Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Možná jo, možná ne… každopádně rozum člověka je natolik omezený, že to nikdy nedokáže vědecky ověřit, proto nezbývá, než věřit ![]()
Ještě mě v této souvislosti napadá Pascalova sázka (pěkně oportunistická
): je lepší věřit, než něvěřit, protože když věřit nebudeme a on existuje, skončíme v pekle
, zatímco když věřit budeme a bůh není, nic neztratíme ![]()
A nakonec snad citát pana Wittgensteina: O čem se nedá mluvit, o tom je třeba mlčet ![]()
@korzet píše:
Jenom by mně zajímalo jaký na to máte názor. Dneska s touto otázkou přišla má sedmiletá dcera.
To je stejné, jako dilema, zda očkovat či neočkovat
Tu „zaručenou“ odpověď - podleženou jednoznačnými důkazy prostě nikdo nemá..
Ale pro mě osobně existuje - já ho několikrát za život prožila, takže nemohu tvrdit, že neexistuje.. Ale je to jako s láskou a zkrátka vším z oblasti iracionality - dokud to sama neprožiješ, tak jen můžeš věřit či nevěřit, ale ta osobní zkušenost se předat nedá..
Moje děti budu vždy vést k tomu, že já vím, že je a oni, nechť si k němu taky najdou cestu, pokud budou chtít - ono pak je totiž s tím spojeno spousta dalších problematik, jako třeba - co s evoluční teorií přednášenou na školách a tak.. ![]()
@sthann píše:
Ráda bych v to věřila, ale nevěřím. Kdyby existoval, jak by mohl dopustit, že umírájí malé děti, rodiče od dětí, a dějou se takové hrůzy. Já vím, že věřící na to řeknou, že s tím nemá Bůh nic společného, že to je odezva na naše chování.
Jednoduchá odpověď: to jsou holt statisticky podchytitelné děje. Proto o nich víme. Stejně jako díky fungování sociálních sítí víme i o tom, že v tomto národě pomalu ale vytrvale přibývá hulvátů. Nejlepším důkazem toho je humbuk okolo nedávné volby prezidenta.
Obávám se, že s tím zmiňovaným nemá Bůh co do činění.
@Amber_1977 píše:
To je stejné, jako dilema, zda očkovat či neočkovatTu „zaručenou“ odpověď - podleženou jednoznačnými důkazy prostě nikdo nemá..
Ale pro mě osobně existuje - já ho několikrát za život prožila, takže nemohu tvrdit, že neexistuje.. Ale je to jako s láskou a zkrátka vším z oblasti iracionality - dokud to sama neprožiješ, tak jen můžeš věřit či nevěřit, ale ta osobní zkušenost se předat nedá..
Moje děti budu vždy vést k tomu, že já vím, že je a oni, nechť si k němu taky najdou cestu, pokud budou chtít - ono pak je totiž s tím spojeno spousta dalších problematik, jako třeba - co s evoluční teorií přednášenou na školách a tak..
Kreacionistko… ![]()
(Ale jinak jsme doufám na stejné lodi…)
@sthann píše:
Ráda bych v to věřila, ale nevěřím. Kdyby existoval, jak by mohl dopustit, že umírájí malé děti, rodiče od dětí, a dějou se takové hrůzy. Já vím, že věřící na to řeknou, že s tím nemá Bůh nic společného, že to je odezva na naše chování.
To ale přeci není jeho reakce na naše chování.. To je naše svobodná vůle, která je nám jednou pro vždy daná a dle Bible nezpochybnitelná a nenapadnutelná ani Bohem samým.. - jsme mu v tomto rovni, tedy jeho „obrazem“..
Je jen na nás, zda svobodnou vůli proměníme v dar, či v prokletí - zatím mi tedy přijde, že spíš v to druhé.. Nicméně v každé chvíli svého života se každý z nás rozhoduje svobodně - vykradu to auto? Pomůžu tamtomu slepci přes silnici?.. Je to jen na nás, do těchto každodenních dilemat, ze kterých bohužel občas vyjdou neskutečná zvěrstva, Boha netahejme - jsme svéprávní a zodpovědní za své činy..
@Amber_1977 píše:
To ale přeci není jeho reakce na naše chování.. To je naše svobodná vůle, která je nám jednou pro vždy daná a dle Bible nezpochybnitelná a nenapadnutelná ani Bohem samým.. - jsme mu v tomto rovni, tedy jeho „obrazem“..
Je jen na nás, zda svobodnou vůli proměníme v dar, či v prokletí - zatím mi tedy přijde, že spíš v to druhé.. Nicméně v každé chvíli svého života se každý z nás rozhoduje svobodně - vykradu to auto? Pomůžu tamtomu slepci přes silnici?.. Je to jen na nás, do těchto každodenních dilemat, ze kterých bohužel občas vyjdou neskutečná zvěrstva, Boha netahejme - jsme svéprávní a zodpovědní za své činy..
@Amber_1977 Jsi opravdu přesvědčena, že většina lidí rozum používá? Já teda ne. A v tomto prostředí to nejde nevidět…
@monika32 píše:
Ne, kdyby ano, nemohlo by se dít to, co se děje
a co se děje?
@Jura007 píše:
Kreacionistko…
(Ale jinak jsme doufám na stejné lodi…)
Aneb - už jsi viděl v ZOO nějaký přerod opice v člověka?
Dle mé teorie - Darwin musel být tenkrát totálně zfetlej, když ho tohle napadlo, a pak už se to s ním vezlo celý život ![]()
![]()
@Jura007 píše:
@Amber_1977 Jsi opravdu přesvědčena, že většina lidí rozum používá? Já teda ne. A v tomto prostředí to nejde nevidět…
A že jich není málo ![]()
@Amber_1977 píše:
Aneb - už jsi viděl v ZOO nějaký přerod opice v člověka?Dle mé teorie - Darwin musel být tenkrát totálně zfetlej, když ho tohle napadlo, a pak už se to s ním vezlo celý život
![]()
No když občas vidím, jaké výstupy jsou schopné poskytnout telekonference různých managementů, tak si naopak říkám, že ten Darwin měl setsakramentsky pravdu. Není na škodu si uvědomit, že např. i šimpanzi mají svou komunitní politiku… ![]()
@Jura007 píše:
Tak.. Jestli jsi mě potkal v některých diskuzích o zdraví, tak víš, co si myslím o „rozumu“ našich doktorů a některých vědců..
Ale to sem netahejme - berme to jako Boží záměr, abychom si ověřili, jak moc to s tou vírou myslíme vážně, když dojde na lámání chleba
![]()