Finance, jsem zoufalá

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Hodaka
12.1.12 22:14
eva valoi píše:
Můžete mi rychle napsat, že jsem měla dělat něco lépe placeného nebo na plnej úvazek. To byl ale vzhledem ke studiu na vš docela problém. Asi nejsem tak dobrá, abych to zvládla, no.

tak jsi byla studentka ne? mladá bez závazků, to je snad něco jinýho :think:

• Citovat
  • Upravit
14809
12.1.12 22:14

Kattkko, já pak vydělávala na ten žl slušný peníze, mně šlo o ten začátek, který mi tedy úřady opravdu neusnadnily. A říkám, že šlo jen o odložení platby, nikoli o prominutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
12.1.12 22:15
Hodaka píše:
eva valoi píše:
Můžete mi rychle napsat, že jsem měla dělat něco lépe placeného nebo na plnej úvazek. To byl ale vzhledem ke studiu na vš docela problém. Asi nejsem tak dobrá, abych to zvládla, no.
tak jsi byla studentka ne? mladá bez závazků, to je snad něco jinýho :think:

Já byla tenkrát sama na dvě děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
12.1.12 22:15
eva valoi píše:
Kattkko, já nevím, jak je to ted´. Já založila v červnu žl, protože jsem dostala dobrou nabídku. Jenže práce se víc rozjela až v září, ten žl jsem si musela ale udělat už v červnu, protože ten, co mi tu práci zprostředkoval je velká nadnárodní firma, žádná černota. No a v červnu mi pak skončila smlouva v jedné škole, v září jsem měla nastoupit na jinou. Z půl úvazku jsem fakt rezervu neudělala. A jakákoliv moje žádosti o odklad plateb na první tři měsíce atd. se míjely účinkem. Nic takového oni v zákoně neměli, tak to nešlo. Takže celá první výplata pak šla na tyhle věci. já tenkrát jedla suchý těstoviny a chleba. Pak už to bylo dobré, ale ještě mi v lednu napočítali pěkně penále.
No se to může asi platit po roce, když to máš na vedlejší činnost. Tak to aspoň bylo.
No a to mi nedalo, protože těsně předtím uzákonili, že na vedlejší činnost si to může dát bud´ten, kdo má příjmy vyšší než cca 95 000 ročně nebo matka na rodičovské dovolené.
Já byla i v poslanecké kanceláři, příjemně jsem si s Vidímem popovídala, ale stejně se nic nezměnilo. Řekl mi, že to vymyslela ČSSD ten zákon a bylo vymalováno.

Jako ja se v tom neorientuju.A divim se ze tem studentum nedavaji nejake ulevy.To mezarazi taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
12.1.12 22:17

Začala jsem studovat až v 25, takže úlevy jsem od 26 už neměla. ale to je už ted´jedno. Já jsem pak vydělávala pěkný peníze, do toho dodělávala vš, vdala se atd.
Ale život prostě není vždycky jednoduchej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
12.1.12 22:18
eva valoi píše:
Hodaka píše:
eva valoi píše:

aha, hele já tomu prd rozumím, o tohle se stará muž :oops: alejsi frajerka že jsi to zvládla sama a ještě s dětma 8o

• Citovat
  • Upravit
14809
12.1.12 22:19

Zase mi můžete říct, proč jsem měla děti tak brzy nebo proč jsem je měla se špatným partnerem atd. Udělala jsem prostě to, co jsem udělala a škrábala se nahoru, jak to šlo. A občas mi někdo pořádně podkopnul nohy. Tak se znovu postavit a zase škrábat nahoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
12.1.12 22:19
Hodaka píše:
eva valoi píše:
Hodaka píše:
eva valoi píše:
aha, hele já tomu prd rozumím, o tohle se stará muž :oops: alejsi frajerka že jsi to zvládla sama a ještě s dětma 8o

Jsi me predbehla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
12.1.12 22:22
Gina108 píše:
Ernata píše:
Gjoa píše:
v klidu, zakladatelku chápu, někdo prostě nemá všechno slušňácký správný a naplánovaný a s rezervou k tomu… buď šťastná za miminko na cestě i to doma, bude zase dobře, vše není jen o penězích… snažte se oba snížit náklady na absolutní minimum, zejména jídlo, oblečení… za žádnou cenu nedělejte další dluhy, půjčky… pokud jste dosud řádně platili, tak vám třeba telefonní operátor dva měsíce počká určitě, zdrav a soc vám taky chvíli vydrží neplacené - budete mít aspoň na jídlo a bez dluhů u přátel… splácejte řádně co musíte (zejména hypo), pokud to nepůjde, komunikuj s bankou… práci jistě oba sháníte, snažte se, nedělej si obří starosti z toho co bude, prostě se teď snažte na max jak to jde
… to si děláš legraci neplatit operátorovi, zdravotní a sociální 8o Operátor po měsíci neplacení odpojuje anebo si účtuje pokutu. Stejně tak sociálka nebo zdravotní pojišťovna. Já si pořádně nepřečetla že i při MD se musí platit zálohy (když překročíš určitou částku) a ta částka za pokutu byla nakonec větší než samotné pojištění :roll:
Spíš doporučuji kontaktovat nějakého nezávislého finančního poradce - neboj, většinou jsou zdarma. Např. Partners (viz pořad Krotitelé dluhů).
Haha, Partners nezávislý nejsou ani náhodou, vnutí ti akorát pojistky, na kterých nejvíc rejžují. Jestli si představuješ, že v praxi to chodí tak jak v TV, tak na to zapomeň. Mám osobní zkušenost s Partners, ten chlap neměl ani základní ekonomické vzdělání, když jsem na něj vybafla pojem současná hodnota budoucích peněz, tak čuměl jak puk, ani nevěděl vzoreček pro úročitel. :zed: :roll: Za opravdu nezávislého poradce se bohužel platit musí, páč zadarmo ani kuře nehrabe.

je otázka na koho narazíš… ale nám upravil životní pojistku, kterou už jsme měli a nastavil parametry tak, aby jsme z ní opravdu něco měli v případě kdyby se opravdu něco stalo. A neplatíme ani o korunu navíc. A naopak teď mi nabídl kolega z práce, který je shodou okolností taky u Partners, abych zvážila refinancování hypotéky, protože teď jsou úroky na minimu a pokud to udělám přes Partners, tak mají u většiny hypobank dohodnuté speciální nízké úroky… A pokud jste narazili na nějakého „troubu“, tak právě od kolegy vím, že každý návrh kontrolují mimo spec. SW i další dva lidé, takže moc velké nesmysly by ti nabízet neměli. Ale jinak samozřejmě souhlas, pokud ti nabízejí nějaký nový produkt, tak vybírají, který je výhodný nejen pro tebe, ale samozřejmě i pro ně.
PS: nejsem žádný prodejce Partners, jen píšu z vlastní zkušenosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
12.1.12 22:22
eva valoi píše:
Zase mi můžete říct, proč jsem měla děti tak brzy nebo proč jsem je měla se špatným partnerem atd. Udělala jsem prostě to, co jsem udělala a škrábala se nahoru, jak to šlo. A občas mi někdo pořádně podkopnul nohy. Tak se znovu postavit a zase škrábat nahoru.

jéžiš tak to se prostě stane no :roll: důležitý je že jsi to zvládla a sama můžeš být na sebe hrdá :palec:

• Citovat
  • Upravit
Taky anonym
13.1.12 00:42

Nevím kde všechny žijete, ale najít si práci, se dvěma dětmi, to je opravdu problém. Nemluvím o Praze. Ale já třeba nemám nikoho na hlídání, ani babičku, ani kamarádky (bydlíme na malém městě a teprve asi 4 měsíce). Práci mám ve městě asi 30 km a budu se tam po RD vracet, ale výdělek je 8 tisíc hrubého. Bohužel, museli jsme ubrat kde se dalo, nejvíce na jídle. Tímto si nechci stěžovat, jen podotýkám, že práce zase tolik není, jak tady pořád zdůrazňujete.
P.S. Možná by se i něco našlo, ale neumím jazyky, takže je to fakt problém.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.12 02:32

někdo tu zmiňoval ty noční brigády v hyper, inventurách jako druhou práci. Ano, je jich docela dost, ale myslím že se to dá využít spíš když normální práce není, nebo pro studenty, co druhý den nevstávají. Platí se nějakých 90 kč hrubého, nebývá to na 8 hodin ale třeba na 6, člověk tam musí nějak dojet, takže čas vlastně jako do normální šichty, odečíst jízdné, zdanění, z té noční zbyde třeba 350 Kč, pokud jede z malého města tak i méně, a druhý den je člověk ve své normální práci nepoužitelný. Vydělat takhle „3 tisíce bokem“ je myslím max fyzicky zvladatelné, možná 4 a zalepit tím krátkodobě díry.

napadl mě ještě třeba podnájem, nevešel by se k Vám podnájemník? Někdo třeba rozvedený, kdo nemůže platit moc, ale zas se spokojí s málem. Samozřejmě chápu že je problém koho si vezmeš do baráku, ale třeba by byl nějaký známý od manžela, mám pocit, že těhle chlapů je po stavbách a pod. hodně. A pro Vás by to byl bezpracný příjem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.12 11:23

Tak koukám, že se to tu pěkně rozjelo.¨
Tak pozatavit živnost jde, též to na konci prosince udělal. s tím, že je to na dva měsíce a nebyl na úřadu práce nejmenší problém, říkali, že takových je tu hodně, ale teď se ještě platit zálohy museli, tu úlevu pocítíme až v únoru. a to jou 4000 k dobru, tak jsem moc ráda. KIdyby nebyl OSVĆ a nemusel si platit zdravotní a sociální tak máme složenky za cca 16000 včetně úvěru a to si myslím, že je tak normální.
Já bych se do katttka nerada navážela, protože má pravdu, ale baráčkem opravdu neni jednoducché dělat úspory navíc, i když letos jsem řekla, že to už zažít nechci, do ničeho se investovat nebude a všechny penízky navíc půjdou pěkně na účet na zimu. Holt já nevím jak na to, když nechodí výplata jednou za měsíc na účet, ale chodí peníze postupně a také se to teda potupně platí jednou složenky pak zase jídlo, když je něco navíc tak se koupí třeba prací prášek atd prostě to mizí pořád a to nevyhazuju peníze za blbosti. jednou jsou peníze v hotovosti, pak na fakturu a člověk ani nemá přehled kolik měl.
Já nechtěla,aby mě někdo litoval, nebo mi nadával do finančního negramota, spíš jsem se chtěla vypsat a postěžovat si jak mě trápí ten finanční kolotoč, vydělěj, zaplať a pořád dokola, chápu, že jsou z toho lidi labilní a mají třeba žaludeční vředy.
Jinak mi moc chtěli baráček a koukali i po bytech, ale platit byt plus peníze do bytového fondu to byla také pěkná pálka a možná ještě větší než je tato.
Mě spíš děsí, že se nemám kam vrátit po RD a nemohu si tudíž říci, tak nějak ty tři roky překlepeme pak půjdu do práce a bude lépe. Holt se dvěma dětma bez babiček a se vzděláním jaké mám, nikdy nebudu vydělávat dvacet tisíc a to se teď snažím doučit aspoň jazyk, abych neseděla doma nadarmo

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.12 11:25

jinak baráček je malý jsme rádi, že se sem vejdeme my, je to spíš byt se zahradou, tak někoho do nájmu to nepřipadá v úvahu.

• Citovat
  • Upravit
2673
13.1.12 11:37

Takhle to měla kamarádka,manžel taky podnikal a nosil peníze postupně.Někdy donesl třeba 10 tisíc,ale museli vše poplatit.A na jídlo atd. už nezbylo a zas čekali na další peníze.Takže to máte asi podobné že?Takže na jednu stranu chápu,že rezervy moc tvořit nejdou.Na druhou stranu,ten kdo začne podnikat,nebo podniká by ty rezervy mít měl už předem,stačí když někdo nazaplatí fakturu a už to pojede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný