase dáno a zaplaceno od svatebčanů, proto je platí tolik, kolik se platí. Za místo, jídlo, obsluhu, atd. Prostě mám danou sumu, příplatek za víkend, cokoliv a to má prostě dostat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ Já to beru hlavně prakticky. Ano, oficiálně mám méně, menší odvody, atd. Ale právě s tím mám zase malou nemocenskou, PPM, důchod, atd. Právě z toho hlediska bych do toho nešla. Ano, když bude domluvená taxa a třeba něco navíc, to uvítá každý. Ale proč by měla část být řešená na ruku
Příspěvek upraven 10.06.24 v 09:22
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová píše: Více
Fakt vsechny socialni davky? Jake treba?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, a kolik číšníků ty dýška daní? Nikdo, viď? Ve finále se jedná o černý příjem.
- Citovat
- Upravit
@mirkaazzuri píše: Více
A v Japonsku, když necháš dýško, tak za tebou vyběhne obsluha, žes tam zapoměl drobné. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dahlia0409 píše: Více
Tak mezi prodavačkou a servírkou je velký rozdíl, i když to někdo tak nevnímá. Prodavačka nepřijde do takového přímého kontaktu, co se týče práce, jako servírka. Ta při větších akcí je tam často přesčas, do noci. V obchodě zákazníky vyrazí včas. Servírka má mega věcí na starost. Někde tu píší, že vše zařizuje provozní. Provozní to pouze zprostředkovává a často je to všude tak, že předá scénář servírce a ta vše připravuje, já třeba jako vrchní dohlížím na celý chod provozu, doplňuji rauty a většinou tam provozní je jen do určité hodiny, poté úklid. Takže bych toto vůbec nesrovnávala. Tím teď nechci říct, že očekávám, že mě zaplatí zákazník. Ale většinou ty akce kasíruji i já a je to již standart, že platí do koruny a nezaokroulují. Proto jsme si také vydupali příplatky, plus příplatky za přesčas. Nikdo to už u nás dělat nechce. Pro nás jsou tyto akce hodně vyčerpávající a to raději večeře. Platí to i u jiných společenských akcí typu narozeniny. Hlavně mi přijde, že host už kolikrát opravdu chce víc a víc práce po nás. Za mě třeba před 15 lety nebylo, že by obsluha krájela dort, nebo balila ještě zbytek jídel do krabiček, chtěli ještě sólo zdlouhavé fotky na mobil, popřípadě nafukovat balónky na narozeniny, nebo servírovat bonbóny, které si přinesli. Teď se to stává čím dál častěji. Tak nevím, odkud je to přenesený. Já se naštěstí vždy domluvím, i co se týče zavírací doby. Zůstávám maximálně do jedné a vždy to chápou.
- Citovat
- Upravit
@mirkaazzuri píše: Holky, vy, co se vám příčí dávat dýška, víte, že jsou země, kde se spropitné automaticky započítává na účet?
Holky, víte, že jsou země, kde dát dýško je urážkou toho obsluhujícího?
@Petr-33 to napsal srozumitelně- jsou různé „zvyky“ v různých zemích.
Dýško u nás bylo odjakživa vyjádřením spokojenosti, zejména s obsluhou, někdy i jídlem. A kuchař asi těžko dostane dýško- i když kuchař bývá placen výrazně lépe.
Dýško u nás rozhodně není hostem bráno jakožto dorovnání blbého platu a vlastně sociální ematií.
A pořád platí- i když to není nic milého- personál v hospodě může dělat „každý“. Ne dobře, kvalitně, ale rychle začít může. Holt se nějakou dobu nedostane ke kase a možná nebude točit a rozlévat panáky, ale roznášet ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Ano, je to jiné, ale když si přijdu dát třeba pizzu a Colu, přijde, objednám, odejde, přinese jídlo, zaplatím, odnese nádobí. Jasně, svatba je pak taky něco jiného. Ale jak říkám, každý má svoji náplň práce a za tu má být placen zaměstnavatelem, pokud není sám sobě pánem ![]()
A prodavačka toho taky musí dělat dost, taky běhá, tahá těžké věci, atd. Proto mě napadla třeba ona, že taky za to nemá nic navíc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lamerka píše: Více
Řekla bych, že dýško schrábne provozní druhý den. Ty jsi tam zaměstnanec a máš za to plat. Nikde jsem teda neviděla, že by někdo dával dýško obsluze v průběhu hostiny. Chápu že ti to přijde nespravedlivé, když s tím máš tolik práce, ale tak to prostě je, s tím nic neuděláš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Hele, a co třeba učitelka? Ta je v přímém kontaktu ještě víc, jak servírka. Taky má mega věcí na starost a teď zrovna nastalo období, kdy v práci bývá přesčas (výlety, školy v přírodě…). Taky jsi na střední pravidelně nosila učitelům prachy? „Paní učitelko, dneska jste nám tu matika krásně vysvětlila, tady máte stovečku spropitného… Pane učiteli, to jsme si při angličtině s vámi krásně zakonverzovali, prosím, přijměte nějaké peníze…“ Anebo jsi veškerou jejich péči splácla kytkou a bonbonierou pro třídní na konci roku? (a ostatním ať z toho třeba nabídne bonbonek ve sborovně) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sysi píše: Více
To je úplné nesmyslné přirovnání oborů. Copak učitelka pracuje s penězi? Já se bavila konkrétně o službách. Je dobré přirovnávat podobné obory.
- Citovat
- Upravit
Na svatbe jsme dostali od provozni vyuctovani dalsi den rano. Zaplatili jsme a pridali neco navic jako dysko. Jestli to pak rozdelovala servirkam, nevime. Servirky jsme samostatne neobchazeli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takhle jsem o tom nikdy nepremyslela, dat extra odmenu servirce.my meli svatbu, ale utratu sefovi rwstaurace platili nasi. urcite mu dali velke dysko, ale jestli se ten sef pak rozdelil s ostatnim personalem, to nevim.
Kdyz jsem nekde na jidle, davam dysko, tomu, kdo me prijde proste zkasirovat.
Podle me, by se svami mel rozdelit ten, komu to platili (zda teda aspon jemu dali neco navic)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petra0009 bych měla pokaždé chodit ještě do kuchyně a rozdělit to mezi kuchaře, pomocnou silu, myce nádobí, vyžádat si kdo jim vozí jidlo, které mi uvarili
- načítám...
- Citovat
- Zmínit