Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nemusi se projevit vubec, ale vetsinou cca 2- 3 mesice po nakazeni clovek prodela neco jako chripku. Telo reaguje na pritomnost viru v krvi. Pak muze byt bez priznaku i nekolik let bez propulnuti v AIDS. Pro klid duse si zajdi na test, je to rychlovka.
Příště dřív myslet, než kukat.
Na test si dojdi. Je to zodpovědné nejen k tobě samotné, a le i k tvému okolí.
Jak píše @Doe_Jane, můžeš jít darovat krev, měla by ses odtud dozvědět, pokud by bylo něco špatně.
A ano, můžeš být bez příznaků.
Moralizovat nebudu, když mi ty testy dělali jako těhotné, tak mi z toho nebylo nejlíp, sice jsem se snažila být vždycky zodpovědná, ale najednou mi blesklo hlavou, že ex mě podváděl s kde kým… chápu tvojí obavu, se mnou to málem řízlo, když jsem se šla ptát na výsledky, ale buď zodpovědná alespoň teď, když už se to nepodařilo před inkriminovaným stykem a nech si udělat testy.
Jo a myslím, že se prodává i nějaký domácí test, nevím ale jak moc je spolehlivý. Na odběry můžeš jít i rovnou do laboratoře, nemusíš to řešit s lékařem, ke kterému chodíš a třeba se před ním stydíš.
@Doe_Jane píše:
Jdi darovat krev pokud se stydíš jít na individuální test
![]()
To je fakt rada jak noha. ![]()
Dárci krve vyplňují dotazník, zda měli rizikový styk. Fakt mu radíš tam lhát? ![]()
@Bábrdl píše:
To je fakt rada jak noha.Dárci krve vyplňují dotazník, zda měli rizikový styk. Fakt mu radíš tam lhát?
však nemusí lhát, vezmou je i když napíše že měla, proto dělají ty testy.. to že s někým spala bez ochrany neznamená že musí být nemocná… zjistí jestli je v pořádku a zároveň udělá dobrou věc, fakt na tom nevidím nic špatného
@Bábrdl píše:
To je fakt rada jak noha.Dárci krve vyplňují dotazník, zda měli rizikový styk. Fakt mu radíš tam lhát?
Ale tak lhat, stejne tu krev vysetri, takze se na to, v pripade ze tam neco je prijde.. Hned ji do, obehu, nepusti… A navic, muzes si byt jista zes nemela rizikovy sex, staci kdyz te podvede partner, nakazi se on a uz to jede..
@Bábrdl píše:
Ale ona nemusí lhát. Já za rizikový styk považují jakýkoli styk, protože druhému, ať je to manžel nebo instalatér, do hlavy nevidim a u ničeho mu nesvítim.
@Doe_Jane @tessa2323 Je tam vylučovací dotazník. Pokud vyplní, že měla rizikový styk, žádnou krev jí logicky neodeberou.
Dárcovství krve nemá fungovat jako možnost testování a je nechutné, když to někdo navrhuje.
Dámy, vy asi nevíte, že je tam imunologické „okno“, kdy je již člověk nakažený, ale protilátky se ještě nevytvořily a lékaři to tak nemají šanci zjistit.
Viz třeba tady:
http://www.blesk.cz/…utenkou.html
Jak by se vám líbilo, kdyby takovou nakaženou krev dostalo vaše dítě?
Kdysi jsem se nechala testovat přímo v Domě světla pro hiv +, ne že bych se chovala rizikově, ale člověk nikdy neví, jak už tu bylo řečeno, že… Plánovala jsem těhotenství a připadalo mi hrozné dozvědět se to už jako těhotná. Vše tam probíhalo diskrétně, byli milí, spíš se tedy divili, co tam dělám
Ale darovat krev by mě opravdu nenapadlo ![]()
@Bábrdl píše:
@Doe_Jane @tessa2323 Je tam vylučovací dotazník. Pokud vyplní, že měla rizikový styk, žádnou krev jí logicky neodeberou.Dárcovství krve nemá fungovat jako možnost testování a je nechutné, když to někdo navrhuje.
Dámy, vy asi nevíte, že je tam imunologické „okno“, kdy je již člověk nakažený, ale protilátky se ještě nevytvořily a lékaři to tak nemají šanci zjistit.
Viz třeba tady:
Jak by se vám líbilo, kdyby takovou nakaženou krev dostalo vaše dítě?
No a jak se to lisi od cloveka, ktery nikdy nemel rizikovy sex, dle sveho vedomi je zdravej a i presto je nakazeny a jen o tom nevi?
Zakladatelko, vetsina populace mela nekdy nechraneny styk s osobou, o niz nevi zcela jiste, ze neni hiv pozitivni. Na Tvem miste bych sla bud do zmineneho Domu svetla nebo k dr. a rekla mu to, nikdo se na Tebe nijak divat nebude, spis Te budou brat jako zodpovednou ![]()
@Doe_Jane píše:
Jdi darovat krev pokud se stydíš jít na individuální test
Nevim jak u vas, ale u nas je vyslovne zakazano chodit darovat krev kvuli tomu, abys zjistila jaky nemoci mas/nemas. V dotazniku ta otazka je, pokud napise, ze mela rizikovy styk, nevezmou ji a bude muset min. 3mesice cekat. Takhle je to u nas. Nedovolila bych si tam jit aby me otestovali, ani nechapu ze to nekoho muze napadnout.
Jinak anonymni testy na HIV delaji snad v kazdym okresnim meste, nechapu, proc uz jsi tam davno nezasla a ohrozujes sebe i svoje okoli. A jeste spis s partnerem, kterej o tom nema tucha
![]()
Zdravim, pred 1,5rokem jsem mela nechraneny pohlavni styk. Porad o tom premyslim jestli jsem se nemohla nakazit treba hiv, partner teda o tom nevi ze by byl hiv. Myslite ze kdybych byla nakazena tak bych uz mela aspon nejake priznaky? Samozdrejme si dojdu na test jsem z toho nervozni ale zajima me jestli by se to uz nejak projevilo nebo nemusi