Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dcera dostala od manžela nařezáno jednou, zato pořádně.. Po zásluze, udělala asi v osmi letech pořádnej průser. A vztah mají normální. Ale spíš ji plácnu ja, pohlavek, nebo na zadek. S tím problém nemám. Ale netřískam jí, to ani nemám proč ![]()
@Šarlota4 píše:
@tininas v tomhle se neshodnem. Ja nemam rada nasili vubec! Ale nekdy je ucinnejsi dat jasnou stopku. Pubertacce to projde a rekne si, ze si vyslechne par kecu a ma klidpriste to udela znovu.
OK. Nikomu neberu jeho názor.
Zatím jsem se se všemi dětmi (svými i cizími) domluvila bez jasných stopek. ![]()
@blobfish píše:
No, tak to si určitě neteř hned začala myslet, jak je její máma skvěláNe, fyzické tresty se mi příčí na jakkoli starých dětech a kdybych svoje dítě ponížila fackou, měla bych pak chuť nafackovat sobě.
Pokud je to jen výjimečně a dítě není grázl, tak si uvědomí, že přestřelil. Mně to tenkrát hodně mrzelo.
@tininas píše:
OK. Nikomu neberu jeho názor.Zatím jsem se se všemi dětmi (svými i cizími) domluvila bez jasných stopek.
Tim lip! Kdyz to funguje, tak je to skvele
Znam holky (spoluzacky), ktere mely strasne mirne a hodne matky a devcata dopadla fakt spatne. Mozna kdyby tu stopku dostaly, tak si nemusely hrabat X let z fetu a podobnych nadher. Jenze kazde dite je tak jine, roli hraje rodinne zazemi, vztahy doma i ve skole, vychova, intelekt.. no je to slozite
@Šarlota4 píše:
Tim lip! Kdyz to funguje, tak je to skveleZnam holky (spoluzacky), ktere mely strasne mirne a hodne matky a devcata dopadla fakt spatne. Mozna kdyby tu stopku dostaly, tak si nemusely hrabat X let z fetu a podobnych nadher. Jenze kazde dite je tak jine, roli hraje rodinne zazemi, vztahy doma i ve skole, vychova, intelekt.. no je to slozite
Po pravde jsem to takhle cetla i od nejakeho psychologa
V puberte se ty deti proste musi bourit a revoltovat a kde nejsou ty hranice jasny, rodice jsou liberalni, holt si ty hranice hledaji pubertaci sami , ale pak v mnohem „hlubsich vodach“. Sama v tom ale moc jasny nazor nemam. ![]()
@Šarlota4 píše:
Tim lip! Kdyz to funguje, tak je to skveleZnam holky (spoluzacky), ktere mely strasne mirne a hodne matky a devcata dopadla fakt spatne. Mozna kdyby tu stopku dostaly, tak si nemusely hrabat X let z fetu a podobnych nadher. Jenze kazde dite je tak jine, roli hraje rodinne zazemi, vztahy doma i ve skole, vychova, intelekt.. no je to slozite
Ahoj.
Máš pravdu, všechny faktory, které jsi vyjmenovala jsou důležité a musí se vzájemně doplňovat.
PS: A po tomto komentu jsem ještě radši, že mám jen syny. ![]()
Já si myslím , že když na pubertáka nic jiného nezabere , tak jedna dobře mířena zázračně zafunguje. Puberták musí znat hranice
@Šarlota4 píše:
No a kriminály jsou plný lidí, který těch stopek dostali nepočítaně, lidi s liberální výchovou tam spíš nepotkáš.
Osobně si myslím, že koho probrala facka, na toho by byly zabraly i mírnější metody. Já jsem například nikdy facku nedostala ![]()
Pětiletak uz dlouho nedostal, tuším ze naposledy pred pul rokem, kdy malem těžce ublizil mladšímu, jinak mi to uz nepřijde výchovne. Tříletak občas chytne, jelikoz domluva zatím moc nefunguje a škoda facky, která padne vedle. Nejsem žádný tyran, nevyzivam se v bití, ale raději pár na zadek / facek, nez aby mi skakali po hlave. U staršího si to nedokazu představit, uvidíme co bude za pár let, az prijde prvni puberta, ale doufám, ze se k takovým trestu nebudu muset uchylovat
Asi tak. Rodiče mě nikdy nemlátili ani mi fyzicky neubližovali. Každýho facana si dodnes pamatuju a jsem za něj vděčná, byla jsem opravdu přes čáru. Nedokážu si představit, že by to tenkrát měli řešit nějakým promlouvaním, domlouváním, diskutováním. Asi bych se jim smála do očí
Byla to, tuším, osmá třída. To byla krize. Pak už jsem byla hodná. Chovat se tak ke mně moje dcera, dostane po čuni taky.
@blobfish píše:
No a kriminály jsou plný lidí, který těch stopek dostali nepočítaně, lidi s liberální výchovou tam spíš nepotkáš.Osobně si myslím, že koho probrala facka, na toho by byly zabraly i mírnější metody. Já jsem například nikdy facku nedostala
Ale ja preci netvrdim, ze facka je vzorec na spravnou vychovu. Ja si myslim, ze urcitym jedincum v urcitem obdobi by mohla paradoxne prospet. Mlatit deti jak zito X tydne ma samozrejme spis ( urcite ) negativni a mozna fatalni dopad.
@blobfish vsak to vidis i tady. Nekdo si par facek nese s sebou cely zivot a nekdo ( treba ja ) si je vedom, ze dostal opravnene a je mi to dneska uz fuk. Rodice me milovali, davali to najevo. Jasne tam kde laska neni a jeste dostane dite “na drzku” nebo je dite citlivejsi povahy, to asi zanecha nasledky.
Mám hodné rodiče, jako puberťák jsem trochu vyváděla, ale tím nemyslím žádné drogy apod. Jsem občas nešla na školy, neboť mne spolužáci šikanovali. Ale jsem introvert a doma se nezmínila, moje chyba. Neuměla jsem příliš lhát. Tak jsem to slízla. Poté jsem nastoupila na VŠ, docela daleko od nich. V 25 jsem otěhotněla. V té době jsem tak nějak už s manželem žila, ale protože naše znám, měla jsem dost velký strach jim to oznámit. Oznámení se konalo ve velkém stylu. Zmlátili mne dost a vyhodili z domova, nepromluvili se mnou přes čtvrt roku. Nutno dodat, že mi v té době umřela babička ( maminky maminka)
Takže možná proto i ta neadekvátní reakce. Školu jsem dodělala. Vztahy se mezi námi urovnaly. Nezazlívám jim to. A protože mám dceru, ráda bych reagovala na určité situace jinak, snažím se. Po zadku je tedy plácnu, pokud je to zasloužené, ale také se jim umím omluvit.