Ekologie/udržitelný rozvoj - předškoláci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1079
23.8.20 14:29

No muj čtyřletej syn chce taky vsechno a nejlip ted hned. Neco jsem ochotna koupit, ale za blbosti penize nedavam bez ohledu na udrzitelnost. A nejaky vysvetlovani nema cenu. Proste NE, nekoupim. Nekdy to bere, nekdy si pobreci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
23.8.20 14:31
@Berry77 píše:
Moje dcera nebude mít od každé barvy jednu lampičku ne proto, že bych chtěla spasit planetu, ale prostě proto, že není rozmazlený fracek :nevim:
A takové hlouposti, jako čelenka, proč by jich neměla mít osm podle barev k oblečení?

Já mám fakt pocit, že píšu čínsky. Čelenek má dcera minimálně 10, odmítám kupovat další, když má dostatečný výběr.
A dcera fakt není rozmazlený fracek, nic si nevynucuje, nedělá scény v obchodě, ale jde k sobě do pokojíčku a pláče, protože ten její mozeček není schopen pochopit, proč není správné mít X stejně velkých batohů nebo jinou barvu lampičky, když někdo jiný to má. Ona respektuje moje NE, ale snaží se pochopit PROČ, chápe hodnotu peněz, ale nechápe, že to není jen o těch penězích. A argument „protože nejsi rozmazlený fracek“ jí při vší úctě jako vysvětlení nestačí.

Tahle diskuze měla jediný cíl - má někdo tip na něco, co se dané problematice věnuje a je to vyzkoušené a smysluplné?
Podobně jako např. když se syn ptal, jak vznikl vesmír - první díl Byl jednou jeden člověk a měl jasno (narozdíl ode mě, Velký třesk je něco nad moje chápání). Stejně tak když se ptal na den a noc - Paxi na Youtube a docvaklo mu to skvěle - předtím obrázky a vysvětlování a spíš zmatená hlava.

Reakce typu „pár čelenek svět nespasí“ a „proč by nemohla mít X batohů“ mi jsou s prominutím k ničemu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
23.8.20 14:42

Řekla bych, že se ptáš na blbým místě. Já tady taky věčně zatínám zuby když čtu o plných taškách, co si Máňo můžeš odnýst z Pepca za pětistovku, nebo neustálé rady a tipy na nákupy z Alíka a Wishe :P

Nezasekávala bych se na konkrétních věcech typu čelenka, ale spíš celkově bych ji k tomu směřovala životním stylem - jít příkladem, ukázat jí, že zážitky jsou lepší než věci (a třeba si je někam zaznamenávat - koláž fotek na stěnu, deníček apod.), zkusit omezit reklamy, které konzumuje, a taky zapojit ji do úklidu, který je prostě s méně věcmi jednodušší. A hlavně nepřistupovat k tomu moc radikálně, už jsem pár dětí minimalistů viděla i v Hoarders ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
23.8.20 14:44
@Kriss Tina píše:
Videa neznam, mam teda stejne starého syna a podobný problem nemame. Je od mala zvykly, ze proste nekoupim vsechno co vidi :nevim: hracek ma taky dost, ale vetsinou koupim novy az kdyz je ochotny se vzdat neceho starsiho, treba aspon odvezt k babicce, aby se v tom doma netopil. Ale ze by chtel neustale neco noveho kvuli barve nebo obrazku, to se mi jeste nestalo.

Můj starší (6let) tohle nemá (toho i přemlouvám, aby do dopisu Ježíškovi napsal víc než 2 věci), dcera chtěla dárků vždycky hodně, ale letos si začala mnohem víc všímat toho, že jiné děti jedou podle jiných pravidel. Ona respektuje ta naše pravidla, ale chce prostě vědět PROČ nebude mít 10 svačinových boxů jako sestřenka (která když řekne, že už se jí Elsa nelíbí, tak dostane Trolly bez mrknutí oka), protože teta na její „to bych si taky přála“ řekne „to mají v Pepcu za pár korun, dojděte si tam“, a ona nadšená, že to nestojí moc a můžeme to jít koupit. Nutno dodat, že jen jedni švagrovci to mají takto, další dvoji švagrovci vedou děti rozumně i přes dost vysoké příjmy.
Budu muset začít důsledně dodržovat, že 1 nová věc = 1 stará pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
23.8.20 14:44

@zrcadlo přímo video neporadím, ale vím, že třeba v zoo Ostrava mají koutek o tom, jak dlouho se něco rozkládá v přírodě atd. Tak zkusit něco takového?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.8.20 14:47
@zrcadlo píše:
Můj starší (6let) tohle nemá (toho i přemlouvám, aby do dopisu Ježíškovi napsal víc než 2 věci), dcera chtěla dárků vždycky hodně, ale letos si začala mnohem víc všímat toho, že jiné děti jedou podle jiných pravidel. Ona respektuje ta naše pravidla, ale chce prostě vědět PROČ nebude mít 10 svačinových boxů jako sestřenka (která když řekne, že už se jí Elsa nelíbí, tak dostane Trolly bez mrknutí oka), protože teta na její „to bych si taky přála“ řekne „to mají v Pepcu za pár korun, dojděte si tam“, a ona nadšená, že to nestojí moc a můžeme to jít koupit. Nutno dodat, že jen jedni švagrovci to mají takto, další dvoji švagrovci vedou děti rozumně i přes dost vysoké příjmy.
Budu muset začít důsledně dodržovat, že 1 nová věc = 1 stará pryč.

A dodržuješ tohle pravidlo i u sebe? Protože jestli ne, tak je to dost ujetý vyžadovat něco takového po malém dítěti.

• Citovat
  • Upravit
15995
23.8.20 14:54

Mno, pak to s touhle planetou nema takhle vypadat :zed: My asi mame stesti, ze jsme kolem sebe meli hodne podobne smyslejicich lidi, veci hodne dedime nebo posouvame zase dal a tim se o tom s detmi docela prirozene bavime. Konkretni program pro deti nevim, aspon ne cesky, ja bych klidne sla rovnou do dokumentarnich asi - urcite najdes fotky nebo video, jakze vypada plastovy bordel v oceanech nebo skladka, pripadne takove to jak uz nekdo zminoval, jak dlouho se co rozklada v prirode. Muj petiletak podobne veci docela pobira.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
23.8.20 14:54

Já úplně chápu, jak to myslíte, dcera byla podobná a dodnes…je jí 10…má takové „nenapapané“ nápady, jako že nutně něco potřebuje a hned. U nás pomohlo vysvětlování, že opravdu nekoupíme další…cokoliv…a proč a že to není jen o penězích. Ve školce měli často programy od místního Ekocentra, tam hodně pochopila plus pár výstav takto zaměřených a i na youtube se dá najít pár dokumentů. Já si myslím, že je naprosto správné dětem vysvětlovat, že opravdu nejde mít všechno a několikrát, spotřeba musí mít nějaké hranice. A také nejsem ekobio matka.
Teď už si i sama poslechne nějaké youtubery se vztahem k ekologii a přírodě, to jí zajímá. Sama v restauraci řekne, že nechce brčko a tak…
Ale i tak musíme stále vysvětlovat, že loni kupovaný batoh opravdu nevyhodíme a nepořídíme nový, protože se okoukal a tričko, co měla hodinu na sobě nemusíme hned prát, pokud je čisté..atd…takže vysvětlovat a jít příkladem, děti to okoukají :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
23.8.20 14:59

@Oriseka Díky, s tou lampičkou jsem navrhovala, že koupíme spray a přebarvíme ji, asi to tak dopadne. Peníze jsem dětem nechávala jen ty kovové, které jim různě podstrkává jedna babička a prababička, říkala jsem si, že ty kovové v kasičce jim budou dělat radost, ale nenapadlo mě, kolik se jich nastřádá. Papírové jsem zatím vždycky vzala a kupovali jsme za ně dětem větší věci (kolo, houpačku, trampolínu apod.). Ale dceři sice bylo na konci července pět, ale už si peníze spočítá, takže mi přišla říct, že tam má 840,–Kč (sekla se jen o jednu dvacku) a kolik stojí batoh. Lhát jí nechci.
Jinak od nás dostává každé dítě na Vánoce 2 dárky, které si přeje, minimálně 1 knihu, pak měkký dárek a tak 2 dárky společné (většinou stolní hru nebo něco takového). To si nemyslím, že je nějak moc (na to, že u nás pod stromečkem mají mít to hlavní). Jenže pak mají 2 babičky (s oběma jsem domluvená, že dárky koupím já podle přání, ta jedna to respektuje, ta druhá k tomu vždycky přihodí minimálně 5 dalších věcí v nízké hodnotě, ale aby tam bylo víc balíčků), 2 prababičky, troje tety/strejdy (sourozenci mě a manžela), pak se úzce vídáme se třemi dalšími příbuznými, od kterých taky dostanou 1 dárek, a od dvou nejbližších přátel. Loni jim velké dárky poslal i manželův šéf, a ty už jsem natvrdo zabavila a dala jim je až k narozeninám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
23.8.20 15:01
@lucenka píše:
A dodržuješ tohle pravidlo i u sebe? Protože jestli ne, tak je to dost ujetý vyžadovat něco takového po malém dítěti.

Ano, dodržuju (s výjimkou věcí na zahradu a na chalupu, tam zatím nemusím měnit nový strom za starý, protože místa tam máme dost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
23.8.20 15:05

@beruska9 @fiveta @Sue2008 @MrsNorris
Děkuju! Jsem ráda, že v tom nejsem sama. Já právě nechtěla hned jít do dokumentů, kde se tuleni prodírají odpadky apod., tak jsem si říkala, jestli existuje něco šetrnějšího a pro děti atraktivního, ale možná bude léčba šokem účinnější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.8.20 15:07
@zrcadlo píše:
Ano, dodržuju (s výjimkou věcí na zahradu a na chalupu, tam zatím nemusím měnit nový strom za starý, protože místa tam máme dost).

A jak tím odpadne vytváření odpadu? Nebylo by lepší dítě naučit, že může mít víc věcí, ale ty nepotřebné, nezničené, nevyhodí ale někomu daruje?

• Citovat
  • Upravit
18177
23.8.20 15:10

@zrcadlo Ja Ti rozumím a schvaluju Tvuj názor ( no a obdivuju důslednost, sama věčně bojuju se svou syslí duší :oops: ). Tipy na videa nemám, ale taky si myslím, ze jde hlavne o Tvůj dobrý příklad, povídání a čas. A taky bych to nehnala do extrému, aby se dítě, az bude mit vlastní penize a vůli zbytečně nevymezovalo. Otázka ještě je, jestli by ta videa nesla az moc do krajností. Videla jsem par knížek o problematice wellfare vs velkochov a to bylo bud uplne maso nebo hotove sektářství. A to myšlenku wellfare fakt podporuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
23.8.20 15:12

Kdybyste umeli anglicky, Australani udelali supr dokument, jmenuje se to War on Waste. Nevim, jestli treba neni nekde na netu, je to udelane docela pekne, ne zeby to bylo uplne pro deti, ale ukazuji tam hodne veci vizualne - treba udelali kouli z plastu, ktera znazornuje, kolik myslim tasek a pytliku se spotrebuje za nejakou dobu, nebo kolik jakeho odpadu vyprodukuji v jedne skole, jak plastova brcka konci zapichle do morskych zelv apod. Neco z toho by mohlo byt pouzitelne. A furt vysvetlovat. Chces novou lampicku? A co udelame s to starou? Kde zkonci? Atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
23.8.20 15:18
@lucenka píše:
A jak tím odpadne vytváření odpadu? Nebylo by lepší dítě naučit, že může mít víc věcí, ale ty nepotřebné, nezničené, nevyhodí ale někomu daruje?

Jenze darovani taky neni vzdy reseni. Co kdyz to nikdo nebude chtit? Co kdyz to obdarovany po tydnu vyhodi? My to sice delame taky, ale kdyz uz veci nepotrebujeme (napr. pouzitelne obleceni, ze ktereho deti vyrostly), ne nechceme, pac se nam po tydnu zalibila jina barva. Stejne tak jsem zrovna dnes kroutila hlavou nad upoutavkou na nejaky program na Decku, kde vyrabeji veci z „odpadu“ a hrdi se, jak je to zachrani od vyhozeni…mno, na chvili, ze…ale dite nabyde dojmu, ze kdyz udela z plastovetoho lahve chobotnici, tak je problem vyresen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí