Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@nozu píše:
to bych řekla, že je ten dluh, ne vlastní srážka ze mzdy.
srážet mohou až do minima, když měl brácha prémie a měl dostat přes 40 tisíc, nechali mu něco přes devět ![]()
Kdysi jsem exekuci měla, funguje to tak, že až doplatíte celou částku, kterou máte na exekučním příkazu, vypočítají se úroky - ty bych doporučovala zaplatit rovnou najednou. Já jsem tedy tehdy měla cca 4 srážky ze mzdy a pak jsem zaplatila celou částku naráz, úroky mi pak byly dopočteny. Pokud máte dotazy, tak si klidně zavolejte na exekutorskou kancelář, pod kterou Vaše exekuce spadá, některá z asistentek, která zvedne telefon, by Vám měla dotazy zodpovědět.
Pokud si zavoláš přímo do kanceláře exekutora který tu tvojí exekuci vede, musí ti tam být někdo schopen sdělit jaké naskakují úroky a jak dlouho se to bude vlastně srážet. Pokud dluh vznikl u DP, tak tam by ty úroky zase tak drastické být neměli. Ale kdyby byli nějaké zásadní, jediné řešení je sehnat najednou částku na zaplacení větší části, protože jinak to konec opravdu nemá ![]()
Buchta dluží cca 19t a strašíte ji, že to nikdy nesplatí. Což je samozřejmě nesmysl.
Taky nechápu proč by měla volat na exekutorský úřad a vyptávat se na informace, které jsou standardně uvedeny v exekučním příkaze.
Pokud je úrok z prodlení např. 0,01% za den, tak z 19t je to nějakých 57,– za měsíc. Ta částka se logicky snižuje každý měsíc po uhrazení splátky. Po splacení se tyto úroky sečtou.
Pokud Ti sráží třeba 4000,– z výplaty, tak na úrocích to udělá nějakých 300,–. Což taková hrůza není.
Vem si příkaz, pořádně jej pročti. Podívej se na výši srážky ze mzdy a vypočítej si to sama. Není nic jednoduššího. ![]()
@AchilleVolfoni Děkuji za reakci (asi první, která mě zde tak nějak potěšila)
sice mi nesráží až 4 000,– na to mám moc malou mzdu :/ takže mi měsíčně sráží cca 1200,– ale doufám tedy, že ani tak to na těch úrocích moc nenadělá..
No když se připisují stále úroky tak to funguje jako u splácení hypotéky. Pokud máš fixní mzdu, tak se ti každý měsíc strhává stejná částka. Ta se ovšem dělí mezi úroky a jistinu (zezačátku vždy platíš hlavně úroky, ale není pravda, že bys platila jenom úroky). A ty úroky se na začátku počítají z jistiny a v dalších letech z nezaplacené jistiny (tzn., pravidelným splácením se ti jistina snižuje, tudíž i úroky se snižují). Takže pak časem už budeš platit hlavně jistinu a úroky budou mizivé. Při takovéto exekuci se nevyplatí splácet po malých částkách, protože pak je to opravdu donekonečna. Lepší je domluvit si o něco větší splátku (pokud teda nejsi na hranici existenčního minima). Pokud je dluh příliš vysoký, konzultuj s finančním poradcem, zda by nebylo pro tebe výhodnější vyhlásit osobní bankrot.
Ahoj mam dotaz zajímalo by mě jestli kdyz jsou pravidelne srazky ze mzdy jestlu muze exekutor zabavit nejaky majetek v pronajatem bytu díky
Samozrejme, ze muze.. muze vyuzit vsechny jemu dostupne prostredky, aby byla exekuce vymozena co nejrychleji. Otazka je, jestli to udela… ale muze.
Ale nemusi to asi záleží na exekutorovi no uvidime zatim je to v klidu
Muze a nemusi, samozrejme. Zalezi jak moc vam strhava, kolik je dluh, jak komunikujete..a hlavne zalezi na soudnim exekutorovi.