Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Bez jeho vědomí si mohla vzít půjčku, ale musely mu chodit výzvy.
Tak teoreticky to možné je, pokud má třeba adresu někde na úřadě a nechodí si vyzvedavat postu
ale výzvy chodit musely, oblepovani nábytku je až úplně poslední fáze, nejdřív by mu přišel dopis, blokli by účet v bance, dali exekuci na plat.
@JancaS84 Děkuji, to jsem si myslela. Takový dopis chodí předpokládám minimálně jako doporučený do vlastních rukou? Jde mi o to, jestli je možné tohle absolutně utajit před ostatními členy domácnosti, aniž by si všimli, že se mě co takového děje..
@Kriss Tina píše:
Tak teoreticky to možné je, pokud má třeba adresu někde na úřadě a nechodí si vyzvedavat postuale výzvy chodit musely, oblepovani nábytku je až úplně poslední fáze, nejdřív by mu přišel dopis, blokli by účet v bance, dali exekuci na plat.
Má adresu v místě bydliště, o blokaci účtu a exekuci na plat netuším, jestli proběhlo. Ale ostatní členové domácnosti o tom neměli ani tušení až do chvíle, kdy přišel exekutor oblepovat nábytek ![]()
@aret1 tak teď nechapu, věděl o tom nebo, přišli a byl stejně vyjukany jako ty? Samozřejmě, pokud nejste manželé, tak jemu dopis mohl přijít, jestli nemáš přístup k jeho účtu, tak ho může mít zablokovaný, takže ano, před členy domácnosti se to utajit dá ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím o radu. Nastíním situaci:Muž, pět let po rozvodu. Doma se mu zjevili exekutoři a vymáhají exekuci na dluh („oblepují“ vybavení), který vznikl v době manželství.
Je možné, aby muž o exekuci předem nevěděl?
Mohla si žena vzít půjčku bez jeho vědomí a exekutor nyní vymáhá dluh po muži, aniž by on věděl o tom, že exekuce probíhá nebo minimálně takový dluh existuje? Nebo jak to funguje?
Předem děkuji za rady, nemám s exekucemi žádnou zkušenost.
Prosím o zachování anonymity, citlivé téma. Děkuji.
Tohle není úplně snadno vysvetlitelne po netu. Je lepší zajít si s konkrétními fakty do občanské poradny. Je důležité, jak bylo vypořádáno SJM, co jen to za dluh, co exekutor zkouší zabavit… A je potřeba jednat rychle, běží lhůty.
@Kriss Tina píše:
@aret1 tak teď nechapu, věděl o tom nebo, přišli a byl stejně vyjukany jako ty? Samozřejmě, pokud nejste manželé, tak jemu dopis mohl přijít, jestli nemáš přístup k jeho účtu, tak ho může mít zablokovaný, takže ano, před členy domácnosti se to utajit dá
Koukám, že už jsem bez anonymu, no nic ![]()
Nejedná se o mě, ale o blízkou rodinu - švagr/tchánovci A my právě nevíme, jestli on byl vyjukaný, nebyli jsme u toho a nikdo z nich nám o tom (zatím) neřekl, máme to z druhé ruky. Je to složité.. Každopádně manžel je na bratra neuvěřitelně naštvaný a nejraději by mu nabančil, jestli o tom věděl a nechal to zajít takhle daleko ![]()
@Kriss Tina píše:
@aret1 tak teď nechapu, věděl o tom nebo, přišli a byl stejně vyjukany jako ty? Samozřejmě, pokud nejste manželé, tak jemu dopis mohl přijít, jestli nemáš přístup k jeho účtu, tak ho může mít zablokovaný, takže ano, před členy domácnosti se to utajit dá
Blokovat účet se dá jen manžela povinného, tj. po rozvodu ne, pokud ten dluh nebyl i „jeho“, velmi zjednodušeně řečeno. A exe na plat nejde už ani na manžela povinného.
@bertoldina píše:
Tohle není úplně snadno vysvetlitelne po netu. Je lepší zajít si s konkrétními fakty do občanské poradny. Je důležité, jak bylo vypořádáno SJM, co jen to za dluh, co exekutor zkouší zabavit… A je potřeba jednat rychle, běží lhůty.
Tohle já právě řešit nebudu, nejedná se o mě, ale blízkou rodinu. Jde mi spíš o rodinné vztahy, které to zasáhlo..
@bertoldina ale pokud ten dluh byl ještě za doby manželství, tak spadá do SJM ne? Tudíž je jeho stejně jako jeho ex ![]()
@aret1 no tak samozřejmě rodině to nikdo hlásit nemusí a on to mohl dávno vedet, to je ale jeho problém, nevím proč by nějaký dluh měl ovlivňovat vztahy v rodine, zbytku rodiny se to netýká a bratrovi může byt jedno, kdyby měl exekuci třeba deset ![]()
@Kriss Tina píše:
@bertoldina ale pokud ten dluh byl ještě za doby manželství, tak spadá do SJM ne? Tudíž je jeho stejně jako jeho ex
Ne všechny dluhy vzniklé za manželství spadají do SJM. Tady navíc už je zaniklé a bylo nějak vypořádáno a nevíme jak. Modifikované SJM to nejspíš nebylo.
@Kriss Tina píše:
@aret1 no tak samozřejmě rodině to nikdo hlásit nemusí a on to mohl dávno vedet, to je ale jeho problém, nevím proč by nějaký dluh měl ovlivňovat vztahy v rodine, zbytku rodiny se to netýká a bratrovi může byt jedno, kdyby měl exekuci třeba deset
Bydlí ve společné domácnosti s tchánovci, takže přišli vlastně zabavovat jejich vybavení - nábytek, spotřebiče..
@bertoldina píše:
Ne všechny dluhy vzniklé za manželství spadají do SJM. Tady navíc už je zaniklé a bylo nějak vypořádáno a nevíme jak. Modifikované SJM to nejspíš nebylo.
Tak tohle bohužel vůbec netuším…
Dobrý den, prosím o radu. Nastíním situaci:
Muž, pět let po rozvodu. Doma se mu zjevili exekutoři a vymáhají exekuci na dluh („oblepují“ vybavení), který vznikl v době manželství.
Je možné, aby muž o exekuci předem nevěděl?
Mohla si žena vzít půjčku bez jeho vědomí a exekutor nyní vymáhá dluh po muži, aniž by on věděl o tom, že exekuce probíhá nebo minimálně takový dluh existuje? Nebo jak to funguje?
Předem děkuji za rady, nemám s exekucemi žádnou zkušenost.
Prosím o zachování anonymity, citlivé téma. Děkuji.