Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Tvé obavy naprosto chápu. Bratranec měl též dva záchvaty kdy byl v bezvědomí, ale už jako dítě. Nevím kolik mu přesně bylo. Teď mu je 26, nevím jestli bere pořád léky, ale mám pocit, že ano, a už cca. 7 let řídí.
Anonym protože piši osobní informace o bratranci.
Náš rodinný příslušník měl záchvaty obvykle v době usínání nebo probouzení, celkově epilepsie dost souvisí se spánkovým režimem a s režimem vůbec, včetně stravy (hlavně káva, alkohol). Pokud je schopen režim dodržovat, nepřepínat se, není to riziko velké. Předpokládám, že se jedná o běžné jízdy po ČR, výlety, nákupy apod., ne noční cesta k moři.
@Anonymní píše:
Prosím o vaše zkušenosti… Píšu anonymně, nechci aby o tom manžel věděl…Manžel má získanou formu epilepsie. Záchvat s bezvědomím měl 2× během jednoho roku, okamžitě mu nasadili antiepileptika, po druhém záchvatu mu zvýšili dávku. Velmi nás to zasáhlo, manžela především pro odebrání řidičáku. Nyní po roce bez záchvatu, mu chtějí řízení povolit. On je šťastnej a já s nervama mimo. Nedávám nic znát, nechci aby byl v nejistotě, že nevěřím, že bude vše ok a tím mu ještě něco přivodit, ale mám hrozný strach, že bude řídit a záchvat přijde, mám strach o naše děti…
Je tu prosím někdo, kdo prožívá, nebo prožil něco podobného?
Zažívám s jinou chorobou u blízkého člověka, taky mu něco povolili, z čeho je nadšený a já se bojím maléru ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o vaše zkušenosti… Píšu anonymně, nechci aby o tom manžel věděl…Manžel má získanou formu epilepsie. Záchvat s bezvědomím měl 2× během jednoho roku, okamžitě mu nasadili antiepileptika, po druhém záchvatu mu zvýšili dávku. Velmi nás to zasáhlo, manžela především pro odebrání řidičáku. Nyní po roce bez záchvatu, mu chtějí řízení povolit. On je šťastnej a já s nervama mimo. Nedávám nic znát, nechci aby byl v nejistotě, že nevěřím, že bude vše ok a tím mu ještě něco přivodit, ale mám hrozný strach, že bude řídit a záchvat přijde, mám strach o naše děti…
Bylo by dobré znát jeho slabiny a potenciální spouštěče - velmi často tím spouštěčem bývá právě nedostatek spánku, přehnaný stres, vyčerpání,… a snažit se jim předejít. Jinak je to asi případ od případu. Znám takové, kteří měli záchvat pár krát, pak dlouho nic a řídí bez problémů, znám i takového, který se do auta sednout bojí i když už to má víc jak rok, ale je pravda, že to měl dlouhodoběji a teď to bude snad první 2 roky bez záchvatů. Tady bohužel těžko radit, můžeš si s ním o tom promluvit, můžete zajít na dodatečná vyšetření, promluvi si o tom s doktorem, ale jisté riziko je tu bohužel vždycky.
Tady zakladatelka, režim se snažíme dodržovat jak to jde, ale stres na něj často doléhá, důsledně užívá, alkoholu se nedotkne. První záchvat měl po vyčerpání jak psychickém, tak řekla bych i fyzickém. Druhý přišel jak blesk z čistého nebe, snad není den, kdy si na to nevzpomenu. Byla jsem s ním přitom sama a úplně z ničeho nic se zkácel. Snad není dne, kdy to nemám před očima. Hlavně právě, když dělá něco s dětmi. Už jsem uvažovala i o psychiatrovi, nemůžu se s tou nemocí vyrovnat a jemu nechci přidělávat se sebou starosti. Vím, že jsou i maminky epileptičky a o děti pečují, no je to tedy nemoc ![]()
@Anonymní píše:
Je tu prosím někdo, kdo prožívá, nebo prožil něco podobtného?
ja chapu, ale riziko je fakt male. dohlidni si teda na to, aby 1) ridil vyspalej, 2) zdravej a 3) aby ani den predtim nepil. Jenom stresem mu zachvat neprivodis, to ho klidne stresuj, ale nemel by byt v jakekoli metabolicke nepohode.
@Pudloslava Děkuju za uklidnění, četla jsem hodně vašich příspěvků v jiných diskuzích na tohle téma…
Já bych ještě doplnila, aby neřídil ani „přespalej“. Spánková hygiena je důležitá. Ne když „na něj něco leze“ a aby nepil ideálně vůbec, nikdy. ![]()
Panebože to jste si mysleli, že bude manžel zdravý do smrti? Viděla záchvat a je z toho hotová, nemůže spát chudinka… kolik vám je? Doporučuji navštívit nějaké odd. nemocnice, ať se vám ty představy z mateřské školy (na víc to fakt není) vykouší z hlavy.
@PBS píše:
Panebože to jste si mysleli, že bude manžel zdravý do smrti? Viděla záchvat a je z toho hotová, nemůže spát chudinka… kolik vám je? Doporučuji navštívit nějaké odd. nemocnice, ať se vám ty představy z mateřské školy (na víc to fakt není) vykouší z hlavy.
Sojka.
@Anonymní píše:
@Bábrdl A jak se s tím vyrovnáváte?
Bojím se. Zatím se do toho nepustil (nejde ale o řízení auta)
Prosím o vaše zkušenosti… Píšu anonymně, nechci aby o tom manžel věděl…
Manžel má získanou formu epilepsie. Záchvat s bezvědomím měl 2× během jednoho roku, okamžitě mu nasadili antiepileptika, po druhém záchvatu mu zvýšili dávku. Velmi nás to zasáhlo, manžela především pro odebrání řidičáku. Nyní po roce bez záchvatu, mu chtějí řízení povolit. On je šťastnej a já s nervama mimo. Nedávám nic znát, nechci aby byl v nejistotě, že nevěřím, že bude vše ok a tím mu ještě něco přivodit, ale mám hrozný strach, že bude řídit a záchvat přijde, mám strach o naše děti…