Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Angua no přesně úplně se vidím - nejhorší je, že mi je vždycky divné, proč se ty lidé ptají třeba třikrát, když jsem jim jasně řekla, že nechci a děsně přemýšlím, zda mám jim říct, že to prostě nejím (to si zas připadám jak nějaká blbka) nebo co…
A doma - já když pozvu větší návštěvu, tak pro ně třeba upeču, uvařím, ale je to jak kdy, nechci se prostě stresovat úklidem a vařením kvůli návštěvě.
Takže když nestíhám, tak nestíhám a pak dávám ze zásob a přesně, my třeba šťávu ani doma nemáme, já piju vodu z vodovodu, čaj máme nějakou krabici co jsem dostala před třemi roky neb to nepijeme… No tak to je pak těžký, si taky říkám, že je to blbý no.
A nejhůř je na tom moje máma, ta si většinou něco přinese a já nejsem ani schopná jí to dát na talířek, na druhou stranu mám výmluvu a to dítě, které se vším dělá bác.
@Myrha to se mi taky stává, že něco přinesou a zapomenu to dá na stůl. Třeba jednu věc ze tří
Zase jednou jsem měla chuť na trubičky, tak jsem je koupila ke kámošce na návštěvu a taky mi je nedala
Takže co, no, nejsem sama ![]()
Já taky rozlišuju typ návštěvy - pokud je to něco většího, tak peču, chystám apod., pokud jde k nám někdo na dvě, tři hoďky, tak mám čaj, kafe, šťávu (pijem, ale zase se cítím blbě, že třeba nemám většinou minerálku nebo džus
) a buchtu dle nálady… Ale to též není tím, že bych nechtěla nachystat, ale většinou to nestíhám, protože předtím uklízím, abych to tu uvedla alespoň do stavu, kdy můžu říct „omlouvám se, že tu máme takový bordel, ale nestihla jsem uklidit“
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky.Jsem v soku.
Mam velice fajn kamaradku, s kterou si opravdu rozumim. Vse super, tedy do te doby, nez dojde k jakekoliv konfrontaci s penezi. Ona je totiz extremne setriva.
Prirozene je mi celkem jedno, kterak se snazi usetrit na svoji domacnosti, partnerovi, aktivitach (i kdyz prekvapive, pro ni PRO SEBE neni problem koupit makeup od Guerlain a drahe obleceni…). Problem citim jako finance mezi nami. Ja jsem clovek, ktery velice rad dava, uziva si zivota a na lidech, kterych mu zalezi, NESETRI. Mam pocit, ze v nasem vztahu je to absolutne nevyrovnane. Ona je clovek, ktery jen prijima. Nekolikrat s pritelem u nas byli na veceri, my u nich jeste nebyli. K narozeninam nic, sms mi nepise. Funguje to - ja napisu sms na mobil, ona na facebook (je to zdarma). Vedu tedy takovy telefonni monolog
. A pokud nejdu na internet, mam smulu. Vyhradne ji volam pouze ja. Kdyz vola ona, hovor rychle ukonci. Kterak telefonujeme, za me' volame klidne hodinu. Vzdy v restauraci, kdekoliv, platime 50 na 50. I kafe za deset korun. Poprve, co jsme sli do restauracky, zalatila jsem. Prislo mi to prirozene, jako s ostatnimi prateli, jednou ty, jednou ja. U ni ovsem zadne JA nebylo. A mohla bych pokacovat..
Nicmene, tak nejak jsem vyse uvedene zalezitosti nechavala byt, vzdyt nikdo neni dokonaly, rikala jsem si. Vcera jsem ovsem zustala jako oparena a jak jsem zminila na zacatku, v soku.
Meli jsme schuzku. Buhuzel se jeji predchozi aktivita protahla (chapu) a nechala me cekat hodinu a ctvrt. Priritila se, omlouvala se a rika, dnes te zvu, za to cekani!( zopakovala cca 3×). Rikam, to je ok..Prijemne posezeni, dala jsem si salat a sklenku vina, dojde na placeni, cisnice se pta, dva ucty, nebo jeden. Ona mlci. Podiva se na me. Jak to chces? pronese. Ja ruda az na zadku, cisnice na nas podivne kouka. Dve faktury, rikam.
Zajimal by me vas nazor, odobne zkusenosti. Zalezi mi na ni, bohuzel mam pocit, ze ji na me vubec ne. Manzel a kamaradka mi radi, promluvit si s ni…Ja nevim…![]()
…
Hele tak to já asi taky musím působit šetřivě. Pokud jsem v dosahu internetu, tak raději píšu z něj, protože se mi líp píše na PC klávesnici, než na mobilu a navíc je to zadarmo
V restauraci taky platím sama za sebe, pokud se předem nedohodneme na tom, že někdo někoho zve.
@Angua hele moje máma s oblibou říká, mě je to jedno, já vám to tu uklízet nebudu, ale je pravda, že když někdo přijde tak se snažím, aby si měla aspoň kam sednout, což je trošku marné, protože stačí, že jdu otevřít a malý na křeslo nanosí hračky.
@Angua píše:
@Myrha no u nás dělám binec i já, takže to je těžké
no to já taky samozřejmě. ale když odklidím věci, aby návštěva neviděla, tak mi to malý zaručeně nějak vymyslí, tuhle to křeslo poblinkal a já na poslední chvíli zabránila tomu, aby si do toho návštěva sedla…
Nečetla jsem celou diskuzi, sorry jestli se budu opakovat. Platit každý sám za sebe mi přijde normální, taktéž psát přání na facebook, pokud vím, že se tam ten dotyčný dívá. V té restauraci, jak píšeš na konci - já teda z toho až tak v šoku nejsem. Psala jsi, že ti 3× řekla, že tě zve a ty jsi jí odpověděla něco ve smyslu „to je dobrý“. Z toho bych na jejím místě pochopila, že si to chceš zaplatit sama. Pokud jsi to za sebe zaplatit nechtěla, měla jsi jí hned poprvé říct že jo a ne odmítnout a pak čekat, že to zaplatí. Nebo když se ptala při placení, jak to chceš, tak bych normálně řekla „říkala jsi, že mě dneska zveš“
Pokud ti vadí, že ji zvete na jídlo domů a ona vás ne, tak ji nezvi. Nebo jí řekni, že je příště řada na ní, eventuálně ať třeba něco přinese ona
Já mám zase, podle mě, extrémně rozhazovačnou kamarádku. Je jak střelená, nosí na návštěvy igelitky jídly a pití, jdeme jen na kafe a ona objednává pro ostatní brambůrky, medovník…a přitom vím že má dluhů „plnou prdel“. Pak své známé pomlouvá, že ona k nim přinesla 2 lahve a oni jen jednu nebo že snědli všechny brambůrky apod. To nesnáším.
Jinak na návštěvy nosím většinou lahev vína, pokud mají děti, tak pro ně pozornost. Pokud jdu na kafe nebo na vínko, s některými kamarádkami platíme každá svoje, pokud se akce protáhne, většinou necháme přinést účet a podělíme se.
Já když někoho zvu na jídlo domů, grilovačka apod., neočekávám, že mi to oplatí, prostě pozvat chci a hotovo. Ani neočekávám, že někdo něco přinese, máme vše zajištěné. Většinou známí přinesou alkohol, nejhorší jsou ta domácí vína/pálenky ![]()
@siamka7
No, to se uz jednou stalo. Nefungovala mne z neznameho duvodu karta. Zaplatila to, no, nenecha mne umyvat nadobi, ze
. Nicmene, byla to castka za jednu mattonku… Priste, kdyz jsme se videli, sli jsme do kina… Prvni vec, co mi rekla..muzes mi zaplatit pulku listku do kina, za to minule?..
@Zakladatelka píše:
@siamka7
No, to se uz jednou stalo. Nefungovala mne z neznameho duvodu karta. Zaplatila to, no, nenecha mne umyvat nadobi, ze. Nicmene, byla to castka za jednu mattonku… Priste, kdyz jsme se videli, sli jsme do kina… Prvni vec, co mi rekla..muzes mi zaplatit pulku listku do kina, za to minule?..
To je drsne
![]()