Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přesně, Amber ty to prostě umíš vždycky tak skvěle vystihnout ![]()
No tak co si pamatuji já (babička je katolička), tak byl Ježíš Kristus normálním člověkem, kterého ukřižovali a on vstal z mrtvých…Ježíše Krista berou jako Boha přeci, jako stvořitele…hádat se nebudu, bibli jsem četla jen jako dítě, už si to nepamatuju…
když bůh stvořila vše kolem, kým byl stvořen on? to byla ještě další vyšší moc? jak ano, co bylo pak ještě nad tou další vyšší mocí??? to by byly rozhovory na hodiny stejně by nikam nevedly, každý a´t se drží své víry, ať už je v cokoli…
Stejně, já budu za svůj život, vždy vděčná jen svým rodičům, nikomu jinému ![]()
Bůh je ve třech osobách: Bůh Otec, Syn a Duch Svatý.
Některé věci a události jsou nám nepochopitelné, rozumem nevysvětlitelné, ale věříme v to, že to tak bylo, je a bude.
Příspěvek upraven 02.02.13 v 23:45
@bedruna7 píše:
No tak co si pamatuji já (babička je katolička), tak byl Ježíš Kristus normálním člověkem, kterého ukřižovali a on vstal z mrtvých…Ježíše Krista berou jako Boha přeci, jako stvořitele…hádat se nebudu, bibli jsem četla jen jako dítě, už si to nepamatuju…
když bůh stvořila vše kolem, kým byl stvořen on? to byla ještě další vyšší moc? jak ano, co bylo pak ještě nad tou další vyšší mocí??? to by byly rozhovory na hodiny stejně by nikam nevedly, každý a´t se drží své víry, ať už je v cokoli…
Stejně, já budu za svůj život, vždy vděčná jen svým rodičům, nikomu jinému
Hele.. Tohle uvažování a hnípání se v detailech mě kdysi přivedlo ke krizi víry - prostě, já blbka jsem se kolem pětadvaceti rozhodla, že když už jsem ta věřící, do kostela chodící, tak se Bibli podívám pěkně na zoubek a „udělám si jasno“ a zároveň prostuduji svatou knihu.. Inu začala jsem první kapitolou Genesis - do jednoho sešitu jsem si psala věty, které mě oslovily jakožto „moudra“ či návody, jak žít, do druhého sešitku otázky na pastora ohledně vět, které jsem nechápala.. třeba jako to tvoje „kým byl stvořen Bůh?“.. - No, nebudu zapírat, dostala jsem se asi k šesté kapitole - a masakr.. Já začala pochybovat o entytě, kterou jsem za svůj život několikrát „zažila“, o které jsem nikoli věřila, ale věděla, že existuje..
No škoda že jsem tu dneska celý den nebyla, hodně zajímavé téma, já v Boha věřím, jsem věřící a praktikující rodina, teda já můj muž a moje dcera, moji rodiče hlavně otcova strana jsou totální ateisti, mamka se hledá dodnes, netvrdí že ne
ale pro ty věčné pochybovače, stačí opravdu znát Bibli a věděli by, že Bůh není jen dobro, spása…Bůh je jistota…ono ostatně většina z nás má své uvažování odraženo stavem dnešní katolické církve, ano, církev je 200let pozadu dnešní době…ale odpovědi typu kdyby byl Bůh nedopustil by to co se děje, to mi s prominutím otvírá kudlu v kapse, nejsem věřící ve smyslu, že bych svoji víru někomu cpala, to je každého věc, každý se s vým životem naloží jak umí…ale ať se vám to ekluje jak chce, přečtěte si Bibli, opravdu to není Němcová nebo Erben…někoho to přesvědčí, někoho ne, ale většina zvás si myslím tam najde odpověď…a nezáleží na tom, jaké pak vaše konečné rozhodnutí a stanovisko bude (ano, píše se tam i o tom, proč Bůh na zemi dopouští to co dopouští, uvědomme si, že ne vždy v tom má prsty Bůh, ale i to opačné, zlé, čemu my říkámě ďábel a jeho boj s ním, skrze nás lidi je nekonečný)
a teď do mě ![]()
Amber tak vidíš, i ty jsi začla pochybovat, taky možná chceš nějaký podklad, či důkaz jak to všechno bylo a jelikož jsi to v Bibli nenašla, tak sis udělala zase svůj nepodložený závěr… Vždyť pro věřící je Bible svatá, je pro vás vším, jsou to svatá slova, psána vyšší mocí a teď je to jen mytologie? Možná pravdivá, možná ne? Pokud člověk opravdu věří, nezačne se pídit po pravdě, šťourat se v detailech apod., prostě přece věří, že to tak je a basta…pokud je ale brouček v hlavě, že to tak třeba úplně nebude, věřím, že takový člověk svou víru jednou ztratí, jednou mu život přinese něco, za co svou víru opustí…
Taky píšete, že nesnesete, když ateisté říkají „kdyby byl Bůh, nedopustil by to a to“, že si lidé za své činy mohou sami…ale člověk je jen loutka stvořená Bohem přeci, člověk se nestává násilníkem, vrahem, psychopatem apod. během života, on se tak narodí, tohle je genetického původu…takže takové lidi stvořil zase Bůh, on tímto zajistil, že na světě bude to dobré i to špatné, ne člověk…
Pokaždé, když napíšete něco o Bohu, příjde ateista s otázkou, a i když na ní odpovíte, tak se bude nabízet další otázka…bude to stále dokola a na vše odpovědi mít nebudete…
Je váš život jiný, než můj, protože nevěřím? Tohle mě vždycky zajímalo, zda máme úplně odlišné pohledy na určité události, na život…asi ano..
Lze vůbec věřící lidi rozdělovat na realisty a optimisty?
Já jsem člověk, který věří ve vědu, té já fandím moc…mám právě ráda ty důkazy…a myslím, že věda dokazuje stále častěji, že je mocnější něž cokoli jiného, věda dokázala také vytvořit život, vypěstovat faunu a flóru apod. Je to pro mě něco reálného, takže vlastně i já mám svou víru ![]()
Je fajn v něco věřit, ať je to cokoli, život je tím zajímavější ![]()
@bedruna7 píše:
věda dokázala také vytvořit život, vypěstovat faunu a flóru apod.
Není to pravda.
@Lu78 píše:
Není to pravda.
A co takové klonování ať už embryí lidských či zvířecích?? To je také vznik nového života, jak vysvětlíte tohle? Proč dal Bůh člověku takovou moc, aby jednou dokázal sám stvořit život, aniž by k tomu byl potřeba ženy a muže? Je spousta otázek, na které odpovědi mít nebudete, je třeba to tak brát…
@bedruna7 píše:
A co takové klonování ať už embryí lidských či zvířecích?? To je také vznik nového života, jak vysvětlíte tohle? Proč dal Bůh člověku takovou moc, aby jednou dokázal sám stvořit život, aniž by k tomu byl potřeba ženy a muže? Je spousta otázek, na které odpovědi mít nebudete, je třeba to tak brát…
Při klonování vlastně jenom spouštíš na „komplu života“ ten samý program po milión šesté… Nevytváříš kvalitativně novou úroveň ani kvalitativně nový bilogický druh. Jo, dalo by se polemizovat o křížení a šlechtění - psi, ovce, prasata, jabloně, obilniny a tak dál. Ale to už je trochu jiná diskuse… ![]()
A pro upřesnění - vznik života je to, že z neživé hmoty udělám živou. Živá hmota vnímá, reaguje, dýchá, přijímá potravu… což neživá hmota jaksi nedokáže. ![]()
Nepotřebuji tady kopírovat něco, co sis přečetla na netu, já píšu to, co si myslím já, v co já věřím, nikomu to ovšem nenutím ![]()
Jak jsem psala, každý ať věří na co chce, vedly jsm tu jen normální konverzaci, která mě doteď bavila ![]()
Bůh nam dal svobodnou vůli, a jak mi s ní zacházíme je jen na nás. Moc věcí není možno vysvětlit rozumem, a i přesto tomu věříme, že tomu tak je.
Myslím a vnímám to tak, že třeba i umělé oplodnění, náhradní mateřství, je hraní si na stvořitele. Já s umělým oplodněním a náhradním mateřstvím, nesouhlasím. Prostě, nebylo nám dopřáno počít dítě přirozeně, obejdeme to a zařídíme si to sami, místo toho, aby jsme to s pokorou přijali. Takto to vnímám já. A to ne jen skrze víru, ale i, že to není přirozené.
A taky věřím tomu, že kdyby lidé zachovávali Desatero, i ti co nevěří v Boha, bylo by lidem lépe, i na světě se lépe žilo. ![]()
@bedruna7 Vždyť jsem říkala, že víra v Boha je osobní, nepřenositelná a nesdělitelná zkušenost.. Nejde o tom dost dobře debatovat a prodebatovat se k tomu, zda ano, či ne - není to z oblasti racia, tudíž tady nefunguje logika a nefunguje tu možnost „naučit se to“ tím, že si přečtu potřebné informace..
Nicméně - ano.. S Bohem jsem se vždy setkala ve smyslu křesťanském, tudíž jsem ho hledala mezi křesťanskými církvemi, ale musím konstatovat, že Bůh, tak jak jsem ho poznala já sama, nejen učení těchto církví, ale i Bibli samotnou přesahuje. A ať se na mě křesťané nezlobí - toto mi logické přijde - Bible je písmo vytištěné na papíře (originál je nějaký druh inkoustu na papyrových svitcích) - tedy pochází z našeho světa.. Proč by tedy měla být dokonalá? A přitom je - pokud ji nečtu takto debilně dogmaticky a nesnažím se hledat logické souvislosti, ale pouze ji čtu jako jakoukoli jinou knihu s nějakým příběhem - a prostě její text nasávám, tak on si mozek ty informace skryté v ní přebere velmi dobře..
A tou narážkou na mytologii jsem myslela prostě to, že já ji tak dogmaticky jako někteří věřící a církevní hodnostáři skutečně neberu - vnímám tu podstatu, co chtělo být sděleno, ale nehnípu se v podružných detailech - stejně jako se nehnípu v tom, jak Šemík dokázal skočit z Vyšehradské skály a nezabít sebe ani jezdce.. Ta podstata sdělení byla někde jinde než v technice skoku..
K tomu stvoření a Boží vševědoucnosti.. Hele, ono je to fakt dost těžký.. Já pokaždé, když jsem prožila přítomnost Boží, tak jsem pak byla zralá pomalu na sebevraždu - protože takový nekonečný příval lásky, proti který ta největší lidská zamilovanost je, ani snad ne odraz.., to se ti prostě nechce opouštět.. a hlavně - ta láska byla bezpodmínečná, nesoudící - zkus si představit, že najednou jsi a nejsi - jakoby kapka v moři - prostě si nějak vzdáleně uvědomuješ sama sebe, ale zároveň jsi součást něčeho tebe mnohem přesahujícího.. a to přesahující, v čem jsi „rozpuštěná“, je milionkrát zesílená, trvalá, nekončící láska.. - tak toto prožívám v oněch vzácných chvílích, jakéhosi Božího doteku, nebo jak to nazvat.. slova na to nestačí, nejde to..
No a když prožiješ tohle, tak už se nedá na Boha nahlížet ve smyslu - jak tohle může dopustit.. Nejde tu entytu soudit - protože prostě víš, že ona je v tom „nevinně“, že je to opravdu čistě jen naše záležitost - co já vím, možná to pramení z našeho odtržení od tohohle zdroje lásky, tak si tu frustraci vybíjíme
fakt nevím a nemám chuť to řešit, ale prostě Boha z toho neumím vinit.. Moje teorie je - že tohle je peklo - že peklo je žití v egu a z toho vyplývající dualitě - kdy absolutně všechno posuzujeme a pak samozřejmě i soudíme a odsuzujeme.. Bůh neexistuje v dualitě - Bůh prostě jen je, ale neni „takový“ a „takový“ - tyhle nálepky patří do života na Zemi - který považuji za peklo - nikoli ve smyslu, tady to je nějaký hrůzostrašný místo.. ale ve smyslu jakéhosi protikladu k žití v Bohu (asi po smrti..) - zkrátka něco jako - tady to je školní rok a smrt jsou prázdniny.. - hodně to kulhá, vím, ale tak nějak hrubě řečeno to chápu..
A čím víc o tom všem píšu, tím víc vnímám, jak prostě na tyhle věci slova nestačí - akorát tím vším, co jsem napsala, degraduji Boha a vůbec, svoji víru v něj, v nějaký žvásty na eMiminu.. Chápeš? Líp už to neumím ![]()
A ještě jedna věc - stále si pleteme ty pojmy.. A zaměňujeme náboženství, víru a Boha.. - proč říkat, že věřím v něco, co nelze pojmenovat, když to pojmenování má? Odpradávna tomu říkáme Bůh - pro někoho je to povedená rodinka z Olympu, pro jiného pouští zocelený a na víru obrácený princ Sidharta, pro další je jsou to 3 v 1, pro jiné cosi mezi nebem a zemí..
No, tak tomuhle všemu se říká Bůh -jakožto vyšší síla.