Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak já se tu před časem na něco dotazovala a proto teď musím napsat i mou zkušenost
. S epinem jsem cvičila něco přes čtyři týdny. Nijak jsem to nepřeháněla, vždy jen do dobrého pocitu a žádné bolesti. Proto jsem se taky posunovala dost pomalu, ale na konci jsem se jednou na těch 30 cm dostala. Rodila jsem své třetí dítě, oba předchozí porody končily velikým šitím. První teda opravdu hodně velikým šitím nakonec v celkové narkoze, u druhého porodu jsem použila Dianatal gel a šitá jsem byla sice dost, ale naštěstí jen kolem hráze a ne uvnitř. Tak teď proběhla příprava s Epinem. Narodila se mi dcerka 4100g, obvod hlavičky 35 cm (nejmenší hlavička ze všech tří dětí
. A šla bez nástřihu na jednu kontrakci prakticky sama!!! Měla jsem čtyři kosmetické stehy u konečníku, které mě vůbec neomezovaly. Dokázala jsem si dojít poprvé po porodu sama na záchod a opravdu ovládat pánevní dno tak, abych se vyčurala. Epino můžu jedině doporučit a už mě bude vždycky jen mrzet, že jsem o něčem takovém nevěděla ještě před prvním miminkem. Možná by se celé naše sžívání vyvíjelo trošku jinak. Já už s dětmi končím, ale vy, které se chystáte rodit - jděte do toho, myslím, že nebudete litovat!! ![]()
Tak holky, Epino musím jen chválit. Porod už mám za sebou. Zvládla jsem to bravurně… bez nástřihu. Malý 3600g, hlavička 34,5. Na 3 zatlačení venku
. Já jsem tedy ještě navíc měla těhu cukrovku, takže jsem musela na vyvolání. V porodnici jsem ležela týden. Epino jsem si vzala s sebou, abych procvičovala a nezahodila to co jsem již měla natrénováno. Nebylo to moc příjemné prostředí na cvičení, ale vyplatilo se to. Když mi byly zavedeny čípky na vyvolání, okamžitě jsem dostala kontrakce ( které podle Dr. můžou trvat klidně i 3 dny) Ještě jsem si zacvičila s Epinem a mám pocit, že mi to pomohlo i k urychlení. Strašně jsem se na porod těšila a díky procvičení jsem šla rodit téměř beze strachu. Kontrakce jsem měla okamžitě po 5ti min a hodně silné. Celý porod jsem zvládla za 8h. První trval 17h. Protože jsem u prvního byla šitá, tak i tentokráte mě chtěli nastříhávat, ale řekla, jsem že raději ne, že jsem cvičila s Epinem. V porodnici už to znali, takže v pohodě. Super, hned jsem po porodu zbaštila svačinu a do sprchy a na pokoj jsem odešla po svých. Mimi jsem měla hned na pokoji a mohla se mu plně věnovat, nic mě nebolelo. Za 2měsíce čeká mimi ségra, určitě bude taky cvičit a věřím, že rovněž bude nadšená. Jo a natrénované jsem měla 30 a 2× jsem přefoukla i na 32. Kámoška měla natrénované 29 a taky jí to stačilo na porod bez nástřihu. Takže holky civčte, cvičte…a přeji všem ať to dopadne tak dobře jako mně. ![]()
Právě jsem si koupila Epino, ale nevím, jestli s ním cvičím dobře… vy si jej zavedete, nafouknete, držíte 10 min a je to? v návodu je ještě uvedeno cvičení pánevního dna, nicméně ten balonek bez pomoci rukou v sobě neudržím, vykouzává mi. Nemáte s tím nějakou zkušenost prosím?
Musí se tam držet, já třeba cvičila s manželem
On držel.
Jinak já cvičila tak, že jsem zavedla (zavádí se na max 2/3 délky),nafoukla a chvíli držela a pak pomalu vytlačovala ven. A tak třeba 2×-3× za sebou.
Můj porod byl překotný(takže fakt rychlovka), kdy malá byla venku na dvě zatlačení, já bez nástřihů či jakéhokoliv poranění. O Epinu jsem se ani zmnit nestihla, jako aby mi třeba nástřih nedělali. Takže za mě Ano, pomáhá a nedám na něj dopustit.
Aha, to je příprava na porod. A posílení svalů pánevního dna si po porodu s tímto balonkem neřešila? Inkontinence je přeci častá…
Taky jsem cvicila.Jen nechapu ze ho musel nekdo tlacit ven.Ja mela co delat, abych ho tam nafoukly udrzela. Vyklouzaval ven sam…Kazdopadne prvorodicka bez nastrihu a bez poraneni.
@blumen od 37tt (36+0).
Od určitého obvodu, u mě tuším od 25cm už balonek nevyklouzával a musela jsem aktivně zatlačit a pak rukou přidržovat, aby nevyjel moc rychle a neporanila jsem se.
Po porodu se většinou cvičí Kegelovy cviky nebo s epoužívají Venušiny kuličky.
Nemuzu rict. Ja jsem ho nemela a deti se narodily bez nastrihu, nebo poraneni. Je to individualni, asi je lepsi veci nenechat nahode, ja to tehdy neresila ![]()
@blumen To je fakt, obe deti byly drobne, i kdyz ja mam 181 cm ![]()
Čauky holky, jak jsem cvičila já? Já jsem zavedla balonek ze 2/3 a nafukovala. Balonek vyjížděl, ale při větším nafouknutí spíše naopak. Zajel mi dovnitř celý. Při vytlačování jsem balonek přidržovala aby nevyklouzl moc rychle a aby se hráz co nejvíce roztáhla. V té nejširší části jsem pociťovala nepříjemné pálení, ale to je v pořádku. Při porodu bylo pálení mnohonásobně silnější. Hlavně se nebát. Porodní asistentka ví, kdy má stříhat a kdy se to zvládne bez nástřihu.
Malý už má dnes 1/2 roku. Inkontinencí netrpím a to mám už dva porody za sebou. S míčkem jsem po porodu necvičila, jen jsem zadržovala čůrání občas na záchodě- což pomáhá rovněž při poporodním tréningu. Problémy s inkontinencí se spravili do konce šestinedělí. ![]()
Ještě jsem vzpomínala, že ségra bude taky cvičit a rodit, tak bohužel, ta to nestihla nacvičit. Rodila předčasně, takže tady balonek nestihl pomoci. Malý ji natrhl i uvnitř kolem moč. trubice, takže to měla horší, ale už je úplně OK a při druhém těhu bude určitě cvičit. Mimochodem holky chtěla bych prodat epino, já už rodit neplánuji
Je cvičený při jednom porodu s kondomem, vždy desinfikovaný. Přidám i gel a ještě mi zůstalo i 20 kondomů, takže kdyby některá měla zájem, písněte. akvida@centrum.cz, cena 1300,– možná i sleva- nabídněte, PC byla 25OO,– ![]()
@blumen píše:
A ve kterem tydnu jste s nim zacaly cvicit prosim?
Ja zacala nekdy 35 tyden…radsi driv, kdyby to driv prislo, abych stihla neco nacvicit. Kazdopadne se nedes, ze nektere dny to dal neposunes.Me to treba neslo i 3 dny posunout dal a pak zas jo.Ja dokonce cvicila i v den porodu… kdyz uz jsem mela kontrakce po 10 ti minutach
To bylo dopoledne a vecer jsem porodila
@Marky983 no ja si to zatim nedovedu vubec predstavit. Ted jsem 32.tt tak mam jeste cas, miminko je zatim koncem panevnim, tak stejne vyckam, zda se otoci… I kdyz otocit se muze i tesne predem, ze.