Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Byla bych pro možnost B, případně pokud máte nějaké běžící stavebko, tak to vzít přes něj, to bude ještě výhodnější.
Ahoj. Jako první bych tam vzala nějakého dobrého stavaře, ať dům prohlídne a řekne, kolik byste skutečně potřebovali na opravy. Vím, o čem mluvím… opravujeme starší dům, udělali jsme si rozvahu na 600 tisíc. Ty dům zhltl, ani nevíme jak. Takže jsme si vzali další půjčku na půl milionu. Prostě abyste nezůstali zadlužení a ještě bez dalších peněz na opravy.
Taky jsme si dělali hodně sami, ale cena materiálu je prostě jinde, než jsme předpokládali. 300 tisíc by možná stačilo na byt, ale na dům se mi to zdá málo. ve starém domě se skoro vždy vyskytne nějaký kostlivec ve skříni…
Tak to dobře rozvažte. Hodně štěstí!
Bab.
Souhlasim s @Babetta …neco na tom bude ![]()
Jinak B. se mi zda nejlepsi
Ještě dovětek.. koukla jsem do našich faktur: máme dům o velikosti 3+kk, namátkou kuchyně se spotřebiči 110 tisíc, komplet topení 120 tisíc, elektřina 80 tisíc (tu si děláte sami), nová koupelna 55 tisíc.. a to vůbec nemluvím o těch kostlivcích, ukázalo se vlhké zdivo (12 tisíc sanační práce), zateplení půdy (30 tisíc), nové venkovní dveře, staré nedovíraly a byly celé zkroucené (28 tisíc).. a to opravdu nemáme žádný hogo fogo dům, jen standardní opravy i zařízení.
Bab.
@Babetta
Jsme na tom podobne…zahucel tam 1mil. a to mame jen polovinu domu-male 3+1 a strechu a okna uz jsme nedelali-to bylo ok… A take zadne hogo fogo-jen hogo ![]()
Nas nejvic stal samostatny vchod, kuchyn, koupelna, topeni…
@Babetta stavař už tam byl,. řekl že tak 500tisíc, ale že to je výhledově.. Okna a dveře cajk, střecha zatím cajk, krovy prý super stav, stropy cajk, podlahy cajk, jedna místnost je nutná hned oklepat a nahodit nějakou spešl omítkou, topení a kotel snad v cajku, sklep suchý
@Papia nám bude zatím stačit taky to hogo ![]()
Jinak děkuji, taky jsme pro možnost B ![]()
Zakladatelko, do písmene souhlasím s Babettou. Hlavně to chce fakt odbornou prohlídku, udělat odhad na opravy, navýšit ho min. o čtvrtinu a teprve pak počítat. Neznám nikoho, komu by vyšly prachy na stavbu nebo rekonstrukci podle plánu.
Jinak co se financování týče, tak plán B. Pokud vám měsíčně zbývá min. 10t, tak docela rychle našetříte další rezervu. Chce to najít dobrou nabídku na půjčku, úroky jsou teď nízko.
@Elenloth právě s plůjčkou si nevím rady… nemáme čím ručit, bohužel. kdo by v tomhle poradil? finanční poradce třeba?
@j.a.n.i1 stavebko máme, ale je tam „pár korun“, běží od r 2000 a cílová je 100 000. tenkrát mi ho zřizovali naši. Jinak manžel minulý měsíc ukončil svoje stavební spoření, vyplatit by mu ho měli v prosinci, takže to už je asi pasé, co?
Možná ne, zkuste to, i pro ně je výhodnější když z toho bude úvěr… pokud tedy ty peníze nepočítáš už do těch 400tis. co máte pro rodiče.
@j.a.n.i1 jj, ty už beru jakože hotovou věc
ale zatím jsme je nikomu nedali a v podstatě ani neslíbili. V pátek jdeme do banky, tak se přeptáme. děkuju
No, zkus to vyzjistit, ono je otázkou, zda by i to tvoje spoření nebylo výhodnější než úvěr. Protože i když se u překlenováku platí úroky furt z celé částky, tak je sazba výrazně nižší, než spotřebák, chce to propočítat.
@j.a.n.i1 uf, já tomuhle moc nerozumím právě
no asi si zavolám našemu fin. poradci o pomoc, upeču mu perník, co mu minule táááák chutnal, udělám kafíčko a snad pomůže a poradí ![]()
AHOJ
Tak na začátek se omlouvám za anonym, nicméně je to o financích a rodinných vztazích, tudíž nechci, aby mě někdo poznal. A kdo mě tu pozná, nechte si to pro sebe, zatím je vše ve fázi úvah a plánů
Chceme kupovat dům. Jeden nám padl do oka, ale za 2miliony jsme ho nechtěli - kvůli dlouhé hypotéce a velkým splátkám, ale i kvůli tomu, že je tam nutné ještě hodně věcí opravit.
Považovali jsme to za uzavřené. Jednoho dne přišli moji rodiče, že se tam byli podívat a líbilo by se jim to - mají 3koně a k domu patří velká zděná stáj, v super stavu. Tak je napadlo, že nám dům koupí - my dáme něco v hotovosti, na zbytek si oni vezmou hypotéku a až dům splatí, bude náš s tím, že oni budou užívat stáj a v zimě i část pozemku(celý má 3000m). Tím pádem budeme vyvázáni z dědictví (jako dědictví se bude považovat tenhle dům). Vše samozřejmě ošetříme smlouvou. Zdá se nám to jako dobré řešení.
K problému - my s mužem máme necelých 500tisíc. Naši by rádi, abychom jim dali 500t na koupi. ALE - to jsou veškeré mnaše peníze a my si chceme 100t nechat ležet stranou, opřeci jen máme 2stará auta a může se podělat cokoli, tak aby bylo kam sáhnout. Tyhle peníze bychom nepoužili ani na opravu domu.
Jde o to, jak jim dát těch 500t. Zatím nám měsíčně zvbývá po zaplacení všeho cca 15-20t, jak kdy. Někdy taky jen 10, záleží, co se musí koupit.
Máme 3 možnosti
Možnost A: Vzít si úvěr přes stavebko na 500t a celé jim to dát - ale děsí mě
ohromný přeplatek kolem 300t(i když je to asi běžné). Splátka by byla kolem 10,5t. měsíčně by nám tedy zbylo 9,5t.
Možnost B: Dát 400 ze svého, půjčit si 300t od banky na 6let(manželovi nedávno nabízeli celkem výhodnou půjčku s nízkým úrokem), z toho jim dát 100t a za 200 opravit nejdůležitější věci a pak postupně. Měsíčně by nám i při splácení půjčky zbývalo „jen tak“ kolem 10-12t.
Možnost C: Dát 400 ze svého, 100 si vzít od babi(nabídla nám půjčku), od banky si vzít 300t a opravovat. Splátka bance by byla tuším kolem 7t a babi 5t měsíčně. Zbylo by nám asi ani ne 7t měsíčně.
A poslední možnost, o které moc neuvažujeme - dát jim našich 500t a půjčit si 300t z banky. ale zůstali bychom bez rezervy.
Co byste udělali vy, popř máte i jiné nápady? V domě se dá bydlet hned, bezpodmínečně se musí udělat kuchyn a koupelna a ASI elektrika, dělali bychom hodně sami, navíc muž je elektrikář, firma by byla jen na něco málo.
Díky za rady…