Funkčnost domácností při nemoci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4731
17.5.20 12:14
@kvak píše:
Ahoj tak u nás je to podobné. Manžel neumí vařit a ani se to nehodlá naučit. Takže i když mě je špatně, tak musím vstát a uvařit.
Jinak to zdraví : myslím si můžeš mít oslabený organismus z toho, že si neodpočineš.

Ja to nemyslim ted urazlive, ale proc musis? Muj muz teda nastesti zastane vse, ale kdyby mi bylo spatne a je mu se nechtelo, tak se proste neuvari :nevim: neco si objedname, nebo se udelaj parky nebo vejce a jako ty deti taky tri-ctyri dny prezijou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14717
17.5.20 12:14

Manžel se postará o děti, uvaří, nakrmí myčku, vyluxuje, vytře. Provozní bordel teda tolik neřeší, ale to se za těch pár dní taky nezblázní. Nekamarádí se moc s pračkou, ale kdyby děti neměly co na sebe, tak by si taky nějak poradil. Jediné, co fakt musím, je odvoz dcery do školky, ale zase kdybych nebyla schopná ani vstát, tak ji prostě nechám doma. Takže třeba ten týden můžu v klidu ležet a ten základ zvládne, s jazykem na vestě, ale zvládne :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
17.5.20 12:16

Urcite to muze byt z te zmeny rezimu, to podle me nedela dobre moc nikomu, denni nocni smeny, nekdo je na to jeste vic citlivy nez jiny, takze ano, toto s tim urcite souvisi…
Jinak muj manzel se dokaze dobre postarat, mame lety overeno, ted jsem mesic pred porodem a temer cele tehotenstvi jsem byla na pn, byla jsem nepouzitelna, nadmerne zvraceni, pak unava, prospala bych tyden v kuse, ted ke konci se sotva pohnu, byla jsem nachlazena v zime, na jare jsem skoro mesic chodila o berlich kvuli kolenu, no krasa… a manzel se o me staral, sem tam neco uvaril nebo jsme objednali, uklidil, zvire obstaral (to dela i bezne), ja jen sem tam prala, nebo udelala mycku, umyla koupelnu atd, kdyz jsem mela dobry den… a zvladli jsme to, vim, ze se na nej muzu spolehnout… stejne je to i naopak, kdyz je on nemocny, tak se o nej staram, jidlo, cajik, co je potreba… ale vim, ze to u jinych tak nefunguje, staci se podivat treba k nasim, tam lita mamka i nemocna, tata lezi na gauci u tv i zdravy, nedejboze, kdyz je nemocny… vzdy jsem vedela, ze takhle to nechci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.20 12:34

Děkuji za komentáře. Nikdy mě nenapadlo nad tim přemýšlet až teď, když nastala daná situace.
Já jsem vyrůstala jen se sourozenci a matka byla samozivitelka, museli jsme si umět poradit a zastat doma dost věcí, je fakt, že jsem si to přenesla do svého soukromého života, zastanu hodně práce a chlapa jsem rozmazlila, teď je to hodně znát.
Nechci být nevděčná, jsem ráda, že alespoň o malou je postaráno, na druhou stranu místo popíjení piva se sousedy by mohl udělat něco v domácnosti nebo kolem baráku, až se uzdravím, tak o to budu mít více práce :nevim:
Každopádně přemýšlím jak to celé napravit? Poslední dobou jsem hodně unavená a často nemocná, nechci celý život dělat všechno sama, teď už vidím svoji chybu..

• Citovat
  • Upravit
7674
17.5.20 12:46

Chlap zvládne něco jednoduchého uvařit. Poklidí taky (ne tak dokonalé jako já…) umyje wc, umyvadlo, povysává, asi by nevytíral, neleštil zrdcadlo apod. S praním je to horší, ale dle instrukci by to zvládl. Rozhodně by se postaral kdybych onemocněla. Nenechal by mě se 40 horečkama stát u sporáku. Případně když už, objednala by se pizza a bylo by.

A jinak nemocná jestli jsi častějí tak to bude z únavy Já měla anginu jednou v životě, když jsem pracovala v obchodě a dělala jsem brigádně navíc k úvazku asi 80-90hodin měsíčně. Skoro žádné volno. Pak jsem zvolnila. Na podporu imunity je nej vitamín D. A určitě odpočinek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
17.5.20 12:47

Chlap uklidi provozni bordel - pusti vysavac, da nadobi do mycky a z mycky, postara se o psa - nakrmi, vyvenci i o dite - da jidlo ze sklenicky, prebali, vykoupe, pohraje si, vezme ven. Jidlo pro nas objedna. Pripadne je schopna zaskocit moje mamka - priveze jidlo, vezme si na chvilku malou.
Urcite bych po manzelovi nechtela aby vytiral nebo uklizel koupelnu, prach, okna, tridil pradlo pral a zehlil apod… i kdyz by to asi zvladnul. Ale rikam si, ze ten tyden se to nepos…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
17.5.20 12:49

Teď už to nenapravíš, bude max naprdlej že z ničeho nic musí makat. Já jsem od začátku soužití s manželem dělala v domácnosti jen tolik, kolik jsem při práci a škole stíhala a kolik se mi chtělo, zbytek dělal manžel. Navíc chápe, že lednice se sama nenaplní, nádobí do myčky samo nenalétá a oběd se sám neuvaří. Takže dělá průběžně všechno, s dcerou byl rok a půl na rodičáku, takže s tou jsou parťáci. Nevařila bych, když se nám nikomu nechce, tak si objednáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
17.5.20 12:53

Zakladatelko prostě lehni a nedělej nic. Ale musíš to vydržet dlouho, ne týden. Můj muž nikdy nebyl lenoch, ale rizikové těhotenství s pobytem v nemocnici ho fakt vycvičilo. Od té doby umí všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151
17.5.20 13:47
@Anonymní píše:
Zdravím, skolila mě angina, ale tentokrát vážně fest, 40 horečky, bolest celého těla apod, to mě přimělo zamyslet se nad tim jak funguje naše domácnost, manžel je "nucený zastat moji funkci v domácnosti, postarat se o dítě, uvařit, nákup, nějaké práce v domácnosti a musím říct, že to trochu pokulhává, postará se o dceru ( byť s ní celé dny vysedává u sousedů, kde si malá pohraje on si dá pivo, pokecá), ale budiž nějakým způsobem je o dítě postaráno, ( nechci ho prudit ) ještě zvládne umýt nádobí, ale už je maximum, vaření, domácnost, zvířata to je totálně mimo, kdybych se včera nevzchopila a nešla uvařit, tak už třetí den upřímně jime rohliky 8o a to nemluvím o šíleném bordelu doma. Jak fungují Vaší chlapi, když vy nemůžete?Druhý dotaz je ohledně mého zdraví, poslední dobou mě skolí všelijaká viróza, permanentně jsem nastydlá, když malá marodi pokaždé to od ní chytnu, teď mě dorazila ta angina, dřív jsem to takhle neměla, imunitu jsem měla celkem dobrou, mohlo by to být tím, že jsem za poslední půl rok najela v práci na režim denní, noční? S malým dítětem si neodpočinu, po noční jedu vlastně nonstop s dítětem, od září už mi ji vezmou do školky, tak by mohlo být lépe, ale zase 12h režim se mi prostě s malým dítětem neslučuje, přemýšlím, zda bych v práci poprosila o 8h směny, nechci se zdravotně oddělat, mohlo by to s tím souviset?
Děkuji za odpovědi a přeji hezkou neděli :kytka:

Můj muž je schopen mě 100%, zastat. Když jsem v šestinedělí dostala zánět prsu, tak mi dávkoval paralen, měnil obklady a do toho se staral o malého, přebaloval, oddával mlíko, nakrmil malého, uklízel, vařil, nakupoval a dokonce i zkoušel žehlit. Mám báječného může. A k tvému dotazu. Nedostatek spánku ti může totálně rozházet imunitu a bude trvat dlouho, než se dáš dohromady. Asi bych popřemýšlela nad změnou. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
17.5.20 14:01
@Melodie91 píše:
Ja to nemyslim ted urazlive, ale proc musis? Muj muz teda nastesti zastane vse, ale kdyby mi bylo spatne a je mu se nechtelo, tak se proste neuvari :nevim: neco si objedname, nebo se udelaj parky nebo vejce a jako ty deti taky tri-ctyri dny prezijou :nevim:

V pohodě, beru to 🙂. No víš já ho nikdy do vaření nenutila a on zastává názor, že má vařit ženská. Před čtyřmi roky jsem skončila na tři týdny v nemocnici. A to ho taky nedonutilo. Vařila, prala a žehlila jeho máma, která bydlí s námi v baráku. Hold jsem moc měkká (blbá) a teď mě to mrzí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.5.20 14:19

@kvak A kdyby tchýně nebyla, tak co? Pojde i s dítětem hlady?
Nechápu, že nějaká ženská vychovává syny k tomu, aby se bez ní, restaurace nebo nějaké jiné ženské ani nebyl schopný normálně najíst a vyprat si prádlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
17.5.20 14:46
@Svistice píše:
@kvak A kdyby tchýně nebyla, tak co? Pojde i s dítětem hlady?
Nechápu, že nějaká ženská vychovává syny k tomu, aby se bez ní, restaurace nebo nějaké jiné ženské ani nebyl schopný normálně najíst a vyprat si prádlo.

Jo tak to nevím, jak by to dopadlo. Můžeš být ráda, že tvá tchýně byla důsledná a naučila tvého muže prát, žehlit, vařit. Moje tchýně ještě byla stará škola a nenaučila ho to. Pro mě bohužel je to blbý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.5.20 15:30

@kvak Tchyne ho nic neucila. Ona jen deti neobskakovala. Takze kdyz chtel jist, musel si uvarit, kdyz chtel triko, musel si ho vyprat a vyzehlit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
17.5.20 15:45

Ahoj zakladatelko :mavam: my se zatím o dítko jenom snažíme, takže máme na starosti jen zvěř :lol: takže s první částí dotazu ti moc neporadím.
Každopádně, před dvěma lety jsem dostala angínu, kterou jsem přechodila a od té doby jsem byla každý měsíc nemocná. Chřipka, angína, zánět průdušek, zánět močáku, nebyl měsíc abych byla zdravá. Trvalo to rok. Během roku jsem měla asi 8× antibiotika. Potom jsem si nechala udělat kompletní imunologické vyšetření, a kromě extrémně nízké hodnoty vitaminu D jsem prý naprosto v pořádku.
Začala jsem tedy doplňovat déčko, a změnila jsem práci, ve které jsem byla neustále ve stresu.
Teď jsem víc jak půl roku bez jakékoliv nemoci 🤷🏻‍♀️
Těžko říct, na co tělo takto reagovalo. Jen přidávám zkušenost 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
17.5.20 16:02

Chlap je schopný udělat doma vše, ale vařit jako já neumí, takže spíš něco lehčího nebo by koupil :) Jinak co se týká práce, tak ano, ta může hodně pobourat imunitu, stejně jako stres a životní styl… doporučuji ji pořádně posilovat. Když šla dcera do MŠ, tak sem bohužel nesehnala jinou práci, než 12tky v OC. Takže když sem měla směny, tak v MŠ vyzvedl taťka a normálně s dcerou fungoval. Teď čekáme druhé, budu si pak hledat práci jinou a doufám, že seženu lépe časově. Teď jsem odjela ráno v 8 a přijela věčer kolem 22 :think: Drž se, ať je brzy lépe a zkuste to doma probrat. Ohledně směn v práci se zkus domluvit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex