Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@anonymouss píše:
Ne, je to zcela běžné.
Pokud FB nazná (sám, svým algrotimem, nebo po nahlášení od někoho), že tvé jméno nemusí být pravé, tak požádá o doklad, kde je to jméno v takovém tvaru uvedeno.
Dělali to tak téměř od začátku (po nahlášení).@chipsa
Mají na to klidně i měsíc.
Já bych ráda napsala přímo jim, ale nemůžu nikde najít kontakt
@Denisa76 píše:
jj rozumím..koukám ted na FB kam napsat a tedy nic nevidím
Nikam. Není direct kontakt. Kdyby byl, zbláznili by se z toho. Stejně to zpracovává nějakej robot, v první fázi. Nijak to nezrychlíte.
Podívejte - i platíci klientela (byznys pages na FB, které do toho sypu tisíce měsíčně) má úplně stejný přístup. Žádný spešl kontakt, žádný spešl přístup, prostě musí počkat na řešení jakéhokoliv problému.
@anonymouss píše:
Nikam. Není direct kontakt. Kdyby byl, zbláznili by se z toho. Stejně to zpracovává nějakej robot, v první fázi. Nijak to nezrychlíte.
Podívejte - i platíci klientela (byznys pages na FB, které do toho sypu tisíce měsíčně) má úplně stejný přístup. Žádný spešl kontakt, žádný spešl přístup, prostě musí počkat na řešení jakéhokoliv problému.
jj už tomu rozumím a děkuji za vysvětlení ![]()
Čtu si nyní pravidla bonzování, viz: Nahlašování zneužívání
Když někoho na Facebooku nahlásíte, záležitost prověříme a odebereme všechno, co porušuje zásady komunity na Facebooku. Když nahlášeného uživatele kontaktujeme, nesdělujeme mu žádné informace o člověku, který nám ho nahlásil. Nezapomeňte, že pokud na Facebooku něconahlásíte, není zaručeno, že bude daný příspěvek odebrán.
Zjistěte, co můžete dělat, když na Facebooku narazíte na něco, co se vám nelíbí, ale domníváte se, že to neporušuje zásady komunity. Pokud vám něco na Facebooku nefunguje, dejte nám vědět.
Pokud jste něco nahlásili, můžete mít možnost stav hlášení zkontrolovat prostřednictvím zpráv podpory. Přečtěte si další informace o tom, jak se zprávy podpory používají.
To je moc hezké, ale v tom případě tady funguje nádherná podpora neoprávněných bonzáků. A když je jeho nahlášení neoprávněné, tak nemám právo vědět, kdo to byl? Moc ráda bych se jich na to zeptala.
@chipsa
Nope, robotické zpracování.
Hlášení je anonymní. Stejně v první fázi navrhnou nahlašovateli, aby si tě zablokoval. Až pokud „lže“ a nakliká tam, že porušuješ zákon, vydáváš se za někoho jiného (čemu mohlo pomoct i to „falešné“ jméno), tak po tebe FB chce doložení údajů.
A ano, v pravidlech FB je, že bys měla mít své pravé jméno.
A ještě jednou - nemáš se _koho_ zeptat. FB denně použijou stamiliony uživatelů. Kdyby fungoval osobní helpdesk, tak by druhá polovina planety musela dělat na něm ![]()
@chipsa
Mě taky zrušili moje pravé konto s pravým jménem, už někdy v 2008, protože jsem jim odmítla dát jakýkoliv doklad (tehdy akceptovali pouze OP nebo pas nebo řidičák).
Tak jsem to oželela a založila si FB znovu (pravé jméno, pravá foto) - taky to používám k práci (80 %).
@anonymouss píše:
@chipsa
Nope, robotické zpracování.
Hlášení je anonymní. Stejně v první fázi navrhnou nahlašovateli, aby si tě zablokoval. Až pokud „lže“ a nakliká tam, že porušuješ zákon, vydáváš se za někoho jiného (čemu mohlo pomoct i to „falešné“ jméno), tak po tebe FB chce doložení údajů.
A ano, v pravidlech FB je, že bys měla mít své pravé jméno.A ještě jednou - nemáš se _koho_ zeptat. FB denně použijou stamiliony uživatelů. Kdyby fungoval osobní helpdesk, tak by druhá polovina planety musela dělat na něm
A co férovost z druhé strany, jestliže se prokáže, že blokatel lhal a prostě se nudil? V tom případě se může kde kdo bavit tímto způsobem. Nudí se, tak bude hlásit a bonzovat. Za to tresty nejsou? Nikdo z mých přátel mě nehlásil. Šla jsem do jedné diskuze, kde borec, který mě vůbec nezná, ani ho nemám v přátelích, tak si myslel, že jsem fake. V tom je tady problém. Nelíbilo se mu nikoliv moje jméno, ale to, že mám uzamčený profil a dostanou se tam pouze přátelé. Nikdo z ulice. Kolik takových profilů je, že si lidi chrání svoje soukromí a pustí tam pouze přátelé? A někomu se prostě nelíbí, že se nemůže čůmět do profilu, tak vás nahlásí
![]()
@anonymouss píše:
@chipsa
Mě taky zrušili moje pravé konto s pravým jménem, už někdy v 2008, protože jsem jim odmítla dát jakýkoliv doklad (tehdy akceptovali pouze OP nebo pas nebo řidičák).
Tak jsem to oželela a založila si FB znovu (pravé jméno, pravá foto) - taky to používám k práci (80 %).
Taky ho používám k práci a jsem nas..jako..
@chipsa píše:
A co férovost z druhé strany, jestliže se prokáže, že blokatel lhal a prostě se nudil? V tom případě se může kde kdo bavit tímto způsobem. Nudí se, tak bude hlásit a bonzovat. Za to tresty nejsou? Nikdo z mých přátel mě nehlásil. Šla jsem do jedné diskuze, kde borec, který mě vůbec nezná, ani ho nemám v přátelích, tak si myslel, že jsem fake. V tom je tady problém. Nelíbilo se mu nikoliv moje jméno, ale to, že mám uzamčený profil a dostanou se tam pouze přátelé. Nikdo z ulice. Kolik takových profilů je, že si lidi chrání svoje soukromí a pustí tam pouze přátelé? A někomu se prostě nelíbí, že se nemůže čůmět do profilu, tak vás nahlásí![]()
![]()
Jak píšu, stalo se mi na chlup to samé.
Lidé jsou… různí. Co naděláš.
FB není právo, FB je prostě komerční služba, kterou můžeš a nemusíš využívat. A když chceš, souhlasíš s pravidly.
Obecně nastavení nahlašování jako anonymní je součástí politiky FB, aby se (někdy) oběť nebála nahlásit agresora (šikana, vyhrožování, protiprávní jednání a řeči v onlinu).
Z poslední doby je z ČR kauza FattyPillow (ten teenage tlustý jutjůber), který vyzval své 15leté slepé následovatele, aby hodnotili 1 hvězdičkou restauraci Podolka v Praze, ptž se mu nelíbilo, že mu nedovolili vynést si židli zevnitř ven. Restauraci spadlo hodnocení z 4,3* na 2,8* během pár hodin. Stovky 1* od nezletilých profilů.
Hodnocení ale FB nepřezkoumává a nemění a nemaže. Bez výjimky. Takže následovala odvětná akce, kdy naopak dospělí příznivci restaurace hodnotili 5*, aby to dorovnali.
@anonymouss píše:
Jak píšu, stalo se mi na chlup to samé.
Lidé jsou… různí. Co naděláš.
FB není právo, FB je prostě komerční služba, kterou můžeš a nemusíš využívat. A když chceš, souhlasíš s pravidly.Obecně nastavení nahlašování jako anonymní je součástí politiky FB, aby se (někdy) oběť nebála nahlásit agresora (šikana, vyhrožování, protiprávní jednání a řeči v onlinu).
Z poslední doby je z ČR kauza FattyPillow (ten teenage tlustý jutjůber), který vyzval své 15leté slepé následovatele, aby hodnotili 1 hvězdičkou restauraci Podolka v Praze, ptž se mu nelíbilo, že mu nedovolili vynést si židli zevnitř ven. Restauraci spadlo hodnocení z 4,3* na 2,8* během pár hodin. Stovky 1* od nezletilých profilů.
Hodnocení ale FB nepřezkoumává a nemění a nemaže. Bez výjimky. Takže následovala odvětná akce, kdy naopak dospělí příznivci restaurace hodnotili 5*, aby to dorovnali.
Ted je otázka, jak si kdo vysvětluje pravidla. Já mám facebook pro lidi, které jsem si přidala do přátel, nikoliv pro širokou veřejnost. Takže zvenku mě ty lidi nezajímají a snažím se před nimi chránit. Zevnitř je to o něčem jiném. Byla doba, kdy jsem měla také na profilu fotku. Strašně jsem se divila, proč mě vždycky u facebooku tak bolí hlava. Potom mě bylo prozrazeno, že ti všichni co čumí na mou fotku, tak mě kradou energii. Místo fotky jsem tam dala kytku a bolesti hlavy přestaly. A úplně cizím lidem může být jedno, jestli tam mám kytku, nebo bahno. Od toho je přece zabezpečení soukromí, ne?
@chipsa
Pravidla jsou jasně daná - pokud chceš využívat FB, bez problémů, tak tam máš mít své jméno.
Pokud jej tam nedáš, vystavuješ se riziku, že ti poskytovatel službu neposkytne.
As simple, as that.
To je celý „problém“.
Pokud tam máš přezdívku, zkratku, zdrobnělinu, smyšlené jméno - v prvé řade porušuješ pravidla ty.
Nikdo neříká, že musíš mít odemčený profil (to snad dnes nemá nikdo s víc než dvouciferným IQ).
To je zcela v pořádku.