Dýško na svatbě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1229
10.6.24 10:40
@Dahlia0409 píše: Více

Tohle je rozdíl mezi jídelnou a restaurací. V jídelně si vezmeš tácek, obsluha ti nandá jídlo na talíř a jdeš si sednout. Tácek s nádobím pak odneseš na nějaké jedno místo, kde to obsluha pak vezme a hodí do myčky. V restauraci ti jídlo donesou přímo na stůl a pak to zase sklidí. Jsou to dva různé druhy provozu. Když mám restauraci a chci tam mít obsluhu, tak musím jako provozovatel/majitel počítat s náklady na tu obsluhu. Tyto náklady v provozu jídelny nemám, protože můžu lidi fakt zaplatit minimálkou, protože po nich prakticky nic nechci - vydat jídlo na talíř a pak sklidit nádobí z jednoho místa do myčky.
Ale pokud chci dělat restauraci a náklady mít jako jídelna, tzn. obsluhu zaplatím minimem a řeknu, že zbytek mají z dýška, tak to podle mě není fér. Za mě, spoléhat se na to, že mi někdo něco dá, to je tak na úrovni somráku v Praze na hlaváku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
10.6.24 10:42
@Anonymní píše: Více

Co třeba autoservis? Tam je taky práce s lidma, taky tam necháváte dýško za to, jak se o vaše auto postarali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
10.6.24 10:45

Mně přijde fakt nevychovanost nedat dýško. A to nemyslím teď jenom servírce, ale celkově ve službách, je to výraz spokojenosti se službou. Vždycky dávám kadeřnici, kosmetičce nebo masérce stovku navíc.
Nebo recepční, když platíme na konci pobytu v hotelu, tak to taky zaokrouhlíme.
A i té prodavačce nechám drobné, když je milá, nenechávám si vracet do koruny přesně, aspoň pak nemám těžkou peněženku.

Prostě ve službách se dýška dávají jako spokojenost se službou, není to dorovnávání jejich platu a jenom ignorant nedá dýško

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.24 10:49
@Petr-33 píše: Více

Ano, zaokrouluji všude ve službách. Nevidím na tom nic špatného. Obzvlášť, pokud je práce provedena dobře. Je to takový symbol spokojenosti. Včetně kadeřnice, kosmetiky, nedávno jsem dala i v obchodě s oblečením 70 Kč, jelikož mi dokázala fakt dobře poradit. Přitom to nebyl žádný luxusní obchod. Já zkrátka umím služby ocenit, jelikož vím, jak je těžké někoho schopného a pracovitého najít. Hodně lidí dělá opravdu jen to nejnutnější a dvakrát se nepředře. Já to zkrátka vnímám jinak a neberu to už jako standart, když někdo svou práci dělá dobře.

• Citovat
  • Upravit
691
10.6.24 10:50
@hospodki píše: Více

Vždyť jo, praxe je taková, že si to rozdělí všichni mezi sebou, kdo byli na směně, i do kuchyně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
10.6.24 10:51

Přesně tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
10.6.24 10:55
@Petr-33 píše: Více

Vy ne? Vždyť to je také služba a pokud mi vyjdou vstříc s rychlým termínem, tak jim taky dám dýško, zaokrouhlím na stovky směrem nahoru.
Mně to přijde normální, slušné a automatické, jsem překvapená, že to vidí někdo jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2667
10.6.24 10:58

Proč je v tom rozdíl? Pracuje přímo s penězi = má za úsměv v práci nárok na dýško, nepracuje s penězi = nemá nárok na dýško a milý má být v rámci základního platu? Z jakého důvodu? Možná by tě překvapilo, jak by to vypadalo ve školách/na úřadech… kdyby všichni ti lidé pracovali skutečně jen dle toho, co mají oficiálně v popisu v práce a pracovali jen do výše svého platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.24 11:04
@Livi92 píše: Více

Já ale nikde nepsala o státních oborech. Píšu hlavně o službách, kde se platí hned. Nemůžeš porovnávat soukromníky a státní zaměstnance. Hlavně úplně jiné obory. Je to jako porovnávat uklízečku s doktorem

• Citovat
  • Upravit
11559
10.6.24 11:05

@Dahlia0409 píše: Já to beru hlavně prakticky. Ano, oficiálně mám méně, menší odvody, atd. Ale právě s tím mám zase malou nemocenskou, PPM, důchod, atd.

Jasně, to se ví, ale „z počátku“ je to tak lákavé- zůstane mi o 8 víc a ještě něco bokem. Ale pak se uvidí průměr na dovolenou, nemocenskou…o důchodu ani nemluvím. A další veselice při žádosti o hypo. To bylo tak žůžo, že banky přistupovaly (a možná pořád přistupují) k lidem z gastra trochu jinak při posouzení příjmů. Jinak jim utíkala spousta byznisu.
Jenže- gastro je průtokáč na lidi, takže leda by většina žádala „normální plat“, tak se možná něco změní. Teď něčí požadavek nemá moc váhu, leda by to byl opravdu vítaný zaměstnanec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18639
10.6.24 11:06
@mirkaazzuri píše: Více

Ale to at si to rozdělí, s tím já souhlasím. Me jen vadí ta myšlenka, ze bych měla já někoho obcházet s ohledem na ukřivděni zakladatelky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
10.6.24 11:06

Holky, a co pošťákovi nebo kurýrovi, to taky nedáváte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
10.6.24 11:10
@hospodki píše: Více

To ne, to jsem taky psala, že na svatbě je to jinak, nikdo nikoho obcházet nebude a hlídat ještě komu dal a komu ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
10.6.24 11:10

@arinecka píše: Řekla bych, že dýško schrábne provozní druhý den. Ty jsi tam zaměstnanec a máš za to plat.

No, provozní je taky zaměstnanec, todle je divný argument. Ale myslím, že se lidi po zaplacení prostě stejně sebehnou a bude dělení… jasně, že provozní dostane 10 a může říct, že se dělí 5, že dostal 5. Al eto by se asi úrosáklo a byl by tu problém.

A ještě tu nezaznělo, že dýška jsou i na kartě, takže jen zmiňovat černotu není OK. Ty se daněj, pokud to personál dostane do výplaty.
Ale taky tu nezaznělo, že spousta majitelů prosazuje názor, že dýška patřej tý hospodě- jemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21308
10.6.24 11:12
@malákráličice píše: Více

Starobni duchod :lol: Ne, to bylo samozrejme prehnane tvrzeni, na vsechny ne. Ale SSP jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat