Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, nejspíš potřebuji jenom uklidnit… Rozhodli jsme se, že naši 3měsíční dceru necháme naočkovat hexou nejdřív v jejím prvním roce života. Máte s takovýmto odkladem zkušenost? Má to smysl? Upozorňuji, že sestra manžela je postižená nejspíš z důvodu očkování…
Včera jsme o odkladu informovali dětskou lékařku, ta s tím neměla větší problém, pouze mě upozornila, že je pro dceru velmi nebezpečný černý kašel a hemofil. Jaká je pravděpodobnost nákazy těmito nemocemi, máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji za reakce
No, hemofila nevím. Ale černý kašel se zase poměrně dost vyskytuje
I když všechni, co znám, se z toho bez následků dostali
Já prodělala černý kašel cca před rokem. Netuším, kde jsem k němu přišla, ale prvních pár dní (resp. nocí) jsem myslela, že umřu. Absolutně si nedokážu představit, že by s takovým prevítem mělo bojovat miminko. Každopádně chápu tvé rozhodnutí očkovat až po první roce Ovšem pro jistotu bych při každém kašli byla raději vždycky co nejdříve u lékaře ![]()
@tterka píše:
Já prodělala černý kašel cca před rokem. Netuším, kde jsem k němu přišla, ale prvních pár dní (resp. nocí) jsem myslela, že umřu. Absolutně si nedokážu představit, že by s takovým prevítem mělo bojovat miminko. Každopádně chápu tvé rozhodnutí očkovat až po první roce Ovšem pro jistotu bych při každém kašli byla raději vždycky co nejdříve u lékaře
jok, tohle říká každej, kdo si jím prošel ![]()
@saeeza píše:
Ahoj maminky, nejspíš potřebuji jenom uklidnit… Rozhodli jsme se, že naši 3měsíční dceru necháme naočkovat hexou nejdřív v jejím prvním roce života. Máte s takovýmto odkladem zkušenost? Má to smysl? Upozorňuji, že sestra manžela je postižená nejspíš z důvodu očkování…
Včera jsme o odkladu informovali dětskou lékařku, ta s tím neměla větší problém, pouze mě upozornila, že je pro dceru velmi nebezpečný černý kašel a hemofil. Jaká je pravděpodobnost nákazy těmito nemocemi, máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji za reakce
@saeeza píše:
Děkuji za reakce
Záleží, jak moc je dcera v kontaktu s malými a staršími dětmi, mezi těmi pertuse koluje (často je alergolog dlouho léčí na astma).
@tterka píše:
Já prodělala černý kašel cca před rokem. Netuším, kde jsem k němu přišla, ale prvních pár dní (resp. nocí) jsem myslela, že umřu. Absolutně si nedokážu představit, že by s takovým prevítem mělo bojovat miminko. Každopádně chápu tvé rozhodnutí očkovat až po první roce Ovšem pro jistotu bych při každém kašli byla raději vždycky co nejdříve u lékaře
U černého kašle je celkem běžné, že pacient kašle tak, že si zlomí žebra.
@brko píše:
Nemej strach. cerny kasel prenasi mezi sebou i ockovani.krom toho ochrana proti ck v hexe skoro nefunguje. my dali male skoro v roce prvni davku pediacelu.ten je urcite bezpecnejsi nez hexa. tu bych ja osobne nedala. jestli chces, poslu ti do sz nejake clanky k nastudovani.
No právě. Očkovaní pokašlávají a dostanou se z toho, neočkovaní (a zejména malá mimina),to dostanou v plné palbě. A to není o co stát.
@saeeza cerny kasel se ted objevuje vic bohuzel, a jedna se o kapenkovou nemoc, tudiz se prenasi vzduchem… a bohuzel u kojencu muze mit nakaza fatalni dusledky,…si musite rict sami co je pro vas akceptovatelne
Díky, jestli mi to pošleš, budu moc ráda. Taky bych raději volila Pediacel, ale chybí tam žloutenka. Ještě jsem neřešila, jestli bych žloutenku mohla nechat doočkovat samostatně někdy před školkou…?
@saeeza Pediacel má ted na skoro rok výpadek. nebudedříve než v první polovině příštího roku. Bohužel. Já budu očkovat Hibem.
Hemofila má v krku téměř každý dospělý… Jak to ale může účinkovat na dítě, nevím… S černým kašlem jsem se v laborce nesetkala za X let, takže nevím, jak moc to bude aktuální a zda je to opravdu ten pravý černý kašel… každopádně bych z něho měla trochu strach, přece jen je to nebezpečná nemoc…
Příspěvek upraven 11.06.15 v 09:46
@saeeza Žloutenku bys určitě doočkovat mohla. Já nechala dát malému Infanrix HIB (autoimunní onemocnění v rodině), pak se samostatně doočkovávalo polio trochu později.
@saeeza píše:
Díky, jestli mi to pošleš, budu moc ráda. Taky bych raději volila Pediacel, ale chybí tam žloutenka. Ještě jsem neřešila, jestli bych žloutenku mohla nechat doočkovat samostatně někdy před školkou…?
A čeho se bojíš, že tvé dítě bude ve školce souložit, nebo fetovat, nedo dostávat transfúzi v zemi třetího světa?
Každopádně dcera dostala první očkování v 10. měsících a žádný problém nebyl, ale tedy dcera nemá školkového sourozence a kolektivy nenavštěvujeme.
@saeeza letos v zimě měl prcek podezření na černý kašel a nepřála bych to ani největšímu nepříteli. Dodnes nikdo neví, co to bylo, ale 4 na sobě nezávislí pediatři + jeden plicař se shodli, že kašle jak při černém kašli.
Sama jsem prodělala čk ve 14 letech.
Taky moc nejsem proočkovací, ale černý kašel podle mě smysl má, protože prý když už ho dítě dostane, tak je průběh aspoň mírnější.