Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj Kačko a Aničko,
Asi tak nějak. Já nevím…položme si otázku, kdo co dneska nedělá pro peníze? Všichni pracujeme proto, abychom měli peníze….:D
No, ale je rozdíl, majitel centra a doktor, který je přijat na pozice lékaře a pracuje pro plat. Většina těchto lékařů, alespoň co vím já, má krom centra ještě praxi i někde jinde…Příklad ve Fertimedu mně z počátku měl pod péčí pan primář Holub. Je primářem na gynekologii v Bohumínské nemocnici a mimi to dojíždí v určité dny, myslím, že pondělky a středy do Fertimedu v Polance. Paní doktorka co mi dělala ET, to stejné – nemocnice Havířov a Polanka, teď to stejné, mám jiného doktora a opět ordinuje ČT - PÁ – SO – NE v Polance, mimo to jsme se bavili naposledy, že jezdí i do Olomouce a ještě pracuje na Andě v některé nemocnici…takže záleží na doktorech a i přístupech a jelikož máme v rodině ortopeda a vím, že pro ty doktory, které práce těší a opravdu chtějí pomáhat a vzdělávat se, tak tady pro ně podmínky nejsou zrovna jednoduché. Ten náš rodinný přítel pracuje v nemocnici na Fifejdách, mimo to v jedné soukromé praxi a mimo to, i když tady je už oblíbený ortopéd, přesto jezdí často na 3.měsíce do Anglie, kde teda známý lékař není a působí tam jako nějaký ten učeň..no..je to na dlouho.
Věřím, že se majitelé center mohou přístupově změnit, protože objevili svět, kdy už to není jen o léčení, ale také o řízení pochodu centra. Takový mamlas je právě v Gyncentru. Manžel ho zná velmi dobře. Manžel dělá vedoucího v kolech a lyžích, kde pan Polák jezdí nakupovat. Nemělo by se to říkat, ale pan Polák je náruživý cyklista a manžel mu teď servisoval kolo za 200.000,– Bóže..tolik peněz….V Gyncentru pracoval pan doktor Čermák, uznávaný doktor, a údajně už to taky v Gyncentru nemohl vydržet a má praxi jinde. Prostě ti, co nehledí jen na peníze, ti odejdou a opravdu lidem pomáhají…V Gyncentru prý existují obálky mezi lékařem gynekologem, který ti vypíše žádanku do gyncentra a pak mu přijde do ordinace obálka s letáčky – jako poděkování..asi víte, o čem mluvím a s tím, co jsem si zažila, tak tomu celkem jisto jistě věřím..bohužel…
A ve Fertimedu? Já nevím, ale jsem tam o všem maximálně informovaná. Jak jsem tady někde psala, já si z poj. Nechala poslat i přístupový kód na net a mohu si když tak všechno kontrolovat a nesetkala jsem se zatím s ničím špatným a je prostě pravda, že mezi doktory a pojiš´tovnamy to bude ještě boj na dlouhou trať. Já také nechápu, proč si platím sociální a zdravotní, když pak někde přijdu a věčně za něco doplácím a nebo zdražili. Co já docházím do Fertmedu, zdražili mi dvoje léky a UTZ taky o 40,– Proč? Už tak platíme za všechno hodně. Naposledy se mi sestry skoro omlouvaly. Už u prvního pohovoru se mi líbilo, že jsme s panem docentem probíraly i jakou máme pojišťovnu a on nás informoval, že ano, že s nimi spolupracují a prostě, já nevím, nestalo se mi, že bych někdy platila za něco víc, o všem vím od sester, mohu si to zkontrolovat i IVF jsem čekala pálku jako blázen, ale dalo se to zvládnout, několik týdnů dopředu a během stimulky jsem taky byla informovaná o lécích a ne že by mi vnutili jednu variantu. Řekli mi dvě možnosti, vysvětlili účinky léků a jak dlouho by stimulka a všechno trvalo a my to doma probrali s manželem a zvolili si..takže opět, pro mě je tam opravdu s porovnáním s Gyncentrem neskutečné…
A jak píše Kačka ohledně IVF. Já poprvé začala stimulovat Synarelem. Měla jsem mít podle cyklu 1.IVF a dlouhý protokol. Synarel mi nezabral, vytvořil se mi dokonce folík a narostla děložní sliznice. Doktor, Sobek mladší mi to ukončil a nastala domluva, kdy pokračovat. Nakonec jsme se shodli, že listopad, už dojdu bez léků a mohu přijít další měsíc, ale to jsem se zase rozhodla já, že budou vánoce, že to necháme na NR. A i pan doktor souhlasil, že si tělo alespoň na chvíli odpočine. A šup, po Novém roce jsem si počkala na MS, došla tam, začala pěkně pomalu s Utrošem a HA, pak injekce a jsem těhotná ani nevím jak, jak to rychle uběhlo. Navíc tam mohu jezdit stále. Mají tam vymezené čtvrtky dopoledne, kdy tam jezdí těhulky. Je to super. Já jsem z městečka, kde bych stejně všude musela dojíždět a navíc, po zkušenostech s doktory se mi fakt, ale fakt nechce nikoho teď hledat a navíc, oni mně léčili, takže o mně v kartách vědí všechno, tak asi tak…
Kačko, já měla doktorku na Edáčku ( NH ) a jmenovala se Sečkařová. Jako ona může být dobrá, já nechci na nikoho házet špínu, zase třeba moje švagrová chodí jenom k ní a jinou by nechtěla, ale já už na ni změnila názor..nooo…
Jo a ještě jsem si zjišťovala, že kdybych si já hledala nějakou gynekologii, tak mi ještě byli sympatičtí v Havířově – Genet myslím…
Ahojky Luci, jůva ty ses nám pěkně rozepsala
No Dr. Čermák v Gyncentru ještě pracuje a je to zrovna ten, kterého bych raději nekomentovala
Dneska jsem volala do Gyncentra a vůbec není problém s výpisem. Dokonce se ochotně sestra ptala, na kdy to potřebuju. Takže příští týden mám výpis a už je nikdy neuvidím
. Na Dr. Poláka nemám názor, protože toho jsem potkala pouze na IVF. Já taky ráda jezdím na kolešku, ale mé kolo stálo 1/10 co pana doktora
. Jak mi to tak popisuješ Luci, tak se těším na toho 24.6. ani nevíš jak.
Opravdu věřím, že mi pomůžou s mým problémkem a budeme mít vytoužené mimi ![]()
zatím ještě 33…
V září oslavím 34.let a snažili jsme se..no, od června 2009, s tím, že tam byly ty hloupé přestávky nooo… ![]()
Ahoj Luci, tak to vidím, že se snažíme téměř stejně, my od 6/2009. Nám se to sice povedlo „na poprvé“, ale v září 2009 jsem šla na revizi. Od té doby nic. U nás je ještě jeden problém a to ten, že přítel jezdí docela často na služebky… no příště zkusíme souseda
Minulý měsíc jsem dělala poprvé ovu testy, ale bez výsledku. Dělala sis je taky? Další věc je můj cyklus kolem 34 dnů, sice bez vyvolávačky, ale i tak je to dlouho
Někdy se mi zdá, že jdu na všechno opačně… no snad nám v Polance pomůžou
A co jak se cítíš těhulko? Je ti špatně, nebo to zvádáš v poho? ![]()
Ahojky holky, mohu mezi Vas?
Chodim na diskuze o PCO, k vam jsem zabrousila proto, ze muj gyndar uz zkousel vse, ale stale to nevychazi, tak mi doporucil Fertimed v Polance.Cetla jsem si recenze a rozhodla se tam objednat, jdu 15.6.
Proto se vas chci zeptat, jak to tam chodi, co me ceka pri prvnim pohovoru stejne jako manzu a hlavne, me celkem haprovala MS, tak jsme vlastne prisli na PCO, ted mam za se bou stimulaci clostikem a duphastonem, kdy jsem mela 5 folikulu, meli jsme se snazit prirozene, ale bohuzel ani to nepomohlo, takze Fertimed…nyni cekam na MS jako na smilovani, ale prozatim uz 6 den spinim
.Chci se zeptat, jestli je problem,ze v dobe vstupniho pohovoru, kdy se bere i krev treba nebudu ten pozadovany 3.den MC, jak se vsude pro stanoveni hormonalniho profilu pise???Mam strach, ze neco prosvihnu,ale zaroven jsem nervozni kvuli te MS a nechtela bych prosvihnout termin…mimi uz si moc prejem a zacina nam z toho obema prerustat pres hlavu. Diky moc za kazdou informaci, to vite, je to poprve…
Vítám Tě Zeeivo
Já moc nemůžu povídat o Polance, já tam jdu porpvé 22.6., ale už se tam moc těším. Nejvíce má zkušenosti Lucka, ale to sis určitě přečetla.
Myslím,že úvodní pohovor je opravdu úvodní a že nedostaneš MS nebo mudeš v jiném než 3 DC vůbec nevadí. ALe to ti určitě poví Lucka. Píšeš, že vám z toho hrabká. No mě osobně už taky, miminko chci strašně, kolem mě je plno kamarádek a známých tlačící kočárky a já jim fakt závidím
. Nikdy jsem nevěřila, že budu chtít tak moc mimi. Ale na každého jednou dojde a mě biohodiny bijou hodně nahlas. Ale věřím, že se nám bude dařit v Polance stejně jak Luci ![]()
Ahojky, taky v to doufam, je pravda, ze se take trochu tesim, ze se zase posuneme o kus dal a vic se priblizime vytouzenemu miminku…takze ty to teda taky neresis, ktery den cyklu tam pujdes? Me totiz sestra pri objednani rekla, ze nam budou obema brat krev, tak jsem si myslela, ze to bude hormonalni profil, no budemem muset Lucku vyzpovidat
,ale doufa,m, ze nam to brzy vyjde jako Lucce, protoze kolem mne uz jsou vsichni s mimcama, nekteri uz maji dve a my jsme jako cerne ovecky mezi bilymi…
![]()
** Kaci** muzu se te jeste zeptat, co vse zjistuji na te genetice, my ji nemame???
Zeeiva píše: ** Kaci** muzu se te jeste zeptat, co vse zjistuji na te genetice, my ji nemame???
ahoj, a na akú hodinu si objednaná ? Ja tam idem 15.6. tiež na vstupný pohovor ![]()
Ahojky Zeeivi, přesně o té genetice nevím, ale co mi říkal doktor, že genetiku uděláme, pokud IVF nevýjde, že to může taky ukázat, zda je či není něco v pořádku. Jen vím, že tam existují výsledky, které stěžují mít mimi. To se zeptej přímo doktora, ten ti to určitě vysvětlí
Zeeivi, to je tvoje první návštěva CAR?
Ahoj Kačko !!!
Já věřím, že ti pomůžou.
Určitě ti budou sledovat cyklus, ale nevím, jestli ho máš i když 34 dnů, ale je to pravidelné, tak by dle mého názoru mělo být OK, jen ti budou sledovat folíky, aby zjistili, kdy máš ovulaci.. ![]()
Já byla na revizi někdy v roce 2000. Je to šíííííleně dávno, ale prostě od té doby, ač jsem měla více partnerů ( jako každá ženská ), přiznám se, že jsem nikdy neužívala HA, odjakživa jsem chodila alespoň na preventivky, přesto jsem nikdy neotěhotněla. Ne, že bych to moc chtěla, ale když jsem potom později nad tím uvažovala, že jak se říká, že kolem některých holek se jen trenky otřou a už jsou v tom
a já nic..Ale je to dobře, bůh ví, co dělá.
Každopádně, pak přišel přenádherný vztah s manželem a když už jsem miminko chtěla a byla opravdu připravená, tak nic.
Takže jsem dokonce i začala uvažovat, jestli mi tenkrát při té revizi něco neudělali špatně a vlastně i z toho důvodu jsem tenkrát navštívila tu mou doktorku. Ať mně přešetří, udělá preventivku a ať zjistíme, proč nám miminko nejde..a ona mně poslala dál, jak jsem ti psala… ![]()
Já si OVU testíky dělala ještě před Gyncentrem a to bylo vyhozených peněz ti řeknu. Pak mi právě v Gyncentru řekli, ať se na testy vyprdnu, že to nemá smysl, akorát mně to plete a mate, že udělají vyšetření a uvidíme a já jim věřila. Až ve Fertimedu mi zjistili, že jsem neovulovala… ![]()
Jinak, mně od začátku těhotenství absolutně, ale absolutně vůůůůbec nic není.
Jako, klasika, prsa trošku pobolívají a povyrostly a břuch taky roste, ale je to spíš pneumatika,
, ale prostě, žádné špatně nebo bolení hlavy…kdeže…vůbec nic. Já ti z toho byla tak nervózní.
Já už si tak přála, aby mi bylo špatně nebo něco…
Pak mně ale všichni, ať už maminy kamarádky, nebo sestřičky v Polance začaly uklidňovat, že mám být ráda a pokud prý mi to tak zůstane celé těhotenství, že mám být přešťastná.
No, jenže já si myslím, že kdyby mi bylo blbě, že aspoň vím, že se ve mně fakt něco děje. No, každopádně už si začínám sice zvykat na to, že jsem OK, ale pak zase dělám věci jako obvykle a pak se zase bojím, jestli jsem něco nepodělala a před každou kontrolou jsem jako před maturitou, jak se bojím… ![]()
Teď v úterý jdu na ten screening, tak už se taky začínám pomalinku zase bát. Uvažuji, jestli vůbec půjdu na ty tripple testy, pokud 1.sreening dopadne dobře, tak si píšu s holkama na WZ..no, uvidím, jak se rozhodnu. Doktoři posílají na tyto vyšetření, protože je to podle pravidel a přesto jsem se dočetla, že výsledky na nich bývají falešně negativní, pak musí pacientka podstoupit plodovku, aby se vědělo přesně, tam je zase riziko potratu. Ach joo.
Sami doktoři jsou proti těmto testům a prý by je úplně vyloučili, že zbytečně stresují těhotné ženy a tak to nemá být.., no, takže, jestli mi je doktor doporučí, budu se hooooodně ptát, jestli je to nutné na ne jít apd…
No, to je zase dopis co??? Ale víš co? Nechtěj se semnou potka. Mně nejedou jenom prsty, ale i šlajfíra !!!
![]()
Absolutně ničeho se nebojte a těšte se !!!
Pohovor máte ve středu, to tam tak i bývá.
Většinou si pohovory dělá přímo pan Docent Sobek. Je to asi, asi.. 50.letý pán,
mluví tak zvláštně, ale je strašně fajn, fakt !!!
Já už se s ním od pohovoru nesetkala, jen jsem ho viděla v době, kdy já ležela na pokoji po OPU, dělal jiné holčině ET…,
mně ale vyšetřovali už jiní doktoři, pan Holub, ten mi dělal i výkon a pak paní doktorka, ale ta je už sama na mateřské,
já byla její v ten den poslední ET před odchodem na nemocenskou…!
Doufám, že se jí a dcerušce daří dobře !
Musím se zeptat v úterý sestřiček. Sestřičky holky jsou tam neskutečné hodné, všechno ti vysvětlí, co nebudeš vědět, vysvětlí znovu, neboj se ptát, od toho tam jsou !
Při prvním pohovoru si asi hodinku budete povídat s docentem, pak ty půjdeš na UTZ a manžel už ten den na spg. Můj muž už i ten den věděl, jaké má plavce a byl spokojený a já se už ten den dozvěděla, že mně čeká laparoskopie s hysteroskopií. Oběma nám vzali krev a na tu, jak se ptáš, podle MS…, takže pokud to nebude vycházet v ten daný DC, neboj, sestry si s tebou domluví další schůzky. A genetika? No, ono taky záleží, jaká vyšetření už máte, pak se právě s panem docentem domluvíte, co a jak.
Pokud vám genetiku ještě nikdo nedělal, jako mně a manželovi, udělají vám to ve Fertimedu sami. Krev a domů dostanete několika stránkové formuláře, týkající se zdravotního stavu vás a rodiny a ty vyplníte do další naplánované schůzky, která by měla být už s paní primářkou – pokud se to nezměnilo – z genetiky. Ona si opět s vámi popovídá, projde znovu ty formuláře a zavede do PC. Pak se bude čekat na výsledky krve a ty se pak dozvíte.
Pokud bude vše v pořádku, paní doktorku už také neuvidíte. ![]()
No, závěrem. Ničeho se nebojte, ono tam mají vše pod jednou střechou a ne všem se tam s vámi domluví !!! ![]()
Přeji hodně štěstíčka a hlavně, ať nám brzy nahlásíš dvě krásné čárečky z testíku !!! Fuj, fuj, fuj.. ![]()
Ahoj Luci, neboj, neboj, vše bude dobrý
Vidím, že jsi fakt spisovatlka
Mě tento týden čekám poslední návštěva Gyncentra a příští středu hurá do Fertimedu
O mém cyklu fakt nevím. Pravidelný ho mám až tento rok, dá se říct až po těch hormonech, co jsem do sebe tlačila na stimulku. Je fakt, že jsem potom pila kontryhelový čaj a femigard (to je taková léčivá směs). Myslím si, že jsem takový pokusný králík
Dokonce jsem byla i na cvičení Mojžíšové, to se mi líbilo, ale vydrželo mi to tak 14 dnů a vzhledem k časové náročnosti jsem se na to, však víš co…
No budu se muset k tomu vrátit. Tak to běch Tě někdy ráda viděla, když jsi taková kecka
třeba se uvidíme v Polance. ![]()
Jo jináč prostě na sobě pozoruji od toho IVF své cykly trošku zvláštní. V půlce cyklu mě začnou bolet prsa a zvětší se. Jsem taky trošku zmatená z těch hlenů. Sledovala jsi to někdy Luci? ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.