Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Kdo ví, jaký byl otec. Třeba se nikdy nestaral. Říká se, že domov důchodců je pomsta za jesle!
Nevím jestli to chápu správně, ale sestřenice s tetou odjely, nemocného starého člověka tam nechaly samotného a jen zavolaly jeho dětem, ať se starají? jestli je to tak, tak je ta sestřenice normální? to je prostě hovadské chování. Předně by se prostě měla postarat manželka/manžel, a to prostě zajištěním péče, pokud sama nemůže… zařídit ústav, pečovatelku apod… a to mělo u vás proběhnout už dávno. Jednání sestřenice absolutně nechápu,,,pokud se chtěla pustit do řešení věci, tak ok, ale jako dospělý člověk, né takto.
Ti synové, jasně, že se mají starat,,,a nešlo se s nima normálně domluvit, než si dědu pořád slovně přehazovat a hádat se,,,buďto umístěním do ústavu nebo tu pečovatelku? Mně to jednání prostě připadá strašné, asi teda oboustranně. Ze strany sestřenice byla snaha, ale ten poslední krok, který udělala, tedy opravdu neschvaluju. Nechat tam staříka a teď se teda zajímá kde skončil. Chm. Tak snad obvoďák by měl vědět, zkusila bych to tam. Zkrátka když to převedu na sebe a já byla na místě těch synů, tak byť bych měla asi sama trošku máslo na hlavě, i když píšeš, že k doktorovi jezdili, jen ta celodenní péče nejde /mimochodem to u málokterého pracujícího, já bych to taky nedala,,,ale jsou jiná řešení/,,, tak bych s vaší milou sestřenicí opravdu skončila a nebavila se s ní, neměla bych jaksi důvod. Nechápu prostě, proč místo toho, aby od něj utekly, ho nedaly do ústavu samy,,,k tomu syny nepotřebují, stačí peníze, snad má pán důchod,,,a mělo se hledat už dřív, protože je asi dost plno.
@Anonymní píše:
Ale oni se o to snažily (teta a sestřenice), ale synové reagovali „přeci nedáme otce do ústavu, on chce být tady“.
Teď už je to sice jedno, ale tyhle věci se řeší ještě předtím, než se stane to nejhorší. Neměla čekat, až už opravdu nebude moci pečovat, ale už dříve se měly vyřídit příspěvky a objednat nějakou tu péči. A ten byt se musí zlikvidovat a nebo platit. Ještě se oba dostanou do dluhů a to by ještě tak potřebovali. S tetou bych zašla k obvoďákovi a nebo na poštu. Tam určitě mají adresu a přeposílají. Manželce by to měli říci. A nedovedu si představit, že někdo žije s někým 15 let a pak ho najednou nemůže vidět, ačkoliv je ten člověk naživu. Sestřenice by měla sebou hodit a to rychle, než někoho z nich zkosí covid a už se neuvidí nikdy. A toho bytu je taky škoda. Určitě by se ještě leccos dalo napravit i téhle těžké situaci. Pán má svou manželku určitě rád a teď ani neví, kde ona je. Tohle se nedělá. Ani zvířatům. ![]()
A ještě si dovolím jen údiv…tohle je to manželství v dobrém i zlém? takto to všechny schvalujete? vezmu si chlapa, ten onemocní, fyzicky už se o něj nezvládnu starat, tak se nechám ukecat dcerou a zdrhnu, aníž bych se postala o muže jinak, když mi hlava funguje? Já jsem sama, nikdy né vdaná,,, a asi jsem i ráda, že jsem do něčeho takového, nikdy ani nelezla. Obecně se tady na emiminu na manželství pějou ódy,,, a ono je to celé jenom fraška, kdyžbyste se do jedné klidně zachovaly takto.
To ta teta opravdu v pohodě odjela s dcerou a manžela tam nechala? hlava jí funguje, psala zakladatelka, jen se znovu ujišťuju,,,protože mi to tak asi nepřipadá.
Otázka synů je otázka jiná, prvotně se má starat partner, proto to manžeslství asi i existuje, ne? pokud by teta byla i mentálně jinde, je to jiné, ale jestli ne, tak to celé padá na její hlavu, v závěsu s její povedenou dcerunkou.
@Anik píše:Opravdu by se tady všechny do jedné zachovaly stejně?
A ještě si dovolím jen údiv…tohle je to manželství v dobrém i zlém? takto to všechny schvalujete? vezmu si chlapa, ten onemocní, fyzicky už se o něj nezvládnu starat, tak se nechám ukecat dcerou a zdrhnu, aníž bych se postala o muže jinak, když mi hlava funguje? Já jsem sama, nikdy né vdaná,,, a asi jsem i ráda, že jsem do něčeho takového, nikdy ani nelezla. Obecně se tady na emiminu na manželství pějou ódy,,,a ono je to celé jenom fraška, kdyžbyste se do jedné klidně zachovaly takto.To ta teta opravdu v pohodě odjela s dcerou a manžela tam nechala? hlava jí funguje, psala zakladatelka, jen se znovu ujišťuju,,,protože mi to tak asi nepřipadá.
Otázka synů je otázka jiná, prvotně se má starat partner, proto to manžeslství asi i existuje, ne? pokud by teta byla i mentálně jinde, je to jiné, ale jestli ne, tak to celé padá na její hlavu, v závěsu s její povedenou dcerunkou.
@Anik
Vdaná jsem a hlava mi to nebere. Obzvlášť po 15 letech.
No podle reakcí mi to tak připadá. až teď na poslední stránce, myslím, to taky někdo psal. Všichni jen hrrrr na syny, ale teta a sestřenice a všichni přihlížející, včetně zakladatelky, jsou ok. Tak mi to tak prostě přišlo. Doufám, že manžel od sestřenice celý případ sleduje, no jistěže sleduje,,,měl by se začít pomalu bát
)
@Uslava píše: Opravdu by se tady všechny do jedné zachovaly stejně?
To myslíš vážně?
K posouzení situace (jestli je to vůbec nutné) chybí další podstatné informace. Např. věk a zdravotní stav manželů a přesnější popis způsobu života manželů. Víme nic a ani nevíme, s kým si tu vlastně píšeme. Všechno je jen vycucané z prstu a pusté teorie.
Měli jste zařídit pečovatelku, ústav a chtít po nich, aby se na úhradě podíleli. Vysvětlit, jak to je. Nechat ho doma, odjet pryč a pak volat syny…to mi přijde hodně dětinské a toho pána je mi moc líto. Kvůli dětem, které péči hodily na tetu, a taky kvůli sestřenici, která tetu sbalila a nechaly tam pána samotného.
Vyústění situace se mi nelíbí z obou stran, ale té manželce je 80 +, málokdo v tomto věku je fyzicky i psychicky schopný se postarat sám o sebe, natož tak o nemohoucího partnera i kdyby nakrásně chtěl, protože si slíbili v dobrém i zlém. My takového člověka doma měli a péče je zápřah i pro mladého, ne tak pro 80 + babičku, která už je pravděpodobně i senilní. Synové měli už dávno řešit, co bude s tatínkem, když se o něj nebude moct manželka postarat. Přece nedoufali, že to ta stará paní zvládne dlouho a ještě jí to vyčítat. Ponechání pána bez pomoci sestřenicí teda také neschvaluji, ale hlavní vinu vidím v neschopnosti synů se domluvit.
@Anik píše:
A ještě si dovolím jen údiv…tohle je to manželství v dobrém i zlém? takto to všechny schvalujete? vezmu si chlapa, ten onemocní, fyzicky už se o něj nezvládnu starat, tak se nechám ukecat dcerou a zdrhnu, aníž bych se postala o muže jinak, když mi hlava funguje? Já jsem sama, nikdy né vdaná,,, a asi jsem i ráda, že jsem do něčeho takového, nikdy ani nelezla. Obecně se tady na emiminu na manželství pějou ódy,,, a ono je to celé jenom fraška, kdyžbyste se do jedné klidně zachovaly takto.To ta teta opravdu v pohodě odjela s dcerou a manžela tam nechala? hlava jí funguje, psala zakladatelka, jen se znovu ujišťuju,,,protože mi to tak asi nepřipadá.
„Prvotně se má starat manžel“. Opravdu? I manžel, kterému je přes 80 let se má prvotně starat o dementního ležáka? Ona by asi situace byla jiná, kdyby ta manželka byla jejich matka, to by už dávno byl otec v ústavu. Jak dlouho jsi se ty kdy starala o dementního člověka? o ležáka? Zakladatelka psala, že se ta manželka z té péče nakonec zhroutila a do nemocnice nešla jen kvůli covidu. Tak jakýpak útěk? Starší lidé prostě nejsou už pružní ve svých rozhodnutích, určitě dělala, co mohla a synáčkové neempatičtí nechají starou paní se strhat? Jako starší člověk, který si ví rady se vším a je soudný je spíš vzácnost. Moje babička si ve věku 80 let nezařídila nic, klidně snědla zkažené jídlo, nevzala léky, takovému člověku svěřit někoho vážně nemocného je hazard a ne se odvolávat na status manželství.
Já bych opravdu řekla, že tady mají zasáhnout „světa znalí“ synové a ne se vymlouvat a nechávat zodpovědnost na paní 80+, která sama potřebuje péči.
@Kazimíra Olejovka píše:
Měli jste zařídit pečovatelku, ústav a chtít po nich, aby se na úhradě podíleli. Vysvětlit, jak to je. Nechat ho doma, odjet pryč a pak volat syny…to mi přijde hodně dětinské a toho pána je mi moc líto. Kvůli dětem, které péči hodily na tetu, a taky kvůli sestřenici, která tetu sbalila a nechaly tam pána samotného.
Paní se zhroutila, proto se jí její dcera ujala, odvezla jí a zavolala synům, že otec je bez pomoci. Na tom není nic tak hrozného, to se přece stává, ne? Proč dětinské? Naopak to bylo celkem očekávatelné v té šílené situaci.
Dětinské je, že synové nechtějí sdělit, kam otce umístili.
@Zlatývoči
co si paní asi myslela, když si pána ve svých cca 70 letech brala, že? To teda byla asi senilní už tehdy. Můj názor zůstává stejný,,,v 70 byli čiperky na svatební juchání, pak se pán zhoršoval, postupně, nebylo to ze dne na den!!!,,,ale na řešení už jsou zase najednou staří. Dobrej přístup a manželství je opravdu kvalitní instituce!!!
Ale oni se o to snažily (teta a sestřenice), ale synové reagovali „přeci nedáme otce do ústavu, on chce být tady“.