Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mado @stinga @Snopy123 @ahhotep ano
to mate urcite pravdu, moc hezky napsane, co ten sport dobreho s lidmi dela a do budoucna i kdyz se tomu nevenuji treba tolik, tak maji vzpominky, kamarady, zkusenosti…
@mado U nás takhle jeden sport sponzoruje velká firma ve městě. Na druhou stranu chce výsledky, takže bych to sportu "půjdeme si zahrát v sobotu pouze pro radost " nepřirovnala.
Děti do aktivit nenutíme. Každý si vybral nějaké kroužky. Těch se zatím drží. U nejstarší jsme ani nepočítali, že přechodem na střední bude pokračovat v tancování. Než začal prvák, sama si tam našla taneční skupinu, zapsala se a chodí. Zabere ji to hodně času, energie. Ale viditelně si to zatím užívá. Našla se v tom. My jen na dálku podporujeme a platíme. Nikdo ji nenutí. U nás do devítky tancovala pro zábavu. Občas vystoupení pro rodiče a rodinné příslušníky. Až od začátku střední začla v jiném kraji a pod jinou sestavou závodně. Jestli u toho zůstane nebo ne? Uvidíme, ukáže čas. Zatím si maluje, že ano. Jak píšu, my podporujeme stejně, jak to dělá mnoho jiných rodičů pro své děti. Pomáháme plnit přání. Ať jde o studium, o kroužky, cokoli.
@Lenkochod Vubec nejde o to aby se sportem v dospělosti živila. Dcera tancuje, na soutěžní úrovni. Hlavni důvod je, ze ji to baví, primo to miluje a těší se na každou soutěž. Ma dostatek pohybu, partu kamarádek. A urcite to nebere všechen volný čas, treba tenhle viken neni soutěž a zrovna litá s kamoskama venku. Výhoda je i tom, ze v létě jezdi na soustředění, kde nejen trénuji, ale i se bavi. Nemusime resit tábor.. Celkově to beru jako dobre strávený čas.
@Kelsey1 Já si taky vůbec nedokážu představit, jak by starší školní dítě mohlo dělat sport, protože ho rodiče nutí. To tam přeci musí být vidět v motivaci, výkonu, atd…
Když si představím nějaké soustředění kluků, kde jeli nadoraz (a já jako rodič bych to odmítla podstoupit), tak si vůbec neumím představit, jak by to zvládlo dítě v situaci „dělám to pro rodiče“. Dle mého to vůbec není reálné hlavně u výkonnostního sportu.
Nebo si to taky vůbec neumím představit.
U nás tedy sportem se ten jeden zřejmě z části živit bude. Ale i on ví, že stačí málo a může být konec, úraz, nemoc a můžou být jinde ze dne na den. Proto i hodně času věnují vzdělání, atd…
Ale ten druhý míří úplně jinam a sport je fajn koníček, náplň a baví ho to.
Třetí dítě dělá úplně něco jiného, letos končí VŠ v úplně jiném směru, ale ten koníček ji baví stále. Je to zájem, který trvá roky a přináší pozitivní zážitky. ![]()
A co víc si jako rodič přát. Mít spokojené děti. A je to jejich budoucnost, dělají to pro sebe. tak jak chtějí oni (my jim do toho nekecáme, maximálně je podpoříme) ![]()
@Alušáček U nás soustředění jsou hodně o makání a fyzičce. Já bych to nedala. Ale oni to mají rádi a zase s trenéry / asistenty mají fajn vztah. A hlavně tedy tam chtějí být. Rádi jezdili i bonusově na takové ty kempy /. To je ohromně bavilo, že se něco nového naučí, posunuje je to. A i tam zažili, potkali, viděli. A jasný že i nějaká sranda tam je
A u těch malých jsme se měli rádi i s rodiči. Běžně jsme se setkávali, z některých se stali naši dlouholetí přátelé. ![]()
Nevím, že se toho tolik lidí chytlo, že rodiče děti do sportu nutí, já právě naopak psala, že „nikoho neobviňuji z toho, že nutí děti sportu“, jen jsem napsala zkušenost a zamýšlela se nad tím… ![]()
Je mi jasné, že to dítě v danou chvíli ten sport chce dělat, jen jsem napsala zkušenost spolužačky, které s odstupem času došlo, že to vlastně cíti jinak a je zklamaná z toho, kolik času tomu věnovala a co tomu obětovala… Což se někomu stát může, jiným nemusí samozřejmě.
Jinak naprosto souhlasím s tím, že jsou to nezapomenutelné a nepřenositelné zkušenosti, zážitky atd., které člověka do budoucna mohou formovat velmi pozitivně a v danou chvíli se vyplatí do toho investovat čas i peníze, pokud je to možné.
@Lenkochod A ta tvoje spolužačka byla vrcholová plavkyně? Trénovala denně a každý víkend byla na závodech? Protoze asi je trochu rozdíl, jestli dítě chodi jednou týdně cvičit do ddm, nebo například 3 týdne trénink 2 vyučovací hodiny a v soutěžní sezone o víkendech soutěže, což taky není úplně každý vikend. Nebo je to vrcholový sportovec který reprezentuje i v zahraničí apod.. To už sežere všechen čas.
@Alušáček nedokážu ti asi přesně odpovědét, jen si pamatuji, že několikrát týdně pospíchala ze školy hned trénovat (pár nás třeba jako hlouček šlo prostě pomalu domu, nebo jsme se někde venku „zasekly“, ale ona vždy pospíchala domů, že musí jít plavat), stejně tak často o víkendech prostě chyběla, když jsme se scházeli jako spolužáci. Ale nedokážu ti říct její přesný rozvrh
nevím, kam tím dotazem směřuješ?
Samozřejmě, že je rozdíl to, co píšeš, to jsem také původně psala, že já si pod pojmem „kroužek“ představím něco typu 1× týdně hodinka v DDM. Brácha třeba hrál fotbal, tak měl sezonu, kdy tím trávil hodně času, mimo sezónu to bylo klidnější. A někdo trénuje celý rok, pak do toho má ještě soustředění, hodně závodů… Já nic z toho nehaním, ani nevím, proč to tu tak řešíme… Diskuze z původního dotazu zklouzla úplně jinam a tak jsem jen chtěla nasdílet zkušenost, která mi vytanula na mysli, když se tu tak probíral ten sport ve vyšším měřítku, nebo jak to nazvat.
Ať si každý investuje času i peněz do sportu či do sportu dětí kolik chce, já to nikomu neberu
jen jsem se úplně na začatku divila výdaji 20tis ročně za kroužek, ale dělat sport ve větším měřitku jak tu někteří popisují bych já osobně nenazvala kroužek. Ale opět, nikomu to neberu, když to tak nazve, jen si pod tím asi každý představuje něco trochu jiného.
@stinga píše: Více
No to máš pravdu, že to je spíš pro menší děti. Dcera dělá konkrétní tanec, ktery u nas není, takže týdně jen tohle 160 km, dneska třeba soutěž v Praze, k tomu opět doprava, v květnu další vystoupení v Praze. Začala v září, končí v na konci července. Samotný kroužek 8500. Ale není to žádný vrcholový tanec, dělá to spíš oro radost. A je to taky 1× týdně.
@Lenkochod píše: Více
Tak ty vzpomínky, kamarády, zkušenosti může mít dítě i z jiných aktivit, než je sport, co mu zabere většinu volného času. Sport je hezká věc, ale nemyslím si, že by to měl být středobod světa, co všem dětem výplní většinu volného času. Někdo i na sport může být úplně levý, ale zase třeba krásně maluje. Takže kroužky by se měly volit tak, aby odpovídaly zájmům dítěte a i možnostem rodiny.
Rodiče, co nedrží dítěti pistoli u hlavy, by mu měli držet aspoň nůž pod krkem, aby sakra dělalo ten sport, co ho rodiče miluji a dítě k smrti nenávidí
Sakra, jak to, ženský, děláte? Já nedokážu puberťáka dokopat ani k tomu, aby se pořádně naučil na písemku z němčiny, a vy dokážete přesvědčit děti, aby několikrát týdně dojížděly na tréningy sportu, který je nebaví a možná jim vlastně vůbec nejde? ![]()
@Lenkochod Me spis zajimalo, proc ji plavání bralo všechen cas, ze nic jineho nezažila.. Neznam nikoho kdo plave závodně, tak chtěla vědět pro srovnání. Dcera tancuje závodně a má i dost volného času. Je fakt, ze dcera známých krasobruslí a ma asi 5 tréninku týdně, to uz je náročné.,
Takže do ceny školního oběda nepočítáš v nákladech částku, kterou reálně škole platíš, ale počítáš s částkou za kterou škola oběd uvaří? Když to zaplatí někdo jiný.