Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Martrich píše:
přesně tak, asi nejlepší je ta sladká nevědomost, když jsem šla do 1. IVF a říkala si, že když to nejde samo, tak tohle je tutovka a vyšlo to, věřím tomu, že psychika je půlka úspěchu, pak důvěra v doktora a samozřejmě také kvalitní laboratoř.. nakonec mam to jediné dítě, které je mi vším z Iscaru, i když oni se na tom podíleli jen částečněA pak moc ráda čtu ty příběhy, kdy holka má třeba jen část vaječníku a jeden průchozí vejcovod a otěhotní přirozeně… jak píše Gabča, tohle je mezi nebem a zemí
také to ráda čtu, jelikož mi to dodává naději, že i já s jedním neprůchozím vejcovodem mám malilinkatou šanci
a ono je lepší mít nějakou naději než vůbec žádnou
buď ráda za to jedno dítě a děkuj bohu, že ho máš, když budeš spokojená a smířená, tak nakonec to druhé přijde samo a ani nebudeš vědět jak, uvidíš ![]()
@Dr.Renča krásně jsi to napsala
, já se snažím držet toho citátu co mam pod metříkem, něco na tom bude. Akorát rozum mi říká jedno a ta touha mě prostě stále drží… no je to těžký se od toho zcela odpoutat… To by možná šlo, kdyby kolem mě nebyly pořád samé těhotné ![]()
@Ziw aha, tak to bych to nechala spíš na to pondělí,,,jo dovolat se tam je vždy o nervy…
@pandiiik Asi to nechám na pondělí, ještě tedy uvidím jak se to do večera rozjede a kdyžtak se tam pokusím zítra ráno zavolat a zeptat se jich.
@Cuddy píše:
Prosim Te, kdyz tak sledujes to pgs, je hodne zen, ktere nemely zdrave zadne? Protoze zde jste vzdy alespon jedno mela zdrave kazda.
no já mám po PGS jen jedno a jsem zvědavá jestli bude zdravé…
@Gabriela1234 ano to bylo na Tebe
já začínám mít šílený strach jestli nám to jedno vydrží a bude zdravé, je to náš poslední pokus na pojištovnu…v pondělí to bude 14 dní co mrazili tak by snad po víkendu mohli mít výsledky? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, nezvládnu přečíst 1331 stránek příspěvků co tu je, tak prosím moc o radu takto… Máme jít do Gennetu, mne je 38,5, partner mladší. Všechny výsledky už máme včetně genetiky - vše v pořádku. Akorát co se genetiky týče mám sestru s Douwn. syndromem a můj otec měl cystickou fibrozu. I u prvního těhotenství jsem chodila na více ultrazvuků. Předpokládám, že díky tomu i mému věku 38,5 budeme mít nárok na gen. vyšetření embrií na pojištovnu. V ceníku gennetu je však, že se něco doplácí, ale nepochopila jsem přesně co? Jsou to ty ampulky v kterých se embria mrazí? Prošel jste tímto někdo? Co je, když to hradí pojištovna, zdarma a co se doplácí? A kolik? Peníze bohužel hrají taky roli - nejsme milionáři. Jinak máme jedno zdravé dítko - přiorozeně před 4 lety. Bojím se ale podstoupit IVF a pak muset jít ve 3. měsíci na revizi, když by bylo něco špatně… Moc děkuji za odpovědi a držím všem pěsti. Anonymka
ahojky pokud máte v rodině postižení a je to více jak 35 let tak v Gennetu ti udělají PGS/PGD zdarma
@Kamilaa7 - holka klid, to bude dobrý.
Kdybych měla uvažovat tak, že je z jednoho IVF jen jedno vhodné embryo - tak bych teď měla jít spíš rovnou do IVF než do KETu, když to má být vlastně „dvojče“ Adámka.
@pandiiik my taky jsme to měli v pořádku, já jsem taky zvědavá. doufám že už to vyjde.na konci ledna to bude rok co tam jezdíme a už bych chtěla mít klid.
@Gabriela1234 tak já ještě týden počkám a potom zkusím zavolat… a jak jste se domluvili na dalším postupu?
@Gabriela1234 ahaaa moc děkuji
Já bych chtěla co nejdříve jít na KET, pokud bude vše ok.
@Cuddy píše:
Prosim Te, kdyz tak sledujes to pgs, je hodne zen, ktere nemely zdrave zadne? Protoze zde jste vzdy alespon jedno mela zdrave kazda.
Ja jsem tu zaznamenala v 90 % jedno zdrave, par stastlivcu dve zdrava embrya a ze by nebylo ani jedno, to jsem taky cetla, ale minimalne. Spis v jinych skupinach a tam jsem nakoukla zase opravdu vyjimecne, takze „statistiku“ si muzu delat jen z Gennetu a to je valna vetsina s jednim zdravym. Je tu par holek, co neotehotnely u Roznickove, vypadalo to na spatna embrya a po prechodu k Jarosove bylo jedno zdrave a znamenalo tehotenstvi. Udelala jsem si z toho pto sebe soukromy zaver, ze Jarosove oblibena stimulace a celkem pecliva priprava na transfer s uzitim hormonu dost zveda sance. Ale zarazelo me, jak to, ze je nas tolik jen s jednim zdravym bez ohledu na vek. Napadaly me silenosti, ze si Gennet na zbytku dela vyzkumy, protoze to nejde ohlidat a veda musi jit kupredu. Potom jsem se ptala na Mimibazaru, at se mu ozve kdo mel PGS nebo PGD a jestli mely mezi embryi nejaky s vadou. Ozvalo se mi 12 zen z ruznych center, vek od 25 do 42 a vsechny mely nejake s vadou. To me uklidnilo. Ptala jsem se v dobe, kdy mi oznamila dr. Jarosova, ze ze tri blastocyst jsou dve s vadou. Nasledoval hovor s genetickou, ktera mi k tomu rekla vice. Byla jsem dost vydesena, tak jsem to potrebovala vic probrat.
@Dr.Renča píše:
@Martrich to jsem si právě také říkala jaká je to obrovská smůla mít vyšetřené embryo s postižením…a to jsou potom holky, co mají nevyšetřené embryo, ještě je opožděné a zpomalené, přesto se chytne a narodí se zdravé dítě…je to prostě o náhodě a štěstí
Kdyz se to nevysetrene narodilo jako zdrave dite, tak kdyby se vysetrovalo, bylo by oznaceno jako zdrave. I kdyz je embryo nekdy pomalejsi, pokud je geneticky zdrave, je proste ok a rozhodujici je, jestli dojde do vsech svych stadii vyvoje. Nahodu bych v tom nevidela.
@Dr.Renča píše:
@Martrich to jsem si právě také říkala jaká je to obrovská smůla mít vyšetřené embryo s postižením…a to jsou potom holky, co mají nevyšetřené embryo, ještě je opožděné a zpomalené, přesto se chytne a narodí se zdravé dítě…je to prostě o náhodě a štěstí
Necetla jsem vse zpetne. Oni nevysetruji vse, ale jen ty nejcastejsi vady a projedou vsech 46 chromozomu. To se podepisuje v dokumentaci, ze PGS nenahrazuje screening.
@Martrich píše:
přesně tak, asi nejlepší je ta sladká nevědomost, když jsem šla do 1. IVF a říkala si, že když to nejde samo, tak tohle je tutovka a vyšlo to, věřím tomu, že psychika je půlka úspěchu, pak důvěra v doktora a samozřejmě také kvalitní laboratoř.. nakonec mam to jediné dítě, které je mi vším z Iscaru, i když oni se na tom podíleli jen částečněA pak moc ráda čtu ty příběhy, kdy holka má třeba jen část vaječníku a jeden průchozí vejcovod a otěhotní přirozeně… jak píše Gabča, tohle je mezi nebem a zemí
Delam to tak, ze se zamerim na pribehy s happyendy a ty ctu porad dokola. Verim, ze tim pritahuju, ze se i mne zadari. V hlave nemam negativni myslenky, jen x dobrych pribehu. Pomaha to.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.