Hleda se expert pres mandle (mandlovy olej)

549
2.1.08 23:30

Hleda se expert pres mandle (mandlovy olej)

Drahe maminky, chci se optat, jestli nema nektera z vas zkusenosti s ruznymi druhy mandloveho oleje. Muj syn je exematik /atopik a ja behem vanoc ve stavu nouze (dosla nam osvedcena mazadla na jeho urputny exem)pouzila na jeho kuzi olej ze sladkych mandli firmy Melvita. Trochu me udivilo, ze vonel jakoby spise po sezamu, ale nejdulezitejsi bylo, ze zabral a malemu se ulevilo. Sla jsem ho koupit dnes odpoledne (dosel nam, spotreba uzasna) a v te same prodejne jsem koupila i jiny mandlovy olej jine firmy, ktery byl ve vetsim baleni,ale mnohem levnejsi. Ta firma Melvita dela kosmetiku, takze jeji olejicek je urcen prevazne na kosmeticke ucely, je za studena lisovany jako extra virgine, je ekologicky pestovany a je do nej pridano jen trochu vitaminu E, aby nezlukl. Na lahvicce ale stoji, ze je jedly. Ten levnejsi jsem koupila jako olej urceny hlavne pro konzumaci, nic v nem pridano neni, ale musi byt v lednici. Ted by me zajimalo, jaky muze byt rozdil mezi mandlemi a tudiz i ucinku jejich esencialnich mastnych kyselin jako pestici prostredek na pokozku. Oleje jsem porovnala a maji naprosto rozdilnou barvu, vuni i chut. Ptam se proto, protoze to vetsi baleni je asi tak 5 levnejsi, nez ten olejicek od Melvity. Najde se nejaka maminka hortonom, ktera by mi mohla odpovedet? Pani prodavacka byla z mych otazek zmatena a rekla mi jen, ze jako mame mnoho odrud jablek, tak asi bude rozdil i v mandlich. Ja doted myslela , ze jsou jen mandle normalni a mandle horke, ale asi tomu bude jinak.
Najde se maminka mandlarka? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
380
3.1.08 08:57

Kdyby ten vetsi a levnejsi olejicek zabiral na exem stejne, kupovala bych ten. A pokud ne, tak ten od Melvity. Zdravi ditete je prednejsi nez penize. Ale fakt bych neresila jakej je rozdil mezi mandlema - spise to bude vyrobcem, kazdy to micha jinak a min kvalitne nebo vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
3.1.08 20:39

Souhlasím s Ajlili, podle mě rozdíl není v mandlích, ale třeba i kde rostou - Itálie, Španělsko,… i postupu výroby. Důležité je, aby byl olej lisovaný za studena, mandlový se prodává i rafinovaný, který tolik „nesmrdí“, je levnější, ale na pokožku nemá tak léčebné účinky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
3.1.08 21:33

Taky bych upřednostňovala jednoznačně lisovaný za studena. Vyzkoušela jsem již několik druhů madlového oleje a ten rafinovaný se například nevstřebává tak dobře jako lisovaný za studena. Nemusí být nutně drahý, ale opravdu kvalitní olej je prostě dražší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
4.1.08 00:06

Diky holky za odpovedi. Mi tak nejde ani o tu cenu, maly je pro me nadevse a tim utrum, ale i ta lahvicka od Melvity je takova malicka, ze to budu muset nakupovat po 3 kusech, abych tam porad nemusela litat. Jinak to je ekologicka kosmeticka firma, ktera prodava i oleje jine, ja jsem mela sanci ozkouset olej arganovy a sipkovy, kdyz jsem byla tehotna a moc mi vyhovovaloy Trochu jsem sama prozkoumala net a zjistila asi duvod, proc jsou ty olejicky tak rozlisne :lol:
Ten z Melvity je jednoznacne ze sladkych mandli, kdezto ten druhy je jen z „mandli“, coz podle mych udaju znamena, ze je pravdepodobne lisovan z mandli horkych, ktere jsou nejedle a pouzivaji se hlavne na lisovani oleju ke kosmetickym a kulinarskym ucelum. Mandle sladke se papaji a tudiz je olej z nich lisovany prilis drahocenny a pouziva se fakt jen do fajnove kosmetiky. :? Takze v tom to asi bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
4.1.08 15:46

No vidíš, takhle jsem to nikdy nezkoumala, pro mně taky zajímavá informace. Našla jsem ještě toto:
Mandlový olej se vyrábí z obou variant mandlí, je téměř nerozpustný v alkoholu, rozpouští se ale dobře v chloroformu a éteru. Sladký mandlový olej se získává ze sušených skořápek mandlí a užívá se k masážím. Nejen zvláčňuje kůži, ale má také výrazné uklidňující účinky
Jinak jsem se dívala na oleje od jedné firmy co prodává i mandlový lisovaný za studena i rafinovaný a oba jsou ze sladkých mandlí…
Jestli je olejík lisovaný za studena, ze sladkých mandlí a navíc i BIO tak nemůžeš udělat chybu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí