Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
My máme z těchto lékařů zkušenost jen s andrologem MUDr. Vik, musím říct, ze je fakt výborný 👍🏻 A má k chlapům takový skvělý “no stress” přístup
@kambalaka píše:
My máme z těchto lékařů zkušenost jen s andrologem MUDr. Vik, musím říct, ze je fakt výborný 👍🏻 A má k chlapům takový skvělý “no stress” přístup
Jj, já to mám zmáknutý, kdo je kde TOP.
Kromě toho, třeba imunoložka Černá s Vikem ráda spolupracuje a to samé s prim. Višňovou. Oni o sobě taky vědí, že patří mezi ty nejlepší. Pak asi i líp kooperujou, i když každý sedí jinde.
Ahoj ženy, také se připojím se svými poznatky. Nyní v září jsme podstoupili 1.IVF v Gennetu (ICSI, MFSS, embryoglue). Manžel asthenozoospermie, mě nenašli jinak nic. Pocity vcelku dobré, (ovšem -jde o byznys, to je jasné), stimulaci vedla dr. Langerová. Měla jsem Gonal a poté Cetrotide, výsledkem bylo 13 zralých vajíček, oplodnilo se 9, 3. den 7 dobře se vyvíjejících embryí, ale do 5. dne zbylo pouze jedno embryo. Měli jsme v plánu PGT, ale bohužel.. A to je to, co mě zaráží. Nebylo mi jednoznačně odpovězeno, v čem je chyba. Zda v kvalitě oocytů nebo spermií. Volili jsme metody, které nám byly doporučeny, ale ani to nestačilo. Zvažuji nad možností, vybrat pro druhý pokus jiné CAR, kde je lepší embryolog, ale nějak se v tom neumím zorientovat. Máte někdo tip, kde je erudovanější/ individuálnější přístup? Případně kde je to v poslední době top? Připadám si trochu jako pokusný králík, ale to by se asi stávat nemělo.
@Vesper1 ja mela z 12 embryí 5.den pouze 3 z druhého ivf. První ivf nedošlo do 5.dne ani jendo.. Řekla bych, ze tohle není na vině car ani embryiologa.. Vajíčko oplodni metodou icsi a pak záleží na embryu, jak se vyvíjí.. Nikdo do toho zasahovat nemůže. Říká se, ze kdyz se přestanou vyvijet do 3.den může za to vajíčko a když později, tak spermie.. Me tedy 1.ivf nevyšlo vůbec ale i pres to jswm v gennetu byla spokojená a jinam jsem nešla. Ale to záleží na každém.. A tedy píšete, ze mate Lamgerovou.. Ta je prý top třída ze všech doktorů.
@Vesper1 já bych po 1.IVF rozhodne nehazela flintu do žita a zůstala ve stejném CARu. Langerová je top a nám teda hodně pomohla. 1.IVF je všude většinou tak pokus, jak reaguješ a nikdo neví, jak to dopadne. My po 1.IVF měli 5.den 4 embrya, ale bohužel buď se nechytlo nebo z toho bylo jen biochemické těhotenství. Taky jsem z toho měla nervy v kýblu a chtěla jsem vyměnit CAR. Nakonec jsem vydržela, na 2.IVF mi změnili stimulaci, udělali další vysetreni a použili jiné metody a vyšel hned 1.transfer. Určitě bych zůstala, ono jinde to lepší nebude, akorát si zaděláš na to, ze jinde te ještě neznají a půjde všechno a všechny vysetreni zase od začátku. Tady už te znají, vědí, jak 1.IVF dopadlo a navrhnou další řešení, jak postupovat, aby 2.IVF bylo úspěšné. Otěhotnět je běh na dlouhou trať, my tam chodili 2 roky, než se povedlo, ale nelituju. Vím, jak se cítíš a jak říkám, já jsem po 1.IVF a 4 transferech byla hrozne zklamaná, ale pak následovala řada vysetreni, hysteroskopie, imunologie, manžel andrologie (skvělý doktor Vik), genetika a následně 2.IVF hned na 1.pokus 🙂
Děkuji za vaše názory. Pravdou je, že stále přemýšlím o tom, kde je zádrhel, proč se to nedaří (ani přirozeně). Nezdá se mi, že by pouhé pomalé spermie byly příčinou, proč se nám nedaří. Uvidím, jaké řešení nám nabídnou v dalším IVF a pak se rozhodnu. Zkrátka mě dostalo, že ze 13 vajíček bylo jen jedno embryo schopné. Počítala jsem, že bude ještě něco k zamražení… Chci mít pocit, že pro mě dělají maximum, ale jak říkáte - 1. IVF je asi tak trochu zkušební a od něj se odrazí, jakým směrem postupovat.. Doufám. Langerová mi vedla stimulaci, ale jinak jsem u jiného lékaře. Vím, že je dost chválená a asi se i k ní objednám.
@Vesper1 Není pravdou, že o tom, zda embrya dosáhnou stádia blastocysty, nerozhoduje embryolog. Naopak je pravdou, že pokud se vývoj embrya zastaví do 3 dne, je na vině vajíčko a pokud embryo nedojde do blastocysty, je na vině spermie. Při špatném výběru spermie můžeš ztratit tudíž dobré vajíčko. Zkušený embryolog vyselektuje a vybere kvalitní spermii. Čím víc blastocyst, tím lepší byl výběr spermií. Neznamená to ale, že by blastocysta byla 100% po genetické stránce v pořádku, může mít vadu. To ale zase odliší genetické vyšetření embryí. Ale čím víc blastocyst, tím větší výběr a větší šance, že je mezi nimi zdravé embryo.
Takže, jestli chceš mít co nejvíce oplodněných vajíček a z nich co nejvíce blastocyst, uvažuješ správně, že musíš hledat špičkového, zkušeného embryologa. Není to jenom o tom, vpravit spermii do vajíčka a je to jako se vším, i mezi embryology jsou zkušenější a ti méně. Pořádně se začti zpětně do této diskuze. Já doporučuji tuto embryoložku, můžeš si projít recenze. https://ivf-cube.eu/…a-huttelova/
Je tedy ještě možnost jiné doplňkové laboratorní metody, která ještě lépe vybere tu nejlepší spermii? Zvolili jsme MFSS abych kvůli vadné spermii nepřišla o vajíčko a i přesto se nevyvíjela. A dokáže embryolog poznat kvalitní vajíčko? Mě tvrdili, ze ne. Ze jde o kombinaci obou pohlavních buněk, což mi přijde logické - nevím nakolik je pravdivá teorie ze od 3.dne vstupuje do vývoje embrya mužský faktor. Asi to napoprvé delali, co považovali za správné, ale proste nevím, kdo to mysli upřímně a komu jde jen o byznys. Nejsem odborník v oboru a nevidím do toho. Například mi doporučili embryoglue, ale docetla jsem se, ze jsou to vyhozené peníze. Byla jsem na konzultaci i v PFC, kde prý měli mít super embryology, ale tam mi přidělili ukrajinskou lékařku a byli hodně orientovaní na ruskou klientelu, což mi vůbec nesedlo.
@Vesper1 U vajíčka embryolog pozná jen, zda je zralé. Chromozomální výbavu nevidí. Ale u embrya lze pak poznat, jestli je geneticky v pořadku a může z něho být dítě. Třetí den vývoje do embrya udělá řez (do jeho obalu, to mu neškodí), aby byla větší šance, že se pátý den dostane k jeho buňkám z trofoblastu. A ten pátý den odebere buňky na genrtické vyšetření, embryo zamrazí a buňky odešle na rozbor. Tobě pak přijde zpráva, které embryo je zdravé a můžeš ho transferovat.
Dokud tohle nevíš, nemáš ponětí, jestli vůbec máš mezi embryi v tom daném cyklu IVF takové embryo, z něhož můžeš mít dítě. Když zavádíš nevyšetřené embryo a nechytne se nebo potratíš, nevíš důvod. Nevíš, jestli mělo embryo vadu nebo jestli je problém u tebe a potrácíš zdravá embrya. To je dost zásadní. Nevíš vůbec, kde je problém.
Embryoglue je takové šidítko. Má smysl jen u žen, kde je problém s implantací embrya do děložní výstelky. Ale ty nevíš, dokud nemáš emvrya vyšetřená, jestli je tohle kámen úrazu.
Jinak ta embryoložka, jak jsem ti poslala odkaz, umí takto odebrat buňky na genetiku i u embrya, které nevyhatchovalo. Umí se dostat k buňkám dovnitř i u neporušeného obalu.
Ano, tento myšlenkový pochod jsme měli také. Testování embryí jsme chtěli, ale došlo k tomu, že nakonec nebylo ani co testovat a transferovali mi alespoň to jedno 5-ti denní (takový pokus)
. Je to asi složitější skládačka - vhodná stimulace, přesnější metody selekce spermií a správná kultivace, psychika ženy, možná i nějaké štěstí, atp. Ale jde mi o to, že jestli spermie nejsou úplně v kondici, možná je měli vyšetřit lépe (na fragmentaci DNA ) a podle toho vybrat lepší metodu hned při prvním IVF. O peníze mi až tak nejde - pochopitelně raději si připlatím, než abych vše absolovovala opakovaně - ale to chápu, že toto není cílem CAR. Souhlasím s tvrzením, že neléčí příčinu, ale dělají IVF. Otázka tedy zní: kdo léčí neplodnost? Má gyn. mi řekla: jste zdravá, myslím, že chyba je na straně muže. Buď se obrníte trpělivostí a budete zkoušet, nebo si dojděte na IVF
. Co na to říct? Ano, pokud má muž nakonec spermie horší než se zjistilo při běžném spermiogramu, asi je utopie si myslet, že to půjde přirozeně - pak s tím nemám nejmenší problém a buďme rádi za IVF. Ale v CARu mi lékař zase řekl, že si myslí, že vzhledem k věku nemám úplně super vajíčka. No tak teď si vyberte. Výsledkem je to, že mám v hlavě guláš.
@Vesper1 Kolik ti je? Podle toho, co pises, nejste neplodni, jen se potrebujete zamerit na selekci spermii a k tomu samozrejme i to ostatni, o cem pises, kdyz uz se k vajicku potrebujete dostat cestou IVF. Hlava umi hodne, takze kdyz si zafixujes, ze uz nemas vajicka v kondici, zablokujes si cestu. Ja mam vsechny deti ve 40+. Po IVF i prirozene.
Hodne pomaha psychoterapie. Divila by ses, jak moc. Kdyz si najdes dobrou psycholozku, ktera umi tohle tema, muze ti dost pomoci otevrit cestu. Podivej se na youtube na prednasky Mudr. Heleny Máslové. K ní holky taky chodí.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
K té viróze - u mnohých žen pomůže, protože sníží reakci těla na vetřelce v podobě embrya. U jiných žen uškodí, protože sníží buněčnou imunitu a zároveň zvýší obranu těla proti vetřelci. Zaměřila bych se na to, proč se nechytlo zdravé embryo. Protože byla viróza, nabízí se reprodukční imunologie. Podle výsledku bych pátrala dál. Na tu imunitu je TOP imunoložka v Gennetu Archa, je tam každou středu a momentálně bere nové. Má často stop stavy. Jmenuje se MUDr. Karin Černá. Dříve se jmenovala Malíčková. Googli recenze.