Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Janikula Už takhle rychle MS. To je super. Já si po revizi počkala skoro 7 týdnů
Tak držím palce aby v pondělí bylo hcg 0 a vy jste se mohli začít snažit na novo. Nebo jaký je u vás ted postup?
@TerkaBaterka mě to je taky divný. Ale přítel v té době co jsme byli na imunologii onemocněl, takže to mohlo být i proto. Pokud nemají ten spermiogram nějaký katastrofální, tak stačí brát ty vitamíny a změnit návyky jako kouření, alkohol i stres.
když jsem se objednávala na UTZ, tak mi to vycházelo na tuhle sobotu, ale řekla mi ať přijdu v pondělí. Tak snad to nebude pozdě. Jsme se mohly potkat ![]()
@TerkaBaterka já na revizi nebyla, nechali jsme tomu volný průběh, i primářka z gennetu mi to tak řekla, že takhle rané těhotenství, že počkáme na ms. V pondělí ráno jsem brala poslední léky, pak jsem vše vysadila. Už bych měla 6. narkozu za poslední rok, tak se mi do té revize ani nechtělo a byla jsem ráda, že prim. sama přišla s tím, že by to mohlo jít bez revize. Kamarádka mě trochu strašila, že ji bolelo břicho, tak jsem si koupila ibalgin domů, ale zatím mi nic moc není. JSem v tomhle fakt exot. Blbý je, že pořád není vyloučené mimoděložní.
Někdy mám chvilky, že mám chuť se na vše vykašlat, je to takovej nápor a vůbec není jistý, že se mi to miminko povede, nejhorší je ten věk ![]()
@Janikula Ahoj Jani, tak hlavně aby se už MS spustila a vše odešlo z těla samo. Máš domluvenou nějakou konzultaci co dál?
@Danny001 v pondělí jdu na hcg k obv. gyn a ve čtvrtek jedu do Phy na genetickou konzultaci, kde bychom se měly s MUDr. domluvit na dalších testech, rozhodně chci hematologii a imuno (to bude další bojovka tam pak dostat chlapa
). Už jsem se po tom trochu pídila a prý úplně kompletní imuno dělá jen Podolí, pak Plzeň (tam je dobrá doktorka, ale je to teda dost daleko
). Už nic nechci nechat náhodě a čekat na rady lékařů, protože si myslím, že třeba tu hematologii mi mohli dávno udělat ![]()
@Janikula já mám genetiku a imunologii v Praze-Karlín na Imunii. To myslíš, že nedělali kompletní? A co se dělá na té hematologii? To vyšetření vůbec nemám a to jsem myslela že už mám všechno ![]()
Určitě si tyhle vyšetření nech udělat. A mezitím se vám to třeba povede přirozenou cestou. Nikdy nevíš. ![]()
@Danny001 mně to řekla už v pondělí i na endokrinologii…laicky řečeno imunologie, že bych mohla brát embryjko jako za vetřelce a chtít ho ze sebe vypudit a hematologie - krev. srážlivost atd, že se pak prý může ucpat přívodní žíla k prckovi a je zle…holky berou pak léky nebo injekce třeba celé těhot. na ředění krve.
No to víš, hledám, kde je kdo nejlepší, včera jsem našla toto a už jsem to četla na více místech, ale tady je to tak jako jednoznačně popsané
http://www.neplodnost.org/…nologie.html Chci už rovnou i tu reprodukční imunitu. Protože já otěhotním, prcek se zavrtá, ale pak to nějak vzdá nebo ho moje tělo vypudí. Dobrá je ta Plzeň, ale to je tak daleko ![]()
Jo a jinak si na tu imunologii holky moc chválí MUDr. Karin Malíčkovou, prý je hodně dobrá, psaly jí i mejlíky na konzultace a odpovídá svižně.
Holky my jsme to měli tak, že jsem šli v Gennetu na genetiku, kde manželovi zjistili že má Leidenskou mutaci a poslali ho na hematologii v místě bydliště. Leidenská mutace znamená, že se mi více zahušťuje krev a tak může mít sklon k trombózám a emboliím atd. je to dědičné a když to má žena je to problém při otěhotnění a samotném těhotenství. Jeho sestra to má taky, ale už počala a porodila před 5 lety jednoho syna a nevěděla nic.. až ted, když jsme my procházeli těmito prohlídkami jsme je na to upozornili.. no a opravdu se to u ní prokázalo. Celé těhu si píchala injekce na ředění krve a píchá si je do ted.. to už je malej na světě. Takže nám to dělali v rámci genetiky.. asi.
Imunologie je v Praze v ulici Křižíkova, tam chodíme my. Zjišťují tam právě jestli není alergie na sperma a zda matka neprodukuje látky proti embryu a přesně jak bylo řečeno, nebere ho jako vetřelce. Což se u nás neprokázalo. Já mám jen něco se štítkou a na to už se léčím. Dali nám tam vitamín D, který oba bereme jednou týdně 20 kapek. A kdybych šli do IVF měla bych brát Prednison, kvůli té štítce, ale to jsme s Mokrou zatím vyloučili.
@Janikula Je dobře že jsi nemusela na revizi a tím pádem nebudeš muset dodržet nějaké šestinedělí a ani další snažení, což běžně po revizi doporučují.
@TerkaBaterka já měla i hodně nízkou sliznici, když mi dělala min. týden uz. Ale blbé je to hrozící mimoděložní, hcg musí jít na nulu. No aspoň vím, že opravdu nemám problém otěhotnět - přirozeně i při ivf, ale kolem 5.tt se to pokazí a jde to k šípku celé
, takže bude potřeba se zaobírat tímto směrem…
@TerkaBaterka @Janikula tak nám tu hematologii dělali taky asi v rámci genetiky. Na Karlíně v té Imunii jsmě byli jednou a měla bych tam jet na kontrolu v 10 tt. Žádnou alergii na sperma nebo embrio nemám. Zjistili tu štítku a lehce zvýšené NK buňky, proto beru při IVF a teď i KET Medrol a Pentomer.
A ty tam Terko jezdíš na kontroly?
@Janikula Já když jsem v červnu otěhotněla, měla jsem při kontrolním utz taky sliznici jen 5mm, vajíččko se zavrtalo a mimčo až do 9týdne prosperovalo, ale pak se to posralo! Ale byla to chromozomální vada a byla to jen náhoda, takže i s nízkou sliznicí se asi dá.. když bereš utroš nebo duphaston, tak je to v poho.
Snad se o mimoděložní jednat nebude. Držím palce. Já ještě 6 týdnů po revizi měla hcg 13. ALe to je prý bráno jako negativní ![]()
@Danny001 Nee. Byli jsme tam jen na konzultaci těch výsledků. Sice to bylo asi o čtvrt roku dýl než jsme měli, ale vyskytly se nějaké koplikace a dřív jsme se tam nedostali. Pokud bych otěhotněla, taky po mě chtěli, abych tam pak přijela na kontrolu, resp. na odběry krve. Ale přijde mi to naprosto zbytečný, když docházím na endokrinologii tady v MB. Takže se na to pak asi vykašlu.
@TerkaBaterka ono prý nějaké pidi hcg v těle je i bez těhotenství, některé laborky prý i jako pozitivní těh. berou až hcg nad 50j. ![]()
Jak jsem celý ty dva týdny pořád sledovola a doufala, že ze mě nic červenýho nepůjde, tak teď se modlím, ať už se to rozjede a jde to pryč, ať se zas vrátím do normálu.
@Janikula Já třeba dělala tenkrát TT když jsem to po revizi nedostala a měla jsem tam ducha.. z krve mi zjistili pak 13j. ale řekli mi, že se to bere jako negativní. No a po první MS jsem dělala TT, když jsem to po 30 dnech nedostala a už tam nebylo nic. Takže asi už jsem na 0. Ale chtěla jsem tím říct, že i takto slabé hcg ten test odhalí, což mě docela překvapilo.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.