Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den, mám dotaz, netýká se tedy přímo mě, řešíme s kamarádkou. Bydlela s přítelem a synem po 2 roky v pronajatém bytě, všechno bylo psané na něj. Oba ztratily práci, neplatili inkaso asi 3 měsíce - leden, únor, březen, pak je z bytu vyhodily. V dubnu se rozešli a ona dala papíry na soud, že od května nebydlí ve společné domácnosti a bývalému určily soudně alimenty. Teď jde o to, že chlapovi došla velká exekuce, za to nezaplacené inkaso a penále, za dobu trvání jejich společného soužití. Chce, aby se podílela na splácení. Musí ona něco platit? Je pravda, že ten dluh vytvořili společně a bylo by to nanejvýš spravedlivé, ale vše bylo psané na něj, takže podle mně je z toho venku?? On zase tvrdí, že byly ve společné domácnosti, že to ona i uvedla u soudu na alimenty, že spolu v tu dobu žili, že kdyby to dal k soudu, dokázal by jí to.
@Erya asi už jen ze slušnosti by sr na tom podíle měla.. samo, že záleží, jak jsou na tom oba přijmově
@Erya měla by zaplatit polovinu. Chápu, že na rodičovské si nemůže moc vyskakovat, ale nepřijde mi to fér když ten dluh udělali spolu, prostě to neřešili oba dva a teď by to měl celé uhradit chlap? ![]()
No teoreticky pokud byla smlouva na nej je to jeho problem. Ona by mu mohla dat z dobre vule pulku najmu, ne cele exekuce.
@Meluzinecka píše:
@Erya měla by zaplatit polovinu. Chápu, že na rodičovské si nemůže moc vyskakovat, ale nepřijde mi to fér když ten dluh udělali spolu, prostě to neřešili oba dva a teď by to měl celé uhradit chlap?
No, asi takhle, z morálního hlediska by se na tom podílet měla, i když je otázkou, kdo co, ze svého platu hradil, takže se bez znalosti dalšího nedá říct, že by to měla být zrovna polovina.
A z hlediska právního to prostě bude muset uhradit celé chlap, nájemní smlouva byla na něj, tedy je to jeho problém.
Myslim, ze z pravniho hlediska je pohledavja na chlapa, ale nevim, jestli by on pak nemohl nasledne podat zalobu na ni a pokusit se cast od ni dostat zpet
Sice vsichni vime, jak u nas funguji soudy, takze by se to nejspis buhvijak dlouho tahlo a netusim, jestli by mohl uspet, ale myslim, ze ta moznost by mozna byla ![]()
@beruska9 Pochybuju, musel by prokázat, že existovala nějaká smlouva, že mu bude přispívat…
@j.a.n.i1 : a jo vlastne
Teoreticky asi zadna „povinnost“ se podilet na nakladech neni. A koukam, ze jsem se utukla, ten zdvizeny prst tam byt nemel, zase tak jista jsem si tim nebyla ![]()