Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka : no to v zadnem pripade. Ale koupit novou s tim, ze je to jedno, ze tu starou muzes prece darovat, je blbost. Proste nekupuji veci, ktere nepotrebuji, jen proto, ze uz se mi nelibi barva nebo neco. Krome cokolady, tu kupuji I kdyz nepotrebuji
Samozrejme, nejak s rozumem, nejsem militantni, nebudu nutit deti nosit batuzek s ja nevim Prasatkem Pepa az na stredni
A jo, jasne ze tu lahev je lepsi pouzit znova, kdyz uz ji mam, ale prezentovat to jako reseni problemu s produkovanim odpadu je scestne.
@beruska9 píše:
@lucenka : no to v zadnem pripade. Ale koupit novou s tim, ze je to jedno, ze tu starou muzes prece darovat, je blbost. Proste nekupuji veci, ktere nepotrebuji, jen proto, ze uz se mi nelibi barva nebo neco. Krome cokolady, tu kupuji I kdyz nepotrebujiSamozrejme, nejak s rozumem, nejsem militantni, nebudu nutit deti nosit batuzek s ja nevim Prasatkem Pepa az na stredni
A jo, jasne ze tu lahev je lepsi pouzit znova, kdyz uz ji mam, ale prezentovat to jako reseni problemu s produkovanim odpadu je scestne.
Tak každý to má jinak s někdo si koupí něco i jen tak pro radost. Nechápu, proč by si to dítě za své peníze nemohlo pořídit. Proč mu má matka určovat, za co si utratí své peníze. Jí taky přeci neurčuje, za co může utrácet ![]()
@beruska9 Díky za tip, zkusím dohledat. Přesně o to mi šlo, aby dcera začala uvažovat i o tom, co se stane s věcmi, které ji už omrzí. Protože se synem mám zkušenost, že když něco pochopí, tak se mu výrazně uleví. Dcera mě poslechne, není to fiflenka, která by si něco vynucovala, ale já jsem přesvědčená o tom, že kdyby se k ní dostala odpověď na tu její otázku PROČ, tak by si to přechroustala a bylo by jí líp. Ode mě to moc slyšet nechce, proto mě napadlo zkusit se tu zeptat na jiné kanály.
@Ba-stet Ano, co se týče extrémů, tomu se chci vyhnout. Nechci v ní budovat naopak neurózu z toho, že použila plastové brčko nebo že jsme z lesa neodnesli odpadky někoho cizího (když mám pytlík, tak naberu a odnesu, ale když ne, tak rukou na to fakt nesahám). Nejsme žádná rodina, která nakupuje výhradně v bezobalových obchodech a čistí si zuby kartáčkem s přírodními štětinami. Ale ta neomezená spotřeba nám prostě vadí a přijde nám dost krátkozraké si myslet, že z dětí, které dostanou cokoliv chtějí, jen proto, že je to levné nebo se to dá z Ali poslat lodí za pár šupů (protože čínská vláda dotuje vývoz), vyrostou zodpovědní občané, kteří nad těmi věcmi budou alespoň přemýšlet.
@zrcadlo píše:
@Oriseka Díky, s tou lampičkou jsem navrhovala, že koupíme spray a přebarvíme ji, asi to tak dopadne. Peníze jsem dětem nechávala jen ty kovové, které jim různě podstrkává jedna babička a prababička, říkala jsem si, že ty kovové v kasičce jim budou dělat radost, ale nenapadlo mě, kolik se jich nastřádá. Papírové jsem zatím vždycky vzala a kupovali jsme za ně dětem větší věci (kolo, houpačku, trampolínu apod.). Ale dceři sice bylo na konci července pět, ale už si peníze spočítá, takže mi přišla říct, že tam má 840,–Kč (sekla se jen o jednu dvacku) a kolik stojí batoh. Lhát jí nechci.
Jinak od nás dostává každé dítě na Vánoce 2 dárky, které si přeje, minimálně 1 knihu, pak měkký dárek a tak 2 dárky společné (většinou stolní hru nebo něco takového). To si nemyslím, že je nějak moc (na to, že u nás pod stromečkem mají mít to hlavní). Jenže pak mají 2 babičky (s oběma jsem domluvená, že dárky koupím já podle přání, ta jedna to respektuje, ta druhá k tomu vždycky přihodí minimálně 5 dalších věcí v nízké hodnotě, ale aby tam bylo víc balíčků), 2 prababičky, troje tety/strejdy (sourozenci mě a manžela), pak se úzce vídáme se třemi dalšími příbuznými, od kterých taky dostanou 1 dárek, a od dvou nejbližších přátel. Loni jim velké dárky poslal i manželův šéf, a ty už jsem natvrdo zabavila a dala jim je až k narozeninám.
Tak to je zase hezke, ze mate tolik pribuznych
. Ja se domlouvam a dostanou od pribuznych i nejake to lepsi obleceni v potrebne velikosti, vytvarne, sportovni potreby, ovoce susene mrazem atd. Manzeluv sef dava detem zamestnancu na Vanoce bednu ovoce.
Je teda dcera hodne sikovna. To uz by ledaco mohla pochopit. Obecne jsou spis ruzne hry/pohadky/videa, jak odpadky tridit, ale predchazeni odpadu zas tak popularni neni.
@lucenka píše:
Tak každý to má jinak s někdo si koupí něco i jen tak pro radost. Nechápu, proč by si to dítě za své peníze nemohlo pořídit. Proč mu má matka určovat, za co si utratí své peníze. Jí taky přeci neurčuje, za co může utrácet
Matka je dospela a snad umi svoje rozhodnuti trochu korigovat, I kdyz pri cteni teto diskuse a tom, co vidim kolem sebe, si tim nejsem moc jista
Dite nema dovyvinuty mozek, muzu jeho volby vest. Radost mu urcite udela vic veci, a pri diskusi se mozna najde I neco lepsiho, nez druha krabicka na svacinu, kdyz prvni bude lezet v supliku, nebo 11.celenka, kdyz pak ve finale nosi 3. Verim, ze je mozne minimalne kontrolovat momentalni impulz, to je neco, co je stejne uzitecne se naucit. Urcite zalezi od dane situace, ja nerikam, nikdy nic. A ma to I presah do dalsich veci, ale to uz by bylo uplne mimo tema (kde uz stejne jsme
)
@Oriseka Jo, já jsem z velké rodiny a držíme spolu, proto je těch dárků nakonec tolik (u dospělých jsme to zarazili a dáváme výhradně dětem). Dcera právě teď za poslední půlrok udělala velký skok dopředu (naučila se číst i malá písmena, začala počítat i docela velká čísla, dobře si věci logicky spojuje), ale zároveň si začala mnohem víc všímat a porovnávat, jak to mají jinde, a v kombinaci s tou dětskou závistivostí a egoismem to je složitější (nenechá se odbýt). V 90% případů stačí na její „X má to a to a já bych to taky chtěla“ říct, že X zase nemá to a to, nemůže trávit s tatínkem tolik času, protože víc pracuje apod.„, ale teď do toho vstoupil ten Ježíšek, a já ji nechci nechat v tom, že všechno to, co my odmítneme (a snažíme se u toho vysvětlovat) si bude přát od Ježíška a pak bude zklamaná, že to nedostane (a nechci, aby jí Ježíšek dával znovu věci, které si přála loni a dostala je, jen kvůli jiné barvě nebo obrázku, to mi fakt nepřijde vhodné).
Tak jí chci jen pomoct to pochopit tak, aby si sama od toho Ježíška přála něco úplně nového, aby pochopila, co je rozmar.
Ona navíc má opravdu výbornou paměť, je schopná o něčem půl roku nemluvit a pak to zase vytáhnout, takže to není o tom, že jednou něco plácne a další týden o tom neví. Před Vánoci jsem ji krotila v počtu dárků Ježíškovi, ona mi na konci listopadu říkala, že si tuhle věc teda bude přát až k narozeninám. No a když jsem se jí na začátku července zeptala, co by si přála k narozeninám, tak vystřelila "no přece to Lego s Olivií, co už jsem nepsala Ježíškovi, ty si to snad nepamatuješ?“
@zrcadlo Mám stejný názor. Naše děti to naštěstí nějak chápou. Děsí mě, kolik dospělých tady říká „kup jí desátej batoh a padesátou čelenku“. Pak to nemá všude takhle vypadat
Zkusila bych najít nějaká videa na youtube, třeba plasty v oceánech aj.
@zrcadlo : drzim palce. A kdybys nahodou na neco narazila, tak taky uvitam
My mame tu vyhodu, ze muzeme koukat I v anglictine, kde je toho vic, ale mam stejny pocit jako @Oriseka, ze se to zatim vic toci kolem znovu pouziti/recyklace, o samotne redukci je toho mene. Ja ted se synem docela jedu fakt realne veci, docela chape…zrovna dnes se ptal na lidi na vozicku, tak jsem mu rekla natvrdo, jak se to stava a pak jsme na youtube koukali na ruzme vozickarske sporty, pac se ptal, jestli muzou nejakym zpusobem behat. Zajima ho spousta veci, tak toho vyuzivam ![]()
@Lucynka_v píše:
@zrcadlo Mám stejný názor. Naše děti to naštěstí nějak chápou. Děsí mě, kolik dospělých tady říká „kup jí desátej batoh a padesátou čelenku“. Pak to nemá všude takhle vypadatZkusila bych najít nějaká videa na youtube, třeba plasty v oceánech aj.
Dík za podporu. Mě právě dnes dostalo, jak si dcera našla tu kličku „tak já si to teda budu přát od Ježíška, protože ten plní přání“. Cítila jsem, že musím zasáhnout, tak jsem se snažila vysvětlit, že ani ten Ježíšek nemusí stejnou věc donést dvakrát, že rád vidí, když se s dárky zachází hezky apod. Výsledkem byl pláč v ústraní a zmatek v hlavě, proto jsem tu diskuzi založila.
Když mi třeba kamarádka posílala tip na toho Paxiho na youtube, tak děti během chvilky pochopily střídání dne a noci a ročních období. Tak jsem si říkala, jestli někdo nemá podobné video brnkající i na tuhle strunu, ale asi ne. Každopádně když něco dohledám, tak sem vložím odkaz.
@zrcadlo : o Jeziskovi jsme meli diskusi taky, pac syn rikal, ze si od neho neco objedna
Az jsem rikala, ze by mu to asi nemel splnit, ale kdyz on chtel jen jednu vec, to mi prislo jako prilis velka svinarna
Jeste jsou prece jen mali, I kdyz chapou dost.
@beruska9 píše:
@zrcadlo : o Jeziskovi jsme meli diskusi taky, pac syn rikal, ze si od neho neco objednaAz jsem rikala, ze by mu to asi nemel splnit, ale kdyz on chtel jen jednu vec, to mi prislo jako prilis velka svinarna
Jeste jsou prece jen mali, I kdyz chapou dost.
Tak když chce jednu věc, tak to by mu měl Ježíšek splnit. U nás si mohla napsat tři věci. Říkali jsme jí, že musí zbýt i na ostatní a že kdyby toho chtěla hodně, Ježíškovi by se to nemuselo líbit a nemusel by jí taky přinést nic.
@zrcadlo píše:
@Oriseka Jo, já jsem z velké rodiny a držíme spolu, proto je těch dárků nakonec tolik (u dospělých jsme to zarazili a dáváme výhradně dětem). Dcera právě teď za poslední půlrok udělala velký skok dopředu (naučila se číst i malá písmena, začala počítat i docela velká čísla, dobře si věci logicky spojuje), ale zároveň si začala mnohem víc všímat a porovnávat, jak to mají jinde, a v kombinaci s tou dětskou závistivostí a egoismem to je složitější (nenechá se odbýt). V 90% případů stačí na její „X má to a to a já bych to taky chtěla“ říct, že X zase nemá to a to, nemůže trávit s tatínkem tolik času, protože víc pracuje apod.„, ale teď do toho vstoupil ten Ježíšek, a já ji nechci nechat v tom, že všechno to, co my odmítneme (a snažíme se u toho vysvětlovat) si bude přát od Ježíška a pak bude zklamaná, že to nedostane (a nechci, aby jí Ježíšek dával znovu věci, které si přála loni a dostala je, jen kvůli jiné barvě nebo obrázku, to mi fakt nepřijde vhodné).
Tak jí chci jen pomoct to pochopit tak, aby si sama od toho Ježíška přála něco úplně nového, aby pochopila, co je rozmar.
Ona navíc má opravdu výbornou paměť, je schopná o něčem půl roku nemluvit a pak to zase vytáhnout, takže to není o tom, že jednou něco plácne a další týden o tom neví. Před Vánoci jsem ji krotila v počtu dárků Ježíškovi, ona mi na konci listopadu říkala, že si tuhle věc teda bude přát až k narozeninám. No a když jsem se jí na začátku července zeptala, co by si přála k narozeninám, tak vystřelila "no přece to Lego s Olivií, co už jsem nepsala Ježíškovi, ty si to snad nepamatuješ?“
To je asi nevyhoda tech sikovnych holcicek. Minuly rok chtel syn k vanocum kindervajcko
a k 5. narozeninam chce velky bublifuk. Nejaka zavistivost nebo porovnavani zatim neznam. Dala bych limit na pocet darku, co si muze prat a argumentovala velikosti bytu, coz je asi uchopitelnejsi pro 5-lete dite, nez dopad zivotniho cyklu vyrobku na zivotni prostredi.
@Berry77 píše:
Pokud respektuje tvoje NE, jak říkáš, tak nechápu, co řešíš
Ona respektuje moje NE, ale hledá kličky a počítá s tím, že si to tedy může přát od Ježíška, protože ten plní dětská přání. Mně je proti srsti, aby jí Ježíšek plnil stejná přání jen v pro ni atraktivnějším designu, stejně jako mi je proti srsti, aby jí Ježíšek přání nesplnil vůbec. Má možná poslední rok, kdy na něj věří, nechci jí to kazit, nechci jí tvrdit (pochopitelně bez argumentů, které mít nemůžu), jak Ježíšek vybírá, co dětem splní a co ne, a už vůbec jí nebudu diktovat, co do dopisu Ježíškovi může a nemůže napsat - jen jí k tomu můžu dát svůj názor. A ona už je schopná říct, že si bude přát radši jen třeba ty 2 věci (které zrovna já nechci pořídit, protože jsou rozmarem), aby Ježíšek ze seznamu nevybral něco jiného, a je v tomhle velmi vytrvalá.
Proto je pro mě nejjednodušší řešení ji v téhle oblasti trochu vychovat a nasměrovat, a ideálně, abych to nedělala já, ale přišlo to od ní třeba na základě toho, co četla nebo viděla.
Neřeším žádný obří problém, nedělám z toho třetí světovou a fakt se bez názorů z emimina obejdu. Jen mě prostě napadlo, že může existovat hezky zpracované video nebo pohádka nebo knížka, kde se dětem vysvětlují souvislosti a ukazuje se jim, proč není správné koupit si všechno, na co máme peníze, a co se děje s vysloužilými věcmi vzhledem k životnímu prostředí. Na první dobrou jsem nic na googlu nenašla, tak jsem se prostě zeptala tady, fakt si nemyslím, že můj dotaz je tak zavrženíhodný, že si zaslouží reakce jako „moje dítě není rozmazlený fracek“ nebo „tvl co to je“ ![]()
Takže nje podle tebe lepší tu věc vzít a vyhodit a místo toho si pořídit novou? Podle mě je tedy lepší ji buď darovat, prodat nebo si ji nechat a dál používat na střídačku s tou novou.
A teda nevidím nic špatného na tom, že vyrábějí nějaké věci z odpadu. Člověk čas od času tu plastovou láhev koupí, tak proč to pak nějak nevyužit?