FKSP příspěvek, jak čerpat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
827
18.3.21 12:36

Mám dotaz, prosím nevíte někdo? Z FKSP jsem v říjnu dostala nevratnou sociální výpomoc, protože mám těžce nemocného syna, kolegové souhlasili, takže v plné výši. Teď mi volali, že celou částku musí dodatečně přetáhnout přes výplatní pásku a tudíž zdanit a odvést sociální a zdravotní. To se fakt i z tohoto platí kompletní odvody??🤔 Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
18.3.21 13:29
@EvulinkaH píše:
Mám dotaz, prosím nevíte někdo? Z FKSP jsem v říjnu dostala nevratnou sociální výpomoc, protože mám těžce nemocného syna, kolegové souhlasili, takže v plné výši. Teď mi volali, že celou částku musí dodatečně přetáhnout přes výplatní pásku a tudíž zdanit a odvést sociální a zdravotní. To se fakt i z tohoto platí kompletní odvody??🤔 Děkuji za odpověď.

Nevím jak u FKSP ve státním. Ale v soukromém jsou benefity do 20tis osvobozené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
18.3.21 13:47

@janickaIII děkuji, ale jedná se o státní sektor, konkrétně školství, omlouvám se, že jsem to neuvedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24818
18.3.21 15:17

@EvulinkaH tak to je divné
pracuji ve státním a příspěvky z FKSP Nikdy neprocházely výplatnicí! vždy se jen dokladovaly proti-dokladem (např. fakturace z bazénu nebo od cestovky na dovolenou, nebo od provozovatele letního tábora apod.), ty peníze nechodí Nám, ale třetí straně..
problém bude zřejmě v tom, že ve Tvém případě jsi příjemcem byla rovnou TY, takže chápu, že se na to může pohlížet jako na zdanitelný příjem.. nejsem ale účetní, to je otázka pro ni..

Google říká tohle : Od daně z příjmů je osvobozena sociální výpomoc poskytnutá zaměstnavatelem zemřelého zaměstnance jeho nejbližším pozůstalým z FKSP. Pokud se na zaměstnavatele vyhláška o FKSP nevztahuje, poskytuje se sociální výpomoc za obdobných podmínek ze sociálního fondu nebo ze zisku po jeho zdanění.3. 9. 2019

10/ POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH VÝPOMOCÍ A ODVODY Z NICH

Někteří zaměstnavatelé se rozhodli svým zaměstnancům přispívat v případě, že se zaměstnanci dostanou do složité životní situace, ať už způsobenou přírodní katastrofou nebo rodinnými problémy. Co se bude v případě poskytnutí těchto plnění odvádět?

Z HLEDISKA DAŇOVÉHO
Podle § 6 odst. 9 písm. r) je od daně osvobozen příjem do výše 500000 Kč, poskytnutý zaměstnanci jako sociální výpomoc v přímé souvislosti s překlenutím jeho mimořádně obtížných poměrů v důsledku živelní pohromy, ekologické nebo průmyslové havárie na územích, na kterých byl vyhlášen nouzový stav za předpokladu, že tyto příjmy jsou vypláceny z FKSP nebo ze sociálního fondu nebo ze zisku anebo na vrub výdajů, které nejsou výdaji na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Z toho vyplývá, že pokud není na území vyhlášen nouzový stav (ten byl např. při velkých povodních v roce 2002), podléhá tato sociální výpomoc dani z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
18.3.21 19:32

@Lucy75 ano, pokud je to příspěvek na dovču, masáže, tak to jde přímo, takže se to ve výplatnici neobjeví. Tady šlo o peníze. Tenhle článek jsem našla, ale je z roku 2007, tak je otázka, zda nedošlo
k novelizacii.
Na druhou stranu příjmy z charitativní akce se nedaní 🤔, přijde mi drsné platit sociální a zdravotní pojištění z částky určené někomu v terminálním stádiu nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
18.3.21 20:40

@EvulinkaH zeptej se své mzdové účetní. Záleží na asi na dalších faktorech, jak a co bylo vyplaceno. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.25 23:32

@Lucy75 zdravim Lucy, chtěla bych se zeptat zda příspěvky z FKSP co píšete jsou dány zakonem, ze musite dostat, nebo bam to dává zamestnavatel? ještě jestli všichni cerpate rovným dílem děkuji Lída

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.25 23:33

@Lucy75 zdravim Lucy, chtěla bych se zeptat zda příspěvky z FKSP co píšete jsou dány zakonem, ze musite dostat, nebo bam to dává zamestnavatel? ještě jestli všichni cerpate rovným dílem děkuji Lída

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.25 23:38

@krapa můžu se zeptat kde seženu kolektivní smlouvu, nikdy jsem na to v práci nenarazila děkuji Lida

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
25.1.25 06:58
@Liduška29 píše: Více

A jak my mame vedet, zda vy mate v praci kolektivni smlouvu a kde ji mate. Ptej se personální. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65200
25.1.25 09:37
@Liduška29 píše: Více

Každý to má jinak, jak se to dohodne a dá do smlouvy. A pak máte všichni nárok na to, co se dohodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24818
25.1.25 17:00

@Liduška29 u každého zaměstnavatele se ten podíl čerpá trochu jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24671
26.1.25 19:29
@vokishka píše: Více

Ano, my to třeba dáváme na obědy, na setkání s důchodci a na lékárnu. Ale museli to odhlasovat všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat