Exekuce a rodičák

Napsat příspěvek
Velikost písma:
743
18.11.17 21:17
@annemarie3 píše:
Já si myslím, že strhnout není co, ta částka 7600 je tak nízká, že se vejde do nezabaviteného minima. Samozdřejmě do místa bydliště přijít mohou.

Pokud má pouze rodičák, pak je to tak. Nez. minimum + na manžela (pokud je) + na každé vyživované dítě. Ale pokud má ještě k tomu třeba přídavky či jiné příjmy (DPP, ID, apod.), tak z rodičáku se jí něco strhne. Záleží na CELKOVÉM příjmu tazatelky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
18.11.17 21:21
@Luciekanz píše:
Ahoj, potřebuji poradit.
Pobírám rodicovsky příspěvek ve výši 7600. Přišel mi dopis o zahájení exekuce-na kontaktní adresu. Můžou mi z rodičovského příspěvků něco strhnout? A v případě, že by mi zahájili exekuci do bytu… Můžou přijít i na kontaktni adresu? Snazila jsem se s exekutor spojit, ale nedaří se mi to. Psala jsem email a zadala o splátkový kalendář. Koukala jsem na recenze a podle všeho je to nejhorší exekutor, který může být. Že se s ním nedá zkontaktovat a jeho jednání hranici se šikanou. bohhuzel nemám si kde půjčit, abych se dluhu rychle zbavila

A z čeho vznikl ten dluh?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8019
19.11.17 10:50

@Jana206 Prosím Tě nepodávej tady informace, které nejsou pravdivé. Není pravda, že se dá strhávat ze všeho kromě hmotné nouze. Strhávat se dá POUZE z rodičáku, odměny pěstouna a podpory v nezaměstnanosti/při rekvalifikaci. Za určitých podmínek i přídavků na dítě, ale to pouze pokud je pobírá povinný, což není obvyklé a netýká se žen na rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
19.11.17 14:37

@Adull Strhávat se dá i z dávek nemocenského a důchodového pojištění, i z invalidních důchodů. Z dávek nemocenského pojištění, pokud jsou pobírány delší dobu.

Bezpodmínečně jsou osvobozeny jen dávky hmotné nouze. Jinak jde strhávat i z daňových zvýhodnění, když třeba někdo čerpal jako dárce krve atd.
Ze všeho ostatního kromě dávek hmotné nouze lze za určitých podmínek strhávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8019
19.11.17 19:46

@Jana206 Zakladatelka psala o rodičovském příspěvku, tudíž o dávkách z Úřadu práce, tak nechápu proč sem pleteš invalidní důchody nebo důchodové pojištění. Logicky pokud bude v práci dá se strhávat z platu, pokud bude mít invalidní důchod, tak z důchodu za předpokladu, že se na srážky dosáhne, ale to je dost mimo v diskuzi o rodičáku. Nejsou osvobozeny jen dávky hmotné nouze, ale i dávky SSP mimo rodičáku a odměny pěstouna, takže opět NEJEN hmotná nouze, ale např. bydlení, přídavky na děti apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
19.11.17 21:58
@Adull píše:
@Jana206 Zakladatelka psala o rodičovském příspěvku, tudíž o dávkách z Úřadu práce, tak nechápu proč sem pleteš invalidní důchody nebo důchodové pojištění. Logicky pokud bude v práci dá se strhávat z platu, pokud bude mít invalidní důchod, tak z důchodu za předpokladu, že se na srážky dosáhne, ale to je dost mimo v diskuzi o rodičáku. Nejsou osvobozeny jen dávky hmotné nouze, ale i dávky SSP mimo rodičáku a odměny pěstouna, takže opět NEJEN hmotná nouze, ale např. bydlení, přídavky na děti apod.

Měsíční srážky exekutor provádí z platu nebo mzdy, náhrady mzdy, odstupného, důchodů, stipendií, nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, podpory v nezaměstnanosti, z příjmu z dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce, z dávek státní podpory, které se nevyplácejí jednorázově (tedy například z přídavku na dítě nebo rodičovského příspěvku), z výsluhových příspěvků vojáků z povolání nebo příslušníků bezpečnostních složek a ze zvláštních příspěvků k důchodu.

Zdroj: https://www.penize.cz/…-kolik-zbyde

Povinný může mít ještě třeba jiné příjmy, jako již zmíněný invalidní důchod, nemocenská, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8019
20.11.17 21:20

@bambule45 Nemusíš mi to tu kopírovat, vím přesně z čeho se dá srážet. Zakladatelka psala dotaz ohledně rodičáku potažmo socálních dávek, takže pokud by měla např. invalidní důchod, tak by to tu nejspíš napsala. Reagovala jsem na @Jana206 a její mylné sdělení, že od exekučních srážek je osvobozena pouze hmotná nouze, což není pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel