Finanční odškodné při komplikacích u dárcovství vajíček

Napsat příspěvek
Velikost písma:
294
5.5.21 00:47

@puntiiik nenapadl me jiny priklad
Ale vajicko prece neni jenom vajicko ne? To neni specificke pro jednotlivce? Či jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
puntiiik
5.5.21 00:52
@Burj Chalifa píše:
Je to prodej, ne že ne.Jen se to vznešeně nazývá kompenzacemi, protože prodej tkání je právně zakázán. Ve skutečnosti je to naval vajíčka, dostaneš prachy.

Ne, nejedná se o prodej. Právě proto, že to je právně zakázáno. A jestli na tom člověk vydělá/prodělá (je jednotná taxa za kompenzaci) záleží, kolik vydělává, zdali dojíždí a zdali si musí platit ubytování. Jelikož já již nestuduji a mám poměrně vysoký plat a musela jsem si na každou návštěvu kliniky brát volno (některé dny i manžel), jednalo se skutečně o kompenzaci. Kompenzace byla pár let zpět snížena ministrem zdravotnictví (Vojtěchem) aby se skutečně jednalo ve většině případů o kompenzaci. Ale samozřejmě, věřím, že studenti si na tom přivydělají. Nicméně, já bych třeba na dárcovství nikdy nešla, pokud bych neměla již vlastní děti. Nepodstoupila bych riziko ztráty vaječníků a odběru většího množství vajíček. Bohužel jsem si neuvědomila, že mi půjde o život.

• Citovat
  • Upravit
puntiiik
5.5.21 01:04
@tothova píše:
@puntiiik nenapadl me jiny priklad
Ale vajicko prece neni jenom vajicko ne? To neni specificke pro jednotlivce? Či jak?

Jestli myslíte genetiku, tak ano. Ta bude od dárkyně. Proto se tam dělají důkladné testy genetiky, člověk nesmí být nijak nemocný, ani spychicky atp.

Právně je pak bráno, že biologická matka je ta, co dítě „vynosí“.

Dříve jsem dárcovství odsuzovala, neboť jsem si říkala: No a pak se na to dítě „jeho maminka“ vykašle, bude z mého vajíčka a já jsem za něj zodpovědná.
Ale kdyz jsem se více zajímala, jaké děti končí v domovech, sociálně slabých a nezpůsobilých rodinách, uvědomila jsem si, že to rozhodně nejsou děti, které jsou z dárcovství. Ale spíše naopak od velmi plodných maminek, které o ně nestojí, počnou je někde na diskotéce, nemají o ně zájem. Rozhodně ne maminky, které se o dítě snaží 7 let a vrazí jen do „početí“ balík peněz, na které se skládá široká rodina.

Nicméně, vzhledem ke komplikacím, které nastaly, už bych do dárcovství nikdy nešla. Nevím, co nás to s manželem napadlo pomáhat tímto směrem, když ve velkém zájmu lze děti adoptovat a my sami o adopci, až poodrostou naše děti, uvažujeme. Resp. jsme tomu otevřeni. Člověk nikdy neví, co se bude dít atp.

• Citovat
  • Upravit
294
5.5.21 01:40

@puntiiik No a biologický rodič je dle testů tedy kdo? Otec (manzel tehotné) a dárkyně?
Nemyslim papír z matriky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
5.5.21 01:42

@puntiiik No, me se to nezamlouva vubec. Chapu, ze lide deti chteji, ale tohle je pro me až moc hardcore moznost.
Dárcovství sperma a vajíček, to není jako darovat krev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
puntiiik
5.5.21 02:07
@tothova píše:
@puntiiik No a biologický rodič je dle testů tedy kdo? Otec (manzel tehotné) a dárkyně?
Nemyslim papír z matriky.

Ne, biologický rodič je ten, co dítě porodil. Dárce je anonymní. Nicméně předává se info o rodinné anamnéze.
Ale jinak souhlasím, již bych do toho znovu nešla. Chtěla jsem pomoci - a málem jsem přišla o život a své děti málem připravila o rodinu. A to fakt žádné finance rodina z toho neměla - v našem případě peníze skutečně jen kompenzovaly volno v práci, co jsem si musela vzít na jednotlivé návštěvy. Případně manžel, když mne musel vyzvednout.

Klinika mi dnes volala a nabídla mi sama kompenzaci za komplikace - jestli s částkou souhlasím. Proto se zde ptám. Nabídli mi 1 800 Kč za kazdý den v nemocnici. Což by mohlo být fajn v případě, že člověk nepracuje na OSVČ, má nemocenskou a neplatí pobyt v nemocnici (ten já neplatím). Já na tom prodělám. Navíc další týden musím být na lůžku doma pod dozorem. Ale nabídku hodlám přijmout, neboť jsem žádnou kompenzaci nečekala a ani nevím, jestli mám na nějakou právní nárok. Rozhodně se nechci s nikým přít. Nicméně zajímalo mne srovnání.

• Citovat
  • Upravit
12657
5.5.21 06:07
@puntiiik píše:
Zdravím,
stala se někomu z vás komplikace při dárcovství vajíček v poslední době? Myslím tím vážnější komplikaci - bříšní krvácení z vaječníků, následnou hospitalizaci v nemocnici, operaci atp. Můžu se zeptat, jaké odškodné vám nabídli?
Moc děkuji!

Proc odskodne, podepisujes papir, ze se mohou vyskytnout..maji to dobre osefovane..obdivuji ty co do toho jdou, jde o huntovani zenskeho tela na entou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.5.21 07:06

Muzu se zeptat co presne se stalo?

• Citovat
  • Upravit
81481
5.5.21 08:05

Podle toho, co píšeš, nabízejí kompenzaci preventivně. Ne, že by se cítili povinni ji poskytnout, ale je to takový úplatek za to, že neuděláš bugr. Negativní medializave prostě odradí spoustu dárky, které si rizika neuvedomuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13243
5.5.21 09:55

Možná zkus požadovat 2500,– za den. Oni to ani nepostřehnou, takže na to určitě přistoupí. Myslím si, že by dali i 3000. A jaké tedy jsou tvé skutečné finanční ztráty, aby se ti to pokrylo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13243
5.5.21 09:59

A i jak píše @Lama Lama. Když bys někde popsala komplikace s tím, na které klinice se ti to stalo, tak by to odradilo spoustu dárkyň a tím pádem by to omezilo i jejich nabídku DV. Takže nakonec i třeba 100 tisícové bolestné by se jim bohatě vyplatilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
5.5.21 11:42
@lilith1 píše:
Proc odskodne, podepisujes papir, ze se mohou vyskytnout..maji to dobre osefovane..obdivuji ty co do toho jdou, jde o huntovani zenskeho tela na entou.

Já je neobdivuji, dělají to pro peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
puntiiik
5.5.21 12:31
@Burj Chalifa píše:
Já je neobdivuji, dělají to pro peníze.

No, tak to si spíše jen myslíte. Nám by to vyšlo jako kompenzace, pokud by nenastaly komplikace. Ale jakmile člověk pracuje a má dobře placenou práci, skutečně z toho moc nemá. Někteří na tom naopak prodělají.
Já si na každou návštěvu brala volno v práci, návštěv jsem měla celkem 8 (různí se to u jednotlivých klinik a průběhů). Musela jsem dojíždět. Na první schůzku a odběr si bral volno i manžel. Svým způsobem tedy 10 dní volna v práci. Pokud Vám klinika nabídne např. 24 000 kompenzace, znamená to, že jednu návštěvu kompenzují 2 400 Kč. Takže pak záleží, kde pracujete. Pokud jste třeba SW architektka, tak to je fakt jen dárek. Ale studentky si na tom třeba mohou přivydělat na studium. Otázka je, jestli něco takového podstoupit ještě před vlastními dětmi. Případně při rodičovské to může být cajk. Další věc je, že ke konci stimulace už Vám nemusí být úplně dobře. Pobolívá vás břicho, nesmíte vykonávat žádnou náročnější aktivitu. Takže někteří si musí brát volno i na tyto dny, pokud mají fyzicky náročnou práci. Já jen sedím u pc:).
Vím, že dříve to bývalo hodně dobře placené - ale kompenzace pak byla regulována. Vím, že se připravovaly ještě další změny v podobě celostátního registru dárkyň atp., protože studenti asi chodívají darovat i vícekrát během života, než je zdrávo. Navíc se nikde nemonitoruje dlouhodobý zdravotní stav dárců. Ale Adam Vojtěch odstoupil z postu ministra zdravotnictví a nevím, jestli to někdo dotáhne. Teď na tom postu ministra je vcelku holubník a každý se sotva ohřeje.

Ale fakt - já z toho žádné finance neměla. A paní, co ležela v nemocnici se mnou, taktéž ne. Jen jsme prostě blbé, že jsme se rozhodly pomáhat touto formou.

Příspěvek upraven 05.05.21 v 12:58

• Citovat
  • Upravit
80216
5.5.21 12:34
@Magical-eyes píše:
A i jak píše @Lama Lama. Když bys někde popsala komplikace s tím, na které klinice se ti to stalo, tak by to odradilo spoustu dárkyň a tím pádem by to omezilo i jejich nabídku DV. Takže nakonec i třeba 100 tisícové bolestné by se jim bohatě vyplatilo…

Ale prd. Něco podobného bylo v TV. Taky šla darovat kvůli svému dobrému srdci, dopadlo to dobře, tak šup podruhé, protože ty peníze byly fajn. A hned po zákroku někam jela a ejhle obrovské komplikace. Taky se soudila a houby houby. A jak se zdá, vksefty se točí dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
5.5.21 13:15
@inkakřivák píše:
Ale prd. Něco podobného bylo v TV. Taky šla darovat kvůli svému dobrému srdci, dopadlo to dobře, tak šup podruhé, protože ty peníze byly fajn. A hned po zákroku někam jela a ejhle obrovské komplikace. Taky se soudila a houby houby. A jak se zdá, vksefty se točí dál.

kšefty se točí dál, ale nebýt medializace, možná by se točili víc. Oni moc dobře vědí, co dělají. Nejsou to amatéři, co to dělají z lásky k lidem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.