Dýško na svatbě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Dahlia0409 píše: Více
Svatbu v restauraci si clovek plati, aby se nemusel starat, ne? Proste to druhy den zaplati komplet a ma hotovo. Kdybych se chtela starat, najmu si kulturak a nasmlouvam kucharku a cisnice a uklid…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová píše: Více
Však ano, a platí v tom přece vše, co se domluví. Tedy i obsluhu, proto přece peníze za to holka dostane
My se třeba starat chtěli, bylo nás jen pár a řešili jsme si to sami, uz jen skrz finance ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dělala jsem servírku ve 2 podnicích. A vždy jen brigádne. V prvním jsem byla asi 2 víkendy. A když jsem viděla jak to tam chodí, tak jsem řekla, ze dál chodit nebudu. A rozešli jsme se v dobrém.
Další brigáda byla v jiném podniku, kde majitelka byla mega na peníze. A naslibovala kde co… Byly jsme domluvené na celých prázdninách. Vydržela jsem to jen měsíc a pak jsem to ukončila. Jí jsem řekla upřímně důvod. Ona ho ale věděla moc dobře. Pokud někdo okrádá své zamestnance, tak ne každý si to mech libit. A mluvíme o okrádání v řádech tisicu. Pokud se mi něco nelíbí, někdo mě okrádá (což majitelka dělala ve velkém) a prostě celkove nejsem spokojená, tak to dělat nebudu.
Takže pokud se ti nelíbí, že nedostávás peníze ze svateb, tak to není problém novomanželu, ale tvůj a vedení. Res s nima.
Novomanželé si zaplatí nemalé peníze za hostinu. Nechají určitě peníze navíc a určitě je nenapadne při hostině hledat peněženku a platit obsluze. To doopravdy ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuji jako servírka 17 let, má práce mě drží, jelikož mám dobré podmínky, jinak už bych tu práci nedělala. Bohužel, plno majitelů drží ten zastaralý zvyk, že dá minimální mzdu a zbytek dostanou bokem od zákazníka. Takže se ani nedivím, že na společenských akcí, typu svatba, narozeniny atd, které jsou až do noci, tak obsluhuje personál, který to má bokem jako přivýdělek. Aktuálně nás minulý týden obsluhovala uklízečka, na velké svatbě, která nebyla ani řádně na tuto událost oblečená. Pokud jdu někam obsluhovat, musí mě šéf zaplatit. Za 200 Kč na hodinu bych nedělala v rámci mého volného času. Pokud v práci mám zůstat přesčas, účtuje se ještě navíc za obsluhu. Na akcích zůstávám maximálně do 1.00, poté je to na domluvě s hostem. Neoracuji v Praze, kde jsou bary do 5.00. Zákazníci s tím problém nemají a k mému překvapení to i chápou. Ono za pár let to stejně nikdo dělat nebude. Dneska najít člověka, který chce pracovat do noci a stát 17 hodin na nohou je umění
- Citovat
- Upravit
@Lamerka píše: Více
Tak si ty příplatky domluv v práci. Pokud tě nemá kdo zaplatit, tak zavřeš podle zavírací doby. U nás v práci to tak zafungovalo a šéf platí za každou další hodinu dvojnásobek
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
A kolik ti tedy plati na hodinu? 200 na hodinu hrubeho je cca 33 tisic hrubeho mesicne. Plus tedy dyska.
Svatby se obvykle konaji v ramci oteviraci doby, restaurace maji otevreno o vikendech bezne, plus je tam nejaky presah po zaviracce, tam chapu nejaky priplatek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mi upřímně tyhle obory, ve kterých se tak nějak očekává dýško, pijou krev. Pokud si myslím, že moje práce je málo ohodnocená, tak hledám jinde, kde bude ohodnocená lépe. Pokud se mi zdá, že pracuju hodně, tak hledám práci, kde budu pracovat méně. Pokud mám s přípravou svatby více práce než s provozem běžné restaurace, zohledním si to v nákladech/platu.
Na jednu stranu to svým způsobem chápu. Na druhou, zrovna gastro byl obor, který nejvíce řval, když se zavádělo EET, protože daný obor byl natolik pokřivený, že se neodváděly daně, zaměstnancům se dala minimální mzda s tím, že zbytek dostanou na ruku jako dýško, atd… Pokud by obor byl férový, odváděly se daně jak mají, přiznávaly se zisky, byla tam férová mzda, tak neřeknu ani slovo. Ale pokud to smrdí podvody, tak mi nepřijde fér, že někdo chce, abych se já zachoval slušně a dal obsluze dýško, když on se jako zaměstnavatel chová nefér.
Taky se ve své práci starám o klienty, v podstatě řeším určité typy problémů v jejich firmě, aby jejich podnikání fungovalo. Ale se zákazníky prakticky nepřicházím do osobního kontaktu a když už, tak se mi nikdy nestalo, že by některý z nich vytáhl peníze a dal mi je jako dýško za moji práci, protože se prostě předpokládá, že když se někdo s mojí firmou na něčem domluví, tak to bude za ty peníze 100%. A to se bavíme o vyšších částkách, než je 100-200 tisíc za svatbu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak gastro je taky specifický v tom, a v hodně dílech na to poukazoval i Polreich, že majitelé často neumí počítat. Takže obsluze se zaplatí minimální mzda a ono to pořád nevychází ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová Po pročtení zde uveřejněných názoru jsem zjistila že je to víc v kompetenci provozních a majitele. Což jsom opravdu doposud nevěděla poněvadž se mi o téhle informaci nikdy nikdo nezmínil. Provozní mi vždy na baru říkaly že to sami nechápou že nic nenechaly. Já ten příspěvek nepsala abych si stěžovala že nemám peníze ale na to abych zjistila Jan to chodí v jiných provozech. A jsem zděšená že jsem se sebou nechala zametat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tarena píše: Více
Promiň, já jsem hlavně psala o venkovních svatbách. Jezdím i mimo práci do velkých sálu. Tam si beru 400 Kč na hodinu. Když je to v rámci mojí práce, že při běžném provozu máme svatbu, tak mám standardní plat, plus bokem za přesčas a šéf dá bokem odměnu. To mi vychází cca 300 Kč na hodinu. Já už hodně ty venkovní akce omezila. Vrátím se k nim ráda, jakmile budu mít nižší úvazek. Při běžném provozu mi to také vadí. Je víc práce a ani za ty prachy to člověka nestojí. Už mi zkrátka není dvacet. Restaurační svatby a ostatní akce si účtuji sama, jako vrchní servírka a taky kolikrát žasnu, že dají do koruny. To se stává často. Ale již to beru jako fakt. Co jsem si tak všimla, že plno lidí už dělá v rámci své práci jen to nejnutnější. Například, když jsme byli na svatbě a byla domluvená pouze servírka ta barem, tak si opravdu držela svou pozici a od baru se nehla, přestože byl například bordel na stolech atd. Já už se snažím taky trošku polevit a dělat hlavně to, co mám. Dřív jsem krájela dort novomanželům, balila i zbytky jídel, když mě před x lety platili jako jen na sklízení skla, tak jsem stejně čepovala pití a doplňovala raut. Dnes už zkrátka slušně požádám, ať dort rozkrájí nevěsta s ženichem, popřípadě nabídnu boxy na zbytky jídel na zabalení. A dělám si svou práci
- Citovat
- Upravit
Jsou to špatní provozní. I kdyby nedali zákazníci nic bokem, což se stává, tak oni ti mají dát 1000 do ruky za práci navíc. Našemu by se také líbilo, kdybysme zůstávali do tří do rána a zadarmo. Ale bohužel. Všechny jsme tam ve věku 35+ a nové mladší kolegyně se k nám nehrnou. Nikdo už nechce dělat do noci. Tak buď změn práci, kde tě lépe ohodnotí. Ideální, když majitel bude sám z oboru a ví co to obnáší. Nebo si nastav podmínky.
- Citovat
- Upravit
Tak ja byla na svatbe nespokojena. Nakoupila jsem vyzdobu, na stole byla sotva polovina. V druhem salonku probihala jeste jina akce. Druhy den manzel jel zaplatit a z vyzdoby nic zpet nedostal. Zrejme si ji pouzili na tu druhou akci nebo nechapu, kde se mohla ztratit. A to nemluvim o ubrouscich, ale o svickach a rolich organzy, sklenickach v radu tisicovek
dysko dal pri platbe, rozhodne nebyl prostor vecer obchazet jednolive lidi v obsluze. Co se tyce dysek v klasicke restauraci, jsme rozhodne mene stedri nez drive. Predstava, ze za 250 ml fanty mame dat 55 Kc, se mi prici, ale mame dve male deti, kterym to piti koupit „musim“ a tak nekde se to projevit musi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme nechavali dysko i bednu vina, at to rozdeli. A my provozniho zname, je to férový chlap, vime, ze to udelal.
Zazila jsem v gastru spoustu vychcanu, nejlepsi kamarad v tom oboru delal ucetniho a provozniho, mame toho spolu dost prolezleho. Dobreho zamestnavatele muzes najit, ale musis hledat. V tomto mel Babis s EET pravdu. Byt je sam smetak ulhany.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Absolutně to chápu, ale při dnešních cenách služeb, a jídla? Nedivím, se že nenechají tringelt. Vy za to nemůžete, a určitě se Vas to dotkne, ale spousta lidí dělá taky pro lidi a taky nemají žádné dyska, třeba dělníci ve skladu pro internetové obchody a podobně. Mají plat, dyska žádné. A mohl bych pokračovat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit