Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
ahojky, snažíme se o mimčo 2 roky. Nyní mi byla zjištěna snížená funkce ŠŽ. Mám hodnoty TSH 7,2 a T4 volný 18,1. Doktor mi ode dneška nasadil Euthyrox 50 1× denně. Na výsledcích je optimální hodnota T4 11,5-24, tak nějak nechápu, proč mi do telefonu tvrdil,že to mám zvýšené. Máte s tím někdo zkušenosti, pomohlo vám vyřešení tohoto problému k otěhotnění? Jak jste snášely tyto léky? Díky za odpovědi, A.
ahoj, pri stitnej zlaze je dolezity pomer tsh a ft4, nie len jednotlive hodnoty.
zle je, ked zacina tsh stupat a ft4 klesat, vsak uvidis po kontrole, co sa s tymi hodnotami stane, mala by si kazde dva mesiace chodit na kontroly.
hlavne ked si rano das tabletku, tak urcite dodrz tu hodinu bez jedla.
a urcite je dobre, ze to mas podchytene, lebo znizena funkcia moze sposobovat potraty a problemy s otehotnenim.
a lieky nemaju ziadne vedlajsie ucinky ![]()
v pripade bezneho zivota by tvoje hodnoty az tak nevadili, ale ak chces otehotniet a pri tehotenstve uz su problemove. Takze ber Euthyrox a bude to v pohode.
díky za odpovědi, byla jsem již 1× na umělém oplodnění a 3× na inseminaci, až teď náhodou mi zjistili toto nové. ale já těch problémů mám víc, tak chci doufat, že se to srovnáním funkce štítné žlázy někam pohne a zlepší …
Určitě prášky ber. Pro otěhotnění musíš být hormonálně v pořádku a po celé těhotenství také. I já mám sníženou funkci. Mám 5 měsíční dvojčátka a celé těhotenství jsem byla pod dohledem, takže se mi je povedlo donosit do 37. týdne
Určitě ti ty prášky nepředepsal ze srandy, tak že ber
Jinak před jídlem stačí půl hodiny ![]()
Já je beru celý život a žádné vedlejší účinky to nemá… A jedno „mimino“ už doma mám. Na kontroly jsem chodila co 3 měsíce, jinak chodím po půl roce…
jj,to já je určitě budu brát, jen mě spíš zajímá, jestli to někomu pomohlo k otěhotnění po delším neúspěšným snažení
Áno, pomohlo mi to a menšia dávka , ako tebe ![]()
Len pekne Euthyrox ber…
Ja som ho síce brala ešte s metformínom na PCO…
A pomáha mnohým ženám..
Popravde sa hrozne divým, kam chodíš do CARu - lebo štítna žľaza je veľmi častou príčinou neplodnosti alebo skorých potratov a veľmi ľahko sa diagnostikuje
![]()
Toto vyšetrenie by malo byť robené hneď na začiatku.
já vím,musela jsem si o spoustu vyšetření říct sama.na štítnou žlázu mě poslala alergoimunoložka náhodou, nemělo to s těhotenstvím nic společného, prostě mě konečně někdo poslal na víc vyšetření.tam mi doktor pak řekl,že nemá cenu dělat nějaká IVF,dokud toto není vpořádku … také mám PCO, od gynekolog.operace od května mám pravidelně MS,až teď prvně se ovulace oddálila a udělala se mi cysta.
taky beru Euthyrox…a beru ho uz pres dva roky, jen kdyz jsem otehotnela, tak mi doktorka o hodne zvysila davky…ted beru 3 dny 3×50mg a 4 dny 2×50mg
a měly jste nějaké problémy, že vám zjistili sníženou nebo zvýšenou funkci žlázy? já jsem se tam dostala náhodou …
anela5 píše:
a měly jste nějaké problémy, že vám zjistili sníženou nebo zvýšenou funkci žlázy? já jsem se tam dostala náhodou …
Anela,aby som ťa trošku podporila:
ja som tiež mala PCO - neovulovala som a mala cykly cca 40-50 dňové, ako kedy a nemohli sme otehu…
Rok som neužívala antiko, s tým, že keĎ sa podarí, tak OK…
Potom sme sa 2 roky už cielene snažili…
MM mal zlý spermiogram - asthenoteratoolighospermia - teda málo, zlá pohyblivosť, zlý tvar…
Z celového množstva spermií boli len 3% úplne zdravé.
V prvom CARe mne povedali, že neovulujem, mm že má zlé spermie = UMELKO…
Keď som sa pýtala, že ale prečo neovulujem, doktor arogantne kývol rukou, že je to jedno, že mi to hormonálne vyvolajú…
Ten doktor sa nám nepáčil, bol fakt arogantný a keď si za niečo doplácam skoro 30tis. SK tak čakám iný prístup.
Našťastie je v našom meste ešte jeden CAR - tak sme išli tam…A dobre sme spravili, lebo v prvom prípade by sme buď neotehotneli alebo potratili v skorom štádiu (s najväčšou pravdepodobnosťou)
V tomto druhom CARe opäť zistená anovulácia, PCO, myomatózna maternica a zlý spermio.
Lekár manžela poslal na vyšetrenie k urológovi - robili mu výtery, hormonálny profil, atď - ale takáto príčina zlého spermia sa nenašla.
DOky mi nasadil 3× denne Metformin 500mg - a povedal, že minimálne pol roka ho musím brať, kým pristúpime k umelému oplodneniu.
Plus mi odporučil vyšetrenie štítnej žľazy (vypĺňali sme taký dotazník a tam som uviedla, že ochorenie štítky sme mali v rodine)
JA som problémy so štítkou pociťovala dlho - mala som pocit, že mám akoby niečo v krku - nezniesla som šály, roláky (predtým som nič také nemala)…neskôr sa pridalo búšenie srdca, pribrala som…
Mala som vysoký pulz…
Ale zbieralo sa to postupne a myslela som si, že je to z nadváhy..
Spravili mi vyšetrenia na TSH a FT4 - ale keďže som mala výsledky v referenčných hodnotách, obvodná dr ma na endo neposlala…
A pritom pri štítke ide vždy o pomer týchto hodnôt, nie hodnotu ako takú…
Náhodou moje výsledky videla iná dr a tá povedala, že nie sú v dobrých pomeroch pre otehu a odporučila mi endo…Dostala som sa k úžasnej pani doktorke..
Spravila mi USG - obojstranne zväčšená štítka, nasadila lieky…
V kombinácii liečby Euthyroxu a Metformínu sa pulz upravil, búšenie srdca prestalo, štítka sa stiahla, pocity z krku zmizli, schudla som 8kg (nič som nerobila, schudnutie spôsobil Metformín) a na ten 3tí mesiac nabehla ovulácia a prirodzene sme otehotneli ..každú chvíľku rodíme
![]()
Takže si tiež myslím, že všetky tvoje umelé oplodnenia boli pri takých hodnotách štítky zbytočné…
Určite lieky ber a na to PCO - ak by sa zas nedarilo, by som sa opýtala na liečbu Metformínom…
Veľmi držím palce a verím, že Euthyrox pomôže
![]()
ahoj Minewko,díky za tvůj milý příběh. Já od loňského května právě menstruuju i ovuluju pravidelně, cykly cca 32 dnů, jen tento měsíc se to nějak nepovedlo, anovulační cyklus. Já vysadila antikoncepci asi před 4 lety a nemenstruovala jsem pak vůbec.Doktorka mi vždy občas píchla injekci na vyvolání a řekla mi,že jsou i horší případy
(Nemohla jsem najít jinou gynekoložku, všude mi řekli,že mají plno.Odstěhovala jsem se do Prahy a gynekologa jsem si našla, pracuje i v mém CARu,tak mě vidí i tam.Jednže účinky té operace trvají cca rok a v květnu už to rok bude,tak mám trochu obavy.Já jsem nikdy neměla problémy jaké popisuješ,šály a šátky a roláky nosím pořád
Myslela jsem,že mé hodnoty TSH a T4 nejsou tak hrozné,ale teď právě čtu o tom jejich poměru,jen nevím,v jakých mezích se to má pohybovat.Tak uvidíme.Ty dva roky snažení už jsou dlouhý,furt testy,měřila jsem si dřív i teplotu,každý měsíc zklamání,tak si ani neumím představit,že tam jednou budou //. Ještě jednou díky za tvou reakci,je moc příjemná a pozitivní ![]()
Anela
Ja viem, že je to ťažké…toľko som čakala na tie //, že keď boli, nemohla som tomu uveriť a myslela som si, že každý test je falošný..spravila som ich prisahám asi 100
![]()
A vlastne neverím dodnes, uverím, keĎ budem mať malú v náručí ![]()
U mnohých žien sa problémy so štítkou nijak neprejavia…v Našej téme máme kopec báb, čo majú problém otehu, alebo mali opakované skoré potraty - a v mnohých prípadoch bola na vine štítka - bez jediného príznaku!
Teraz sú už niektoré tehulky.
čo sa štítky týka - TSH určite nemáš v norme, lebo horná hranica je tuším 5. (aj keď to záleží od labáku)…
Keď sa Tsh začne zvyšovať a FT4 znižovať, väčšinou to signalizuje hypotyreózu, teda zníženú činnosť štítky.
Ak je to opačne - nízke TSH a vysoké FT4 - ide o hypertyreózu - zvýšenú činnosť štítky.
Moje hodnoty pred liečbou boli:
TSH 2,5
FT4 12 (už pri spodnej hranici - spodná hodnota bola 11)
Výsledky v norme a pritom výrazne zväčšené oba laloky štítky.
PO liečbe:
TSH 0,58
FT4 16,8
Brala som euthyrox 25, každý deň 1 tabl…Teraz na konci tehu beriem 50tku každý deň 1 tabl…
Vidíš, že ty máš TSH omnoho vyššie…
Pri otehu je dôležitá hormonálna rovnováha a keďže nie sme stroje, niekto s takými hodnotami problém nemá a niekto nevie otehu…
Aby som ťa povzbudila - v téme máme kočku, ktorej nevyšli nejaké 2 umelká…potom zistili problém so štítkou, nasadili euthyrox a 3tie umelko vyšlo…(myslím, že TSH mala 6 aj dačo)
![]()