Hlen a krev ve stolici kojence - dieta bez efektu

4340
18.5.11 11:53

Hlen a krev ve stolici kojence - dieta bez efektu

Ahoj,
prosím o radu, resp. Vaše zkušenosti.
Již téměř od narození má můj syn (nyní 4,5 měsíce, plně kojený) ve stolici hleny, začalo to nenápadně a pozvolna, takže jsem si jejich přítomnost uvědomila až v momentě, kdy se objevila krev a to červená (nitky, ťupinky) a i stará hnědočerná (nitky, kousky). Výtěry i testy na viry vyšly negativně. Již měsíc držím dietu bez mléka, vajec, soji, kakaa, ořechů, celeru a stále bez efektu - resp. stav se nehorší a krev se objevuje jen ve velmi malém množství, hleny přetrvávají. Nyní jsem vyřadila i lepek a rajčata. V současné době jím jen rýži, jáhly, maso, ovoce a zeleninu, vše si vařím sama.
Včera jsme pro jistotu byli odesláni na UZ bříška - kromě mírně zvětšených jater žádný nález. Doktorka nás ale raději poslala i na jaterní testy, CRP a krevní obraz - výsledky budou zítra.
Kromě problémů se stolicí malého nic jiného netrápí, je to veselé dítě, nic ho nebolí, nezvrací (nicméně často ublinkne po kojení, to je ale asi normální), nehubne a nestrádá. Nebýt toho hlenu a krve, tak bych řekla, že je zdravý jako rybička.
Do UM (Nutrilon AC nebo Neocate) se mi moc jít nechce, ráda bych kojila dál.

Přiznám se, že začínám být zoufalá - ráda bych malému pomohla, ale nevím jak. Klidně bych polykala jen hřebíky, kdybych věděla, že mu to 100% pomůže.
Není zde někdo, kdo zažil něco podobného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
beruska7908
18.5.11 12:04

Ahoj, mam dotaz? co pijes? pijes kravske mleko?
Ma dcera ma od narozeni alergii na bilkovinu kravskeho mleka, dokud jsem kojila, jeste to slo, ale jak jsem prestala, byl konec, stejne priznaky jak pisujes, krev, hleny, nekdy zvracela a hlavne koliky, prujmy, nadymani, prdiky :roll:
male procento deti maji alergii i na materske mleko, tyto deti pak musi mit zvlastni, umela mleka. delali vam i rozbor krve?ne jen CRP,ale i rozbor na pripadnou alergii bud na laktozu nebo prave bilkovinu krav. mleka, i u kojenych deti se tato alergie vyskytuje, i dkyz neni tak casta jako u umeleho mlicka.
jinak pokud pijes kravske mleko, vynechej ho,i mlecne vyrobky, uvidis jestli se to za par dni nezlepsi, drzim palce :kytka:
Jeeee, ted koukam, ze testy budete vedet zitra,tak z testu by to melo byt patrne, nam posilala krev primo kvuli alergii na BKM a byla tam intolerance.

• Citovat
  • Upravit
3543
18.5.11 12:07

podívej.. nechápu Váš postoj ani tvůj ani tvé lékařky. Pokud i při dietě přetrvávají tyto problémy, bude nejspíše alergen. Takže jdi do UM a mlíko si odsávej a zamraz.. nebo uschovej v lednici. Nikdy bych pro svůj blahodárný pocit kojit nenechala dítě trpět. Až se příjde na to, čím to je, budeš vědět, čeho se vyvarovat, ale tohle mi příjde docela divné.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
18.5.11 12:11

Ahoj. Maruška měla hlenovitou stolici asi od 2.-3. měsíce, trochu kysele zapáchala, míchaná vajíčka snad ani neměla. Vše jsem samozřejmě řešila s naší pediatričkou. Krev (nitky) měla ve stolici asi dvakrát, poprvé mi doktorka řekla, že kojené děti to občas mívají 8-o a že kdyby se to opakovalo, udělá výtěr. Opakovalo se v době, kdy jsme byli u mých rodičů, takže jsem s Maruškou zašla k „cizí“ pediatričce (mojí dětské :wink: ), ta výtěr udělala a na moji otázku, jestli jí nemám přestat kojit nebo mám držet nějakou dietu, odpověděla, že ne, že stejně nic lepšího než kojení není a na moji dietu to zatím není. Krev se pak už myslím neobjevila, ale hlenovitá stolice byla pořád. Naše pediatrička mi řekla, že by ještě počkala do zavedení příkrmů, že se to někdy upraví pestrou stravou, že se jí Maruška jinak jeví v pořádku a s nějakým dalším vyšetřením by ještě počkala, že už bývají náročnější a nepříjemné. S příkrmy jsem začala v 6m a opravdu se to po jejich zavedení hodně zlepšilo. Do těch 6m jsem plně kojila (bez diety) a kojím dodnes. Zatím jsem nějaký problém s konkrétní potravinou nezaznamenala, ale jsem hodně opatrná, protože jednu dobu (asi před měsícem) měla Maruška ošklivý exem. Nedávám celer, exotické ovoce atp, mléčné výrobky zkouším pomalu (kravské mléko používám jen k vaření a spíš výjimečně) a zatím nepozoruju, že by se jí to po něčem konrétním zhoršovalo. Samozřejmě pořád myslím na to, jestli to nesouvisí s tou hlenovitou stolicí před zavedením příkrmů, ale naše pediatrička je hodně opatrná, tak spoléhám na to, že by to řešila.

Vím, jak je to nepříjemné a přeju vám, ať vám příkrmy taky pomůžou :kytka: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
18.5.11 12:13
beruska7908 píše:
Ahoj, mam dotaz? co pijes? pijes kravske mleko?jinak pokud pijes kravske mleko, vynechej ho,i mlecne vyrobky, uvidis jestli se to za par dni nezlepsi, drzim palce :kytka:

Zakladatelka píše, že drží dietu bez mléka už měsíc :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3543

hkac.. ano když se to objeví jednou či dvakrát, ale tohle už nejspíše trvá déle, jak píše zakladatelka.. takže podle mého tam něco ,musí být

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278

Ahoj JaLo!
Před rokem naprosto stejná situace u nás. Hlen a krev ve stolici, čerstvá i stražená, nitky krve. Byla to hrůza na to koukat. Byla jsem s malou snad každý druhý den u doktora a nic se nepotvrdilo. Dietu jsem držela asi 7týdnů, nakonec jsem jedla už jenom tak úzký sortiment potravin, že i z toho jsem byla vynervovaná. Jenom rýže, brambory, několik málo druhů zeleniny. Žádný tuk ani maso kvůli bílkovinám. Po 2 měsících pozorování jsem musela na 2 týdny malou odstavit a dávat Nutrilon Allergy Care. Já jsem odsávala, abych nestratila mléko. A najednou asi po 5dnech se objevila čistá stolice. Nevědela jsem jestli se těšit nebo brečet. Bylo mi líto kojení a obviňovala se, že jsem určitě někde udělala chybu, ale na druhou stranu jsem si říkala, že když malá přestala krvácet, asi se v ní něco uklidnilo a Nutrilon jí pomáhá. Jinak v té době už měla na krku a zádech atopický ekzém a bylo to taky těžké zvládnout, protože se blížilo léto,bylo teplo a pod krkem nemohla mít vlhko kvůli ekzému. Bylo toho na nás dost, ale i když jsem kojení obrečela, nakonec jsem uznala, že to mělo efekt dát jí NUtrilon Allergy Care.
Nevím jaké budou mít zkušenosti ostatní maminky, ale musí se všechno velmi citlivě zvážit i s ohledem na miminko i na Tebe.
Taková je naše zkušenost.
A co říkají doktoři nechtějí odstavit od kojení? Já jsem musela dost bojovat a obhajovat kojení do poslední chvíle.
 Barb

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
beruska7908
18.5.11 12:18
hkac píše:
beruska7908 píše:
Ahoj, mam dotaz? co pijes? pijes kravske mleko?jinak pokud pijes kravske mleko, vynechej ho,i mlecne vyrobky, uvidis jestli se to za par dni nezlepsi, drzim palce :kytka:

jeej, tak jsem to preletela, omlouvam se :oops: (nespala sem celou noc :zed: )
no, tak v tom pripade bych ho taky odstavila. my davali Nutrilon allergy care a naprosta spokojenost, ted davame sunar, kravske mleko stale nemuze,ale uz muze mlecne vyrobky.

Zakladatelka píše, že drží dietu bez mléka už měsíc :think: .
  • Citovat
  • Upravit
beruska7908
18.5.11 12:21

pockej na testy do zitra a budes moudrejis, pises, ze bys radeji polykala hrebiky,tak se zarid dle vysledku.
pokud bude na vine alergie a stale by to neprestavalo, davala bych specialni mlicko pro alergicke deti, ono kojeni za kazdou cenu …kdyz mu je pak spatne..nevim..zitra budes mit vysledky,tak at to vyjde vse dobre :kytka:

• Citovat
  • Upravit
159
18.5.11 13:40

Ahoj,
tak já neporadím, ale zkušenost mám podobnou. Malý měl „míchaná vajíčka“ jen pár dní, pak stolice zřídla, později se objevily sem tam hleny, až pak jednou byla v hlenech krev a hodně, dr. konstatovala vyčkat a sledovat, prý je to u dětí sem tam normální, pak měl občas nitky krve (ty jsem nacházela po mikroskopickém zkoumání stolice, na první pohled bych si jich nevšimla), ale jak píšeš ty, byl spokojený, přibýval na váze, žádný ekzém, takže jsem dál kojila. Ale - v pátém měsíci se zastavil s váhou a vzápětí dostal zvláštní průjem, kakal po každém jídle, ale normálka tlačil (nelítalo to z něj samo), prostě se po každém jídle vykakal a byla to hnědá voda, no a pak kakal zeleně, sama dr. se zhrozila, že tam bude bakterie, ale stěry byly negativní, CRP negativní. Na radu dr. jsem dala Hylak a dávala jsem mu na střídačku MM a UM Nutrilon Low Lactose… potom se to zlepšilo, ale po vysazení Nutrilonu to bylo zpět.
Nakonec jsem začala 10 dní před dokončeným 6 měsícem přikrmovat a po příkrmech okamžitě zlepšení. Teď má 9 měsíců a pořád čekám, na co se nám objeví alergie, ale zatím dobrý (klepu).
Jinak ani dr. si nevěděla rady, chtěla nás odesílat do nemocnice, ale bylo to v únoru a sama dr. říkala, že tam akorát tak něco chytnem, každý týden jsme chodili na převážení, přibýral pomalinku, ale stolice se upravila.
Asi chceš kojit co nejdýl, ale možná bych tak po 5. měsíci třeba zkusila dát trochu mrkve, teď bude brzy čerstvá a uvidíš. Nebo nějaké dietní UM na střídačku s kojením aspoň pár dní, třeba se to zlepší.
Přeju, ať se to brzy spraví. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16492
18.5.11 13:42

Měly jsme stejný problém.
Někdy to trvá i dva měsíce než se to zlepší. Doporučila bych ti ještě laktobacily a nebo probiotika (kaoky bio Gaia) obnovují střevní mikroflóru. „obalují“ střevo zevnitř a tím zamezují pronikání alergenu do těla. Zkus s kojením vydržet co nejdéle.
Nám se to zlepšilo po zavedení příkrmů a teď už dokonce opatrně jím i mléčné výrobky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
18.5.11 14:03

Ahoj,
něco podobného zažíváme aktuálně..Madlence je půl roku a krev a hleny ve stolici spolu s atopickým ekzémem se objevily ve čtyřech měsících.Po vysazení veškerého mléka krev vymizela a posléze (při přísné dietě) se několikrát objevila znovu. Hlen nevymizel nikdo, ale gastroenterolog říkal, že to řešit nebudeme.Někdy jsem objevila dietní chybu-třeba rýžové mléko z DM může obsahovat alergem mléko..někdy jsem na nic nepřišla a krev prostě zmizela sama. Doktor radil začít dřív s příkrmy (od pátého měsíce), aby se „naředilo“ MM, které Madlenka dostává. Po mrkvi se objevil AE a krev, po vyřazení mrkve je zatím všechno v pořádku.
Testy u tak malého dítěte nemusí případnou alergii potvrdit. Úplně chápu, že nechceš přestat kojit, mám to stejně. Doktor sice vždycky při problému zmínil nasazení UM, ale i bez mého apelování rovnou hledal jiné řešení.MM je jediná možná prevence vzniku dalších alergií a astmatu, které dětem s takto brzy projevenou alergií hrozí ve zvýšené míře.
Našla jsme na netu i zkušenost jedné maminky, která nasadila NUC a krev se občas i tak objevovala do roku dítěte. Naše pediatrička mi řekla, že do roku ta krev ve stolici zase tak hrozná není (pokud dítě prospívá) a že to víc řeší maminky než doktoři. Tak mám pocit, že ani odborníci na to nemají jednotný názor.
Snad existuje také možnost kombinovat MM a NUC (nebo Neocate), to by možná bylo řešení?
Držím palce ať se to brzy zlepší samo!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
baraba81
18.5.11 14:09

Měla jsem s dcerou podobný problém zhruba od 3.měsíce, také hlen a krvavé nitky. Taky mi lékařka řekla (dokonce dvě), že to u plně kojených dětí bývá. Sama mám alergii na kravskou mléčnou bílkovinu, tak jsem měla strach, na umělou výživu jsem nepřecházela, vydržela jsem ještě 2,5měsíce, pak jsem přidala pevný příkrm (mrkev) a téměř okamžitě se to upravilo. Musím dodat, že po postupném zavádění všech potravin se neprokázala u dcery žádná alergie, ani na to mléko, takže se neboj, ani u vás to nemusí nic znamenat. Moc přeju, aby bylo! :-)

• Citovat
  • Upravit
4340
18.5.11 16:58

Moc a moc děkuji za příspěvky!
Kapičky BioGaia dávám už od 1.měsíce (už si občas paranoidně říkám, jestli to nemá po nich).
Kdyby malému bylo i něco víc - bolesti, zvracení, koliky, neprospívání, tak bych šla samozřejmě do speciálního UM a neřešila, ale on kromě těch hlenů a mikroskopických 2-4 kousíčků krve v plínce (jsou vidět jen po pečlivém zkoumání) jiné potíže nemá. Ta mírně zvětšená játra mohou ale nemusí souviset, uvidí se zítra dle testů.
Testy na alergie jsou v tomto věku prý nevypovídající, doktorka je proto nenechávala dělat.

Již dva lékaři (vedoucí dětské sonografie v Motole) a naše pediatrička jsou oba toho názoru, že kojení je prospěšnější než UM - zvlášť, když ho nic jiného netrápí. Jinak názor, že se to po příkrmech zlepší má naše doktorka taky.
Co se týče diety, držím ji opravdu striktně - když si něčím nejsem jistá, radši to nesním.

Jsem moc ráda, že jste napsaly, moc mi to pomohlo - hlavně psychicky. Moc díky za pomoc a podporu. Zítra dám vědět, jak dopadla ta krev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16492
18.5.11 20:15

Jalo tak je zkus vysadit a uvidíš, ale podle mě by to nemělo být z toho :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie