Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@KacaStar píše:
Já (oproti vysušovacim radám výše) mažu bambuckym máslem a báječně to mizí.
Tak to nebude kvasinka ![]()
Jinak zakladatelko az taaak silene bych mleko zatim nevynechavala. Myslim sledovat i ten kasein. Treba dcera mela probiotika Biopron Baby a ja Hylak a uplne v pohode. V tech detskych asi mlecna slozka je a nevadilo to. Tohle je hoodne individualni a musis holt zkouset.
Dcera ma ekzem od cca 6 mesicu. Vynech orechy, ty jsou silny alergen. Nekdy to muze zpusobovat i mleko a mlecne vyrobky. Kdyz byl ekzem u dcery, rak hlavne na tvarickach a u kolenou. Hodne mi pomohlo i neprat v Lovele. Je potreba zmenit jidelnicek. Za kosmetiku, kterou pouzivam do dneska, a to ji jsou uz 3 roky, doporucuji na netu najit a jsou i na fcb Vcelaratvi Horakovi z Ostravy, jejich zinkova mast a propolisova mast malou zbavila ekzemu, samozdrejme po vylouceni alergenu.
Muž měl jako dítě atopický ekzém, tak jsme se snažili mu předejít - synkovi jsme nakoupili oblečení z biobavlny, jedla jsem domácí zeleninu, ovoce, na praní jsem nakoupila prací gel Frosch, který by měl být nejméně dráždivý, atd. No a v cca 8 týdnech měl synek ekzém na hrudníčku, pak i na bříšku a na ručičkách, krupičku na obličeji. Začala jsem zkoušet různou doporučovanou kosmetiku (vynechávat některé jídlo mi přišlo nemyslné, když mu nic do té doby nevadilo) a nakonec pomohla babská rada - prádlo po vyprání znova nechat přemáchat v čisté vodě a kombinace kosmetiky Bioderma prevent a Bioderma SOS na flíčky ( doporučení paní doktorky) a Weleda kojenecká koupel do vody na koupání. Také jsme hlídali, aby si flíčky drbal co nejméně, třeba ten na hrudníčku měl tendence si škrabat třeba při přebalování, po koupání- měl ho tam nejdéle..Ve 4. měsíci nás naše paní doktorka, která je velmi rozumná a zkušená, přece jen posílala ke kožní. Ale já jsem to odložila a používala výše uvedené a v 6ti měsících už synek žádná ložiska ekzému neměl a nemá doteď. Ale pořád ještě všechno jeho oblečení znovu nechávám vymáchat.
@Floriska píše:
Muž měl jako dítě atopický ekzém, tak jsme se snažili mu předejít - synkovi jsme nakoupili oblečení z biobavlny, jedla jsem domácí zeleninu, ovoce, na praní jsem nakoupila prací gel Frosch, který by měl být nejméně dráždivý, atd. No a v cca 8 týdnech měl synek ekzém na hrudníčku, pak i na bříšku a na ručičkách, krupičku na obličeji. Začala jsem zkoušet různou doporučovanou kosmetiku (vynechávat některé jídlo mi přišlo nemyslné, když mu nic do té doby nevadilo) a nakonec pomohla babská rada - prádlo po vyprání znova nechat přemáchat v čisté vodě a kombinace kosmetiky Bioderma prevent a Bioderma SOS na flíčky ( doporučení paní doktorky) a Weleda kojenecká koupel do vody na koupání. Také jsme hlídali, aby si flíčky drbal co nejméně, třeba ten na hrudníčku měl tendence si škrabat třeba při přebalování, po koupání- měl ho tam nejdéle..Ve 4. měsíci nás naše paní doktorka, která je velmi rozumná a zkušená, přece jen posílala ke kožní. Ale já jsem to odložila a používala výše uvedené a v 6ti měsících už synek žádná ložiska ekzému neměl a nemá doteď. Ale pořád ještě všechno jeho oblečení znovu nechávám vymáchat.
Vidis. Dceri nic nevadilo do 5,5 mesice - z me stravy. Ale ta strava kojici matky udela tak moc. Ty streva to proste uz dal nedavaji a takhle se to projevi. U nektereho kojence driv, u nektereho dyl (u nektereho vubec). Uzdraveni kuze je fajn, ale musi se jit hlavne (z vetsiny) od tech strev. Kamaradky maly to mel stejne a jak je vetsi, casto se mu to vraci, kdyz si da vice sladkeho, lepku,…lepsi podchytit vcas a casto z toho ty deti vyrostou. Ale je to jen muj nazor, jen reaguju ![]()
Jinak s ostatnim souhlasim - pradlo, prani (Frosch je super, jedeme na nem cela rodina, at neni pracka zadelana od jinych gelu, prasku) vcetne machani, mazani. A Bioderma je za me taky parada. Bud Preventive nebo Atoderm ![]()
@Melodie91 diky, vyzkousim a snad nas to spasi ![]()
@Kukacka123 Ja prave mela - nevim proc - zafixovano od prvni dcery, ze Lovela pro deti rozhodne jo, jenze to uz je taky nejakej patek a nutno rict, ze u prvorozene jsem to nikdy resit nemusela…namazala jsem ted vecer sudokremem a aspon zaplatpanbuh nejecela, bylo tedy videt, ze ji to vadi, ale neplakala..a objednala jsem hypoalergenni attitude praci gel, tak uvidime..
@KacaStar sakrble, a ja uz myslela, ze tu bude panovat shoda v zinku! ![]()
@Whitedog Diky, ja uz jsem asi uplne zblbla…zkusim vyradit tedy vse a uvidime…doslo mi, ze jsem vcera vecer mela vyjimecne jogurt v testovinovem salatu, ale teda soucasne mi prislo vcera hrisne dobry arasidovy maslo, takze tezko rict, vysazuju tedy oboje a uvidime…myslis, ze po mesici bude videt zlepseni? Vsude se pise neco jinyho… ![]()
@Kukacka123 tak uvidime, snad zabere vymena prasku a treba se casem budu moct k mlecnym vecem vratit, ja to mam totiz hrozne rada ![]()
@Ropetra Diky, uz na tom pracuju, tak snad se brzy dostavi uleva..
@Floriska diky za zkusenost! Jen nechapu, jak je mozny, ze se reakce na prasek objevi jen tak, najednou?
@JednaPrazacka ono to neni tak najednou a neni to jen praskem. Fakt to byva temi strevy a proste se to nahromadi, az uz to nedavaji, a tak se to projevi tim ekzemem, bohuzel. Dceru treba tolik nesvedil a az tak se neskrabala, ale kolikrat jsem nad ni brecela, kdyz mela slity fleky po telicku
Pak mi poradila kamaradka tu Zikovou a super. Samozrejme vysledky necekej ze dne na den, naopak muze dojit kratce ke zhorseni, protoze ta kvasinka bojuje. Strasne moc dela strava (ja u dcery zacala s prikrmy a bylo to znat), ale jsou dulezita i probiotika, obleceni, mazani, prani,…je to beh na delsi trat, ale pomuze to ![]()
@JednaPrazacka píše:
@Kukacka123 tak uvidime, snad zabere vymena prasku a treba se casem budu moct k mlecnym vecem vratit, ja to mam totiz hrozne rada![]()
@Ropetra Diky, uz na tom pracuju, tak snad se brzy dostavi uleva..
@Floriska diky za zkusenost! Jen nechapu, jak je mozny, ze se reakce na prasek objevi jen tak, najednou?
Myslím, že to byla kombinace - prášek, voda na koupání, tělíčko přestávaly chránit zásoby látek z těhotenství( to není blbost, třeba zásobu železa má miminko do cca 5-6měsíce) a ode mě z mateřského mléka a adaptace byla náročnější, proto se mu udělal ten ekzém. Něco s tou vodou to v jeho případě bylo také, neb se mu ekzém mírně zlepšoval u mých rodičů.
A mužovi se v dětství ekzém zhoršoval u jeho babičky a dědy (prarodiče bydlí/bydleli v jiné části republiky.)
@Floriska aha, to je zajimavy..ten ekzem je stejne desna zahada…
@Kukacka123 Ja vim, ze je to beh na delsi trat, nez to vymizi, sama jsem s tim kdysi bojovala…takze taky vim, jak hrozne prudit to dokaze a to jsem se mohla aspon poskrabat nebo si ulevit, kdezto to pide nemuze nic…je fakt, ze uz od tehotenstvi mam neskutecnou chut na sladky, porad, coz normalne nemam, takze davam sladky k ledu, psenici doma stejne nejedeme, muz je celiak…ale teda nechci, aby to byla kvasinka, co jsem kdysi cetla, tak ji vyhodis ven dverma a prileze zpet oknem a je tezky se ji zbavit…
Ale diky moc vsem za rady!
vcera jsem mazala odpo a vecer lehce sudocremem, takze dnes rano uz to na plochach vypadalo mnohem lip, jak se to vysusilo..a ted vecer mi prisla ta a-derma, takze jsme jen kratce vykoupali vodou a hned namazali a neplakala bolesti
a plus zacinam tedy dnes prat v attitude a uvidim, jak se odrazi moje bezlmlecna a bezorechova dieta. Jste zlaty, dekuju ![]()
@JednaPrazacka Naše holčička (2 měsíce) má také ekzém (atopický) - od porodu mi vymyzel a teď ho má malinká. A používáme kosmetiku od Biodermy a jednou za týden přidám do vaničky olej jmenuje se Linola Fett - mrkni na internetu a taky, když to máme horší, tak domácí zinková mastička od babičky - dá se koupit i v lékárně tuším.
Co se týče praní oblečení, tak peru s přírodním pracím gelem Feel Eco Baby a ten vím, že jí nic nezhoršuje.
Já kojím jednou denně a to večer před uspáváním (mám velmi málo mléčka a to by jí nestačilo) a hlídám si potraviny, které jím. Zásadně nejím: ořechy, rajčata - malá se z toho vždy osype a nepiju logicky alkohol, sladké nápoje, sladkosti (kromě domácích kvalitních dezertů) a kyselé ovoce či zeleninu jako citrusy, kyselé okurky,…
@elimeli píše:
@JednaPrazacka Naše holčička (2 měsíce) má také ekzém (atopický) - od porodu mi vymyzel a teď ho má malinká. A používáme kosmetiku od Biodermy a jednou za týden přidám do vaničky olej jmenuje se Linola Fett - mrkni na internetu a taky, když to máme horší, tak domácí zinková mastička od babičky - dá se koupit i v lékárně tuším.
Co se týče praní oblečení, tak peru s přírodním pracím gelem Feel Eco Baby a ten vím, že jí nic nezhoršuje.
Já kojím jednou denně a to večer před uspáváním (mám velmi málo mléčka a to by jí nestačilo) a hlídám si potraviny, které jím. Zásadně nejím: ořechy, rajčata - malá se z toho vždy osype a nepiju logicky alkohol, sladké nápoje, sladkosti (kromě domácích kvalitních dezertů) a kyselé ovoce či zeleninu jako citrusy, kyselé okurky,…
Diky za zkusenost! Tak snad to u vas brzy prejde.
Oleje se trochu bojim, radsi ted koupu v ciste vode a hned namazat tou a-dermou, zarudnuti preslo a uz i zacina byt zase hebka, fakt zazrak! Jinak jedu bezmlecnou a bezorechovou dietu (na citrusy si taky moc netroufam) a prijde mi, ze je mnohem min plactiva, s lepsi stolici, ale brisko jini tak trochu trapi (nad ranem a pozdeji odpo), ale tak treba si to sedne. Zkusila jsem i nasadit dnes probiotika. Akorat dnes mi vecer plakala chvili tak strasne a nedokazala jsem identifikovat, co ji vadilo (vcera vecer cibule v pomazance a sklenicka coly po kojeni, dnes po obede sojove mleko)
nemate nekdo nejaky prehled, co kdy prechazi do mleka? ![]()
@elimeli píše:
Linolu Fett jsme také do koupele zkoušeli ještě před Weledou a našemu synkovi bohužel nepomohla. ![]()
@JednaPrazacka píše:
Diky za zkusenost! Tak snad to u vas brzy prejde.Oleje se trochu bojim, radsi ted koupu v ciste vode a hned namazat tou a-dermou, zarudnuti preslo a uz i zacina byt zase hebka, fakt zazrak! Jinak jedu bezmlecnou a bezorechovou dietu (na citrusy si taky moc netroufam) a prijde mi, ze je mnohem min plactiva, s lepsi stolici, ale brisko jini tak trochu trapi (nad ranem a pozdeji odpo), ale tak treba si to sedne. Zkusila jsem i nasadit dnes probiotika. Akorat dnes mi vecer plakala chvili tak strasne a nedokazala jsem identifikovat, co ji vadilo (vcera vecer cibule v pomazance a sklenicka coly po kojeni, dnes po obede sojove mleko)nemate nekdo nejaky prehled, co kdy prechazi do mleka?
Tak to je skvělé, že se to lepší.
S tím pláčem to nebude kvůli jídlu je to přirozené kvůli věku - ve dvou měsících miminka pláčí nejvíce - tady je na to graf: http://purplecrying.info/…-so-much.php
Pomáhal nám třeba tzv. white noise na youtube, nošení, chování..
Co se týká jídla a pití, tak jídlo se dostává do mléka po cca 6hod., pití po půl hodině..
@vokishka píše:
Nahlášeno, přestan to cpát všude
taky jsem hlásila