Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Navrhovala bych, abys ho nechala jeden den s dětma samotného. Myslím, že to je ta nejlepší škola. Já si teda na manžela nemůžu stěžovat ani v nejmenším. A jeho konstatování v neděli večer, že už se těší do práce je fakt kouzelné ![]()
Vždyť je to snad normální, že když je ženská doma s dětma, tak chlap chodí do práce. Ale ty děti jste asi chtěli oba, ne? Takže fakt nechápu, proč by to měla být jen tvoje starost. V tvém případě to totiž vypadá tak, že jsi žena v domácnosti a k tomu matka na plný úvazek, takže v podstatě děláš dvě práce. ![]()
Tak já mám doma zlatýho chlapa a toho tvýho bych hnala karabáčem
. Můj chlap taky vydělá tak, že nemusím ke konci měsíce přemýšlet kolik peněz nám ještě zbývá na jídlo, takže v tomto směru pohoda, ale nebere to jako moji odměnu. Ráno tedy normálně odjíždí do práce, vrací se k večeru. Starší syn se na něj hned vrhá, mě stačí dát jen pusu a už jde se starším do pokojíčku a tam si hrají. Mnohdy se ani nestihne převléknout. Jako bonus mi někdy bere mladšího 9měsíčního z náruče a bere ho sebou do pokojíčku a hrají si tam tak nějak všichni tři. Já třeba mezitím připravím jídlo, poklidím, sama se najím, pak se vystřídáme, nají se on i děti. Koupání večer dělá většinou zase můj muž, já pak uspávám mladšího, on staršího syna. PC, tv, povídání, apod. u nás přichází na řadu až po 8. hodině večer v okamžiku kdy už děti leží. Myslím, že v životě by ho nenapadlo jít si po příchodu z práce sednout k pc nebo tv a tak tam vegetit celý večer a o děti ani nezavadit. Musel by se sám před sebou stydět.
L.
On má za těžko nám dát i tu pusu, několik let se tady hadrkuje o tom že jáá musim naběhnout na něj a dát mu pusu, i to je tak strašná práce
jediné o co mi jde je, že já chci aby on chtěl, abych chtěl si s nima hrát, aby si je užil než vyrostou, aby se sám od sebe zvedl a vzal děti na procházku nebo cokoliv jiného, aby mu dělalo radost že je ze svýma dětma, a taky bych chtěla by pochopil že to jsou děti, a malé děti takže prostě nebudou stát v pozoru, hrozně se pořád divý že malý je jak tryskomyš a klárka chvilku neposedí
@dalimil píše:
„unavený z práce“, „odpočinout u PC“, „starosto děti je Tvoje“, co to do jako je?
Tak měl zůstat svobodný a bezdětný, mohl si pěkně po práci odpočívat na gauči, nikdo by po něm nelezl a koupal by se taky pěkně sám… a řekl bych mu, že si odpočine, až se děti ve dvaceti odstěhují…Mám pocit, že spousta chlapů jsou nedospělí tatárci, co neskousnou skok od bezstarostného poflakování ve dvaceti na starost o rodinu a děti ve třiceti. A nebo a to je ještě horší, to vědí, ale vyhýbají se tomu co to jde, protože žena se nakonec postará…
Vůbec si neuvědomují, že ty děti je chtějí, potřebují a oni se o ně musí starat. Ne měli by starat, ale MUSÍ se starat. A starání není jenom sobotní dopolední venčení na hřišti, ale právě to každodení koupání, čtení, příprava večeře, povídání… Na PC je čas až děti usnou, to si tam může sedět třeba do rána.A ženy by měli na tom podílu starostí trvat, moc neustupovat. Prostě oznámit, pondělí a čtvrtek večer tu nebudu, mám cvičení, v neděli odpoledne jdeme s holkama na kafe, starost o děti bude na tobě. Tečka, nazdar.
Neříkám, že to není náročné a že se mi pokaždé do toho chce, ale prostě děti v tomto věku jsou tááák super, že myslím se mi potom v jejich pubertě bude moc stýskat.. a nebudu vzpomínat na to jak jsem si pěkně zagoogloval, ale na koupelnu plnou vody a jijich křik a smích…
ty jo, jsem z tebe nějak naměkko
U nás to takhle funguje a je hezké číst i tu druhou stranu.
Holky já mu přece nebudu neustále vymýšlet nějaké úniky, aby on si vzal děti, to je přece tak základní věc, že mi z toho jde hlava kolem, a já budu nějak sožitě vymýšlet pro něj akce, je dospělý a měl sebrat rozum do hrsti začit fungovat jako táta.
@Anonymní píše:
Holky já mu přece nebudu neustále vymýšlet nějaké úniky, aby on si vzal děti, to je přece tak základní věc, že mi z toho jde hlava kolem, a já budu nějak sožitě vymýšlet pro něj akce, je dospělý a měl sebrat rozum do hrsti začit fungovat jako táta.
Já bych chlapovi, co není zvyklí být s dětmi děti na celý den nenechala
, ono by to ve finále mohlo mít úplně jiný účinek, nehledě na to, že to může zvládnout levou zadní/nebo aspoň nepřizná, že to není tak jednoduché, když to přežijí ve zdraví/,a pak si teprve zaděláš na peklo. Já nevím, proč mu třeba dopředu neřekneš, jdu na dvě hod. pryč, budeš hlídat děti. Domluvit se, aby on s tím počítal, a né na něho vyblafnout ať se stará. Já myslím, že moc chlapů, co chodí hlídat děti do vany není
,a málokterý chlap, příjde z práce a jde si hrát s dětmi, aby měla mamka klid.
Tak vymýšlet akce… Většinou třeba manželovi řeknu, vem si ho do garáže, já vyžehlím prádlo. Někdy zaním letí malý sám, tak jenom pronesu, nech si ho u sebe… Nebo řeknu, že potřebuji uklidit, ať si ho vezme ven (malý má histerák z vysavače). A pak mají ten večerní rituál, který už je dlouho stejný.
Když byl malý miminko, tak jsem koupala já, ale on asistoval - chystal vodu do vaničky, já zatím vyslékala miminko. Pak ho z vaničky přendaval na podložku - já měla v háji záda a tohle mě fakt bolelo. Pak v tom pokračoval, i když se malý koupal ve vaně a čím byl starší, tím víc se zapojoval do koupání až koupe jenom on a dělají tam teda neskutečný cirkus.
Já teda nevím, ale oba z toho mají radost. A manžel to dělá rád právě proto, že vidí tu dětskou radost, ten smích. Do postele ho uloží líp jak já. Někdy mám problém dát malému plenku a manžela v pohodě poslechne. Takže někdy to s malým umí i líp, jak já ![]()
Ale to je tím, že byly postupně docela dlouho spolu a teď už je pro něj malý docela solidní parťák.
Prostě jsem ho zapojovala od začátku, dítě je přece i jeho - vozil, pomáhal s koupáním, hlídal, když sjem chodila plavat a malému bylo třeba 2,5m.
No, tak trochu si myslím, že je to i o tom, jak si to my ženské nastavíme. Když jsem čekala druhé dítě, tak jsem se prostě do vany nezohnula natož abych malého vytahovala ven, takže začal koupat tatínek a už mu to zůstalo. Naprosto v pohodě teď zvládne vykoupat obě děti, přinese mi je a já už je namažu, oblíknu atd. Neříkám, že skáče nadšením, když se na něj děti po příchodu z práce pověsí, ale prostě to tak bere a chvilku jim určitě věnuje.
Teď mu přibyla další starost a to chození se synem do školky. Ráno vstanou, posnídají, oblečení má pro syna nachystané a taky to zvládají bez problému.
Takže fakt věřím, že je to i o tom, jak si to ta ženská zařídí ![]()
Tohle není věc kterou bych si vymyslela ze dne, už se to táhne dlouho, podle mě ho to prostě nebaví
já to mám všechno na krku dost dlouho, a je na čase aby se něco změnilo
když jsem byla těhotná tak pomáhal jak se dalo, jak jsem porodila všechno sklouzlo do starých kolejí jen s tím rozdílem, je mám na starosti o dítě navíc
večer přijde domů, zase strašlivě unavený, ještě bude uražený, že jsem se včera snažila něco s tím udělat, to jsme se samozřejmě chytly
ještě bych měla říct že každý den dojíždí do práce do rakouska, tak 3/4 hodiny tam, 3/4 h zpátky a vstává po čtvrté hodině
Spousta lidi cestuje do prace i hodinu a muze to byt i ve stejnym meste, takze 45 minut mi prijde uplne normalni
Spíš to brzké vstávání
jakou mají pracovní dobu vaši chlapi a co dělají, když jim nedělá problém se doma zapojit?
Ahoj,
ono je těžké radit, sama bys měla vidět, co ho baví a s čím je ochotný pomáhat. Pokud ten čas s dětmi trávit nechce, tak o to hůř se to bude vynucovat. Co zkusit, aby jim večer aspoň přečetl pohádku a najedl se s nimi? No a víkendy trávíte teda jak? Pokud by s vámi jel aspoň jedno odpoledne na výlet, tak by to taky mohl zkousnout. Nebo se vystřídat, jedno odpo je s dětmi on a jedno ty a druhý odpočívá.
Jinak v týdnu jsem na tom jak ty, celý den mám děti na krku, od probuzení do jejich usnutí a chlap je v práci, vrací se mezi 20-22hod. Takže večer také sotva pletu nohama. Když je chlap ráno dýl doma, tak si s nima pohraje, sice jen 30minut, ale lepší jak nic. Když večer přijde dřív domů a stihne děti vzhůru, tak se jim taky vrámci možností věnuje (společná večeře, pohádka atd.) AKorát tohle se mi poštěstí tak 2× do týdne.
Jo a já ten jeho nedostatek pomoci v týdnu vyřešila kamarádkou na hlídání. Zkus popřemýšlet, jestli by to šlo i u vás. Hlídací paní nebo paní na úklid, abys měla víc času na sebe. ![]()
Manžel dojíždí každý den do práce hodinu a hodinu zpět. Vstává cca v 6h. Domů se vrací kolem 18h. Jednou týdně má od 19 do 21 trénink florballu.
Nečetla jsem celou diskuzi ale asi bych panáčka poslala do háje. On jde do práce, má nějakou pracovní dobu a ta jakmile mu skončí, může si pískat, jestli jsem to pochopila. Ty jsi matka, tobě pracovní doba neskončí nikdy, když nepečuješ o děti, vaříš, uklízíš a kdoví co ještě…i ty máš nárok na oddych, já bych takového chlapa nesnesla a ještě aby mi řekl, že když se zapojí do péče o děti, nedostanu peníze…to je fakt moc, děti jsou snad i jeho. Můj přítel dělá od nevidím do nevidím, ráno v 7 do dílny, když dobře, tak večer v 7-8 domů, mám štěstí, že teda pracuje doma. V sobotu jezdí do lesa pro dřevo, pak se pracuje na zahradě nebo kolem baráku…má právo chtít svůj klid ale kdykoliv ho o něco poprosím, nikdy se nestane, že by mi řekl, že dcera a domácnost je moje práce a on to dělat nebude. Úklid po něm nechci ale občas potřebuju s malou pomoct a bez problémů. Je fajn, že vydělá peníze a zabezpečí rodinu ale to není všechno, děti potřebují i otce…a v tomto případě bych se bála toho, že až děti budou starší, odkoukají to od něj a bude to ještě horší…pošleš jedno dítko třeba utřít nádobí a ono ti řekne „tatínek to nedělá, já to taky dělat nebudu“? Dává dětem špatný příklad do života…narovinu bych se ho zeptala, jestli ho jako vlastní děti tak obtěžují, že není schopen je třeba vykoupat, obléct, přečíst pohádku, cokoliv…někdo tu psal, že máš být ráda, že se zapojí aspoň do péče o domácnost. Já to vidím spíš naopak, mě by hodně vadilo, že na děti kašle a chová se, jak kdyby ho obtěžovaly, domácí práce bych si klidně udělala sama, na to má stejně snad každá z nás svůj systém a po chlapovi to akorát děláme znovu ale děti…ty mu jednou vyrostou a pak mu to možná vysvětlí…