Jak poznat endometriozu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
803
29.4.19 19:47

@Barbora13 mě říkala lékařka že jediná možnost je co nejvíce toho odstranit při operaci a pak nasadit tu antikoncepci minimálně na půl roku aby se ta ložiska vyhojila. Ale jaký je další postup nevím. S každou menstruací se ta ložiska vyživují, proto nesmíme menstruovat. Vzhledem k tomu že já děti chci tak jsme víc neřešili. Ale jako definitivní řešení si myslím je hysterektomie. Ale nejsem lékař

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
29.4.19 20:20
@Anonymní píše:
Ahoj holky, určitě je zde někdo kdo prodělal endometriozu, jednu z nejčastějších případů neplodnosti. Můžete mi poradit jak se na to přišlo, jaké byly příznaky atd.
Abych uvedla vše na správnou míru tak napíšu vše co si myslím, že je důležité vědět.
S manželem se snažíme rok o miminko, oba jsme mladí. Dva roky neberu antikoncepci a taky před dvěma lety jsem byla 2× darovat vajíčka… Menstruaci mám celkem pravidelnou 28-30 denní cyklus. Už přes rok, ale trpím silnou menstruaci (doslova ze mě padají kusy) bolesti jsou nesnesitelné, navíc mám také hodně bolestivou ovulaci, občas se stane, že mám bolesti během sexu, 3× se už stalo, že jsem mírně krvacela po sexu.

Na tohle vše mi doktorka řekla, že jsem mladá a zdravá a jistě brzy otěhotnim (to bylo když jsme se snažili cca 7mesicu) na bolesti během MS řekla že je to normální, silná menstruace bohužel bez antikoncepce je prý taky zcela normální, tak jako bolestivá ovulace. A co se týče sexu tak se to prý taky občas může stát.
Takže nevím jestli je podle ní opravdu vše v pořádku, přece jenom je to lékařka a kdyby měla podezření na zmiňovanou endometriozu určitě by něco podnikla…

Můžete mi prosím poradit jak vám na tuhle nemoc přišli a jak jste to řešili. Děkuji

Příznaky stejný, jen jsme se o miminko nesnazili. Lekarka stejne reakce a na bolesti ovu ktery treba trvaly uz tyden mi nasazovala antibiotika a nechavala doma a takhle asi 2×… zmenila jsem lekare, sla na deuhou laparo aby mi odstranili srusty protoze jsem mela bolesti pri chuzi a tam mi oznamili endometriozu, ted mam za sebou pul roku umeleho prechodu s Visanne a zatim mesic se snazime o miminko, ale ms jsem nemela od zacatku brani visanne tak nevim jak moc jsou ted ty pokusy k necemu 😄

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.24 20:40

Diagnostika endometriozy

Dobry den, chtela bych se zeptat jak se projevuje endometrioza? Asi 4 mesice me boli v podbrisku, ale neboli to porad. Zacne bolet po lezeni na brise, nebo na boku, nebo po delsim sezeni. Zacalo to bolet po styku kdy do me pritel strcil dva prsty(Behem styku jsem zadnou bolest necitila ale zacalo to silene bolet az druhy den).. gynekolozka nic nezjistila, ale chce me poslat na laparoskopii. Nevim jestli to neni predcasne kdyz se endometrioza nepotvrdila?. Jsem z toho uz dost zoufala hlavne jak to dlouho trva nekdy je ta bolest fakt neunosna ze nemuzu sedet. Boli to v prostredku. Je to bolest jak kdyz bych mela hodne silnou menstruaci. ta bolest mam pocit s menstruaci nijak nesouvisi prvni den menstruace je hodne bolastivy musim brat ibalgin, ale to jsem si davala i drive. Diky

• Citovat
  • Upravit
1182
23.2.24 21:12

Bohužel endometrióza je kolikrát diagnostikovatelná jen laparoskopicky. Na nějaký dobrý ultrazvuk tě poslala? Pokud ano, jaký byl nález?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
3.3.24 17:26

Endometriozu mi diagnostikovali az diky laparoskopii… a to 2.stupen… vyhoda je, ze ti ji behem diagnostiky rovnou i odstrani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
402
5.3.24 10:06
@Anonymní píše:
Dobry den, chtela bych se zeptat jak se projevuje endometrioza? Asi 4 mesice me boli v podbrisku, ale neboli to porad. Zacne bolet po lezeni na brise, nebo na boku, nebo po delsim sezeni. Zacalo to bolet po styku kdy do me pritel strcil dva prsty(Behem styku jsem zadnou bolest necitila ale zacalo to silene bolet az druhy den).. gynekolozka nic nezjistila, ale chce me poslat na laparoskopii. Nevim jestli to neni predcasne kdyz se endometrioza nepotvrdila?. Jsem z toho uz dost zoufala hlavne jak to dlouho trva nekdy je ta bolest fakt neunosna ze nemuzu sedet. Boli to v prostredku. Je to bolest jak kdyz bych mela hodne silnou menstruaci. ta bolest mam pocit s menstruaci nijak nesouvisi prvni den menstruace je hodne bolastivy musim brat ibalgin, ale to jsem si davala i drive. Diky

Endometrióza se nejčastěji projevuje rozházeným cyklem, nepravidelnou menstruací a bolestivou menstruací, akorát spousta doktorů to s ženou nechce řešit a řekne, že bolesti jsou normální a na rozházený cyklus napíše hormonálku. Podle vašich příznaků bych se určitě nechala víc vyšetřit, laparo vám určitě řekne víc, ale klidně bych předtím šla nejdřív na magnetickou rezonanci, tam by mohli být srůsty taky vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.11.25 17:02

Zdravím, mohu se zeptat, jak dlouho Vám trvalo, než jste si u gynekologa prosadili laparoskopii ke zjištění endometriózy? Nevím, jestli ji mám, ale mám dost zásadní zdravotní problémy, bolesti břicha, zad, strašně dlouhá a silná menstruace, uz se mi objevuje i hlen ve stolici, neustále výtoky, špinění a uz nevím, co s čím může souviset.. opakovaně jsem svoji gynekoložce říkala, že bych chtěla podstoupit laparoskopii, aby se to tedy kdyžtak vyvrátilo a zjišťovalo se dál, co mi je. Odmítla mě, že ikdybych endometriozu měla, stejně se to léčí antikoncepci a hned mi ochotně poslala recept, ačkoliv ji nechci a brát ani nebudu a říkala jsem ji to. Na nic mi z ultrazvuku nepřišla, ale z každého stěru mi vyjdou bakterie a kvasinky a její léčba absolutně nefunguje, je to spíš ještě horsi. Ano, hledám momentálně jinou gynekologii, ale mám dlouhodobě špatné zkušenosti, tohle je už moje 3. lékařka.. Stalo se některé z vas, ze vas doktor na laparoskopii neposlal, řešili jste to treba přímo v nějakém centru pro endometriozu, berou pacientky jen tak i bez doporučení ošetřujícího lékaře? Budu vděčna, za vaše zkušenosti a rady!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.25 16:42
@Anonymní píše: Více

Ahoj, neporadim ti k endometrioze, ale moje zkusenost s gyneolozkami je takova - mela jsem problemy s hodne kratkym menzes, v podstate jsem 1DC spinila a pak uz nic :nevim:
Moje dve gynekolozky to neresily, pro ne pokud tekla krev, bylo to dostacujici, ale nedarilo se nam otehotnet a nechtely to resit.
Pak jsme zacali dochazet do CARu, kde jsme potkali super milou doktorku, co se mi opravdu venuje a shodou okolnosti nabirala pacientky, hned jsem se prehlasila k ni :mrgreen:
Prijde mi, ze ti statem placeni lekari jsou horsi a horsi :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.12.25 01:13
@Anonymní píše: Více

Ahoj, díky za zkušenost.. jen se zeptám, odkud jsi a o jaké CAR se jedná? Jestli bys nemohla sdílet lékařku.. kdyby náhodou byla v mé blízkosti.. o dítěti uvažujeme také a přirozenou cestou to nejde.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí

K2 Complex