Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chci se zeptat, co muze zpusobovat suchou, supinatou kuzi na loktech?
Vsimla jsem si toho u znameho. Je to tedy extrem. Ma tam hluboke praskliny, cele lokty bile jako by mu je nekdo vzal smirglem..? ![]()
Muzou to byt nejake otlaky? Treba jako maji psy, kdyz lezi na tvrdem povrchu? ![]()
@tabitta píše:
A nemel by lupenku rozlezlou více?
Nemusí. Dcera měla právě jen lokty a trochu kolena.
Koukala jsem na obrazky. No on to ma jen bilo- sede, ruzova kuze neprosvita..
@tabitta píše:
Ahoj, chci se zeptat, co muze zpusobovat suchou, supinatou kuzi na loktech?
Vsimla jsem si toho u znameho. Je to tedy extrem. Ma tam hluboke praskliny, cele lokty bile jako by mu je nekdo vzal smirglem..?
Taky to může být plíseň ![]()
![]()
O tohle mi prave jde, jestli ro neni neco nakazlivyho. Jsem s nim v denodennim kontaktu, uzkem ![]()
@tabitta
Tak se ho zeptej. Jestli s tím nic nedělá, asi bych nenosila krátké rukávy u jeho stolu.
Může je mít jen vysušené. Jestli s jím je řeč, nabídni mu třeba indulonu nebo obyč vazelínu. Jestli je to plíseň, spíš by mu to mazání mastným zhoršilo. Drbe se na tom?
Toto měl děda. Měl bílé, ošklivé lokty a byla to lupénka. Nikde jinde na těle ji neměl. Jen na těch loktech. Růžová kůže mu neprosvítala. Jak píšeš, měl tam hluboké praskliny. Pomáhal jen pobyt u moře. To se mu to srovnalo, ale od Vánoc to vypadalo vždy velice ošklivě.
Na tvém místě bych se opatrně zeptala. Lepší než dělat závěry sama.
Me napada jeste stitna zlaza, muzou to byt zacinajici potize, tam je taky nekdy doprovodnym jevem sucha kuze (a spousta dalsich moznych jevu, bohuzel).
Rec s nim neni, je to takovej divnej pavouk, poslal by me do haje. Drbe se na tom, ma suche popraskane i ruce.
Tak já mám taky suché lokty, teď jsem teda koukala a ty šupinky jsou takové bílé. Je to opravdu suchá kůže, jako třeba suché paty. Nesvědí to, není to citit jakože by to svědilo, max s dlouhým rukávem, kdy se kůže zachytává, to je nepříjemné. Já jsem celkově „vysušená“. I třeba obličej se mi dost loupe a šupinatí, mám prostě suchou kůži. Na ty lokty používám prostě to drbátko jako na paty a namažu (nejlépe krémem na popraskané paty
) a je to nějaký čas v pořádku. Je fakt, že mám problém s pitným režimem - piju tak 0,5 l za den, někdy ani to ne. Teď se snažím více, a řekla bych, že to jde na pleti poznat.
Lupénka to není, tu má muž, také na loktech a kolenech, ale ne přímo na tom ohybu/na kosti loktu, ale spíše na předloktí a je to i narůžovělé, a drápe si to.
Edit: tak pokud se drápe, tak to lupénka být může…
@tabitta píše:
Rec s nim neni, je to takovej divnej pavouk, poslal by me do haje. Drbe se na tom, ma suche popraskane i ruce.
Tak to asi vypadá na lupénku. Ale jestli s ním není řeč, sotva se něco dozvíš.