Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky.Jsem v soku.
Mam velice fajn kamaradku, s kterou si opravdu rozumim. Vse super, tedy do te doby, nez dojde k jakekoliv konfrontaci s penezi. Ona je totiz extremne setriva.
Prirozene je mi celkem jedno, kterak se snazi usetrit na svoji domacnosti, partnerovi, aktivitach (i kdyz prekvapive, pro ni PRO SEBE neni problem koupit makeup od Guerlain a drahe obleceni…). Problem citim jako finance mezi nami. Ja jsem clovek, ktery velice rad dava, uziva si zivota a na lidech, kterych mu zalezi, NESETRI. Mam pocit, ze v nasem vztahu je to absolutne nevyrovnane. Ona je clovek, ktery jen prijima. Nekolikrat s pritelem u nas byli na veceri, my u nich jeste nebyli. K narozeninam nic, sms mi nepise. Funguje to - ja napisu sms na mobil, ona na facebook (je to zdarma). Vedu tedy takovy telefonni monolog
. A pokud nejdu na internet, mam smulu. Vyhradne ji volam pouze ja. Kdyz vola ona, hovor rychle ukonci. Kterak telefonujeme, za me' volame klidne hodinu. Vzdy v restauraci, kdekoliv, platime 50 na 50. I kafe za deset korun. Poprve, co jsme sli do restauracky, zalatila jsem. Prislo mi to prirozene, jako s ostatnimi prateli, jednou ty, jednou ja. U ni ovsem zadne JA nebylo. A mohla bych pokacovat..
Nicmene, tak nejak jsem vyse uvedene zalezitosti nechavala byt, vzdyt nikdo neni dokonaly, rikala jsem si. Vcera jsem ovsem zustala jako oparena a jak jsem zminila na zacatku, v soku.
Meli jsme schuzku. Buhuzel se jeji predchozi aktivita protahla (chapu) a nechala me cekat hodinu a ctvrt. Priritila se, omlouvala se a rika, dnes te zvu, za to cekani!( zopakovala cca 3×). Rikam, to je ok..Prijemne posezeni, dala jsem si salat a sklenku vina, dojde na placeni, cisnice se pta, dva ucty, nebo jeden. Ona mlci. Podiva se na me. Jak to chces? pronese. Ja ruda az na zadku, cisnice na nas podivne kouka. Dve faktury, rikam.
Zajimal by me vas nazor, odobne zkusenosti. Zalezi mi na ni, bohuzel mam pocit, ze ji na mne vubec ne. Manzel a kamaradka mi radi, promluvit si s ni…Ja nevim…![]()
…
Promin nevim uplne presne jak reagovat. pusobi to na mne jako bys chtela pochvalu zato jaka jsi. psala jsi ze rada davas a uzivas. tak kdyz chces davat davej ale nemuzes cekat ze budou davat i ostatni.
Kazdopadne bych si s ni o tom promluvila. zacina te to stvat a to je rychla cesta k rozchodu.
Já když sedím s kamarádkama, vždy platíme každá svoje, ani by mě to jinak nenapadlo. Jako když jdu s kočárkem s kamarádkou a jedna venku hlídá kočárky a druhá skočí pro kafe, tak je kupujeme na střídačku. No prostě ten kdo jde dovnitř. Ale jinak ne.
Dárky si s kamarádkami už dávno nedáváme a domlouváme se přes mejl ![]()
No, to je teda síla ![]()
Já nevím, co ti poradit, i kdybys jí promluvila do duše, tak se asi těžko změní. ![]()
Tak prostě důsledně trvat na oddělených účtech a moc si nemalovat, že tě kdy na něco pozve, komunikovat výhradně přes FB, popř ať si nainstaluje skype, dárky zrušit.
Já jsem zvyklá platit s kamarádkama vždy na extra účty. Jo, občas se pozvem na střídačku, nebo když si někdo na vycházku nevezme prachy a skončíme na kafíčku, tak je jasný, že pozvu. No ale nerada jsem zvána kamarádkama, pak abych si pamatovala, že jako je mám pozvat zas já, prostě nerada něco někomu dlužím ![]()
My si s kamarádkama taky platíme každá svoje, akorát někdy, když jedna zrovna nemá, tak zve druhá a příště naopak. Akorát chování tvé kamarádky v restauraci, mi příjde trapné. Jako když tě pozve a řekne, že zaplatí, tak by taky měla, musela jsi se cítit nepříjemně u toho placení. A divím se, že jí to nebylo blbé.
Chápu, že ti to vadí, je to zvláštní
Zajímalo by mě, jak to tedy kamarádka má s financemi, co za tím přehnaným šetřením je..Určitě bych si s ní o tom promluvila a příště, když kamarádka řekne, že tě pozve, tak na to nereaguj, že je to o. k, ale řekni prostě děkuju ![]()
Takovym lidem to blbe neni. umi v tom chodit a vetsinou se vzdy najde nekdo kdo platit bude. takova skryta manipulace.
No pokud si s ní jinak skvěle rozumíš, tak bych to asi neřešila. Takové lidi prostě nezměníš…nedochází jim, že je to slušnost a není jim trapně když za ně platí někdo jiný (znám takové)…teď víš jaká je a nauč se jí to prostě tolerovat. Má zas určitě jiné pozitiva ![]()
Financne je na tom dobre. Deti ani jedna nemame. Ale na tom zas az tak nezalezi. Mne vrta hlavou, jak nas vztah muze byt postaven na uprimnosti a duvere. Jak bych mohla pocitat, ze se na me takovy clovek treba v nouzi nevykasle, nebot pomocna ruka bude obsahovat i tu financni? O cemz opravdove pratelstvi rozhodne je, v dobrem i ve zlem…
Já měla v práci kolegyni, něco podobného, už starší důchodového věku. Nikdy neodepsala na sms, a když jsem jí volala- náhle onemocněla, tak jsme se chtěli ujsiitit, že je v pořádku, tak to nebrala a za chvíli volala, ale jen mě prozvonila
Přitom také na rodině a sobě nešetřila, kupovala si drahou kosmetiku, šminky, oblečení, pro snachu drahé velké dárky na Vánoce, vždy mi to vyprávěla. A jednou mi řekla, jak strašně utrácím, když si kupuju denně noviny, mám to přece vše zdarma na netu
No už si je nekupuju, nemám čas je číst, a na netu to teda mám zadarmo
Zkrátka někdo prostě je takový no. Ale musím říct, že třeba mě něbylo líto peněz, že jsem jí někdy zavolala nebo koupila drobný dárek k svátku nebo narozeninám. Ona na druhou stranu mi taky občas dávala dárek, a nebo i jiným ALE jen pokud ten druhý udělal něco jako malou oslavu s občerstvením!
Platte vždy odděleně, když ti vadí, ze vy je zvete na obědy a oni vas ne tak je bud nezvi - my to s kamarády děláme tak, ze když se v letě třeba griluje, u nás na zahradě, tak Já Chystám maso pro všechny a oni zase dovezou kofoly, piva a pečivo, v zimě, když třeba společné peceme kachnu, nebo je pozvem na svickovou, vždycky se do mluvíme, ze oni zas třeba donesou vino. Pokud ti vadí, ze vas kamarádka vyzira tak když ji zves, rovnou řekni - my uvaříme a vy prosimte doneste třeba kofolu a vino.
Promlouvat do duše bych nezkousela, to nikdy nedopadá dobře, jak jde o prachy. Spis fakt tak nenapadne - my koupime tohle, vy zas tamto a sednem se u nás.
A přátelství když budeme mluvit čistě o něm jaká je??
Třeba šetří nebo nemá peníze
Já to mám tak, jednou zaplatím já jednou ona, prostě to neřešíme kdy má zaplatit ta nebo ta
@doriang
Tusim, ze to bude nasim jedinym resenim…jak fungovat i nadale… ![]()
Ahoj holky.
Jsem v soku.
Mam velice fajn kamaradku, s kterou si opravdu rozumim. Vse super, tedy do te doby, nez dojde k jakekoliv konfrontaci s penezi. Ona je totiz extremne setriva.
Prirozene je mi celkem jedno, kterak se snazi usetrit na svoji domacnosti, partnerovi, aktivitach (i kdyz prekvapive, pro ni PRO SEBE neni problem koupit makeup od Guerlain a drahe obleceni…). Problem citim jako finance mezi nami. Ja jsem clovek, ktery velice rad dava, uziva si zivota a na lidech, kterych mu zalezi, NESETRI. Mam pocit, ze v nasem vztahu je to absolutne nevyrovnane. Ona je clovek, ktery jen prijima. Nekolikrat s pritelem u nas byli na veceri, my u nich jeste nebyli. K narozeninam nic, sms mi nepise. Funguje to - ja napisu sms na mobil, ona na facebook (je to zdarma). Vedu tedy takovy telefonni monolog
. A pokud nejdu na internet, mam smulu. Vyhradne ji volam pouze ja. Kdyz vola ona, hovor rychle ukonci. Kterak telefonujeme, za me' volame klidne hodinu. Vzdy v restauraci, kdekoliv, platime 50 na 50. I kafe za deset korun. Poprve, co jsme sli do restauracky, zalatila jsem. Prislo mi to prirozene, jako s ostatnimi prateli, jednou ty, jednou ja. U ni ovsem zadne JA nebylo. A mohla bych pokacovat..
Nicmene, tak nejak jsem vyse uvedene zalezitosti nechavala byt, vzdyt nikdo neni dokonaly, rikala jsem si. Vcera jsem ovsem zustala jako oparena a jak jsem zminila na zacatku, v soku.
Meli jsme schuzku. Buhuzel se jeji predchozi aktivita protahla (chapu) a nechala me cekat hodinu a ctvrt. Priritila se, omlouvala se a rika, dnes te zvu, za to cekani!( zopakovala cca 3×). Rikam, to je ok..Prijemne posezeni, dala jsem si salat a sklenku vina, dojde na placeni, cisnice se pta, dva ucty, nebo jeden. Ona mlci. Podiva se na me. Jak to chces? pronese. Ja ruda az na zadku, cisnice na nas podivne kouka. Dve faktury, rikam.
…
Zajimal by me vas nazor, odobne zkusenosti. Zalezi mi na ni, bohuzel mam pocit, ze ji na me vubec ne. Manzel a kamaradka mi radi, promluvit si s ni…Ja nevim…