Existuje svobodná vůle?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Spíš asi nevěřím, ale také záleží na tom, co si kdo pod pojmem,,svobodná vůle" přesně představuje. Ano v dané chvíli může mít člověk pocit, že si něco zvolil z vlastní vůle, ale z čeho ta volba vycházela? Z jeho schopností a vlastností, které si sám nevybral, ale získal je buď výchovou nebo mu byly dány geneticky a já osobně příliš nevěřím, že člověk může sám sebe nějak výrazně změnit. Z jisté úhlu pohledu asi člověk činí ve svém životě svobodné volby, ale když se nad tím zamyslíme hlouběji, tak je otázka jak moc jsou dané rozhodnutí opravdu svobodná a,,naše".
Jinak, když trošku odbočím, tak nemám zrovna v lásce prohlášení typu,,za všechno si člověk může sám" apod. Samozřejmě, člověk stále ovlivňuje svůj život,,svými" rozhodnutími, ALE i když odhlédnu od toho, co jsem psala výše, tak si myslím, že lidská psychika je strašně složitá a,,zákeřná" věc, a kolikrát člověk,,nemůže" něco udělat či změnit, i když se z vnějšího pohledu zdá, že, může", prostě jeho psychika je v tu chvíli příliš oslabená nebo ho paralyzuje strach apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cimada píše:
A jak se díváš třeba na to, že vyjdeš ze dveří na nákup a spadne na Tebe kus omítky? Kde je ta svobodná vůle, pocit, že „všechno můžeš ovlivnit“, v té chvíli?
Cožeee? O vůli se tu bavíme… Jakože záměr a k tomu odpovídající úsilí jednotlivce. Schopnost řídit sebe…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží na tom, koho se zeptáš. Křesťan Ti řekne že rozhodně ano, svobodná vůle je základ. Determinista/fatalista řekne, že ne, vše je předem určeno/dáno. Některý sociolog řekne, že ne, protože Tě v podstatě ovládá společnost, některý psycholog Ti řekne, že Tě ovládají pudy/touha po uspokojování potřeb. Buddhista Ti řekne, že vůle/ chtění je vlastně problém, takže nejlépe se ji zříct. A student filozofie Ti na toho téma udělá v hospodě krásnou přednášku, když mu zaplatíš pár piv ![]()
Je na Tobě, co si vybereš! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cimada Neříkám, že to tak skutečně je, jen co jsem zatím vypozorovala. Věřím v karmu, takže pokud na tebe spadl kousek omítky přičítám to tomu, že to k sobě člověk přitáhl. Já mám třeba zkušenost, že když jsem ve špatné náladě a nesnažím se s tím pracovat, ale jen jdu do hloubky třeba až do vzteku, naštvání, dějí se mi pak takové vecy, ty si zminil/a padání omítky. Mně se třeba děje, že když jsem vážně hodně naštvaná a místo abych si to v sobě zpracovala a vyrazím do města něco vyřídit, zákonitě potkám člověka, kterého nemám ráda a ublížil mi (před Vánoci toho bylo hodně a šla jsem nakupovat dárky a potkala jsem hned dva takové lidi). Teď po Vánocích jsem se rozhodla na sobě pracovat, dělat vecy tak, abych byla spokojenější a v lepší náladě. Měli jsme si sice velké nečekane výdaje, ale nerozhodilo mě to, vizualizovala jsem si, jak to vše dobře dopadene, poslala pár životopisu a během týdne jsem získala přivýdělek na homeoffice se skvělým ohodnocením.
Doufám, že jsem to vyjádřila tak, aby to bylo k pochopení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Plain Jane Ještě si zapomněla zmínit kvantovou fyziku
. Tady přikládám odkaz na článek, který lépe vystihuje můj příspěvek výše.
Zkus ai přečíst tohle @karl93
https://www.flowee.cz/…tvorime-sami
Příspěvek upraven 05.01.22 v 12:01
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahodacervena píše:
@Cimada Neříkám, že to tak skutečně je, jen co jsem zatím vypozorovala. Věřím v karmu, takže pokud na tebe spadl kousek omítky přičítám to tomu, že to k sobě člověk přitáhl.Já mám třeba zkušenost, že když jsem ve špatné náladě a nesnažím se s tím pracovat, ale jen jdu do hloubky třeba až do vzteku, naštvání, dějí se mi pak takové vecy, ty si zminil/a padání omítky. Mně se třeba děje, že když jsem vážně hodně naštvaná a místo abych si to v sobě zpracovala a vyrazím do města něco vyřídit, zákonitě potkám člověka, kterého nemám ráda a ublížil mi (před Vánoci toho bylo hodně a šla jsem nakupovat dárky a potkala jsem hned dva takové lidi). Teď po Vánocích jsem se rozhodla na sobě pracovat, dělat vecy tak, abych byla spokojenější a v lepší náladě. Měli jsme si sice velké nečekane výdaje, ale nerozhodilo mě to, vizualizovala jsem si, jak to vše dobře dopadene, poslala pár životopisu a během týdne jsem získala přivýdělek na homeoffice se skvělým ohodnocením.Doufám, že jsem to vyjádřila tak, aby to bylo k pochopení.
To mu nerozumím, jak bys chtěla pracovat s tím, že máš špatnou náladu? Já si tedy neumím regulovat, jestli se cítím dobře nebo špatně, to jsou na mé vůli naprosto nezávislé pochody.
A už vůbec nechápu, jak to souvisí s karmou, jakože člověk,,trpí" špatnou náladou a ještě si za to zaslouží být potrestaný?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaudie91 Pokud te něco naštvalo, tak máš možnost si tu emoci prožít a pak máš svobodnou vůli, kde buď budeš naštvaná cely den(nebo dele), nebo už s emocema umíš pracovat, tu emoci si prožijes, ale nezijes v ni dal. Třeba mojí mámu něco naštve a nedá se sní být v jedny místnosti klidně týden, to jí pak naštve i ta omítka, co by na ni spadla a je na ní vidět, jak se to v ní kupi a pak přichází její oblíbená věta, „proč já, co jsem komu udělala“ a následuje výbuch vzteku, vyvolaný nahromadenymi emocemi, kdy místo aby se rozhodla s tím něco udělat to nechá dojít takto daleko.
Vysvětlovat karmu tady moc nechci, nevím, jak je to přesně, tak aby tu nebyl nějaký hnidopich.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahodacervena píše:
@Klaudie91 Pokud te něco naštvalo, tak máš možnost si tu emoci prožít a pak máš svobodnou vůli, kde buď budeš naštvaná cely den(nebo dele), nebo už s emocema umíš pracovat, tu emoci si prožijes, ale nezijes v ni dal. Třeba mojí mámu něco naštve a nedá se sní být v jedny místnosti klidně týden, to jí pak naštve i ta omítka, co by na ni spadla a je na ní vidět, jak se to v ní kupi a pak přichází její oblíbená věta, „proč já, co jsem komu udělala“a následuje výbuch vzteku, vyvolaný nahromadenymi emocemi, kdy místo aby se rozhodla s tím něco udělat to nechá dojít takto daleko.
Vysvětlovat karmu tady moc nechci, nevím, jak je to přesně, tak aby tu nebyl nějaký hnidopich.
Ale což když neměla možnost rozhodnout se s tím něco udělat? Jak víš, že to není tvoje vrozená schopnost takhle ovládat emoce? To, že ty to zvládáš neznamená, že to může zvládat každý. Nemyslíš, že kdyby měla možnost volby, že bude dobrovolně naštvaná a dobrovolně si ubližovat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaudie91 Každý je zodpovědný za zvládání svých emoci. Vzdycky můžeš jít na terapii, kde ti s tímhle pomůžou. Dokonce jsem to mamce navrhovala, ale ona to prý nepotřebuje a to je po těžkém rozchodu… I to je svobodná vůle, setrvavat v tom, v čem člověk je. Já se rozhodla na sobě pracovat, ale ani to neznamená, že já nemám výbuch vzteku, jen se snažím tomu předcházet a krotit to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaudie91 píše:
Ale což když neměla možnost rozhodnout se s tím něco udělat? Jak víš, že to není tvoje vrozená schopnost takhle ovládat emoce? To, že ty to zvládáš neznamená, že to může zvládat každý. Nemyslíš, že kdyby měla možnost volby, že bude dobrovolně naštvaná a dobrovolně si ubližovat?
Já bych se s dovolením také přidala.
To poznáš tak, že kdysi tě to drželo právě ten týden a pak už to prostě projde tebou jako tiskárnou, a ty víš, co to je, co s tebou hejblo, cítíš to jasně, ale pak už tě to nedrží. Pro to se prostě musíš rozhodnout a pak to po sobě dlouhodobě vyžadovat. Trochu se to může zvenčí plést s nedoslýchavostí, natvrdlostí, spachovatelností nebo s citovou plochostí - když si lidi okolo myslí, že buď seš tak blbá, nebo hluchá nebo psychopat, že tě něco netankuje tak moc a tak dlouho, jako by to tankovalo je. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahodacervena Jasně, tak je spousta dalších pohledů - něco velmi zajímavého by k tématu jistě řekl i evoluční biolog, biochemik, psychiatr nebo já nevím - třeba astrolog nebo sousedka Vomáčková ![]()
Je to zkratka filosofická otázka na kterou neexistuje jedna správná, univerzálně platná odpověď - každý z nás si muže zvolit tu, která je pro něj ta správná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Plain Jane Joo, ja to nemyslela nijak zle
jen jsem navázala na tvou myšlenku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahodacervena píše:
@Klaudie91 Každý je zodpovědný za zvládání svých emoci. Vzdycky můžeš jít na terapii, kde ti s tímhle pomůžou. Dokonce jsem to mamce navrhovala, ale ona to prý nepotřebuje a to je po těžkém rozchodu… I to je svobodná vůle, setrvavat v tom, v čem člověk je. Já se rozhodla na sobě pracovat, ale ani to neznamená, že já nemám výbuch vzteku, jen se snažím tomu předcházet a krotit to.
Člověk může být zodpovědný za spoustu věcí, ale za něco tak abstraktního jako jsou emoce (podle mě) ne. A také úplně nesouhlasím s tím, že člověk vždycky může jít na terapii, teoreticky určitě může, ale každý toho schopný určitě není, jak jsem psala výše:
@Klaudie91 píše:
Jinak, když trošku odbočím, tak nemám zrovna v lásce prohlášení typu ,,za všechno si člověk může sám" apod. Samozřejmě, člověk stále ovlivňuje svůj život ,,svými" rozhodnutími, ALE i když odhlédnu od toho, co jsem psala výše, tak si myslím, že lidská psychika je strašně složitá a,, zákeřná" věc, a kolikrát člověk ,,nemůže" něco udělat či změnit, i když se z vnějšího pohledu zdá, že, může", prostě jeho psychika je v tu chvíli příliš oslabená nebo ho paralyzuje strach apod.
Krom toho, možná je tvoje matka opravdu přesvědčená, že tuhle pomoc nepotřebuje, nebo v ní nevěří, pak by neměla volbu, nemůže jít po cestě kterou nevidí…Ale zřejmě na tohle máme každá úplně jiný pohled a neshodneme se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahodacervena píše:
@Cimada Neříkám, že to tak skutečně je, jen co jsem zatím vypozorovala. Věřím v karmu, takže pokud na tebe spadl kousek omítky přičítám to tomu, že to k sobě člověk přitáhl. Já mám třeba zkušenost, že když jsem ve špatné náladě a nesnažím se s tím pracovat, ale jen jdu do hloubky třeba až do vzteku, naštvání, dějí se mi pak takové vecy, ty si zminil/a padání omítky. Mně se třeba děje, že když jsem vážně hodně naštvaná a místo abych si to v sobě zpracovala a vyrazím do města něco vyřídit, zákonitě potkám člověka, kterého nemám ráda a ublížil mi (před Vánoci toho bylo hodně a šla jsem nakupovat dárky a potkala jsem hned dva takové lidi). Teď po Vánocích jsem se rozhodla na sobě pracovat, dělat vecy tak, abych byla spokojenější a v lepší náladě. Měli jsme si sice velké nečekane výdaje, ale nerozhodilo mě to, vizualizovala jsem si, jak to vše dobře dopadene, poslala pár životopisu a během týdne jsem získala přivýdělek na homeoffice se skvělým ohodnocením.Doufám, že jsem to vyjádřila tak, aby to bylo k pochopení.
Literaturu o přitahování znám a určitě člověk častokrát nevědomky dělá něco, co ho potom „vyučí“. Ale zrovna u té omítky, tam si nemyslím, že by byl případ, kdy si to člověk přitáhne. V takovou sílu myšlenek zas tak moc nevěřím. ![]()
A zase s těmi Vánocemi taky nevím, jestli je to super příklad, protože před Vánocemi vyrazilo do obchodů tolik lidí, že by naopak bylo divné, kdybys nepotkala - kohokoliv.
K brigádě gratuluji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaudie91 píše: Člověk může být zodpovědný za spoustu věcí, ale za něco tak abstraktního jako jsou emoce (podle mě) ne.
Zodpovědný asi ano - soused to nebude, ale spíš by se dalo použít slovo, že nemůže nebo neumí ovlivnit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit