Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
nelaa píše:
To si teda nemůžu pomoci, já pracuju také v lab. jsem teda sestra, takže nevím všechno do hloubky.
Ale fyziologické hodnoty jsou fyziologické hodnoty.
A fyz. HCG je 0-5 jednotek(nevím přesně čeho)
Nikdy jsem neslyšela, že by každá lab měla jiné hodnoty třeba glukózy. Rozdílných hodnot jsem si všimla akorát u velmi speciálních metod, třeba hladiny těžkých kovů v krvi.
A to co píše Brusek je úplná kravina (omlouvám se, ale je). Že by ti mohl zdravý mestruační cyklus udělat slabý pozitivní test![]()
![]()
Blbost blbost. Přeci při mens. cyklu, ať už v jakékoliv fázy, stoupají a klesají různé hormony, ale HCG ani náhodou (teda nad fyziol. hladinu).
souhlasim s Tebou!!!
a to že jsi nesylšela, že má každá labina své hodnoty podle způsobu vyšetření, které používá je jen tvá neznalost. Nedělejte ze mě blbce. Když jsem laborantka, tak to snad vím, co dělám
U tebou zmiňované např. glukosy to nejsou samozřejmě markantní rozdíly, ale rozdíly můžou být např. u krevního obrazu, ale třeba v řádech desetinných čísel. Ovšem konrétně u toho HCG je to, tak jak jsem napsala. a už sem nelezu, nemíním se nechávat urážet. Nemám ve zvyku se chválit, ale říkáte si o to-patřím myslím si k jedněm z opravdu dobrých laborantek a toto nemám za poteřbí.
Zakladatelka se ptala, jestli může mít nějakou hodnotu HCG jako netěhotná-ANO minimální může. ALe taky bych řekla, že je to na hranici a určitě bych počkala na další vyšetření.
Nelaa promin,asle ty praciješ v laborce,jsi sestra? a nevíš v jakých jednotkách se píše hladina hcg?? ![]()
Jo a když jste u té glukosy,tedy u nás je hodnota glykemie do 6,6mmol a v ol. laborce je do 6,1,takže rozdíly jsou.Tak nechte Bruska taky projevit názor,zvlášt,když je laborantka a v laborce pracují laborantky a ne sestry ![]()
no ještě záleží u některých vyšetření (vč. glukosy) na pohlaví a věku. U nás přímo u mě glu 3,88-5,59. A už toho nechte, je to trapné. Když nevěříte přímo laborantce, tak asi nemá smysl něco psát.
KKatTy já už jsem 6 let doma na mateřské a přesně si rozmezí epamatuju,jen jsem chtěla podotknout,že jsou různá rozmezí hodnot v různých laborkách,Tot všeA nejsem laborantka nýbrž sestra a hcg se týkalo leda tak mě,pracovala jsem u dětí.
Holky, já bych hlavně řekla, že nevíme, jaký je zakladatelka den cyklu a kdy měla ovulaci. Když by byla třeba 8. den po ovulaci, tak klidně hCG malé mít může, ale neznamená to, že není těhotná. Prostě teprv poroste.
A Brusku, slabě pozitivní test může způsobit i „nevydařené těhu“, vajíčko se prostě oplodní, začne hnízdit, ale nepovede se a MS přijde normálně v termínu nebo o pár dní později. Jinak léky, které ovlivňují hladinu hCG můžou být - třeba Pregnyl, jiné neznám.
Týjo, Brusek taky sorry, ale tobě asi lítá mnohem víc hormonů, podle tak podrážděné reakce ![]()
To, že se laborantky povyšují nad sestry, na to už jsem zvyklá, to mě nerozhodí.
To, že se fyz. hodnoty liší je pravda, ale v těchto rutinních vyšetření, jsou ty rozdíly strašně malé. Já to myslela, že to nemůže (aspoň pokud vím) být tak, že jedna lab. má do 5 a druhá bude mít do 30.
A jinak jednotky, už jsem se na ně mrkla - mIU/ml. To, že si je nepamatuju, je špatné. Ale pokud se v tom trochu pohybujete, musíte vědět, že pomalu co vyšetření to jiné jednotky.
A ano, jsem sestra a pracuji v laboratoři. Jako odběrová sestra. Netušila jsem, že to někoho tak zarazí.
A co se týče znalostí, je téměř na denním pořádku, když volám do jiných lab a sháním, jestli provádějí nějaké vyšetření, tak právě laborantky často ani nevědí, co na svém odd. vyšetřují.
Ale to je jedno, nebudeme se tady přeci takhle handrkovat.
To o kravině, jsem psala konkrétně na to, že jsi popsala, že ti vyšel pozit. tt u normálního cyklu. Na to nemusím být zdravotník, abych věděla, že je to blbost.
ne nebudeme, protože já mám spíš pocit, že sestry se neustále povyšují nad nás. O laborantech se totiž velmi často ani neví. Např. pacienti většinou ani neví, že nějací laboranti existují. Mohla bych ti napsat jeden slušný příklad, kdy měla jedna sestra průser, že zapomněla vzít nějaký odběr a hodila to na nás, že my jsme to ztratili. Mně to dost mrzí, že jsme neustále opomíjení, protože naše práce je neméně podstatná než ta vaše.Aspoň já se teda ve svém okolí setkávám spíš s tímto. Že sestry jsou nejchytřejší na světě a nějaká blbá laborantka to beztak v labině zprasí. A jakmile něco nesedí, okamžitě se to hází na labinu. A toto jsem zažila jak v Bohunicích, tak v Hodoníně.Sestry by měly s laborantama spíš spolupracovat a ne se po sobě pořád vozit. Navzájem.To je jedno, kdo to začne. A žádné hormony mi nelítají, rozčílilo mě to, jak můžéte napsat, že píšu totální kraviny, když je to pravda. Sama jsi teď přiznala, že ty hodnoty se opravdu liší a já jsem psala zrovna, že NE nijak markantně. A dejte mi už pokoj nebo to je tak přestat mít rád své povolání. Toto fakt nemám zapotřebí. A vůbec myslím, že se tato diskuze zvrtla uplně někam jinam, než zakladatelka potřebovala.A mimochodem-jen jsi mě v chování sester utvrdila.
á pro poo-já jsem o normálním cyklu nic nepsala. A říkám ti, že tohle jsem se dočetla přímo od lékaře.
Nelaa - nejsem ani sestra a ani laborantka, ale mám osobní zlušenost a Brusek má pravdu.
Měla jsem na podzim pozitivní testy - 2 dny po sobě, pak jsem začala krvácet, byla sobota, tak jsem v pondělí šla na krev a hodnotu jsem měla 4,5. Když jsem to říkala dr., tak mi řekl, že se některým ženám zvyšuje hodnota hcg v krvi před ms. A je to názor lékaře ![]()
Veruš děkuju ti mockrát, konečně dneska někdo normální. O nevydařené těhu u mě nešlo, to vím určitě. Proto jsem to sem napsala, jinak bych to k tomu podotkla. to se samozřejmě stát může.Právě proto, že mě to tak překvapilo, jsem po tom pátrala a dověděla se tohle. Nicméně ta její hodnota je opravdu hraniční, takže další vyšetření je na místě.
Brusku, nemáš zač, je to má osobní zkušenost a protože jsem byla po mimoděložním, kdy u mě normálně ms proběhla, proto jsem na krev tentokrát šla a taky pátrala. ![]()
Já se náhodou zastanu Bruska! Nejsem sestra a ani laborantka, ale pozitivní test jsem měla několikrát a těhu to nebylo..a jednou to zachytil i mamatest, který ukazuje až od 20 jednotek, takže blbost to tedy rozhodně není..trochu važte slova dámy..viz Nelaa A navíc ti to potvrdí kterýkoliv doktor, že může HCG stoupat a klesat, i když to není těhu…
Také jsem od tety slyšela, že každá LAB. má trošičku jiné normy (hodnoty)..takže tak..
Zakladatelce přeji, ať to těhu je! ![]()