Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám jít na ekg holter, je to třeba blbá otázka, ale můžu tam jít i v těhotenství? Nemůžu se tam vůbec dovolat, takže jsem se nemohla zeptat sestry. Nemyslím, že by to bylo nebezpečné, spíš jestli to nějak nezkreslí výsledky nebo tak. Moc díky za odpovědi a hezký den;)
@Marťulíína nemusíš se bát. je to jen monitorování srdce. předem sestře řekni že jsi těhotná a oni to ve výsledcích zohlední
Jinak EKG mají někde jako povinné vyšetření v těhotenství - alespoň si to odbudeš ![]()
@Marťulíína Já jsem taky měla jít na Holtera v těhotenství a mě dr. řek že by jim to snímalo nejspíš částečně i srdíčko mimča (byla jsem už asi v 6m) a že to odložíme až po porodu. Tak uvidíš, běž tam, hlavu ti neutrhnou ![]()
@Envie - já vím (kdysi jsem ho také měla), ale pochybuji, že ji budou hnát na ekg po tomhle ![]()
Já chodím každý rok na ekg holter kvůli arytmiím. Sledují, jestli se mi to nezhoršuje. Na klasické ekg jdu vždy ještě na arytmologii, kde mi hodnotí ty výsledy z holtera.
@Králičice píše:Žádné vyšetření není povinné…
Jinak EKG mají někde jako povinné vyšetření v těhotenství - alespoň si to odbudeš
@Envie tak to jsem zvědavá, to jsem nevěděla, že se to zhoršuje v těhotenství. Podeceňovat to určitě nechci, vím, že mě stejně budou hlídat, dva roky zpět jsem měla nějaké špatné ty arytmie. Extrasystoly mám prý taky, ale taky nevím, co to je
Mně právě gynekoložka řekla, že si tam mám zavolat, že jestli mě tam budou prý v tomto stavu vůbec chtít, ale přišlo mi to trochu divný… A ty chodíš taky na ten holter? Máš nějaký prášky nebo jak to doktoři řeší? A předtím jsi o tom nevěděla nebo to bylo nějak v normálu? Já jsem měla dřív prášky, pak mi je zkusili vysadit a prý se to nehorší nějak moc, tak teď žádný nemám. Kdyby se mi to zase zhoršilo, musím na ten katetr nebo co to je.
Ahoj, na katetrizaci (konktérně radiofrekvenční ablace) jsem byla v IKEMu před cca 10 lety, v necelých 25 letech a naštěstí od tý doby mám pokoj, na kardiologii chodím jen preventivně, na Holtera, EKG, zátěžové testy… Ale sám kardiolog mi řek, že bych měla děti stihnout do 30 let, že čím starší, tím větší nápor na srdce a riziko, že se to vrátí. Takže ANO, opravdu je to na srdíčko veliká zátěž. A přání doktora jsem skoro zvádla, první synek ve 29,5 a druhý v čerstvých 32
A po porodu mě prohnal vším, od EKG, echa, Holtera i zátěžáku
A dobrý. Ale další dítko už mi NEdoporučil…
@Piitra Já se té katetrizace bojím jak čert kříže. Radši bych si nechala šít ruku nebo něco, ale z toho to mám nevím proč hrozné trauma:) Ale tak kdyby to bylo nezbytné, tak co nadělám. Do třiceti mi právě říkali kdysi taky, a stíhám dobře, je mi 26. Jsem teda vlastě ráda, že tam teď zase jdu… A v těhotenství všechno ok? A rodila jsi normálně?
@Envie Ty jo, tak to se mám možná na co těšit… Nějak jsem si to ani neuvědomila, už dva roky mám výsledky v normě. Nejhorší, že jsme si tohle všechno udělala sama - přechodila jsem nějakou nemoc kvůli práci. Už nikdy více
A teď jsi ještě těhotná, jak chápu z příspěvku, že? Tak ať to máš už všechno v pořádku ![]()
@Marťulíína Dobré ránko, hele ta ablace nebyla nic hroznýho
Toho se bát nemusíš, ale opravdu k tomu přistupujou až když není zbytí
Já měla tehdy šílené rychlý tep a trvalo to přes půl hodiny, přijela pro mě domů rychlá
A pak mi navrhli ten IKEM, tak jsem to vzala a dobrý. Od tý doby fakt žádný ťukání mimo rytmus
těhotenství OK, hlídali si mě a porod taky v „pohodě“, pominu-li to, že malej měl 4kila a nebyl dorotovanej, takže šel našikmo a veelmi pomalu a s výsledkem nedobrým pro mě (velmi rozsáhlé šití). Ale co se srdíčka týká, tak to měli pod palcem… Druhý těhotenství taky dobrý, i když to už bylo více kontrol, krom toho jsem ještě docházela na hematologii (měla jsem kdysi trombozu, takže jsem si skoro celé těhu, OBĚ, včetně celýho šestinedělí musela píchat injekce na ředění krve), ale to se srdcem nemá přímou spojitost, takže co se kardia týká, tak těhu v pohodě, ale jak už jsem psala, dalšího potomka mi už dr. vzhledem k věku a i těm mým dalším problémům opravdu nedoporučili, a nejen kardiolog…
Vůbec se neboj, na kardio si v klidu dojdi, oni vědí co s tebou
Držím palce.
@Piitra Dobře, moc děkuji za uklidnění:)Jinak teda jsi to neměla žádný med. Hlavně že se ti to po tom zákroku zlepšilo a děti jsi stihla v termínu:)Já jdu zítra na toho holtera, každopádně jsem ráda, že jdu a hned se uvidí co a jak. Moc díky
![]()
@Marťulíína Jo to bude OK neboj a kdyby nebylo, tak právě proto tam jdeš, aby to zjistili
No neměla jsem ty děti zrovna lehce získané
ale dobře to dopadlo, kluci jak buci oba skoro čtyřkilový
i když teď jsou celý tatínek, reklama na hlad… Důležitý je, že tu arytmii ani jeden snad nepodědil, se starším chodím taky na kardio, ten má odmala lehký šelest (z maminčiny strany máme v rodině dost kardiaků, tak máme dozor), ale na EKG má vše v pohodě, tak snad budou OK i dál… A tobě držím palečky
a pak dej vědět, jaks dopadla…