Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Carrie01, no, on si člověk asi nepomůže s tím očkováním. Kdybychom dopředu věděly, co to udělá s mimi, to by bylo mnohem lepší rozhodování ![]()
Hroznovej cukr cucám na doplnění energie a je to jako bonbón, tak aspoň tak ![]()
Chia semínka nejím, ale slyším na ně kolem sebe samou chválu.
Holky, jaký ovoce můžu jíst, aby jí to hypoteticky nic neudělalo? Co bych si mohla prdnout do tý kaše krom banánu?
Super, na stránkách country life jsem si našla i müsli
Jsou tam brusinky a švestky a rozinky, tak to by snad vadit nemělo, ne?
U nejstarsi bylo ocko proti rotavirum pravdepodobne spoustecem. U mladsich jsem rotaviry ani neockovala ( i dr to nedoporucoval).
V Globusu maji jeste ovesny desert coko a vanilka, celkem dobre. Stopy jsem resila jen u nejstarsi. Ted si naca od statsich deti (kolikrat jsou od luciny a bezi pusinkovat miminko).
Teda holky, vy jste mě vyděsily s těma rotavirama. My už máme první dávku za sebou…
Tak už mám objednáno z country life.
Kaše, müsli, kuskus, rýžové nudle, sušené ovoce, zkusim směs na chleba a našla jsem tam i gumový medvídky. Cena sice strašná, ale jsem fakt závislák, tak jsem si tam jedny přihodila. ![]()
Ty rotaviry ještě s doktorkou prodiskutuju, ale když už máme první dávku za sebou, tak už je asi stejně pozdě ![]()
@Carrie01, prosím tě, kolik kapiček toho Sab simplexu dáváš?
Jj, Rotarix byva castym spoustecem techto problemu, bohuzel se o tom nemluvi a pediatri vesele ockuji. Toto info mam od predniho detskeho alergologa, ke kteremu se nam s velkym stestim povedlo chodit.
Stopy bych neresila - je to upozorneni pro silne alergiky, ze vyrobek se vyrabi v zavode, kde se alergen zpracovava. V zhledem k cistote vetsiny potravinarskych zavodu v dnesni dobe bych se nebala. Napsat to tam musi, ale ty vyrobky ty alergeny neobsahuji.
Lepek bych taky neresila, drzet prisnou bezmlecnou, bezsojovou (pozor i na veganske syry, ctete slozeni!), bezvajecnou, bez hoveziho a kureciho a k tomu jeste bezlepek…to by vas po par tydnech odvezli. Ja to u starsiho zkusila na mesic a fakt hruza. Znam jen jedno jedine dite, ktere reagovalo na psenici (chlapeckovi jsou ted 3 roky a ji vsechno uz od roka), maminka to zvladla, ale ona je neuveritelna kucharka a dokaze udelat dobry kolac i jen z vody a trosky cukru
takze za me: lepek neresit. Navic ono je to s lepkem slozitejsi, je alergie na lepek, celiakie, alergie na psenici - 3 ruzne potize s ruznymi projevy. Celiakie muze postihnout deti az pozdeji, kdy dojde k plnemu zatizeni streva lepkem, takze prvni varovne priznaky se objevuji zhruba okolo roka, kdy deti uz par mesicu vesele konzumuji pecivo, testoviny apod. Takze celiakie se v tuto chvili opravdu bat nemusite.
Jinak zeleniny ani ovoce se nebojte, vyhybejte se jen tem drazdivym (paprika, rajce, rybiz, jahody..). Ale u mladsiho jsem uz drzela jen ciste bezmlecnou, bez soji, kureciho, vajec a hoveziho, vse ostatni jsem jedla zcela bez omezeni vcetne orechu, cokolady, jahod apod a ten to zvladl v pohode - po mesici diety se mu kakani zlepsilo vyrazne a pak uz byly potize vzdy jen po ockovani (zhruba tyden) a zcela bez diety jsem byla uz v 8m a sam konzumoval mlecne. U starsiho naopak mnohem striktnejsi dieta vcetne bezlepku nezabrala vubec, presel na UM, ktere pomohlo, ale obcasne potize s travenim mel jeste zhruba rok. Takze ono je to individualni, kazde dite reaguje jinak.
Pro deti starsi 4m urcite doporucuju nevahat s prikrmy, i kdyz se plne koji. Mrkvicka, brambor, cuketa, dyne, ryze, krasne to stolici zahusti a vestina hlenu zmizi - u vetsiny deti to funguje opravdu zazracne. A navic deti mezi 4 a 6m maji imunitni okenko, kdy lepe toleruji nove veci a dle novych vyzkumu drivejsi nasazeni prikrmu vcetne lepku snizuje riziko alergii v pozdejsim veku. Takze smele do toho!
@JaLa, díky moc. Ty by ses tím mohla živit - taková poradkyně pro rodiče, jejichž děti mají potíže a ABKM ![]()
Jinak díky všem, od tý doby, co jsem tady na diskuzi, se mi dýchá mnohem líp
Poradíte, pomůžete, pochopíte, to je naprosto super.
Předtím jsem se tím hrozně stresovala.
Ahojte, tak jsem byla dneska s malou u doktorky. Lucinka už od rána hrozně hystericky řve, vůbec nevim, proč a jiný to nebylo ani u doktorky. Pomalu jí nemohla ani vyšetřit
Očkování jsme se domluvily, že rozdělíme…a nakonec ji neočkovala vůbec, protože se to prostě nedalo. Vůbec nechápu, co se děje, bříško má i podle doktorky měkký. Jinak o alergii ví doktorka nejspíš prd. Když jsem jí řekla, že jí vadí vajíčko a ještě něco, že nejspíš soja nebo kuřecí, tak mi na to povídala, že ještě neslyšela o žádným dítěti, kterýmu by vadilo kuřecí. Hlen neřeší, její verdikt je - když nebude mít krev v plíně a pokud bude přibývat, je to OK. Jinak by prej musela na umělý mlíko, na kterým by musela být půl roku a teprve potom by se začalo s příkrmama ![]()
Jsem z toho hrozně strhaná, jak najednou řve a řve a řve a nejde ji utěšit. Já nevim, že by jí vadil ten Sab simplex? Espumisan jí vadil, má stejnou účinnou látku, ale kakala po něm zeleně, takhle nebrečela. Já už nevim, včera jsem jedla jenom müsli s rýžovým mlíkem, párky Dulano, vepřový s bramborem a rýžovo-pohankovou kaši s banánem. Tož to by jí vadit nemělo. Vysadim Bio Gaiu a Sab a uvidim.
Ahoj.
Potřebovala bych poradit
@JaLa vidím, že ty máš hodně zkušeností, tak tvůj názor nebude odvěci ![]()
Můj druhorozený má od 2m potíže. Prvně zelená stolice, po třech dnech s příměsí nitek. Nasadila jsem bezmléčnou dietu, testy na infekci negativní, takže mi dietu dr. posvětila a já vysadila vše včetně výrobků obsahujících stopy. Po 2 týdnech zlepšení, nitky už jen občas po 3 týdnech bez nitek. To vydrželo 10 dní. Pak reakce na něco (myslela jsem že na vejce), takže vysazena vejce. Po dvou týdnech opět bez příměsi krve, vydrželo zhruba zase 10 dní.
Pak se ale stav zhoršil. Lámala jsem si hlavu čím to…vždy chuchvalec hlenu a v tom spleť nitek. Zjistila jsem (bohužel až po dvou měsících bezml diety), že jsem si občas na bolest hlavy dala hořčík (magnesium laktici), který obsahuje laktozu.
Předtím zhoršením jsem ho začala konzumaovat co 2-3 dny a tak časté byly i ty reakce. To bylo na začátku září.
A od té doby se v tom plácáme. Střeva se (pravděpodobně) podráždila natolik, že malý začal reagovat i na jiné alergeny (rajčata, kakao…). Poslední 3 týdny jím jen velmi omezený sortiment potravin (žádné ovoce, něco málo zeleniny, chleba, vepřové, brambory a rýži, marmeládu), ve stolici se objevovaly pidistopy krve, někddy i snadno přehlédnutelné a konkrétně dnes zase hodně hlenu s krví.
Nevím z čeho. ![]()
Nevím jak dál. Jestli ho odstavit (a jak v 5,5 měsících), nebo začít s příkrmy (ale aby se stav ještě nezhoršil). Dr. je laxní, no konečně nás poslala na gastro, ale jdeme až za 10 dní.
Jestli má někdo nějakou radu, tak sem s ní, protože já jsem docela v koncích.
Díky ![]()
ps. jinak dodám, že malý je od narození spokojené, usměvavé, spavé miminko, netrápilo ho ani nijak výrazně bříško, jen ublinkával. Spokojený je doteď, až na výše uvedené problémy.
@petty30 Jé čtu až teď, sab simplexu dávám 15 kapek a teď jen dvakrát denně
@petty30 píše:
Ahojte, tak jsem byla dneska s malou u doktorky. Lucinka už od rána hrozně hystericky řve, vůbec nevim, proč a jiný to nebylo ani u doktorky. Pomalu jí nemohla ani vyšetřitOčkování jsme se domluvily, že rozdělíme…a nakonec ji neočkovala vůbec, protože se to prostě nedalo. Vůbec nechápu, co se děje, bříško má i podle doktorky měkký. Jinak o alergii ví doktorka nejspíš prd. Když jsem jí řekla, že jí vadí vajíčko a ještě něco, že nejspíš soja nebo kuřecí, tak mi na to povídala, že ještě neslyšela o žádným dítěti, kterýmu by vadilo kuřecí. Hlen neřeší, její verdikt je - když nebude mít krev v plíně a pokud bude přibývat, je to OK. Jinak by prej musela na umělý mlíko, na kterým by musela být půl roku a teprve potom by se začalo s příkrmama
Jsem z toho hrozně strhaná, jak najednou řve a řve a řve a nejde ji utěšit. Já nevim, že by jí vadil ten Sab simplex? Espumisan jí vadil, má stejnou účinnou látku, ale kakala po něm zeleně, takhle nebrečela. Já už nevim, včera jsem jedla jenom müsli s rýžovým mlíkem, párky Dulano, vepřový s bramborem a rýžovo-pohankovou kaši s banánem. Tož to by jí vadit nemělo. Vysadim Bio Gaiu a Sab a uvidim.
Jejda, a co maličká? Už je lepší? Mě napadá ještě to musli. Naše malá blbě snášela ovesné vločky od začátku, teď jsem ještě naplnou nezkoušela. Ale včera jsem si trochu nasypala do rýžového mléka a byla hrozná noc, ale zároveň nevím, jestli to neudělal i oběd. Budu muset zkoušet dále:/ S tím sab simplexem opatrně, když jsem dávala každé kojo, tak řev, proto dávám jen dvakrát během rána a dopo. A ty pěnivý hleny zmizeli. Dneska měla skoro ukázkové kakání díky mrkvičce až na trochu hlenu. Zítra chci zkusit dýni a pak i brambory. Ale dávám jen po troškách.
Holky ještě se zeptám, očkujete při abkm? Já dala odklad hexy, ale dr na mě tlačí a teď, když vím, že má reakce na bkm se mi představa očka nelíbí. Navíc dle něj to alergie není a bagatelizuje to, kor když přibírá na váze.
Ahojte holky, jdu s infem. malemu vzali málo krve takže mu udělali jen testy n intolerance laktozy, kr. mleka, celiakie ještě nějaké, ale neudělali mu alergie. Prej tak si přijdte v roce. To mě vytočilo do běla, ja už jím mléčné výrobky a malý v pohodě, takže jsem se naštvala a včera jsem mu koupila v lékárně mléčnou kaši a ráno mel akorát minimum krupičky na bříšku odpo už nic,…takže já doufám, že my už budeme v pohooooo
![]()
@Carrie01, no vypadá to, že to byl ten Sab.
Dala jsem jí to dvakrát po osmi kapičkách a stejně. Zřejmě jí vadí ta účinná látka, co tam je (protože nesnesla ani Espumisan). Úplně jí to ucpalo, nemohla to vytlačit, tak jsem musela vzít rourku a vylezl jenom takovej strašně hustej hlen. Jinak už bych řekla, že se to u nás lepší…abych to nezakřikla
Hlen je pořád, ale už je to žlutý tekutější s kousky + chuchvalec hlenu v tom. Předtím to byl jen hlen a hlen. Takže to vypadá buď na soju nebo na kuřecí nebo obojí
S tím očkováním taky nevím, moje doktorka je to samý. Hlavně že přibírá a nemá krev, to je pro ní směrodatný. A vyšetření žádný, ještě je malá, tak to nemá podle ní cenu.
@VerousekVracov, no tak super, gratuluju
Taky doufám, že se k tomuhle stavu dopracujeme ![]()