Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
kattkka píše:papavlinka33 píše:nemusi byt dvanactinasobek staci mit 12 x splatku hypoteky. Divila by jsi se ale znam jich hodne.kattkka píše:Promiň, ale to bylo napsáno česky? Zkus si to po sobě nejprve přečíst, je to děs a nesmíš se divit že je to nesrozumitelné. Ohledně pointy tak tu už jsem přelouskala, je jasné že kdyby měli našetřeno tak by dům prodávat nemuseli, to není třeba psát, každopádně děkuji za objasnění situace a ano už to chápu. Ale bohužel našetřeno neměli a dopadlo to jak to dopadlo, ale díky za převratnou finanční analýzu, jistě jim pomůže když jim sdělím tu NOVINKU že kdyby měli našetřeno tak by o dům nepřišli. Ukaž mi kolik lidí ze střední vrstvy má našetřený dvanáctinásobek své měsíční mzdy.papavlinka33 píše:Co na tom nechapes??kattkka píše:Nezlob se, ale to co jsi napsala je docela nesrozumitelný, teda alespoň já moc dobře nerozumím ani té pointě.papavlinka33 píše:A ja si to neodpustim.Ten barak ani prodavat nemuseli.V tomhle kdyby meli oddelany tak nedoslo ani na prodej. 12mesicu x to co clovek potrebuje vcetne hypoteky. Tim ze si udelali ty prazdniny tak by meli na rok o pul postarane nebo jak dlouho nemuseli platit nebo platili jen uroky.
No jak to tady čtu a nestačím se divit, bohužel je to někdy tak že se vše po.ere když to nejméně potřebujeme.
Tak napíšu jeden ze života.
Chlap osvč si ošklivě zlomil nohu zrovna když jeho žena měla měsíc před porodem druhého potomka, zůstali bez peněz s dvěma dětmi a hypo na krku. Chlap marodil cca rok, vzali si platební prázdniny či jak se tomu říká, prostě pauzu v splácení, no jenže to šlo jen na pár měsíců. Dopadlo to tak že barák prodali, doplatili hypo a koupili si levnou družstevku na vesnici, kde platí polovinu, ale byt bude jejich, asi lepší než ten nájem. I tak se to dá řešit.
V tomhle pripade by pomohlo kdyby meli nasetreno na rok. Plat x 12 mesicu.Porad nechapes??
Jestlize dostali odklad splatek i kdyby na pul roku tak na dalsi rok meli nasetreno a ne na rok i na delsi dobu splaceni preci jen porad nejaka nempocenska chodi.![]()
Jj chápu, no já právě moc takových lidí neznám, většina má hypo a jsou rádi že to zvládají platit. V podstatě žijí z ruky do huby jen aby mohli bydlet ve svém a nemastit kapsu někomu jinému za nájem. Je dobrý mít finanční rezervy, ale někdy je fakt těžký si je udělat, my jsme na tom celkem O.K. a právě se snažíme co nejvíc odkládat na horší časy, ale holt většina lidí fakt nemá z čeho. Když je chlap OSVČ a přes zimu má třeba málo práce (stavebnictví) do toho ženská na mateřské, k tomu hypotéka tak se ty zásoby fakt blbě dělají.
Tak koukám, že stále řešíte: mít rezervy, mít rezervy - respektive Kattkka. No tak my třeba cca na těch 12 měsíců na splátky hypotéky máme, ale…upřímně Ti můžu napsat, že kdybychom je nedej Bože museli použít a vše utratili, tak pak si nové rezervy nemáme z čeho tvořit, jelikož teď čekáme mimi, budu ráda, když na rodičáku přežijeme, šetření nepůjde ani náhodou, pokud se mi nepodaří si něco najít za brigádky, což se podařit může a nemusí. A kdyby se cokoliv stalo pak, když už člověk ty rezervy nemá…tak co?? tak je to v háji.
Jinak ohledně Tvé věty: mohli platit jen úroky - tak promiň ale jen úroky tvoří prvních hodně let daleko větší část hypotéky než je samotná jistina nemovitosti. To že by mi např. odpustili na nějakou dobu jistinu např. v hodnotě cca 2000 až 3000, ale úroky v hodnětě cca 7000 až 8000 tis musím zaplatit, si umím představit, že by v jisté situaci ničemu nepomohlo. Prodávat v dnešní době nemovitost je také na dlouhé lokte. Příjde mi, že konkrétně Ty jsi evidentně ještě nezažila situaci, kdyby jsi měla opravdové finanční potíže (možná se pletu) a do finančních potíží se může dostat kdokoliv a kdykoliv, ať už je to vysokoškolák či člověk se základním vzděláním. Stačí přijít o práci, delší dobu nenajít, rezervy se utratí - pokud jsou, do toho děti a žena na rodičovské či nějaká nemoc a nevím, ale to Tvé neustále omýlání o rezervách, to ví všichni, že by je měli mít, ale realita je bohužel z různých důvodů u různých lidí jiná.
Anonymní píše:
Tak koukám, že stále řešíte: mít rezervy, mít rezervy - respektive Kattkka. No tak my třeba cca na těch 12 měsíců na splátky hypotéky máme, ale…upřímně Ti můžu napsat, že kdybychom je nedej Bože museli použít a vše utratili, tak pak si nové rezervy nemáme z čeho tvořit, jelikož teď čekáme mimi, budu ráda, když na rodičáku přežijeme, šetření nepůjde ani náhodou, pokud se mi nepodaří si něco najít za brigádky, což se podařit může a nemusí. A kdyby se cokoliv stalo pak, když už člověk ty rezervy nemá…tak co?? tak je to v háji.
Jinak ohledně Tvé věty: mohli platit jen úroky - tak promiň ale jen úroky tvoří prvních hodně let daleko větší část hypotéky než je samotná jistina nemovitosti. To že by mi např. odpustili na nějakou dobu jistinu např. v hodnotě cca 2000 až 3000, ale úroky v hodnětě cca 7000 až 8000 tis musím zaplatit, si umím představit, že by v jisté situaci ničemu nepomohlo. Prodávat v dnešní době nemovitost je také na dlouhé lokte. Příjde mi, že konkrétně Ty jsi evidentně ještě nezažila situaci, kdyby jsi měla opravdové finanční potíže (možná se pletu) a do finančních potíží se může dostat kdokoliv a kdykoliv, ať už je to vysokoškolák či člověk se základním vzděláním. Stačí přijít o práci, delší dobu nenajít, rezervy se utratí - pokud jsou, do toho děti a žena na rodičovské či nějaká nemoc a nevím, ale to Tvé neustále omýlání o rezervách, to ví všichni, že by je měli mít, ale realita je bohužel z různých důvodů u různých lidí jiná.
Realita,realita........ proste porad clovek hleda proc to nejde.Tohle nema cenu.pROSTE Kdyz chhce clovek tak si hleda duvod proc to nejit kdo ten duvod hledat nechce hleda reseni jak to udelat aby se do te situace nedostal.
Kattkko, neříkej mi, že máš takovou rezervu, aby to v případě nějaké nečekané situace pokrylo celou hypotéku. To by sis tu hypotéku nemusela brát. Takže pochop, že i když mám rezervu např. 150 000 a něco se stane nemilého a já ji budu muset utratit (nemyslím tím za bonbóny), tak jsem v prdeli taky. A pokud se mi mezitím třeba narodilo dítě, tak si na novou rezervu budu muset opravdu chvíli počkat.
Kdyby na tom lidi byli tak dobře, že by měli milionové rezervy, tak si nikdo nebere hypotéky.
Realita je, že tady lidi dřou za pár šlupek, protože výplata 10 000 hrubého ve chvíli, kdy člověk dělá na 8 hodin + přesčasy k tomu nejen zavání vykořisťováním, ale je vykořisťování. A kecy v kleci, že si má dotyčnej hledat jinou práci nebo že se měl lépe učit si nech od cesty.
eva valoi píše:
Kattkko, neříkej mi, že máš takovou rezervu, aby to v případě nějaké nečekané situace pokrylo celou hypotéku. To by sis tu hypotéku nemusela brát. Takže pochop, že i když mám rezervu např. 150 000 a něco se stane nemilého a já ji budu muset utratit (nemyslím tím za bonbóny), tak jsem v prdeli taky. A pokud se mi mezitím třeba narodilo dítě, tak si na novou rezervu budu muset opravdu chvíli počkat.
Kdyby na tom lidi byli tak dobře, že by měli milionové rezervy, tak si nikdo nebere hypotéky.
Realita je, že tady lidi dřou za pár šlupek, protože výplata 10 000 hrubého ve chvíli, kdy člověk dělá na 8 hodin + přesčasy k tomu nejen zavání vykořisťováním, ale je vykořisťování. A kecy v kleci, že si má dotyčnej hledat jinou práci nebo že se měl lépe učit si nech od cesty.
A muzes mi rict kdo tu mluvi o cele hypotece?? V tech pripadech co tu jsou tak se jedna o rok az dva.A kewci o tom ze se ma lip ucit ctes snad nekde??
Ja ne.Ale druhy vydelek si najit muze.I kdyby za tri tisice mesicne.
Jistě Kattkko, ale ty jsi zase pořád nepochopila, že když dojde k nečekané situaci a rezerva se musí utratit, tak prostě není a otázka je, jestli je pak třeba reálné ji znovu vytvořit, pokud se platí hypotéka a přibude třeba dítě.
eva valoi píše:
Jistě Kattkko, ale ty jsi zase pořád nepochopila, že když dojde k nečekané situaci a rezerva se musí utratit, tak prostě není a otázka je, jestli je pak třeba reálné ji znovu vytvořit, pokud se platí hypotéka a přibude třeba dítě.
V tom pripade se na me nezleb ale pokud se musi utratit je nekde chyba.Ta rezerva musi proste byt jak na hypoteku tak i na to kdyz se neco potentuje.A pokud pribude dite v tom pripade bud tedy ta zenska si najde brigadu nebo hold chlap privydelek.A ta rezerva se musi co nejrychleji vytvorit zpet.Pokud doslo k situaci ze se musela vycerpat i za neco jineho nez na hypotece.
Kattkko, takové ty řeči o tom, že se lidé měli líp učit, že mají víc dělat, že jsou zvyklí, že se o ně někdo postará a já nevím, co ještě, jsou dneska hojně využívanými frázemi. Trošku masírka občanů. Nikdo nechce být za hloupého a neúspěšného, tak se toho mnoho lidí chytlo a tleskají snižování mezd a sociálním škrtům. Ale státní dluh neustále roste, takže problém bude asi někde jinde. Sice jsem ted´asi mimo téma, ale prostě mi to nedalo. Nejsměšnější na celé této době je věc, že si lidé nechají srát na hlavu a ještě souhlasně kývají hlavou a ve své bídě poučují ty, kteří jsou na tom ještě hůř.
Jinak např. poslanci si schválili částku 25 000 000 na zahraniční cesty, například. A další a další věci. Co poučit je, že by se v době krize měli uskromnit, když to chtějí po jinejch? Jsem zvědavá, jak dalece bude zase nějaká jejich cesta pro naši ekonomiku přínosná.
Evo: o nasi ekonomice mi chvilu povidej.Ale tohle je na jine tema.
Ja netvrdim ze tu musi byt samej vysokoskolak a ni nic podobneho.Akorat jsem napsala ze pokud mi tece do bot a proste jsem tu rezervu spotreboval tak ji musim doplnit a sama se nedoplni doplni se akorat tim ze pujdu makat byt jsem na materske apod a kdyz ne zenska tak aspon ten chlap.Pokud clovek jede od vyplaty k vyplate a nedokaze setrit muze si najit brigadu a tu penize z brigady si davat bokem.Ja proste nesnasim kdyz nekdo breci jak nema a sedi dal na zadku.
k té životní úrovni - když si myslím, že moje úroveň není dostatečná, ač dřu 8 hodin denně plus přes čas, nemůžu z toho vinit ani zaměstnavatele, ani stát - teď je vidět, že ty státy, které se starají o Costase s Didimosem od narození do smrti, prostě krachují. Jediným řešením je hledat lépe placenou práci. Neříkám lepší, pozor, ale lépe placenou, někdy to vůbec není o kvalifikaci. Já bych si asi jako recepční vydělala víc, než jako překladatelka na volné noze…
k těm rezervám - určitá rezerva je třeba, ale dost pochybuju, že 12 splátek hypo plus roční živobytí je běžná rezerva. Vždyť to je např. v Praze tak 400 - 500 tis, kdo má volného půl mega tak to podle mě spíš nacpe bance při fixu, tolik ty byty zas nestojí…
je tady se to rozjelo - já si tedy myslím,že 12 splátek + roční penníze na jidlo nemá nikdo .Ale myslím,že postupně ušetřit aspoň na 2 splátky hypotéky by jít mělo. Rozhodně když jseš na neschopence dostáváš nějaké peníze, na ÚP též - takže s těch peněz můžeš jíst a šatit se,platit školku jídlo ve školce atd. a hypotéka tě nemusí zatím tížit.
Já jsem jedna z těch co blbý finanční situaci byla a to jsem v tu dobu byla na rizikovým těhu a doopravdy to nebylo,že se mi do práce nechce,prostě jsme doma a v nemocnici ležet musela .dotoho muž zůstal taky na neschopence při tenisu si poranil koleno a hold operace a dlouhý léčení byli nutný. Hned jak to šlo šel do práce a dokázali jsme se z toho vyhrabat bez dalších půjček. Dokázali jsme ušetřit na 6 hypoték ,proč
prostě proto že oba víme jak nám to předtím pomohlo ,ale stejně jsme se museli dost omezit, náš příjem se ze dne na den skrouhl v tu dobu z 27 tis na 16 tis z toho bylo v tu dobu 16 tis na poplatky, + dotoho byla výbava pro dítě atd. takže kdyby jsme neměli ušetřeno jsme víš kde … já chápu,že jsou rodiny s malým příjmem,ale taky jsou rodiny co mají tak utrácí utrácí a pak se něco stane a je průser na světě, je plno lidí co si nabere půjček a pak jen kouká ,prostě nepočítají . Jasně někdy rezerva je a prostě se na ní musí šáhnout a než se ušetří na další může se cokoli stát .Ale kdyby nebyla rezerva předtím a nebylo kam šáhnout, veme se půjčka a pak se něco stane a je průser ještě větší - tak to vidím já.
Teď máme období kdy si nestěžuju máme jen jedno dítě já mám RD + výplatu z práce, muž taky dost vydělá . Včera nám odešla lednice dneska jdu koupit novou za hotový. A nijak to náš rozpočet nazatíží,protože když bylo ušetřeno na hypotéku dával se určitý menší obnos na stanu ,kdyby se něco rozbilo . Je pravda,že kdyby nám teď odešla ještě pračka, myčka a televize tak bysme museli na peníze na hypošku šáhnout, zas takový houři nejsme ![]()
Někdo tvrdí,že nešetří protože na to nemá. Já tvrdím,že když ti odejde lednice je lepší mít ušetřeno aspoň 2 tis -to použít jako akontaci a mít tak menší splátky nebo dřív zaplaceno
.
Takže za mě rezerva rezerva je nejdůležitější pak až hypotéka, televize, lednička a plno dalších věcí ![]()
jinak souuhlasím i s holka co řkají,že v dnešní době s emlžeš dostat do problému s penězma hned a mlžeš bt připravená na všechno,ale každý si mlže za to sám do jak velkých problémů se dostal ![]()
Ahoj, znám to. Byla jsemm sama s dcerou od jejích 6 ti let. Otec na ní dlužil občas výživné, vlastně ji zůstal dlužný do teď. Už není mezi námi a protože byl ke konci nemocný, dnes dospělá dcera podporovala jeho. Takový je život. Mám vysokou a když jsem neměla práci, protože je dcera alergik a byla pořád nemocná a mne proto vyhodili z práce, dělala jsem nakonec i uklízečku a pokojskou. Přiznávám bez rodičů bych to zvládla mnohem hůř. Teď se to snažím vracet. Mám jiné řešení. Když jsme byla hodně ve srabu, natáhla jsme v knihkupectví ruku pro knížku Jak jsi správně přát, německého autora Pierre Franckha. Bylo to jak magnet a potvrzuji, funguje to. Jen žádnou skepsi. Můžete si o mne myslet, že jsem blázen. Vždycky mám tolik, abych nejen přežila, ale dostanu, to co si objednám a je pro mne dobré. Důležité je poděkovat.
Já mám VŠ a někdy si říkám, že jsem se měla „líp učit“ a dělat řemeslo nebo aspoň velkej řidičák. Někteří fakt vydělávají podstatně víc. Brácha dostal 2× skvělou nabídku na vožení piva do Němec kousek za hranice u solidní firmy. Známe je leta. Blbec, já kdybych měla papíry na náklaďák, jdu do toho hned. 45 papíru tady jen tak nedostane, přitom slušný zacházení. Pán co to vzal po něm, při první výplatě brečel dojetím, protože tolik peněz na vejplatě v životě neviděl. Chudák účetní se zděsila, co mu tak hroznýho provedli, že brečí.
zmy píše:
Já mám VŠ a někdy si říkám, že jsem se měla „líp učit“ a dělat řemeslo nebo aspoň velkej řidičák. Někteří fakt vydělávají podstatně víc. Brácha dostal 2× skvělou nabídku na vožení piva do Němec kousek za hranice u solidní firmy. Známe je leta. Blbec, já kdybych měla papíry na náklaďák, jdu do toho hned. 45 papíru tady jen tak nedostane, přitom slušný zacházení. Pán co to vzal po něm, při první výplatě brečel dojetím, protože tolik peněz na vejplatě v životě neviděl. Chudák účetní se zděsila, co mu tak hroznýho provedli, že brečí.
Hmm, myslíš, že by vzali ženskou, popř. neduživýho starce, kor jestli musí ten řidič pomáhat i při vykládce, což teda vídávám běžně, pokud se zaváží do menších sámošek. Co jsem viděla řidičky, tak jezdily maximálně s pískem
a ty měli s bídou dvacku hrubýho, takže buď ráda za tu VŠ
My dováželi dost objemný zboží a poslat mi dopravce kamion s ženskou, která nepomůže, tak se mi skladník s prominutím pos… 2 metry vysoko a podruhé bych s tou dopravkou už nejela. Takže všude je chléb o dvou kůrkách ![]()