Endometrióza a laparoskopie - podělme se o zkušenosti!

3
4.6.21 17:48

endometrióza a laparoskopie - podělme se o zkušenosti:-)

Ahoj,
hledám někoho, koho taky čeká laparoskopie (mě v červenci) a kdo se potýká (nebo potýkal) s endometriózou. Bude nás víc, nemusíme se bát vlka, nic :D

Jen tedy předesílám, že já úplně neřeším (ne)plodnost, umělé oplodnění apod.
Aktuálně mě zajímá třeba to, co mě čeká před operací, když mám nástup dva dny předem. Jelikož mám celoživotní trauma s vyprazdňováním, natož v cizím prostředí, tak se děsím hlavně „přípravy“ střeva. Doktor mluvil o výplachu…

A jinak trochu o mně: všechno začalo změnami na čípku, kdy z lehkých byly ty nejtěžší a v březnu jsem byla na konizaci. Při vyšetření mi zjistili endometriózu, což vysvětlovalo moje dlouhotrvající potíže (hlavně dlouhá a bolestivá menstruace, bolest při a po sexu). Začala jsem brát antikoncepci a po zahojení šla ke gynekoložce, která mě poslala do spec. centra pro léčbu endom. Tam mi ji potvrdili (mám i adenomyózu, což je endo v děložní svalovině a vůbec to vypadá, že je to prorostlé skrz na skrz. Ledviny a vaječníky ale mám nejspíš ok. Jestli to je na střevu, se ukáže u operace). Prý mi vezmou kus dělohy, což ale není problém. A rovnou mi zavedou tělísko Mirena.

Tak by mě taky zajímalo, u těch, co to mají za sebou, jaký „překvápko“ měly po otevření… jestli se třeba endo ukázala i tam, kde při vyšetření ne.

Děkuju a těším se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
383
4.6.21 18:48

Ahoj. U mě se endo třeba projevuje tvorbou endometroidních cyst na vaječníku. Mám za sebou už dvě laparoskopie, z čehož jednu akutní, bo mi cysta samovolně (resp. neznám příčinu) praskla a ten vylitý obsah (což je něco jako krev) způsobila infekci v břiše. Musím říct, že takovou bolest břicha jsem dlouho nenažila a postupně mě to srazilo fakt až na kolena, nemohla jsem pomalu ani chodit. Část vaječníku mi už vzali, ale naštěstí ještě ne celý. Při té poslední laparoskopii mi uvolnili i nějaké srůsty v břiše, tak se modlím, aby se teď žádné další neobjevily. I když jak mi bylo řečeno, po té infekci a krvi v břiše se srůsty tvoří moc rádi…

Laparoskopie se neboj. Mám za sebou císaře a absolutně se to nedá srovnat. Je to jak kdybys měla hodně namožené svaly z cvičení, ale nic, co by se nedalo vydržet. :-)

Co se týče vyprazdňování, chápu tě. Vím, že někde dávají třeba den před nějaký roztok, asi něco jako projímadlo, nevím. Má tedy nedali nikdy nic, ale problémy tohoto typu nemám, tak jsem to neřešila..-)

Kdyby tě cokoli zajímalo, klidně se ptej. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19986
4.6.21 20:20

Endometriozu mi diagnostikovali kdyz mi bylo 20. Ted mi bude 35. Endo mam stále, ta se vyléčit neda. Mam za sebou 4× laparky, 3×punkce cyst, 8let na ha bez ms, pul roku umělého přechodu s vissane. A při poslední laparce, 9/2017 mi našli endo v celé dutině břišní, na vajecnicich, vejcovodech, děloze, střevech.. všude. Endo 4.stupne. operace trvala pres 3hodiny. Odebraly cystu 10×9cm, vypálili ložiska, rozrusili srusty, pak ihned nasazena léčba vissane na pul roku, pak se povedlo těhotenství 3/2018, pak jsem ha nebrala a udelaly se další cysty. Tak punkce a snaha o těhotenství, to se podařilo v 10/2020, termín porodu letos v červenci. Potom budu muset zase nasadit ha, protože ty stavy s endometriozou zažít znovu nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
6.6.21 17:01

@Advise
Ahoj. Děkuju za zkušenost. Můžu se zeptat, po jak dlouhý době se to objevilo znovu? A to, co popisuješ, zní teda šíleně…to se nepoznalo při preventivních prohlídkách?

Noo, já právě za sebou císaře mám a laparoskopii taky (brali mi žlučník) a mám na to děsný vzpomínky. Ten plyn, jak se jím nafukuje břicho, ve mně asi nějak víc zůstal a ta bolest, co se mi vrazila do ramen a hlavy, byla šílená. Břicho jsem ani neřešila.

Mě docela štve ta recidiva endo a tím, že to mám i ve svalovině, tak si pořád říkám, jestli se na to nevykašlat, neodložit to…a taky teď zvažuju nadstandart pokoj, ten má vlastní záchod, tak by to dost vyřešilo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
6.6.21 17:03

@lachtanice86 Šílenost.. to jsem na tom ještě dost dobře. Přeju, ať dobře dopadne porod a endo se vrátí v co nejmenší intenzitě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.21 01:10

Ahoj, mohla bych se prosím zeptat, jestli za sebou někdo máte lap. cysty u vaječníku? Jak to probíhá? A jaké jsou po tom následky? Jizvy, jak se to hojí? Co mi tam zůstane? A jaká je šance, že na to budu muset znovu? Byla jsem na konzultaci u doktora v nemocnici a ten mi nechtěl říct, ani kde by mi dělal řezy. Jen že je to lap. tři řezy a víc mi k tomu říkat nebude. Moc děkuju.

• Citovat
  • Upravit
800
15.10.21 06:19

Já teprve půjdu, ale jizva by měla být potom u pupíku a na každé straně břicha jedna malá :nevim:. Aspoň co mi říkal dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
15.10.21 06:31

Mám to čerstvě za sebou. Dírky a jizvy mám 4 - těsně pod pupikem, dvě na levé straně břicha (podbrisek a u vaječníku) a jednu vpravo po drenu.

Ráno jsem nastoupila do nemocnice, operace trvala asi 1,5 hodiny, za dva dny jsem šla domu. Byla jsem na neschopence, po týdnu jsem šla na vytažení stehů. První dny byly náročné, břicho bolelo při sebemenším pohybu, vleze na zádech mi bylo ale dobře.

V každém případě by ti ale doktor měl všechny tvé dotazy zodpovědět, šla bych proto k nějakému vstricnejsimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.21 16:23

Laparo jizvy a těhotenství

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak dlouho trvá než se jizvy po laparo zahojí natolik, aby se v těhotenství už nijak neroztahovaly, nenapínaly a nemělo na ně rostoucí bříško v podstatě žádný vliv? Máte s tím prosím někdo zkušenost? Jak se vám to hojilo? Jak dlouho to trvalo? Měly jste s tím pak v těhotenství nějaké obtíže?
Moc vám děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.24 08:36

Dobrý den, mám opakované bolesti břicha a po 4 letech trápení chci zažádat gynekoložku o laparoskopii, už se to nedá vydržet, myslím si, že to může být endometrióza, ale nevím, všude mi říkají, že je to psychika, protože nikde nic nikdy nenašli a laparoskopie je jediná, co mi zbývá a čím jsem ještě neprošla, chci se zeptat, jestli když mě gynekoložka pošle do nemocnice na zákrok, tak jestli to můžou najít v obyčejné nemocnici? Moje doktorka většinou neposílá až do endocentra (tuším?), ale do klasické nemocnice, tak mám strach, že by jsi to tam třeba nenašli a budu fakt za blázna, ale ty bolesti něčím způsobené být musí a hlavně se horší během ovulace, před a po ms, jako bych měla v v podbřišek uvnitř úplně zapáleny, někdy to jde až do žeber a beder a když se skloním na levou stranu do boku, tak mě tahá pravý vaječník, mám nadýmání a fakt si myslím, že to nebude psychika, díky za rady :zed: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.24 09:57
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám opakované bolesti břicha a po 4 letech trápení chci zažádat gynekoložku o laparoskopii, už se to nedá vydržet, myslím si, že to může být endometrióza, ale nevím,všude mi říkají, že je to psychika, protože nikde nic nikdy nenašli a laparoskopie je jediná, co mi zbývá a čím jsem ještě neprošla, chci se zeptat, jestli když mě gynekoložka pošle do nemocnice na zákrok, tak jestli to můžou najít v obyčejné nemocnici?Moje doktorka většinou neposílá až do endocentra (tuším?), ale do klasické nemocnice, tak mám strach, že by jsi to tam třeba nenašli a budu fakt za blázna, ale ty bolesti něčím způsobené být musí a hlavně se horší během ovulace, před a po ms, jako bych měla v v podbřišek uvnitř úplně zapáleny, někdy to jde až do žeber a beder a když se skloním na levou stranu do boku, tak mě tahá pravý vaječník, mám nadýmání a fakt si myslím, že to nebude psychika, díky za rady :zed: :mavam:

Teda, divím se, že tohle držíš 4 roky. Už tě tam měla poslat dávno. Diagnostickou laparoskopií zjistí, v čem je problém. Nechápu, že nikdy nic nenašli, jistě že ne, od toho je ta laparoskopie. Vždytˇsrůsty na ultrazvuku nejsou, nebo nemusí být vidět. Jaké vyšetření ti dělali? :think:

• Citovat
  • Upravit
Birds
1.2.24 10:21

Všechny anonymní a neanonymní, které si o tom chcete popovídat nebo načíst zkušeností ostatních:
Na FB už dlouho funguje skupina „Endometrióza CZ“. Má šest a půl tisíce členů. Tady je žen s endometriózou velmi málo, nic moc se tu nedozvíte.
Presuňte se spíš tam. Spousta holek různého věku tam má zkušenosti s různými diagnózami, operacemi, doktory, nemocnicemi… srůsty, IVF při endometrióze, řeší se i jak zvládají práci atd.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.24 11:21

Tohle mě vždycky zvedne ze židle :cert: Když to doktoři svádí na záda, když (jak je to možné?!) fyzio a cvičení nepomůže, posílají na psychiatrii. Zrovna pár dnů zpět jsem četla kazuistiku 25lete ženy, která šla třikrát během krátké doby na pohotovost se subjektivně vnímanou akutní bolestí pravého podbřišku. Zobrazovací metody nic neukázaly, tak ji dali ke sledování na gyn a psychiatrii. Chudák holka, měla odvahu, šla tam i po čtvrté. Lékaři asi zbystrili, naplánovali apendektomii. Apendix na oko zcela ok, histologicky endometrioza :cert:

Zakladatelko, když už jsi to vydržela čtyři roky, důrazně doporučuji řešit přímo s endocentrem, ať nedopadnes jako já. Endometrioza odstraněna, problémy stále a teď slycham, že by teda bylo dobré jít na druhou laparoskopii, aby se teda na ten apendix podivali :pankac:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.24 11:23

Ještě bych dodala - pokud je to ostrá bodavá bolest, ta je vždy organické příčiny. Tak se nedej odbývat :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.9.24 10:57

Ahoj, prosím, kolik jste měly vstupů/řezů při lapro břicha - endometrioza?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Poradna gynekologa