Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka o osudu veci ze spravne popelnice nemam prehnane dobre mineni a chovam se v prvni rade tak, aby dana vec do popelnice vubec nemusela.
@Lucynka_v píše:
@lucenka o osudu veci ze spravne popelnice nemam prehnane dobre mineni a chovam se v prvni rade tak, aby dana vec do popelnice vubec nemusela.
Odpad z ČR se ale nesváží do přímořských států. Takže do toho moře se nemá jak dostat. Teda pokud nezahodíš batoh do moře během dovolené u něj.
Do loňska se velká část evropského plastového odpadu odvážela do Číny, kde se zasmáli a většinu buďto spálili nebo hodili do moře. Teď obsah žlutých kontejnerů (mínus PETky, ty se recyklují) končí ve spalovnách u nás. Recyklaci plastu už nechce nikdo dělat, přestože je to dotovaný byznys. Takže ano, skutečně jediná možnost je omezit produkci.
O tom, že většinu bordelu na planetě nedělají Evropané, netřeba diskutovat. Ale když sami nevíme, jak ten životní cyklus prodloužit, tak je asi fakt dobrý nápad přestat s tou nadměrnou produkcí.
@MrsNorris píše:
Do loňska se velká část evropského plastového odpadu odvážela do Číny, kde se zasmáli a většinu buďto spálili nebo hodili do moře. Teď obsah žlutých kontejnerů (mínus PETky, ty se recyklují) končí ve spalovnách u nás. Recyklaci plastu už nechce nikdo dělat, přestože je to dotovaný byznys. Takže ano, skutečně jediná možnost je omezit produkci.O tom, že většinu bordelu na planetě nedělají Evropané, netřeba diskutovat. Ale když sami nevíme, jak ten životní cyklus prodloužit, tak je asi fakt dobrý nápad přestat s tou nadměrnou produkcí.
A lidi závislí na výrobě, transportu a následné likvidaci spotřebního zboží, se budou moct jít pást, když se všichni v jeho používání omezí ![]()
@MrsNorris píše:
O tom, že většinu bordelu na planetě nedělají Evropané, netřeba diskutovat.
To opravdu netřeba, protože to není pravda ani v množství odpadu na hlavu ani v celkovém množství odpadu.
@zrcadlo jeste jsem o tom premyslela, protoze bohuzel resim dost podobne. Nase starsi dite (4 roky) bohuzel chce opravdu vse, co maji ostatni a co ma, mu neni dost dobre. Takze to neni o tom, ze by stacilo koupit 10 celenek, protoze to je i u vseho jineho.
Vim, ze mas deti starsi, tak v tom uz budes umet lepe chodit. Mne se v tomto libi prostup klinicke psycholozky Lidmily Pekarove, ktera rozdeluje detske penize na dva druhy. Prvni, ktere dite dostane od babicek, teticek, navstevy… takove ty stovky, dve stovky…, kde se tedy muze nahromadit pomerne velka castka a o techto penezich dite samo nerozhoduje. Z techto penez se kupuji veci po vzajemne dohode s rodici, analogicky v dospelosti se take nejdriv poradim s muzem, nez koupim ci nekoupim auto, dum, pozemek…
Druhy zdroj penez je pravidelne tydenni kapesne, kdy dite dostava 10/100/… Kc tydne (dle veku) a uz si muze rozhodnout, zda si koupi lentilky, lizatko a nebo nejaky casopis, pozdeji zda to utrati v MCDonaldu a nebo pujde s kamaradem do kina, analogicky v dospelosti zda to utrati v hospode a nebo si to uzije s rodinou. Cilem techto penez je, aby se dite naucilo o nich rozhodovat. A rodic nema do utraceni co mluvit, ale muze dite vychovou usmernovat.
A pak jsou Vanoce/narozeniny, ktere jsou pro me trochu mimo vychovu, kde ukazuji diteti, ze ho mam rada bez ohledu na jeho kycovite Spidermany, Elsy, Tlapkovky… a beru ho takove, jake je a prani mu plnim. Samozrejme tam take musi od urcite castky/prostorove objemnosti… nasledovat plan ditete, co udela s tou starou veci, tak jako analogicky v dospelosti bych se muze zeptala, co udela s tim mixerem, co dostal loni, kdyz ted si preje novy. Dva se nam do kuchyne nevejdou, tak co s nim. Stejne jako nam na ulici asi nebudou parkovat tri auta.
Pokud bych mela tak sikovne 5 lete dite, jak popisujes sve, tak bych jiz klidne zacala s pravidelnym kapesnym a at si tu celenku koupi z toho. A nebo at si ji tedy preje na Vanoce/narozeniny, ale jiz je to jeden darek a k tomu nedostane uz 3 dalsi, ale pouze 2, protoze jeden darek je jiz ta vybrana celenka.
Ja uplne tak nevidim/diteti neukazuji tu ekologickou stranku, ale spis ekonomickou a pak vzdusnou domacnost. Se suplikem narvanym celenkami, sponkami, hrackami… se nebude zit dobre ani tomu diteti.
@Cuddy Souhlasím, to je hezký přístup. Plus tu ekologickou stranku věci bych prostě často probírala. Nejen u čelenek, ale obecně v ramci životniho stylu. Třeba i ve smyslu hodnoty řemeslné prace vs nejakeho lacineho šuntu, lokalnosti, komunity.
Ja mam zatím mimino, takže to pro mě není aktuální, ale je to inspirativni diskuse, @zrcadlo ![]()
@Cuddy Kapesné zavádíme teď od září u syna (6) s nástupem do první třídy, dceři jsme říkali taky, že se vstupem do školy bude dostávat. Aktuálně řešíme výši kapesného, chtěla bych, aby si z toho dítě mohlo koupit nějaký mls, aby si z toho kupovalo např. magnet na výletě (to už teď funguje - jedeme na výlet a já řeknu dětem, že sváču máme sebou a kromě vstupného zaplatím za každého 50,–Kč - když chtějí děti zmrzlinu i magnet nebo jinou věc, tak vše nad těch 50,–Kč si platí. A udrží to, přijedeme domů a ony jdou vybírat z kasičky - neberou si peníze zatím dopředu, ale dávají mi to zpětně.). Ale taky chci, aby dítě mělo možnost našetřit si na něco většího, po čem touží (třeba syn má narozeniny/svátek/Vánoce všechno listopad-leden, tak když něco chce v červenci, aby si to mohl sám koupit). Takže to zatím vidím tak 50,–Kč týdně, manželovi to přijde málo (prý s ohledem na to, že jinak držíme děti poměrně zkrátka), mně to přijde dost (právě s ohledem na to, kolik plastových cetek se za to dá koupit), tak o tom se ještě pobavíme (protože jinak se na to díváme u syna, který si chce šetřit na Lego a nemá tendenci kupovat blbiny, a jinak u dcery, která by asi byla schopná za stejnou částku místo jedné krabičky Lega domů přitáhnout tunu krámů nebo se sjíždět cukrem až příliš, takže musíme najít rovnováhu
)
Jinak to máme stejně jak popisuješ - papírové jsem doteď zabavovala a nakupovali jsme za to hodně velké věci na zahradu (trampolínu, houpačky, koloběžky apod.), kovové jsem nechávala. Teď už se děti nechtějí nechat opít rohlíkem a když jim prababička (přes 90let) dá třeba tisícovku s tím, ať si za to vyberou, co jim udělá radost, tak už jim to nechci vzít v tichosti, ale s jejich vědomím (vybrat něco velkého a drahého, na co jim to budu šetřit - třeba telefon, tablet, pc - a tím zároveň oddálit ten čas, kdy něco takového svého budou mít, protože ještě není našetřeno
)
Žijeme fakt ve světě paradoxu, kdy je celý svět postavený na zvyšující se spotřebě a roztáčí se neskutečná spirála. A pak lidé jako Lucenka a podobní z této diskuze argumentují tím, že když si ty cetky tady nekoupíme, tak v Číně bude kvůli nám hladovět 10 dětí, nebo že český odpad nemůže skončit v moři (případně ti ještě jednodušší řeknou „mám na to, tak proč bych si to nekoupil“ a nad osudem těch věcí a okolnostmi jejich vzniku vůbec nepřemýšlejí).
@zrcadlo no a z čeho tedy podle tebe budou žít ti lidi, co ty věci vyrábí, když je přestane společnost kvůli obavě z ekologické katastrofy přestane kupovat?
Zajistíš jim jiný zdroj obživy? ![]()
Dnes jsem pri hledani neceho uplne jineho narazila na tohle
https://thekidshouldseethis.com
Je to teda anglicky, daji se tam hledat ruzna temata, treba neco o plastovych lahvich ma titulky, teda slovenske, ale mohlo.by to. pomoct, kdybys chtela prekladat
Nekdy se v tom povrtam vic, ale jen o plastech je tam cca 150 videi, neco snad bude pouzitelne
@lucenka píše:
@zrcadlo no a z čeho tedy podle tebe budou žít ti lidi, co ty věci vyrábí, když je přestane společnost kvůli obavě z ekologické katastrofy přestane kupovat?Zajistíš jim jiný zdroj obživy?
Nezlob se, ale já s tebou diskutovat o tomto nebudu. Znám tě z mnoha diskuzí, znám bohužel i tvou argumentaci, takže vím, že ať teď napíšu cokoliv, tak tím roztočím spirálu i tady, a to nechci.
Já osobně nebudu podporovat extrémní spotřebu a nebudu přebírat zodpovědnost za někoho, kdo na druhém konci planety ty věci vyrábí (jsem zastánce deglobalizace, raději zaplatím za stejnou věc 3× tolik, pokud má jasný původ v ČR), nepůjdu ani do druhého extrému (že bych měla dvě trička a nové koupila až ve chvíli, kdy se jedno z nich nenávratně roztrhá a nepůjde zašít).
Ty si nakupuj a vyhazuj jak chceš.
@zrcadlo : koukate na Decku na Rejpavou zizalu? Jsem si u ni vzpomela na tuhle diskusi. Neni to dokonale, ale tak aspon neco. A od rijna bude zase neco dalsiho environmentalniho, tak jsem zvedava.
@beruska9 píše:
@zrcadlo : koukate na Decku na Rejpavou zizalu? Jsem si u ni vzpomela na tuhle diskusi. Neni to dokonale, ale tak aspon neco. A od rijna bude zase neco dalsiho environmentalniho, tak jsem zvedava.
Díky, zrovna dnes jsem na to myslela, ráno jsme se váleli s dětmi a na tohle jsme v TV narazili. Tak syn hned říkal, že už chápe, proč si bereme ušitou tašku na nákup a že to kovové brčko by bylo lepší než ta plastová na vyhazování.
Chtěla bych si prohlédnout i od Albi na kouzelnou tužku to Člověk a příroda, to by taky měla být trochu ekologie. Jinak se přiznám, že to teď nebylo moc téma, řešili jsme nástup do 1. třídy a posun dcery do předškoláků, tak bylo změn až až a na tohle nebyl prostor.
@zrcadlo píše:
Díky, zrovna dnes jsem na to myslela, ráno jsme se váleli s dětmi a na tohle jsme v TV narazili. Tak syn hned říkal, že už chápe, proč si bereme ušitou tašku na nákup a že to kovové brčko by bylo lepší než ta plastová na vyhazování.
Chtěla bych si prohlédnout i od Albi na kouzelnou tužku to Člověk a příroda, to by taky měla být trochu ekologie. Jinak se přiznám, že to teď nebylo moc téma, řešili jsme nástup do 1. třídy a posun dcery do předškoláků, tak bylo změn až až a na tohle nebyl prostor.
Je skoda ze tyhle porady resi pouze dusledky nikoliv priciny toho proc je planeta zasrana odpady. Treba by vyrosla generace, ktera by to dala do puvodnich koleji.