Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jinak me teda dost prekvapilo, ze nase deti tihly k hrackam sveho gender nejak automaticky, aniz bychom jim neco podstrkovali. Nejstarsi syn nemel do Roku doma jedine auticko, vsechno takove tz neutralni miminkovske hracky, ale kolem prvnich narozenin zacala naprosta fascinace auty nasledovana vlackomanii. Takze jsem podle toho i nakupovala. U mladsiho to bylo to same s tim, ze on je mene technicky a vic pecovatelsky typ, takze pro nej byl i ten kocarek s panenkou, ruzna zviratka, konici, plysaci. Ale vylozene treba barbiny je vubec nezajimaji, jejich bratranec jich ma nekolik a ani jednou je nevzali do ruky, v hrackarstvi se na ne ani nepodivaji.
No a dcera, presto ze vyrusta se dvema kluky a obklopena prevazne klucicimi hrackami, velmi brzy zacala projevovat zajem o moje liceni, korale, nausnice, sukynky. A to jsem mela v planu ji oblekat do veci po synech. Ale kdyz jsem videla, jak se zhlizi v zrcadle, kdyz dostala sve prvni nausnice (8m), jak byla stastna, kdyz ji neter vyzdobila sukynkou a veneckem z pampelisek (v necelem roce)…
Je to proste takova holcicka, co si da na krk korale a jde si jezdit s anglicaky. ![]()
Nebudu starší dceři rvát auta, dkyž vím, že ji to nebaví. Stejně jako mladší nebudu nutit malovat, když vím, že ji to nebaví. ![]()
Osobně dávám dětem ty hračky, které je baví a o kterých si myslím, že jsou vhodné (materiálově a věkově)
dál neřeším. A měli jsme pro holky garáž a autíčka, stejně jako domoček pro barbie a panenky ![]()
Genderově neutrální - to mě nijak nebere. Jsem žena a jsem za to ráda
stejně tak jsem ráda, že mám dcery, které baví holčičí věci. Ačkoli, mladší miluje auta, motorky, buldozery, letadla a rakety - nezakazuju jí to, naopak všude s sebou tahá Bleska MacQueena
a že ji moc nerostou vlasy a nemá naušnice, pak těžce vysvětluju, že to není ružový kluk, v hadrech po sestře, ale opravdu holka ![]()
@Russet píše:
První reakce strejdy, když viděl kuchyňku - vždyť jento kluk! Ale pořád slyším o šéfkuchařích, holky jsou spíš cukrářky. Ne že bych z něj chtěla mít Polreicha, ale proč by chlap nemohl vařit? Asi je in holky nechat dělat vše, i „klučičí“ záliby, ale když se kluk pasuje do „holčičích“, bude z něj baba a to je ble. Tak uvidíme, co nám z něj vyroste.
O kuchynkach jsem se zrovna bavila s ucitelkami ve skolce, rikaji, ze je to jedna z nejvytizenejsich hracek bez ohledu na pohlavi deti. Vyhraji si vsichni. A treba v cekarne u pediatry ke kuchynce zamiri jako prvni KAZDE dite, ktere tam prijde (od sotva chodicich mimin po mladsi skolaky), schvalne to sleduju.
@Hoa Mai píše:
O kuchynkach jsem se zrovna bavila s ucitelkami ve skolce, rikaji, ze je to jedna z nejvytizenejsich hracek bez ohledu na pohlavi deti. Vyhraji si vsichni. A treba v cekarne u pediatry ke kuchynce zamiri jako prvni KAZDE dite, ktere tam prijde (od sotva chodicich mimin po mladsi skolaky), schvalne to sleduju.
U nás mají ve školce i obchod. Tam většinou syna nalézám, když ho vyzvedávám ve třídě.