FKSP příspěvek, jak čerpat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mám dotaz, prosím nevíte někdo? Z FKSP jsem v říjnu dostala nevratnou sociální výpomoc, protože mám těžce nemocného syna, kolegové souhlasili, takže v plné výši. Teď mi volali, že celou částku musí dodatečně přetáhnout přes výplatní pásku a tudíž zdanit a odvést sociální a zdravotní. To se fakt i z tohoto platí kompletní odvody??🤔 Děkuji za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@EvulinkaH píše:
Mám dotaz, prosím nevíte někdo? Z FKSP jsem v říjnu dostala nevratnou sociální výpomoc, protože mám těžce nemocného syna, kolegové souhlasili, takže v plné výši. Teď mi volali, že celou částku musí dodatečně přetáhnout přes výplatní pásku a tudíž zdanit a odvést sociální a zdravotní. To se fakt i z tohoto platí kompletní odvody??🤔 Děkuji za odpověď.
Nevím jak u FKSP ve státním. Ale v soukromém jsou benefity do 20tis osvobozené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janickaIII děkuji, ale jedná se o státní sektor, konkrétně školství, omlouvám se, že jsem to neuvedla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@EvulinkaH tak to je divné
pracuji ve státním a příspěvky z FKSP Nikdy neprocházely výplatnicí! vždy se jen dokladovaly proti-dokladem (např. fakturace z bazénu nebo od cestovky na dovolenou, nebo od provozovatele letního tábora apod.), ty peníze nechodí Nám, ale třetí straně..
problém bude zřejmě v tom, že ve Tvém případě jsi příjemcem byla rovnou TY, takže chápu, že se na to může pohlížet jako na zdanitelný příjem.. nejsem ale účetní, to je otázka pro ni..
Google říká tohle : Od daně z příjmů je osvobozena sociální výpomoc poskytnutá zaměstnavatelem zemřelého zaměstnance jeho nejbližším pozůstalým z FKSP. Pokud se na zaměstnavatele vyhláška o FKSP nevztahuje, poskytuje se sociální výpomoc za obdobných podmínek ze sociálního fondu nebo ze zisku po jeho zdanění.3. 9. 2019
10/ POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH VÝPOMOCÍ A ODVODY Z NICH
Někteří zaměstnavatelé se rozhodli svým zaměstnancům přispívat v případě, že se zaměstnanci dostanou do složité životní situace, ať už způsobenou přírodní katastrofou nebo rodinnými problémy. Co se bude v případě poskytnutí těchto plnění odvádět?
Z HLEDISKA DAŇOVÉHO
Podle § 6 odst. 9 písm. r) je od daně osvobozen příjem do výše 500000 Kč, poskytnutý zaměstnanci jako sociální výpomoc v přímé souvislosti s překlenutím jeho mimořádně obtížných poměrů v důsledku živelní pohromy, ekologické nebo průmyslové havárie na územích, na kterých byl vyhlášen nouzový stav za předpokladu, že tyto příjmy jsou vypláceny z FKSP nebo ze sociálního fondu nebo ze zisku anebo na vrub výdajů, které nejsou výdaji na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Z toho vyplývá, že pokud není na území vyhlášen nouzový stav (ten byl např. při velkých povodních v roce 2002), podléhá tato sociální výpomoc dani z příjmů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 ano, pokud je to příspěvek na dovču, masáže, tak to jde přímo, takže se to ve výplatnici neobjeví. Tady šlo o peníze. Tenhle článek jsem našla, ale je z roku 2007, tak je otázka, zda nedošlo
k novelizacii.
Na druhou stranu příjmy z charitativní akce se nedaní 🤔, přijde mi drsné platit sociální a zdravotní pojištění z částky určené někomu v terminálním stádiu nemoci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@EvulinkaH zeptej se své mzdové účetní. Záleží na asi na dalších faktorech, jak a co bylo vyplaceno. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 zdravim Lucy, chtěla bych se zeptat zda příspěvky z FKSP co píšete jsou dány zakonem, ze musite dostat, nebo bam to dává zamestnavatel? ještě jestli všichni cerpate rovným dílem děkuji Lída
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 zdravim Lucy, chtěla bych se zeptat zda příspěvky z FKSP co píšete jsou dány zakonem, ze musite dostat, nebo bam to dává zamestnavatel? ještě jestli všichni cerpate rovným dílem děkuji Lída
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krapa můžu se zeptat kde seženu kolektivní smlouvu, nikdy jsem na to v práci nenarazila děkuji Lida
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liduška29 píše: Více
A jak my mame vedet, zda vy mate v praci kolektivni smlouvu a kde ji mate. Ptej se personální. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liduška29 píše: Více
Každý to má jinak, jak se to dohodne a dá do smlouvy. A pak máte všichni nárok na to, co se dohodne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liduška29 u každého zaměstnavatele se ten podíl čerpá trochu jinak…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše: Více
Ano, my to třeba dáváme na obědy, na setkání s důchodci a na lékárnu. Ale museli to odhlasovat všichni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit