Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je to někdo, kdo podstoupil s mimčem nebo s batoletem odstranění hemangiomu cévním laserem, popř. vypálením?
Syn má jen velmi drobný hemangiomek na obličeji, cca 1×2 mm, několikrát si ho ale v poslední době rozškrábl, takže se trošku zvětšil a navíc když to rozškrábne tak to docela dost krvácí.
Na kožním mi řekli, že vypálit (čímsi -už nevím čím) nebo laserem, přičemž je to prý oboje zcela srovnatelné co do efektu, a prý mám počítat s tím, že oboje je také stejně bolestivé.
Zajímaly by mě vaše zkušenosti, zda jste to podstoupily, jak moc to bolí, zda to skutečně nelze jakkoliv znecitlivět, jak to děti snášely apod..
Ahoj, sousedovic holčička - skoro 6ti letá - má celkem velký hemangion na hrudníčku. Byly s tím už 2× v Brně na vypalování. Prej to celkem bolelo, ale malá byla statečná. Ale mizí jí to pěkně. Ale netuším kolikrát ještě pojedou, ale jak jsem psala, má ho veliký - tak 3×3 cm.
@avm3 Moc děkuji za reakci.. Moc jsem tady toho nenašla, tak proto jsem založila novou diskusi, doufám, že se ještě někdo ozve.
Mohla bys prosím napsat, kde v Brně na tom byly, pokud to není nějak tajné? Předem moc děkuji.
Synovi je teprv 21 měsíců. Mám z toho opravdu obavu z té bolesti, jestli ho u toho udržím v klidu, atd…
Kamarádky dcera má od narození hemangiom pod nosíkem, byli x-krát u dr, vč. v Brně a jim řekli, že to nemají řešit, že to časem vymizí samo. Měla to tak 1×1 cm s tím, že ted ve 3 letech ho má polchý, světlý a vypadá „pouze“ jako snoplík u nosu.
Kamarádka stále vyčkává, prozatím ji všichn zrazují od řešení laserem či operativně, ale zase má strach, aby se jí pak př. ve škole děti neposmívaly.
Ahoj, já jsem byla se svou holčičkou v Asklepionu, když jí byly 4 měsíce, snášela to dobře, přirovnala bych to k očkování. Měla ho vedle nosíku asi tak 1×1cm, po tom zákroku se jí tam udělala modřina taková vyboulená a nemizela, tak jsme tam jeli a řekli nám, že to je tím, že ten hemangiom nebyl jen povrchový, ale vnitřní, no měla to tam hrozně dlouho, každý se nás ptal, jestli spadla, nebo co se jí stalo, zmizelo to až nedávno a je jí ted 5 let, a taky tam je od toho laseru drobná jizvička, takže za mě žádná velká spokojenost. Jinak chodíme do Motola na kontroly, nejdřív jsme chodili na kožní, tam nám nic neporadili, vůbec s tím nic nedělali, pak tím že to měla nad horní čelistí jsme v téže nemocnici přešli na zubní chirurgii, tam byl úplně jiný přístup, pan primář nás rovnou poslal na konzultaci na onkologii, kde nám bylo řečeno, že kdybychom k nim bývali přišli než bylo malé 8 měsíců, tak by nasadili léčbu a hemangiom by úplně zmizel.
@marmelada78 píše:
@avm3 Moc děkuji za reakci.. Moc jsem tady toho nenašla, tak proto jsem založila novou diskusi, doufám, že se ještě někdo ozve.
Mohla bys prosím napsat, kde v Brně na tom byly, pokud to není nějak tajné? Předem moc děkuji.
Synovi je teprv 21 měsíců. Mám z toho opravdu obavu z té bolesti, jestli ho u toho udržím v klidu, atd…
JEstli nezapomenu, tak se zeptám a napíšu ![]()
@Anonymní píše:
Kamarádky dcera má od narození hemangiom pod nosíkem, byli x-krát u dr, vč. v Brně a jim řekli, že to nemají řešit, že to časem vymizí samo. Měla to tak 1×1 cm s tím, že ted ve 3 letech ho má polchý, světlý a vypadá „pouze“ jako snoplík u nosu.
Kamarádka stále vyčkává, prozatím ji všichn zrazují od řešení laserem či operativně, ale zase má strach, aby se jí pak př. ve škole děti neposmívaly.
Právě syn ho má dost vystouplý, je to už tak 4mm nad kůží, a téměř každý den se mu podaří to nějak rozškrábnout a strašně to krvácí a pak je to zas o kousek větší. Naposledy asi před 30 min a už na to opravdu nemám nervy, takže zřejmě na ten laser půjdeme at je klid. Jen ještě nevím kam, kdyby měl někdo tip na Brno, budu ráda..
@marmelada78 Hele, já jsem sousedku neviděla a teď jsou týden na dovolené, zajímá tě to ještě? ![]()
Mám „vypalovací“ zkušenost svou vlastní a ne moc dávno, tedy i bolest mohu popsat. Odstranění laserem je šetrnější, samotný zákrok nebolí, jen jakoby pálí. Bolí to až pak - ale relativně málo, oproti jiným metodám. Mě osobně to spíš svědilo a štvalo mě, že se mi místo olupovalo (ale já měla po zákroku docela velkou plochu, ne jen malé místečko). Ošetřené místo je třeba docela často mazat lékařskou vazelínou, aby se neudělaly jizvy. Celkově se mi obličej po zákroku hojil 3 - 4 týdny, z toho 2 týdny byly bez krytí „rány“ a musela jsem udržovat čistotu a mazání. To bylo asi nejhorší - být pořád namaštěná.
@avm3 píše:
@marmelada78 Hele, já jsem sousedku neviděla a teď jsou týden na dovolené, zajímá tě to ještě?
Ano ano zajímá, pořád se nemůžu nějak rozhoupat k tomu.. Kožařka mě přesvědčuje že vypálení elektokauterem (doufám že to píšu dobře) je lepší.. ale ona nemá laser, tak možná mě přesvědčuje i kvůli tomu. Mně je zase ten laser tak nějak sympatičtější.. Bohužel jsem k tomu našla fakt minimum informací, tak budu ráda když se zeptáš pokud se potkáte
Díky
@neumisa píše:
Mám „vypalovací“ zkušenost svou vlastní a ne moc dávno, tedy i bolest mohu popsat. Odstranění laserem je šetrnější, samotný zákrok nebolí, jen jakoby pálí. Bolí to až pak - ale relativně málo, oproti jiným metodám. Mě osobně to spíš svědilo a štvalo mě, že se mi místo olupovalo (ale já měla po zákroku docela velkou plochu, ne jen malé místečko). Ošetřené místo je třeba docela často mazat lékařskou vazelínou, aby se neudělaly jizvy. Celkově se mi obličej po zákroku hojil 3 - 4 týdny, z toho 2 týdny byly bez krytí „rány“ a musela jsem udržovat čistotu a mazání. To bylo asi nejhorší - být pořád namaštěná.
Moc díky za tvůj příspěvek.. myslíš teda že 20m dítě z toho nebude mít nějaké velké trauma? Jsem hrozná vím, normálně nejsem nijak úzkostlivá matka ale tohle mi prostě nějak vadí nevím proč.. ![]()
Ahoj, moje mala ma hemangiom na tvari.Byl 1× 1.5 cm velky/maly a ted uz se pomalicku zmensuje.Meri ted 1×1cm. Mluvila jsem se tremi doktory a kazdy mi rikal, pockat, neodstranovat, ze v 80% se to samo ztrati do skolniho veku. Porad ale vaham, ze pujdu do jedne detske nemocnice St.Anna Spital ( bydlime za hranicemi Vidne).Tam pry pouzivaji nejakou mast, takze je to neinvazivni a jen lokalne, tak asi zajdeme na konzultaci.Pry je to mast z betablokatoru ( ty davaji nekdy detem v tabletkach na mizeni hemangiomu a to jsem nechtela).Nase detska rikala, ze kdyz uz se zmensuje, ze to dobre znameni a ze by to toho nerypala, ale pry je neinvazivnimu leceni naklonena, za zkousku pry nic nedame.
@Haku Já bych s tím taky nespěchala, jenže ono se to jednak zvětšuje, ale co je horší, každý druhý den si to celé odškrábne, a to krvácení je fakt docela masivní na to že je to takové „malé“. Má to vedle nosíku, takže kor teď jak se ochladilo a má trošku rýmu a šudlá si nos, tak náplast nenáplast, prostě si to strhne..
@marmelada78 no,to je neprijemne, no
Mala to ma na tvaricce a vubec ji to nezavazi. Dokonce rika, ze ma krasny hemangiomek a hladi si ho
Jo, na to krvaceni je pry nejaka mast, ktera to rychle zastavi, ale nevim jak se jmenuje ![]()